Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διάφορα :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( παγωνιά και εγκατάλειψη στα ορεινά ) 

Παγωνιά και εγκατάλειψη στα ορεινά Τα κίνητρα του πολέμου

Παράδειγμα 7

Οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας περνούν δύσκολες μέρες με τις πρώτες κιόλας χιονοπτώσεις.

Πετρέλαιο, εκδημοκρατισμός ή απλά οι εμμονές του Μπους;

Για το σχηματισμό νερού υπό σταθερή πίεση 1 at και θερμοκρασία 298,15 °Κ σε υγρή κατάσταση έχουμε: [pic].

Με ηθικό ακμαίο και καλή παρέα οι λίγοι κάτοικοι των ορεινών αυτών κοινοτήτων προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δημιουργεί η κακοκαιρία.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Για το σχηματισμό νερού υπό τις ίδιες συνθήκες σε αέρια κατάσταση έχουμε: [pic].

Οι "αποκλεισμένοι", έτσι κι αλλιώς, κάτοικοι της Σαμαρίνας, του Νυμφαίου, της Βλάστης, της Περιβολής, των Ναμάτων, της Καλλιθέας, του Μεσολουρίου, του Ροδοχωρίου και πολλών άλλων κοινοτήτων, επιμένουν να περνούν τις ατελείωτες ώρες και μέρες του δύσκολου χειμώνα, στους τόπους τους, "παρέα" με τα χιόνια.

Είναι το πετρέλαιο; Είναι η έμμονη ιδέα του Μπους να εκθρονίσει τον Σαντάμ; Είναι άραγε η πρόθεσή του να εκδημοκρατιστεί μια χώρα με τυραννικό καθεστώς; Την ώρα που η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται να εισβάλει στο Ιράκ, πολλά γράφονται για τα κίνητρά της.

Η διαφορά στην τιμή της θερμότητας σχηματισμού του νερού οφείλεται στη διαφορά ανάμεσα στην υγρή και στην αέρια φάση του νερού: -57,8 Kcal - (-68,3 Kcal) = 10,5 Kcal Τα σχεδόν 80 εκατοστά του χιονιού δημιουργούν ένα τείχος γύρω από τις ορεινές κοινότητες, απομακρύνοντάς τις ακόμα περισσότερο από τα αστικά κέντρα, χωρίς όμως να απογοητεύουν τους λίγους κάτοικους των απομακρυσμένων χωριών. Ακολουθούν οι απόψεις ορισμένων εμπειρογνωμόνων σε θέματα της Μέσης Ανατολής.

Αυτό σημαίνει ότι ένα mole H2O (αέρ) σε 1 at και θερμοκρασία 298,15 °Κ, για να υγροποιηθεί σε ένα mole H2O (υγρ), πρέπει να αποβάλει 10,5 Kcal θερμότητας.

Χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, για τις περσότερες ώρες του "αποκλεισμού", οι κάτοικοι συγκεντρωμένοι στα καφενεία των κοινοτήτων, με πρέφα και συζήτηση, περιμένουν τα εκχιονιστικά μηχανήματα της νομαρχίας.

Πάτρικ Σιλ, βετεράνος αναλυτής της Μέσης Ανατολής, που γράφει στην «Ντέιλι Σταρ» του Λιβάνου:

Δηλαδή: θερμότητα υγροποίησης ή εξάτμισης μιας ουσίας = Διαφορά της ενθαλπίας ενός mole της ουσίας στις δύο καταστάσεις (υγρή και αέρια) υπό τις ίδιες συνθήκες.

Η ετοιμότητα που υπόσχονται αφειδώς οι υπεύθυνοι του κρατικού μηχανισμού είναι πραγματική στα λόγια και τα χαρτιά, αλλά δεν αγγίζει την καθημερινή ζωή των κατοίκων.

«Ο Μπους φαίνεται πεπεισμένος ότι η κατάληψη της Βαγδάτης θα προσφέρει ένα δημοκρατικό πρότυπο σε άλλους καταπιεσμένους Άραβες με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η αναδιαμόρφωση της Μέσης Ανατολής σε φιλοδυτικά πρότυπα. Αυτών που αντιμετωπίζουν ακόμη και προβλήματα επιβίωσης. Φαίνεται να πιστεύει πως θα στερήσει επίσης τις τρομοκρατικές οργανώσεις από έναν υποστηρικτή, θα εξασφαλίσει την Αμερική από μια ακόμη επίθεση, πιθανόν τούτη τη φορά με όπλα μαζικής καταστροφής.

Που δεν έχουν ρεύμα για να ζεσταθούν ή για να ψήσουν το ψωμί τους.

