Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διεθνή :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( βλάβες στην τηλεθέρμανση :: 9/1/2006 20:10:08) 

Η παλαιότητα του ατμοηλεκτρικού σταθμού της ΔΕΗ στην Πτολεμαϊδα καθιστά προβληματική την απρόσκοπτη παροχή τηλεθέρμανσης στους κατοίκους αφού προκύπτουν συνεχώς διαρροές στο δίκτυο.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: ΜΕ ΗΓΕΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΟΛΙΖΑΝΤΕΜΠΕ ΝΙΚΗΣΕ 3-0 ΤΗΝ ΑΝΤΕΡΛΕΧΤ ΚΑΙ ΜΕΤΕΤΡΕΨΕ ΣΕ ΤΥΠΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗ ΡΕΒΑΝΣ

3.4 Η συγκρότηση της ρωμαϊκής πολιτείας - Res publica

Βλάβες στην τηλεθέρμανση

Περίπατος στη Λεωφόρο της πρόκρισης

Η περίοδος της βασιλείας τελείωσε το 509 π.Χ. μετά από εξέγερση των πατρικίων.

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΗΤΤΑ

ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ ΠΑΝΑΝΙΔΗΣ

Η πολιτειακή μεταβολή συμπίπτει με την απομάκρυνση των Ετρούσκων.

Σε σκοτσέζικο ντους υποβάλλονται οι κάτοικοι της Πτολεμαΐδας, καθώς τις τελευταίες ημέρες υπολειτουργεί το σύστημα της τηλεθέρμανσης εξαιτίας βλάβης που σημειώθηκε στον ατμοηλεκτρικό σταθμό της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα.

Ο "Μανώλης" ανοίγει το σκορ, ύστερα από την κεφαλιά, από πλάγια θέση, του Κυργιάκου στο δοκάρι. Οι Βέλγοι είναι αλλού…

Το νέο πολίτευμα που εγκαθιδρύθηκε οι Ρωμαίοι το ονόμαζαν δημοκρατία (Res publica) στην πραγματικότητα όμως επρόκειτο για αριστοκρατικό καθεστώς, αφού την εξουσία είχαν πλέον οι πατρίκιοι.

Η βλάβη στο λέβητα της τρίτης μονάδας προκάλεσε τη διακοπή της παροχής θερμότητας στο δίκτυο της τηλεθέρμανσης από την περασμένη Παρασκευή.

Η Λεωφόρος της Ευρώπης οδηγεί τον Παναθηναϊκό στις "8" του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ!

Για δύο περίπου αιώνες η Ρώμη κλυδωνίστηκε στο εσωτερικό από κοινωνικούς αγώνες μέχρι την εξίσωση των πατρικίων με τους πληβείους.

Βλάβη στην ίδια μονάδα και διακοπή στην παροχή θερμότητας είχε σημειωθεί και στις 29 και 30 Δεκεμβρίου 2005.

Και χθες, μέσα σε παραλήρημα, το "τριφύλλι" όχι μόνο συνέτριψε την Άντερλεχτ (3-0), αλλά την έκανε να αισθάνεται και ευχαριστημένη που έφτασε μέχρι εδώ.

Παράλληλα, στο εξωτερικό εγκαινίασε πολιτική κατακτήσεων.

Κατά τις ημέρες της βλάβης του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, που αποτελεί το βασικό σταθμό τροφοδοσίας της πόλης με θερμική ενέργεια ισχύος 50 μεγαβάτ ανά ώρα, η τηλεθέρμανση λειτουργεί κατά το ήμισυ.

Διότι το σκορ θα μπορούσε κάλλιστα να αγγίξει σαφώς υψηλότερο δείκτη.

Μέχρι τα τέλη του 3ου αι. π.Χ. κυριάρχησε στην ιταλική χερσόνησο και αντιμετώπισε νικηφόρα στη δυτική Μεσόγειο τους Καρχηδόνιους.

Το δίκτυο τροφοδοτείται από τον ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ με 25 μεγαβάτ και με ισάριθμα μεγαβάτ, από το λέβητα πετρελαίου, καθώς και από τους εγκαταστημένους εναποθηκευτές θερμότητας. Τελικά οι Βέλγοι τη γλίτωσαν και έφυγαν με το… τιμητικό 3-0 από την Αθήνα, σε μια βραδιά που (θα θέλουν πολύ, αλλά) δύσκολα θα ξεχάσουν.

