Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Επιστολή αναγνώστου

( επιτακτική η ανάγκη της πληθυσμιακής ανασύνθεσης της θράκης ) 

Επιτακτική η ανάγκη της πληθυσμιακής ανασύνθεσης της Θράκης Ξαφνικά αισιοδοξία για Κύπρο

Διαβάζω και γράφω

Κυρία Ζόννε,

Ενδείξεις πως οι Τούρκοι στρατηγοί θα δώσουν "πράσινο φως" για το Κυπριακό

1. Από το κείμενο 2 επιλέγουμε την πρόταση:

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών στη Γερμανία από Γερμανούς δημοσιογράφους οδήγησαν σε μια οδυνηρή διαπίστωση: αποκαλύφθηκε ότι η ήττα του Κολ οφείλονταν, κατά κύριο λόγο, στους Τούρκους ψηφοφόρους, οι οποίοι με εντολή του Τούρκου πρωθυπουργού Γιλμάζ τον καταψήφισαν.

ΕΙΡΗΝΗ Δ. ΚΑΡΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

"Η Αργυρώ άφησε το φλιτζάνι".

Ο αριθμός των Τούρκων με δικαίωμα ψήφου στη Γερμανία ξεπερνά το ένα εκατομμύριο, αριθμός που ισοδυναμεί με το 3% περίπου του εκλογικού σώματος.

Στους Τούρκους στρατηγούς, οι οποίοι επαναλαμβάνουν στερεότυπα πως "η Κύπρος είναι για μας θέμα υψίστης ασφαλείας", απευθύνθηκε εμμέσως πλην σαφώς ο Γιώργος Παπανδρέου, ζητώντας τους "να ξεφύγουν από τις αντιλήψεις" τους, που είναι άλλωστε εις βάρος και των δικών τους συμφερόντων.

Υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στα άρθρα (η, το) και στα ουσιαστικά που προσδιορίζουν στο γένος, τον αριθμό ή και την πτώση;

Είναι ευνόητο, ότι αυτό το ποσοστό σε μια εκλογική μάχη, όπου η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων είναι μερικές ποσοστιαίες μονάδες προσδιορίζει το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών και αποτελεί αποφασιστικό εκβιαστικό όπλο στα χέρια της Τουρκίας.

Γ. Παπανδρέου - Χ. Σολάνα. Μαζί με τον Γκίντερ Φερχόιγκεν, θα συζητήσουν στην Άγκυρα το σύνολο των ευρωτουρκικών σχέσεων, περιλαμβανομένου και του Κυπριακού

- Μήπως υπάρχει και λογική σύνδεση ανάμεσα στο υποκείμενο (Η Αργυρώ) και το αντικείμενο (το φλιτζάνι) με το ρήμα;

Με την τάση δε των Τούρκων να πολλαπλασιάζονται γεωμετρικά, σε μερικά χρόνια θα αποτελέσουν τον ρυθμιστή της πολιτικής ζωής στη Γερμανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών απηύθυνε αυτήν την "έκκληση" χθες, 24 ώρες πριν αναχωρήσει για την Άγκυρα, όπου μαζί με τον Χαβιέ Σολάνα και τον Γκίντερ Φερχόιγκεν, θα συζητήσει με την τουρκική ηγεσία το σύνολο των ευρωτουρκικών σχέσεων, περιλαμβανομένου του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών.

- Αν αλλάξει το πρόσωπο του ρήματος (Η Αργυρώ άφησα) μπορεί να σταθεί λογικά η πρόταση;

Το ίδιο συνέβη και με τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στη Βουλγαρία, όπου πάλι με εντολή της Τουρκίας, οι Τούρκοι ψηφοφόροι, που αποτελούν το 15% του εκλογικού σώματος, αφαίρεσαν την εξουσία από την προηγούμενη φιλελληνική κυβέρνηση.

