Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( γιατί οι νέοι αποφεύγουν την επιστροφή στο χωριό ) 

Γιατί οι νέοι αποφεύγουν την επιστροφή στο χωριό Μετωπική με καυτά χαρτιά

Κείμενο 3 [Η Μονς στα ίχνη της Βαβέλ]

Είναι αξιέπαινοι οι φοιτητές του τμήματος Γεωπονίας του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που ύστερα από προτροπή καθηγητή τους συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα πρακτικής εξάσκησης, προκειμένου να έλθουν σε επαφή με την πραγματικότητα, όσον αφορά στην καλλιέργεια της γης.

Ο Κ. Σημίτης θα καταγγείλει σχέσεις της Ν.Δ. με συγκεκριμένα συμφέροντα

Από τις 17 έως τις 26 Σεπτεμβρίου η πόλη της Μονς, στο Βέλγιο, αναζήτησε τα ίχνη του πύργου της Βαβέλ οργανώνοντας φεστιβάλ γλωσσών ανοιχτό σε όλους. Αυτή, άλλωστε, είναι η επιστήμη που επέλεξαν.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ

Ο στόχος, όπως αναφερόταν στον ιστοχώρο της εκδήλωσης:

Η επαφή του ανθρώπου με τη γη και η αξιοποίησή της.

Σε ολομέτωπη σύγκρουση με τη Νέα Δημοκρατία οδηγείται η κυβέρνηση για τη διαφθορά και τη διαπλοκή με επιχειρηματικά συμφέροντα. Η απόφαση της Ρηγίλλης να επαναφέρει από την πίσω πόρτα τη σκανδαλολογία έχει οδηγήσει την κυβέρνηση στην απόφαση να αντιμετωπίσει τις "κατηγορίες" στα ίσα, ανταποδίδοντας με στοιχεία.

"Να ευαισθητοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες στη σπουδαιότητα και τον πολιτιστικό πλούτο από τη γνώση των γλωσσών είτε για επαγγελματικούς λόγους είτε για λόγους προσωπικής ανάπτυξης ή ανοίγματος στους άλλους… αλλά και να ενθαρρυνθεί ο πληθυσμός της πόλης να μετάσχει σε δραστηριότητες εκμάθησης, όποια κι αν είναι τα κίνητρά του, ανεξάρτητα από ηλικία και κοινωνικοοικονομική θέση…".

Ο καθηγητής είναι απολύτως ικανοποιημένος.

Σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών θα γίνει στις 4 Φεβρουαρίου η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση

Και οι ευκαιρίες δεν έλειψαν.

"Ζητούσα από τους φοιτητές να αναλάβουν πρωτοβουλίες, γιατί η πρακτική εξάσκηση γίνεται στο αγρόκτημα του πανεπιστημίου, που δεν αντιπροσωπεύει τη ζώσα πραγματικότητα της υπαίθρου".

Η ημέρα της σύγκρουσης θα είναι η 4η Φεβρουαρίου στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τα θέματα αυτά, συζήτηση η οποία θα διεξαχθεί σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών ύστερα από σχετικό αίτημα του προέδρου της Ν.Δ. Κ. Καραμανλή.

Τα εστιατόρια οργάνωσαν συζητήσεις στα δανέζικα, τα αγγλικά ή ακόμη και τα ελληνικά, με την καθοδήγηση καθηγητών γλωσσών.

Ορθότατη η σκέψη του πανεπιστημιακού δασκάλου.

Η κυβέρνηση διαθέτει από ημέρες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα παρουσιάσει κατά τη συζήτηση "στοιχεία" για "σοβαρές περιπτώσεις σκανδάλων σε δημόσιες επιχειρήσεις".

Χάρη σ' ένα φεστιβάλ τραγουδιών, μιμήσεων και θεατρικών σκετς, οι δάσκαλοι και οι μαθητές τους μοιράστηκαν τη χαρά των γλωσσών με το κοινό.

Μακάρι να ακολουθήσουν το παράδειγμά του κι άλλοι συνάδελφοί του.

Καθώς και "ιδιαίτερα επιβαρυντικές ενδείξεις" για "προμήθειες του Δημοσίου και αναθέσεις δημοσίων έργων" που "χρήζουν διερεύνησης από τη Βουλή με τη διαδικασία που προβλέπεται από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών".

Τοπικοί καταστηματάρχες βοήθησαν να οργανωθεί πολύγλωσσος διαγωνισμός αινιγμάτων.

Να φέρουν σε επαφή τους φοιτητές με το αντικείμενο της εργασίας που θα κληθούν να προσφέρουν, όταν αποκτήσουν το πτυχίο.

Η στρατηγική

Σχηματίστηκε μια αλυσίδα φιλίας.

Εξάλλου, συνεχές αίτημα των εργοδοτών αποτελεί το κλείσιμο του μεγάλου ανοίγματος που υπάρχει μεταξύ διδασκαλίας και πράξης.

Στη συνεργασία που είχε αρχές της εβδομάδας ο Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με στενούς συνεργάτες του, στο πλαίσιο του λεγόμενου "πρωινού καφέ", αναλύθηκε η στρατηγική που θα ακολουθηθεί έναντι της προσπάθειας της Ν.Δ. να δυναμιτίσει την ομαλή πορεία του τόπου και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη.