Οι κοινωνικοί αγώνες.

Εκ περιτροπής

Διότι ο ΠΑΟ ήταν από το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό σοβαρή ομάδα.

Οι πληβείοι αγωνίστηκαν δύο περίπου αιώνες για να αποκτήσουν πολιτικά δικαιώματα.

Πέραν του γεγονότος ότι η χρήση του λέβητα ντίζελ καθιστά τη θέρμανση πολύ ακριβότερη για τη δημοτική επιχείρηση τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας (ΔΕΤΗΠ), το σημαντικότερο είναι ότι η θέρμανση δεν επαρκεί, καθώς η συνολική ζήτηση της πόλης ανέρχεται στα 110 μεγαβάτ ανά ώρα.

Μπήκε σαν "οδοστρωτήρας", απέφυγε τα λάθη, κινήθηκε ώριμα και όταν βρήκε την ευκαιρία "χτύπησε" την Άντερλεχτ, της οποίας η (μέχρι στιγμής καλή) άμυνα παρέπαιε και στάθηκε ανίκανη να αντιδράσει στα "πράσινα"… τανκς που βομβάρδιζαν ανελέητα!

Στις αρχές του 5ου αι. π.Χ. κατόρθωσαν να αναδείξουν μια νέα εξουσία, που εκπροσωπούσαν οι δήμαρχοι.

Για το λόγο αυτό, η επιχείρηση κατά τις ώρες αιχμής (7-11 πρωί και 6-10 βράδυ) παρέχει εκ περιτροπής τηλεθέρμανση στους τομείς της πόλης, με συνέπεια να μην επαρκεί η τηλεθέρμανση και οι καταναλωτές να κρυώνουν.

Παράλληλα, οι παίκτες του "τριφυλλιού" έσβησαν μια κακή παράδοση που είχαν κόντρα στις βελγικές ομάδες και πλέον φιγουράρουν ως το μεγάλο φαβορί για την πρόκριση στον επόμενο γύρο.

Οι άρχοντες αυτοί που εκλέγονταν για ένα χρόνο είχαν ως κύριο έργο την προστασία των πληβείων από τις αυθαιρεσίες των πατρικίων, θεωρούνταν πρόσωπα ιερά και απαραβίαστα.

Οι υπεύθυνοι της ΔΕΗ καταβάλλουν προσπάθειες να επιδιορθώσουν τη βλάβη της διαρροής στο λέβητα και να τροφοδοτήσουν την πόλη σήμερα, όπως τουλάχιστον αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΔΕΤΗΠ.

Οι παίκτες του Παναθηναϊκού μπήκαν δυνατά και έδειξαν από την αρχή τις διαθέσεις τους.

Είχαν το δικαίωμα να αρνηθούν την ψήφιση ενός νόμου, όταν αυτός προσέβαλλε τα συμφέροντα των πληβείων (veto).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαρροή επισκευάστηκε και η μονάδα ήταν έτοιμη να ξεκινήσει τη διαδικασία εκκίνησης, προέκυψε όμως νέα διαρροή.

Μέλημά τους ήταν το γρήγορο γκολ, προκειμένου να διώξουν το άγχος και να παίξουν πιο ελεύθερα στη συνέχεια.

Στα μέσα του 5ου αι. π.Χ., οι πληβείοι με τους αγώνες τους πέτυχαν για πρώτη φορά την καταγραφή του εθιμικού δικαίου (Δωδεκάδελτος), αποτρέποντας έτσι τις αυθαίρετες δικαστικές αποφάσεις των πατρικίων.

Ως εκ τούτου, δεν είναι βέβαιο αν θα ξεκινήσει σήμερα η μονάδα για να τροφοδοτήσει με θερμότητα το σύστημα της τηλεθέρμανσης, αν και οι αρμόδιοι του σταθμού δηλώνουν ότι «καταβάλλονται προσπάθειες να μην υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση».

Το κατάφεραν μόλις στο 11' όταν από εκτέλεση φάουλ του Μπασινά, ο Κυργιάκος βρέθηκε στο δεύτερο δοκάρι, με κεφαλιά γύρισε την μπάλα και ο Ολιζαντέμπε σε κενή εστία δεν δυσκολεύτηκε να ανοίξει το σκορ.