Στα ραντεβού του κ. Παπανδρέου περιλαμβάνονται συναντήσεις με τον "εν αναμονή πρωθυπουργό" - όπως τον χαρακτήρισε - Ταγίπ Ερντογάν, τον νυν πρωθυπουργό κ. Γκιουλ, τον υπουργό Εξωτερικών κ. Γιακίς, αλλά και τον πρόεδρο Σεζέρ, που θεωρείται ότι συμμερίζεται τις επιφυλάξεις των στρατηγών για το Κυπριακό, ακόμα και πριν από τις 28 Φεβρουαρίου.

2. Ποια λάθη παρατηρείτε στις παρακάτω προτάσεις;

Οι εξελίξεις αυτές νομίζω, ότι πρέπει να ανησυχήσουν την κυβέρνηση και τον πολιτικό κόσμο και να λάβουν επειγόντως και ομόφωνα μέτρα που θα οδηγήσουν στη μεταβολή της σύνθεσης του πληθυσμού στη Θράκη.

Η έντονη - και σπάνια - αναφορά του υπουργού Εξωτερικών στους στρατιωτικούς της γείτονος ενδέχεται να μην είναι καθόλου τυχαία, καθώς το τελευταίο διάστημα αυξάνονται οι ενδείξεις πως μπορεί οι στρατηγοί να δεχθούν τελικώς τη θέση της κυβέρνησης Ερντογάν - και να δώσουν το "πράσινο φως" για επίλυση του Κυπριακού.

- Η Αργυρώ άφησες το φλιτζάνι.

Τα μέτρα που προτείνονται από ορισμένους (ευνοϊκή μεταχείριση, επιμόρφωση και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της μειονότητας) δεν είναι μόνο αναποτελεσματικά, αλλά όπως απέδειξε και η εμπειρία των χωρών που τα εφάρμοσαν -η Σοβιετική Ένωση, η Βουλγαρία, η Γιουγκοσλαβία- οδήγησαν στα αντίθετα αποτελέσματα.

Τουρκικές διπλωματικές πηγές, αλλά και ευρωπαϊκές, στην Αθήνα επιβεβαίωναν έμμεσα αυτήν την εκτίμηση.

- Την Αργυρώ άφησε το φλιτζάνι.

Παράλληλα, με την ολόπλευρη οικονομική, πνευματική, κοινωνική και πολιτική ανάπτυξη που απλόχερα προσφέρθηκε στις εθνικές μειονότητες, αναπτύχθηκαν ταυτόχρονα και εθνικιστικές τάσεις που οδήγησαν στα ήδη γνωστά μας αποτελέσματα.

Ο αρχηγός του τουρκικού ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Οζκιόκ, φέρεται, κατά τις συναντήσεις που είχε πρόσφατα στην Άγκυρα με τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων ΗΠΑ και Βρετανίας, να άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επιδειχθεί διαλλακτικότητα και από τον στρατό της Τουρκίας στο Κυπριακό.

- Η Αργυρώ άφησε του φλιτζανιού.

Το ίδιο συμβαίνει και στη Θράκη: όσο καλύτερα τους φερόμαστε, όσο βελτιώνεται η οικονομική τους θέση, τόσο οξύνεται ο εθνικισμός τους.

Διπλωματική πηγή έλεγε χαρακτηριστικά ότι "στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους οι Τούρκοι στρατηγοί είναι πολύ πιο λογικοί και συνεργάσιμοι απ' ό,τι φαίνεται στις δημόσιες δηλώσεις και παρεμβάσεις τους".

Μπορείτε να εξηγήσετε γιατί είναι λάθος αυτές οι προτάσεις;

Προφανώς, πιστεύουν, ότι η βελτίωση της συμπεριφοράς μας δεν οφείλεται στην καλοσύνη μας, αλλά στις πιέσεις της "μητέρας" Τουρκίας.