Το δέλεαρ του ιρακινού πετρελαίου πρέπει επίσης να έχει μπει στους υπολογισμούς του.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι κρατούντες τους ξέχασαν και δεν ενδιαφέρονται για το "αν ζουν ή αν πεθαίνουν".

Υπάρχει εντούτοις μια έντονη δόση αφελούς ιδεαλισμού στο όραμα του Μπους.

Και βέβαια, ως δύναμη αντίδρασης αναπτύσσεται η αλληλεγγύη και η συντροφικότητα μεταξύ των κατοίκων.

Κατευνάζει τους φόβους της Αμερικής ότι είναι ευάλωτη στην τρομοκρατία και παράλληλα κολακεύει την πεποίθησή της ότι χρησιμοποιεί την ισχύ της προς όφελος της ανθρωπότητας».

Η "Μ" επιχείρησε να επικοινωνήσει με ορισμένους από τους κατοίκους των αποκλεισμένων χωριών σε μια προσπάθεια να καταγράψει τη ζωή τους σε συνθήκες θερμοκρασίας υπό του μηδενός.

Φίλις Μπένις, ειδική στη Μέση Ανατολή στο φιλελεύθερο αμερικανικό Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών:

Νάματα Κοζάνης

«Είναι το ιμπέριουμ και το πετρέλαιο: επέκταση της αμερικανικής ισχύος σε όλο τον κόσμο, εκ νέου χάραξη του χάρτη της Μέσης Ανατολής, έλεγχος του πετρελαίου, υπονόμευση του ΟΠΕΚ, δημιουργία ανταγωνιστών της Σαουδικής Αραβίας και ενίσχυση του ρόλου των ΗΠΑ ως εγγυητών της πρόσβασης της Ιαπωνίας και της Ευρώπης στα πετρελαϊκά αποθέματα».

Τα Νάματα της Κοζάνης, με πέντε οικογένειες κτηνοτρόφων που περνούν τους χειμώνες τους στα 1.500 μέτρα, στερούνται αυτές τις μέρες ακόμα και το τηλέφωνο, μη μπορώντας να επικοινωνήσουν ούτε μεταξύ τους.

Πασκάλ Ρις, στη γαλλική εφημερίδα «Λιμπερασιόν»:

Στην κοινότητα του χωριού, που ακόμα περιμένει τα εκχιονιστικά μηχανήματα, μόνο ο φύλακας, ο Γιάννης Μπατσίκας, περιμένει κι αυτός τον κρατικό μηχανισμό.

«Στόχος είναι να ξανασχεδιαστεί ο χάρτης της Μέσης Ανατολής.

Σαμαρίνα Γρεβενών

Ένας πόλεμος στο Ιράκ θα βοηθήσει, σύμφωνα με τους «ιέρακες», στη διευκόλυνση της επίλυσης του σαουδαραβικού γρίφου.

Απελπιστική είναι η κατάσταση που επικρατεί στη Σαμαρίνα Γρεβενών, εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν.

Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται στους αντίποδες των αμερικανικών αξιών και από το σύστημά της προέκυψαν η Αλ Κάιντα και οι φονιάδες της 11ης Σεπτεμβρίου.

"Συνηθισμένα τα βουνά από τα χιόνια", συνηθισμένοι στους αποκλεισμούς του χειμώνα είναι και οι 40 κάτοικοι της ορεινής Σαμαρίνας του νομού Γρεβενών.

Αλλά οι ΗΠΑ δεν μπορούν να κάνουν χωρίς τους Σαουδάραβες, για πετρελαϊκούς και γεωστρατηγικούς λόγους.

Μαζεμένοι άλλοι στο καφενείο και άλλοι στον κοινοτικό ξενώνα, περιμένουν τα εκχιονιστικά μηχανήματα, που μάλλον σήμερα θα ανοίξουν το δρόμο από το χιόνι που έφτασε τα 70 εκατοστά ύψος.

Η δημιουργία ενός φίλου Ιράκ, ενός ασφαλούς εξαγωγέα πετρελαίου, θα επέτρεπε να χαλαρώσει αυτός ο αναγκαστικός εναγκαλισμός».

Στη γνωστή Σαμαρίνα, λόγω του τραγουδιού, οι "άγνωστοι" κάτοικοι της, που βρίσκονται για λίγες μέρες του χρόνου στην επικαιρότητα λόγω των χιονοπτώσεων, αντιμετωπίζουν ψύχραιμα τους συχνούς αποκλεισμούς, όπως και αυτόν, τον πρώτο του χρόνου.