Σε μικρό χρονικό διάστημα καταργήθηκε ο νόμος που δεν επέτρεπε τους γάμους μεταξύ των δύο τάξεων.

Αναζητούνται 20 εκατ. ευρώ

Ακολούθησε αποθέωση στην κατάμεστη Λεωφόρο, ενώ δεν… ξεχάστηκε το "ΠΑΟ γερά πρωτάθλημα ξανά".

Μετά από σκληρούς αγώνες ενός περίπου αιώνα κατόρθωσαν να αποκτήσουν και πολιτική ισότητα.

Η τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας είναι προβληματική, λόγω της σύνδεσης με την παμπάλαια τρίτη μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, η οποία παρουσιάζει συνεχώς βλάβες.

ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ

Τον 4ο αι. π.Χ. τους παραχωρήθηκε το δικαίωμα να εκλέγονται στο αξίωμα του υπάτου και αργότερα, στα τέλη του ίδιου αιώνα, το δικαίωμα να εκλέγονται στο αξίωμα του «μεγίστου αρχιερέως».

Αυτός ήταν ο λόγος που πριν από δύο χρόνια έγινε η σύνδεση με τον ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ, δυναμικότητας 25 μεγαβάτ, προκειμένου να λειτουργεί επικουρικά στο σύστημα.

Ο "Λύμπε" με καρφωτή κεφαλιά πετυχαίνει το δεύτερο γκολ του Παναθηναϊκού

5. Η σημασία της Δωδεκάδελτου Έχουμε λοιπόν δύο συνέπειες: Πρώτον, ο νόμος δεν παρουσιάζεται πλέον σαν αμετάβλητος και αδιαφιλονίκητος τύπος. Όντας ανθρώπινο έργο, αναγνωρίζεται ότι υπόκειται σε αλλαγές. Η Δωδεκάδελτος λέει: «Το αποτέλεσμα της τελευταίας ψηφοφορίας του λαού αποτελεί νόμο». Είναι το πλέον σημαντικό από τα κείμενα αυτού του κώδικα που έχουν απομείνει, και αυτό που επισημαίνει καλύτερα το χαρακτήρα της μεγάλης επανάστασης που έγινε τότε στο δίκαιο. Ο νόμος δεν είναι πλέον μια ιερή παράδοση, mos· είναι ένα απλό κείμενο, lex, και εφόσον θεσπίστηκε με τη θέληση των ανθρώπων, η ίδια θέληση μπορεί να τον αλλάξει. Δεύτερη συνέπεια είναι η εξής: Ο νόμος που αποτελούσε προηγουμένως μέρος της θρησκείας, και ήταν κατά συνέπεια πατρική κληρονομιά των οικογενειών, έγινε στο εξής κοινό κτήμα όλων των πολιτών. Ο πληβείος απέκτησε το δικαίωμα να τον επικαλείται και να προσφεύγει στη δικαιοσύνη. Fustel de Coulanges, ό.π., σ. 466-7.

Ούτε όμως αυτή η δεύτερη σύνδεση έλυσε το πρόβλημα, αφού, όπως επισημαίνουν οι αρμόδιοι της ΔΕΤΗΠ, «η ριζική λύση βρίσκεται στη σύνδεση της τηλεθέρμανσης με τον ΑΗΣ Καρδιάς». Ο Παναθηναϊκός εξακολούθησε να πιέζει τους Βέλγους, οι οποίοι έδειχναν να μην γνωρίζουν πού βρίσκονται!

Η πολιτική οργάνωση.

Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο συνολικού προϋπολογισμού περίπου 20 εκατ. ευρώ. Οι "πράσινοι" κυριάρχησαν σε όλες τις γραμμές, κυρίως στην άμυνα και δεν επέτρεψαν οποιαδήποτε προσπάθεια αντεπίθεσης από την αντίπαλη ομάδα.

Την περίοδο της δημοκρατίας το ρωμαϊκό κράτος (Res publica) οργανώθηκε με τις ακόλουθες εξουσίες: τους άρχοντες, τη σύγκλητο και τις εκκλησίες.