Το ενδεχόμενο μιας "συμφωνίας ισορροπίας" μεταξύ της κυβέρνησης των μετριοπαθών ισλαμιστών και των πανίσχυρων στρατηγών άφησε ανοικτό και Τούρκος διπλωμάτης, ο οποίος - μιλώντας στα "ΝΕΑ" - εξέφρασε την πεποίθησή του πως είναι δυνατή η επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, αμέσως μετά την παράδοση του νέου σχεδίου Ανάν, την οποία τοποθέτησε μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.

3. Μπορείτε να επεκτείνετε την προηγούμενη πρόταση από το κείμενο προσθέτοντας λέξεις;

Το μόνο μέτρο που αποφασιστικά, γρήγορα και τελεσίδικα θα μεταβάλλει τους πληθυσμιακούς συσχετισμούς στο χώρο αυτό είναι η άμεση μεταφορά δύο τουλάχιστον υπουργείων (των πολυπληθέστερων) στην Κομοτηνή και στην Ξάνθη, καθώς και ορισμένων οργανισμών: βάμβακος, καπνού κτλ.

Χαρακτηριστικό της κινητικότητας και των εξελίξεων που όλοι πλέον αναμένουν είναι και το γεγονός ότι ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως είπε ο ίδιος, θα συζητήσει στην Άγκυρα και την πτυχή της ασφάλειας, που περιλαμβάνεται στο σχέδιο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ κι αφορά τις εγγυήτριες δυνάμεις Ελλάδα και Τουρκία.

Για παράδειγμα:

Η μεταφορά των χιλιάδων υπαλλήλων των υπουργείων και οργανισμών θα δημιουργήσει συνεπακόλουθα τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη διαφόρων υπηρεσιών και μονάδων εξυπηρέτησης του πρόσθετου ανθρώπινου δυναμικού, θα τονωθεί η οικοδομική δραστηριότητα, θα δημιουργηθούν καινούργιες θέσεις εργασίας, γεγονός που θα προσελκύσει και πλήθος ανέργων και επιχειρηματιών από τα πυκνοκατοικημένα αστικά κέντρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών, μάλιστα, εμφανίστηκε εξαιρετικά αισιόδοξος χθες, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στην Ένωση Ξένων Ανταποκριτών.

- Η Αργυρώ άφησε το φλιτζάνι στο τραπέζι.

Τα μέτρα αυτά θα συμβάλλουν επίσης αποφασιστικά και στην επίλυση του προβλήματος της πληθυσμιακής αποσυμφόρησης του λεκανοπεδίου της Αττικής.

"Μπορούμε να λύσουμε το Κυπριακό, είμαστε πολύ κοντά, αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση", είπε ο κ. Παπανδρέου.

- Η Αργυρώ άφησε το μικρό φλιτζάνι στο στρογγυλό τραπέζι.

Η μετακίνηση αυτή των υπουργείων και οργανισμών στις καινούργιες τους έδρες να τεθεί σε υποχρεωτική βάση.

Αναφερόμενος στις ευρωτουρκικές σχέσεις, ο κ. Παπανδρέου είπε πως πρώτιστος στόχος είναι να βοηθηθεί η Τουρκία να εκπληρώσει τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης το αργότερο σε δύο χρόνια.

- Η Αργυρώ άφησε το μικρό φλιτζάνι στο στρογγυλό τραπέζι της κουζίνας.

Όσοι αρνηθούν να μετακινηθούν, τίθενται αυτόματα, οικειοθελώς εκτός καθήκοντος (από υπουργό μέχρι κλητήρα), διακόπτεται κάθε σχέση τους με την υπηρεσία και αντικαθίστανται από εθελοντές - κατοίκους του λεκανοπεδίου.

Και σε αυτό ρόλο παίζουν το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά, η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων κι η προσαρμογή της τουρκικής διοίκησης στο κοινοτικό κεκτημένο.

4. Από το κείμενο 2 επιλέγουμε τις επόμενες προτάσεις.

Κατά την εφαρμογή του μέτρου να αγνοηθεί κάθε αντίρρηση και διαμαρτυρία.