Η Βάλερι Μαρσέλ του Βασιλικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων του Λονδίνου δεν πιστεύει πως κίνητρο των ΗΠΑ είναι το πετρέλαιο:

Το χιόνι μέσα στο χωριό φτάνει τα 90 εκατοστά και οι άνθρωποι νιώθουν απομονωμένοι και ξεχασμένοι από την ελληνική πολιτεία.

«Αν η προστασία των εμπορικών συμφερόντων των αμερικανικών πετρελαϊκών εταιρειών και η διοχέτευση περισσοτέρου πετρελαίου στην αγορά ήταν οι πρωταρχικοί στόχοι της κυβέρνησης Μπους, θα είχαν αρθεί οι κυρώσεις εναντίον του Ιράν και της Λιβύης.

Το μόνο θετικό και παρήγορο για τους κατοίκους είναι ότι αποκαταστάθηκε το ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς επί δυο συνεχόμενες μέρες φωτίζονταν με τα κεριά.

Αν οι ΗΠΑ ξεκινήσουν πόλεμο, θα είναι επειδή ευλόγως βλέπουν μια απειλή για τους συμμάχους τους και για τα συμφέροντά τους στην εξωτερική πολιτική του Σαντάμ Χουσεΐν».

Δύσκολή είναι η ζωή και για τα αιγοπρόβατα, ιδιοκτησίας των κατοίκων, οι οποίοι αναγκάζονται να τα στέλνουν σε περιοχές με υψηλότερες θερμοκρασίες και πιο ήπια καιρικά φαινόμενα.

Σιμπλί Μαλάτ, Λιβανέζος δικηγόρος που ηγείται εκστρατείας για να πάνε στο Ιράκ διεθνείς παρατηρητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων:

Όπως δήλωσε ο Ζήσης Κωστούλης, κάτοικος του χωριού, αυτό που είναι απαραίτητο είναι να ανοίξει ο δρόμος.

«Δεν είναι το πετρέλαιο.

"Δεν πιστεύω ότι μας ξεχάσανε τελείως αλλά θα πρέπει να ενεργήσουν οι υπηρεσίες το συντομότερο δυνατόν.

Ο Σαντάμ είναι έτοιμος να δώσει στις ΗΠΑ όσο πετρέλαιο θέλουν, αν τον κρατήσουν στην εξουσία…

Θέλουμε να κατέβουμε και να ψωνίσουμε.

Τους νεοσυντηρητικούς των ΗΠΑ παρακινούν δύο στοιχεία: μια παραδοσιακή μιλιταριστική τάση, που εξασφάλισε κατά τη γνώμη τους τη νίκη εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης, και μια στρατευμένη ιδεολογική πεποίθηση ότι η δημοκρατία μπορεί να λειτουργήσει παντού, περιλαμβανομένου του Ιράκ».

Δεν πεινάμε, αλλά δεν θα φθάσουν οι προμήθειες εάν συνεχιστεί η κακοκαιρία τις επόμενες μέρες".

Μπάρμπαρα Σπινέλι, αρθρογράφος της ιταλικής «Λα Στάμπα»:

Βέβαια, ο κ. Κωστούλης όπως και οι άλλοι κάτοικοι των ορεινών περιοχών είναι συνηθισμένοι σε ανάλογες καταστάσεις και κακουχίες.

«Ο απώτατος στόχος των ΗΠΑ είναι ο εκδημοκρατισμός των αραβικών κρατών.

Η ώρα περνάει με τάβλι και μια παρτίδα χαρτιά γιατί ο χειμώνας είναι μεγάλος και δύσκολος για τους ανθρώπους της ορεινής Ελλάδας.

Αυτός ο πόλεμος θα γίνει για να δημιουργηθεί κάτι εντελώς καινούργιο στη σύγχρονη αραβική ιστορία: μια δημοκρατία.

Νυμφαίο Φλώρινας

Για να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη των Αράβων, αυτό που λείπει είναι η δημοκρατία.

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στο Νυμφαίο Φλώρινας όπου το χιόνι έχει φτάσει σε ύψος περίπου 40 πόντων.

Τα όπλα που χρειάζονται για να δώσουν αξιοπρέπεια σε αυτούς τους λαούς δεν είναι το πετρέλαιο, αλλά τα πολιτικά δικαιώματα, οι ελευθερίες, η εκπαίδευση, η απελευθέρωση των γυναικών.

Το χωριό είναι αποκλεισμένο για τρίτη μέρα σήμερα.

Αλλά ο αμερικανικός Λεβιάθαν δεν ακούει, δεν συναλλάσσεται, επιβάλλει με τη βία αυτό που θεωρεί σωστό.