Μέχρι τώρα η ΔΕΗ αρνούνταν να συναινέσει στη σύνδεση του ΑΗΣ Καρδιάς. Ο Χένρικσεν και ο Κυργιάκος τα πήγαν εξαιρετικά απέναντι στους επιθετικούς Σεόλ και Γιέστροβιτς, ενώ στα αριστερά ο Τάκης Φύσσας ήλεγχε όλες τις φάσεις.

Οι άρχοντες τον ρωμαϊκού κράτους ήταν πολλοί.

Τελικά η ΔΕΗ είπε το «ναι» έπειτα από πολλά χρόνια, αλλά δεν έχει λυθεί το πρόβλημα χρηματοδότησης του έργου, το οποίο να σημειωθεί είναι έτοιμο για δημοπράτηση, αφού η μελέτη εφαρμογής και τα τεύχη δημοπράτησης είναι έτοιμα. Ο Μπασινάς λειτούργησε περισσότερο ως ανασταλτικός και έκοψε τις περισσότερες μπαλιές που "μύριζαν" κίνδυνο.

Εκπροσωπούσαν την εκτελεστική εξουσία της πολιτείας.

Αντίθετα, ο Γιώργος Καραγκούνης έμεινε "ατσαλάκωτος" και συνέχισε τη νωθρή και ανούσια τακτική που ακολουθεί στα τελευταία παιχνίδια.

Οι σπουδαιότεροι ήταν: οι δύο ύπατοι, που εκλέγονταν για ένα χρόνο αρχικά, συγκέντρωναν όλες τις εξουσίες που προηγουμένως είχε ο βασιλιάς.

Δραστήριοι ήταν οι κινητήριοι μοχλοί του "τριφυλλιού" στη δεξιά πτέρυγα, Μίκαελσεν και Σεϊταρίδης, πραγματοποιώντας αρκετές επιτυχημένες επελάσεις.

Είχαν μεγαλοπρεπή εμφάνιση και ακολουθούνταν από δώδεκα ραβδούχους.

Ανάλογη θετική παρουσία είχε και ο Γιόνας Κόλκα, που δημιούργησε ρήγματα στην αντίθετη πλευρά.

Όταν η πολιτεία βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση, τότε για έξι μήνες όλες οι εξουσίες παραχωρούνταν σε έναν εκλεγμένο άρχοντα από τους υπάτους που ονομαζόταν δικτάτορας.

Μάλιστα, στο 18', ο Φινλανδός λίγο έλειψε να στεφθεί σκόρερ, όταν από σέντρα του Μίκαελσεν έπιασε μονοκόμματο σουτ αλλά η μπάλα χτύπησε στο αριστερό δοκάρι του Ζίτκα.

Μεγάλης σπουδαιότητας αξίωμα ήταν το αξίωμα των τιμητών.

Όσον αφορά την επίθεση, ο Νίκος Λυμπερόπουλος και ο Εμάνουελ Ολιζαντέμπε εγκλωβίστηκαν αρκετή ώρα στη ζώνη των Βέλγων και πέρα από τη φάση του γκολ δεν κατάφεραν να απειλήσουν ουσιαστικά.

Ήταν δύο και εκλέγονταν για δεκαοκτώ μήνες.

Από την άλλη πλευρά, η Άντερλεχτ έπαιξε περισσότερο με την τακτική των αντεπιθέσεων, ωστόσο όταν δέχθηκε νωρίς νωρίς το γκολ, πήρε περισσότερες πρωτοβουλίες.

Ως έργο τους είχαν: 1) την τίμηση των πολιτών, δηλαδή την κατάταξη τους ανάλογα με τα περιουσιακά τους στοιχεία, 2) τη σύνταξη του καταλόγου των συγκλητικών, δηλαδή όριζαν ποιοι από τους άρχοντες είχαν το δικαίωμα να εισέλθουν στη σύγκλητο, 3) την κατάρτιση του προϋπολογισμού του κράτους και 4) την επίβλεψη των ηθών, δηλαδή είχαν τη δικαιοδοσία να στερήσουν τα πολιτικά δικαιώματα σ' όποιον πολίτη επιδείκνυε ανήθικη συμπεριφορά.