Ως "εργαλεία" για αυτήν την προσπάθεια θα χρησιμεύσει τόσο η αναθεωρημένη εταιρική σχέση Ε.Ε. - Τουρκίας, που θα παρουσιάσει η Κομισιόν τον Φεβρουάριο, όσο και το οικονομικό πακέτο, υπό μορφή προγραμμάτων, που θα λάβει η Άγκυρα από τις Βρυξέλλες.

- Μετακινήστε λέξεις ή λεκτικά σύνολα αυτών των προτάσεων, ώστε να αλλάξει η σειρά τους στις προτάσεις, όχι όμως και το νόημά τους.

Και η επαρχία στο κάτω κάτω Ελλάδα είναι.

Προτάσεις

Άλλωστε, η συντριπτική πλειοψηφία των υπαλλήλων των υπουργείων αποτελείται από πρώην επαρχιώτες, οι οποίοι λόγω κομματικών σκοπιμοτήτων προσελήφθησαν προνομιακά και εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα.

- Τα ψηφιδωτά της Πέλλας είναι γνωστά σ' ολόκληρο τον κόσμο.

Αυτό αποδεικνύεται κάθε Σαββατοκύριακο όταν οι σημερινοί πρωτευουσιάνοι αναχωρούν κατά εκατοντάδες χιλιάδες να επισκεφθούν τα προσφιλή τους μέρη: αγρούς, στάνες, περιβόλια.

- Ο Ευριπίδης έζησε στην Πέλλα μέχρι το τέλος της ζωής του.

Μετακινούμενοι θα επιτελέσουν υψίστης σημασίας εθνική αποστολή και επιπλέον θα επιστρέψουν στο φυσικό τους περιβάλλον.

- Τούτη την κουβέντα σου θα τη μεταφέρω στους φοιτητές μου μέσα στο αμφιθέατρο.

Είναι ευνόητο, ότι η λήψη του μέτρου αυτού απαιτεί εθνική παρρησία δεδομένου, ότι συνδέεται με το γνωστό για τις αντικοινωνικές και αντεθνικές του επιπτώσεις, πολιτικό-κομματικό κόστος.

Μετακίνηση λέξεων

Είναι πλέον καιρός όμως να απαλλαγούν οι κομματικές ηγεσίες από αυτή τη νοσηρή και εθνικά επιζήμια αντίληψη και να θέσουν το εθνικό συμφέρον υπεράνω του κομματικού, όχι μόνο όταν το απαιτούν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, αλλά και όταν το επιβάλλουν οι εθνικές μας ανάγκες.

---

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΡΕΛΛΑΣ

Μπορείτε τώρα να απαντήσετε γιατί συχνά αλλάζουμε τη σειρά των λέξεων σε μια πρόταση;

5. Επιλέξαμε τρεις προτάσεις από το κείμενο και μετακινήσαμε λέξεις ή λεκτικά σύνολα. Τι παρατηρήσεις έχετε να κάνετε σχετικά με το αν διατηρείται ή όχι το νόημα των προτάσεων; - Στο Βέλγιο η πόλη Μονς αναζήτησε τα ίχνη του πύργου της Βαβέλ. - Μοιράστηκαν με το κοινό τη χαρά των γλωσσών οι δάσκαλοι και οι μαθητές τους. - Συζητήσεις στα δανέζικα, τα αγγλικά ή και στα ελληνικά ακόμα οργάνωσαν τα εστιατόρια. 6. Οι παρακάτω προτάσεις είναι αποδεκτές στην ελληνική γλώσσα; - Αν όχι, γιατί; - Αναζητήστε στο κείμενο 3 μια πιο αποδεκτή εκδοχή τους. - Διαγωνισμός αινιγμάτων να οργανωθεί πολύγλωσσος βοήθησαν καταστηματάρχες τοπικοί. - Με κατοίκους τη δυνατότητα είχαν οι κάτοικοι της Μονς ανταλλαγών διαφόρων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.