Μέχρι χθες το μεσημέρι οι κάτοικοι δεν είχαν ρεύμα λόγω προβλημάτων στο δίκτυο της ΔΕΗ.

Η δημοκρατία που θα επιβάλει έτσι στον αραβικό κόσμο θα είναι εξαρχής ακρωτηριασμένη.

Η κ. Στέλλα Αρβανιτάκη, κάτοικος του Νυμφαίου, μιλώντας χθες στη "Μ" υποστήριξε ότι η κατάσταση για όσους μένουν στο Νυμφαίο είναι απελπιστική.

Οι ρίζες της δεν θα βρίσκονται στην αποδοχή των νόμων και του διεθνούς δικαίου, αλλά στην απόλυτη κυριαρχία των ισχυρών κρατών».

"Κάνουμε υπομονή, υποφέρουμε και περιμένουμε να βελτιωθεί ο καιρός για να μπορέσουμε να περάσουμε το χειμώνα. Φοβόμαστε μήπως μείνουμε χωρίς τρόφιμα αν συνεχιστεί η κακοκαιρία για πολλές μέρες ακόμη".

Ασπρούγια Φλώρινας

Στο μικρό αυτό χωριό δίπλα στο Νυμφαίο η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε αργά χθες το απόγευμα μετά από διακοπή δύο ημερών. Τα παράπονα των κατοίκων πολλά, και είναι έτοιμοι να τα πουν σε όσους ενδιαφερθούν να τους ακούσουν.

"Δεν μας δίνουν σημασία, καμία σημασία, είτε πεθαίνουμε είτε ζούμε" λένε με μεγάλη δόση πικρίας στη φωνή τους οι ηλικιωμένοι κάτοικοι του χωριού.

"Ξυλιάσαμε ήμασταν συνέχεια με τις κουβέρτες γιατί δεν έχουμε όλοι ξυλόσομπες και το ρεύμα ήταν απαραίτητο για να λειτουργήσουν τα καλοριφέρ, είπε ο Ευάγγελος Γαγαρόπουλος, κάτοικος του χωριού.

Τα προβλήματα όμως στο χωριό φθάνουν μέχρι και την έλλειψη σε βασικά ήδη διατροφής όπως το ψωμί.

"Ο φούρνος δεν λειτούργησε, μας είπε ο κ. Γαγαρόπουλος, και αναγκαστήκαμε να ζυμώνουμε ψωμιά και να τα πηγαίνουμε στα σπίτια συγχωριανών που έχουν ξυλόσομπες για να τα ψήσουμε".

Σκλήθρο Γρεβενών

Μετά από αρκετές ώρες, χωρίς ρεύμα και αποκλεισμού από τα γειτονικά χωριά, αποκαταστάθηκε τουλάχιστον προσωρινά χθες η ηλεκτροδότηση και η συγκοινωνία στο Σκλήθρο Γρεβενών.

Ο Ευάγγελος Λιάλος κάτοικος του χωριού είπε ότι μόλις χθες μετά από δύο μέρες επικοινώνησαν με κατοίκους από άλλα χωριά.

"Σήμερα έφτασε ένα λεωφορείο του ΚΤΕΛ και κάτοικοι που είχαν πάει στα Γρεβενά για κάποιες δουλειές επέστρεψαν στα σπίτια τους".

Το Σκλήθρο έχει 250 κατοίκους κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Οι εγγεγραμμένοι κάτοικοι είναι 400 αλλά οι περισσότεροι από αυτούς ζουν και εργάζονται στη Θεσσαλονίκη.

"Πρέπει να μας προσέχουν γιατί είμαστε ένα παραμεθόριο χωριό και όσο πάει οι κάτοικοί του λιγοστεύουν. Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη φροντίδα και θα 'ταν καλό να μας δίνει μεγαλύτερη σημασία η πολιτεία".

Βέβαια, όταν απουσιάζει ή είναι ελλιπής η παρουσία της πολιτείας αναπτύσσεται η αλληλεγγύη μεταξύ των κατοίκων.

Αυτό το συναίσθημα το εξέφρασε με τον καλύτερο και τον πιο απλό και ξεκάθαρο τρόπο ο κ. Λιάλος.

"Δεν θα αφήσουμε κανένα συγχωριανό μας να πεινάσει. Αν κάποιος από εμάς μείνει χωρίς τρόφιμα δεν υπάρχει περίπτωση να μην τρέξουν όλοι οι χωριανοί να του δώσουν τα απαραίτητα για όσο καιρό χρειάζεται. Αλίμονο αν δεν είχαμε και αυτό εδώ που ζούμε".