Το "αστέρι" των Βέλγων, Βάλτερ Μπασέτζιο, δεν μπόρεσε να κάνει πολλά πράγματα και να περάσει τις απαιτούμενες πάσες στην επίθεση.

Υπήρχαν και άλλοι άρχοντες, όπως οι δήμαρχοι, οι πραίτωρες, οι ταμίες, οι ανθύπατοι, με μικρότερης σημασίας αξιώματα.

Ο Παναθηναϊκός είχε το ίδιο ξεκίνημα και στο δεύτερο μέρος.

Η σύγκλητος εκπροσωπούσε την ιστορική συνέχεια του ρωμαϊκού κράτους.

Οι "πράσινοι", προκειμένου να πετύχουν το δεύτερο γκολ που θα σφράγιζε τη νίκη, αγωνίστηκαν το ίδιο παθιασμένα, έβαλαν τα πόδια τους στη… φωτιά και πίεσαν την Άντερλεχτ, δίχως όμως να φτάσουν με αξιώσεις στην αντίπαλη εστία.

Αποτελούνταν από ισόβια μέλη (τριακόσια στον αριθμό), που προηγουμένως είχαν διατελέσει ανώτατοι άρχοντες.

Οι φιλοξενούμενοι έδειχναν ευχαριστημένοι από το φτωχό 1-0 και γι' αυτό δεν ανοίχτηκαν, ώστε να έχουν καλά φυλαγμένα τα νώτα τους.

Ήταν σώμα με νομοθετική και εκτελεστική εξουσία και με μεγάλη δύναμη καθ' όλη τη διάρκεια της δημοκρατίας.

Στο χώρο του κέντρου έγιναν οι περισσότερες "μάχες", οι οποίες τις περισσότερες φορές είχαν νικητές παίκτες του "τριφυλλιού".

Σπουδαίο ρόλο, ωστόσο, διαδραμάτισε και κατά τους αυτοκρατορικούς χρόνους.

Σε μια ανύποπτη φάση, στο 63', ο Ολιζαντέμπε σε ρόλο δεξιού εξτρέμ πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του και έβγαλε σέντρα ακριβείας.

Είχε δικαιοδοσίες σε θέματα οικονομικά, θρησκευτικά και εξωτερικής πολιτικής.

Ο συνήθης ύποπτος και μόνιμος σκόρερ του ΠΑΟ, Νίκος Λυμπερόπουλος με καρφωτή κεφαλιά νίκησε τον Ζίτκα και μέσα σε παραλήρημα διπλασίασε τα "πράσινα" τέρματα.

Οι αποφάσεις της, τα συγκλητικά δόγματα, είχαν ισχύ νόμου.

Το κρεσέντο των ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού δεν σταμάτησε εκεί.

Στο ρωμαϊκό κράτος λειτούργησαν προοδευτικά τρεις εκκλησίες.

Οι "πράσινοι", έχοντας διώξει πλέον το άγχος, συνέχισαν να "σφυροκοπούν" τους Βέλγους.

Η φρατρική, που ήταν η συνέλευση των πατρικίων, έχασε τη δύναμη της την περίοδο της δημοκρατίας·

Και ενώ οι ευκαιρίες του ΠΑΟ χάνονταν η μία μετά την άλλη, ήρθε το 73', όπου ο Ολιζαντέμπε με κοντινό άψογο πλασέ παραβίασε για τρίτη φορά την εστία του Ζίτκα και ο θρίαμβος του "τριφυλλιού" ήταν γεγονός.

διατηρήθηκε μόνο από σεβασμό στην παράδοση.

Είχε προηγηθεί εκπληκτική εναλλαγή της μπάλας από τους Μπασινά-Κόλκα, με τελικό παραλήπτη τον "Μανώλη".

Η λοχίτιδα ήταν η συνέλευση όλων των στρατευμένων πολιτών, πατρικίων και πληβείων.

Πάντως, μεγάλο παιχνίδι έκανε και ο Ρενέ Χένρικσεν, ο οποίος στα 33 του χρόνια αποτελεί την πιο αξιόπιστη λύση στα μετόπισθεν.

Οι αποφάσεις της παίρνονταν κατά λόχους.

Και πάλι στο ύψος του στάθηκε ο Σωτήρης Κυργιάκος.

Εξέλεγε τους υπάτους, τους τιμητές και τους πραίτωρες.

Το σπουδαιότερο για τον νεαρό στόπερ είναι ότι παίζει "καθαρά" και σπανιότατα έχει δεχθεί κίτρινη κάρτα.

Η φιλετική στην αρχή ήταν η συνέλευση των πληβείων, μετά όμως την εξίσωση των τάξεων την αποτέλεσαν όλοι οι Ρωμαίοι.

ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ "8"

Συγκεντρώνονταν κατά φυλές, ανάλογα δηλαδή με τον τόπο της κατοικίας τους.

Συμπερασματικά, οι "πράσινοι" για ακόμα ένα ευρωπαϊκό παιχνίδι παρουσίασαν το γνωστό σοβαρό και αξιόπιστο πρόσωπό τους.

Στη δικαιοδοσία της ήταν η ψήφιση των νόμων και η εκλογή των κατώτερων αρχόντων.

Ομάδα με πειθαρχία, πάθος και πάνω απ' όλα εμπειρία, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να κάνει "παιχνιδάκι" την πρόκριση στις "8", όχι μόνο με το χθεσινό παιχνίδι, αλλά με τη συνολική εφετινή πορεία στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Ναός της Εστίας (2ος αι. π.Χ.). Είναι ο αρχαιότερος μαρμάρινος ναός της Ρώμης που σώζεται. Η λατρεία της Εστίας ήταν μία από ης αρχαιότερες λατρείες των Ρωμαίων.

Παράλληλα, απέδειξε ότι έχει διάρκεια σαν ομάδα και οι προηγούμενες μεγάλες πορείες στο Τσάμπιονς Λιγκ μόνο "πυροτέχνημα" δεν ήταν. Πλέον, οι παίκτες του Παναθηναϊκού, σκέφτονται ήδη τον επόμενο αντίπαλό τους στη διοργάνωση (μία εκ των Ντενιζλίσπορ-Πόρτο), κάνοντας μάλιστα και σχέδια… τροπαίου. Ακριβοδίκαιη η διαιτησία του Ισπανού Ενρίκε Μεχούτο Γκονθάλεθ, ο οποίος παρατήρησε με κίτρινη κάρτα τον Κρασόν.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Νικοπολίδης, Χένρικσεν, Φύσσας, Σεϊταρίδης, Κόλκα (77' Γκούμας), Μίκαελσεν, Κυργιάκος, Μπασινάς, Λυμπερόπουλος (87' Βαζέχα), Ολιζαντέμπε, Καραγκούνης (82' Κωνσταντινίδης).

ΑΝΤΕΡΛΕΧΤ: Ζίτκα, Ίλιτς (46' Ντολ), Βαν Ντερ Χάγκε, Ντε Μπόε, Γιέστροβιτς (77'Μόρναρ), Μπασέτζιο, Κρασόν, Σέολ, Τίχινεν, Λόβρε, Χέντρικς.

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ: ΔΙΔΥΜΟ "ΧΑΡΜΑ ΙΔΕΣΘΑΙ" ΧΘΕΣ ΟΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ

Ολιζαντέμπε κερνάει, Λυμπερόπουλος πίνει και… αντιστρόφως

Ο Νίκος Λυμπερόπουλος σε… βολ πλανέ. Ο Καλαματιανός άσος του "Τριφυλλιού" ίσως διανύει την καλύτερη περίοδο της καριέρας του

Δίδυμο φωτιά και φόβος κάθε αντιπάλου! Άριστοι δημιουργοί, δεινοί εκτελεστές, "σκορπίζουν" όποιο αντίπαλο βρουν στο πέρασμά τους. Κυρίες και κύριοι, σας παρουσιάζουμε τον Νίκο Λυμπερόπουλο και τον Εμάνουελ Ολιζαντέμπε, τους επιθετικούς στους οποίους ο Παναθηναϊκός οφείλει τα μέγιστα για τη φετινή πορεία σε πρωτάθλημα και Ευρώπη και πορεύεται με επιτυχία.

Χθες οι δύο άσοι του "Τριφυλλιού" "φιλοδώρησαν" την Άντερλεχτ με τρία γκολ, κάνοντας τη ρεβάνς στις Βρυξέλλες να φαίνεται παιχνιδάκι. Ενώ στο πρώτο μέρος εγκλωβίστηκαν στη ζώνη των Βέλγων, στο δεύτερο έδειξαν για ακόμα μία φορά τις σπουδαίες ικανότητές τους, υποχρεώνοντας τους αμυντικούς των αντιπάλων να κοιτούν δίχως να μπορούν να αντιδράσουν.

Ο Εμάνουελ Ολιζαντέμπε βρήκε και πάλι χθες τον δρόμο προς τα δίχτυα

Το πρώτο γκολ ήρθε στο 11' και ήταν εύκολη υπόθεση για τον "Μανώλη", ο οποίος βρέθηκε μπροστά στην κενή εστία. Μπορεί το εν λόγω τέρμα να μην είχε μεγάλο βαθμό δυσκολίας, όμως, αξιοσημείωτο είναι ότι ο Ολιζαντέμπε βρίσκεται πάντα μέσα σε όλες τις φάσεις και μυρίζεται το γκολ. Και επειδή ο 23χρονος επιθετικός δεν έμεινε ευχαριστημένος από το… μισό γκολ που του προσέφερε ο Κυργιάκος, φρόντισε να σκοράρει και δεύτερη φορά και να ρίξει στο καναβάτσο τους Βέλγους, με υποδειγματικό πλασέ.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο παρτενέρ του, Λυμπερόπουλος, ο οποίος έμεινε παραπονεμένος βλέποντας να κυλάει το παιχνίδι χωρίς τη δική του σφραγίδα, με άψογη καρφωτή κεφαλιά, δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον Βέλγο τερματοφύλακα και σκόραρε μέσα σε αποθέωση. Αυτό ήταν και το πιο καθοριστικό γκολ του "Τριφυλλιού", τη στιγμή που οι "πράσινοι" προσπαθούσαν να εντοπίσουν διαδρόμους για την αντίπαλη εστία. Δημιουργός του υπέροχου τέρματος του Λύμπε; Θέλει και ερώτημα; Μα, φυσικά, ο "Μανώλης"…

Τους μάγεψε το "χάρτινο" τριφύλλι

Πρωτοφανής έκπληξη για τα ελληνικά δεδομένα επιφύλαξαν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού στους παίκτες τους, κατά την είσοδο της ομάδας στον αγωνιστικό χώρο. Χιλιάδες άσπρα και πράσινα χαρτάκια στη θύρα 13, τα οποία κρατούσαν οι οργανωμένοι, σχημάτιζαν ένα τεράστιο τριφύλλι, κάτι που έγινε αντικείμενο θαυμασμού και από τους οπαδούς της Άντερλεχτ, οι οποίοι έμειναν έκθαμβοι και χειροκρότησαν. Παράλληλα, αρκετοί παίκτες του ΠΑΟ αφαιρέθηκαν με το θέαμα, αφού τη στιγμή που εισέρχονταν στον αγωνιστικό χώρο είχαν στραμμένο το βλέμμα τους προς το πέταλο.

Αποθεώθηκε ο Κόλκα

Την αποθέωση από δεκάδες φίλους της ομάδας γνώρισε ο Γιόνας Κόλκα, τη στιγμή που κατέβηκε από το πούλμαν του Παναθηναϊκού. Μάλιστα, ένας οπαδός του "Τριφυλλιού" πλησίασε τον Φινλανδό και του είπε χαρακτηριστικά: "Γιόνας, γερά για να σκοράρεις και σήμερα όπως με τον Ολυμπιακό".

Αψήφησαν την παγωνιά

Το ψύχος που επικρατούσε χθες στο γήπεδο της Λεωφόρου (2 βαθμοί Κελσίου) δεν εμπόδισε τους οπαδούς του Παναθηναϊκού να πάνε από νωρίς στις εξέδρες. Οι περισσότεροι ήταν εξοπλισμένοι με κονιάκ, ενώ κάποιοι άλλοι επισκέπτονταν πρώτα τις γύρω καφετέριες και μετά διάβαιναν προς το γήπεδο. Πάντως, αρκετά δυνατή παρουσία είχαν και οι Βέλγοι οπαδοί (περίπου 600), πολλοί από αυτούς είχαν σημαίες της Νοτίου Κορέας, για να ευχαριστήσουν το "αστέρι" τους, Κι Σέολ.