Χάρη στο διαδίκτυο, οι κάτοικοι της Μονς είχαν τη δυνατότητα ανταλλαγών με κατοίκους διάφορων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι φοιτητές του τμήματος Γεωπονίας του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ασχολήθηκαν με τη γεωργία της Πιερίας, μιας περιοχής από τις πλέον παραγωγικές, που για το λόγο αυτό θα έπρεπε να εξασφαλίζει στους κατοίκους της αξιόλογο εισόδημα.

Και αποφασίσθηκε να υπάρξει απάντηση για όλα, και με στοιχεία.

Για δέκα μέρες τα γερμανικά, τα αγγλικά, τα δανέζικα, τα ελληνικά, τα ιταλικά και τα ολλανδικά, ακόμη και η νοηματική γλώσσα, γνώρισαν μεγάλη διάδοση στη Μονς.

Δυστυχώς, συμβαίνει το αντίθετο.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά με στοιχεία που απορρέουν από κινήσεις και πρωτοβουλίες της Ν.Δ. εντός και εκτός Βουλής, να αποδειχθεί ότι αρκετές από τις πρωτοβουλίες αυτές δεν ήταν αποτέλεσμα κριτικής στο πλαίσιο των καθηκόντων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Το σχέδιο αυτό ήταν ένα από τα πολλά στο πλαίσιο του "Ευρωπαϊκού έτους γλωσσών".

Διαπίστωσαν ότι ένα από τα βασικά θέματα που απασχολεί τους παραγωγούς είναι εκείνο της τιμής των προϊόντων τους, η οποία πάντοτε βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

Λέγεται, για παράδειγμα, ότι έχουν εντοπισθεί - και θα χρησιμοποιηθούν - κείμενα ερωτήσεων που έχουν κατατεθεί στη Βουλή, τα οποία είναι ταυτόσημα με κείμενα ενδιαφερόμενων προμηθευτών του Δημοσίου…

Οικοδομώντας την Ευρώπη των λαών, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 2002

Παράλληλα, το μικρό μέγεθος του γεωργικού κλήρου, η ανυπαρξία κτηματολογίου, η άγνοια των αγροτών για τον τρόπο χρήσης των φυτοφαρμάκων και η καθυστέρηση στην κατασκευή αρδευτικών έργων συνθέτουν ένα πλέγμα προβλημάτων, που η επίλυσή τους δεν καθίσταται εφικτή, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.

"Λαϊκισμός και οπορτουνισμός"

Ερωτήσεις κατανόησης

Σύμφωνα με μια μελέτη που εκπονήθηκε στην Αθήνα και το περιεχόμενο της οποίας ανακοινώθηκε πριν μερικούς μήνες, προκλήθηκε η ευχάριστη εντύπωση πως κάτι άλλαζε στο θέμα της επανεγκατάστασης νέων στην περιφέρεια και ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές.

Ο Κ. Σημίτης θα μιλήσει στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο πριν από τη συζήτηση του βασικού θέματος της ημερησίας διάταξης που είναι η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης και, όπως πιστεύεται, θα αναφερθεί και στις γενικότερες εξελίξεις.

1. Ποιος ήταν ο στόχος του φεστιβάλ γλωσσών που οργανώθηκε στην πόλη Μονς του Βελγίου;

Οι απαράδεκτες συνθήκες ζωής που επικρατούν στα μεγάλα κέντρα, σε συνδυασμό με την ανεργία, αποτελούν παράγοντες που προβληματίζουν πολλούς νέους.

Στο πλαίσιο αυτό, θα καταγγείλει τη Ν.Δ. για "λαϊκισμό" και "οπορτουνισμό" (σχετική δήλωση έκανε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαπας), με αφορμή την καταψήφιση από τη Ν.Δ. του νομοσχεδίου που υλοποιεί τη συνταγματική επιταγή για το ασυμβίβαστο μεταξύ της επαγγελματικής ιδιότητας και του ρόλου του βουλευτή.

2. Με ποιους τρόπους οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του φεστιβάλ ήρθαν σε επαφή με μια μεγάλη ποικιλία γλωσσών;

Τα στοιχεία όμως της μελέτης που προαναφέρθηκε δεν ανταποκρίνονταν απολύτως στην πραγματικότητα.

Ο Πρωθυπουργός θα τονίσει ότι η Ν.Δ. "δεν σέβεται το Σύνταγμα" και θα προσθέσει πως "δεν μπορούμε να παίζουμε με τον καταστατικό χάρτη της χώρας".

3. Πώς αισθάνεστε εσείς όταν βρίσκεστε σε ένα περιβάλλον πολύγλωσσο όπου μιλιούνται πολλές γλώσσες;

Είναι αλήθεια ότι ορισμένοι νέοι επιθυμούν να επιστρέψουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, στην περιφέρεια, αλλά όχι για να επιδοθούν σε αγροτικές δραστηριότητες.

"Η κυβέρνηση δεν νιώθει ότι ηττήθηκε"

Οι φοιτητές του τμήματος Γεωπονίας του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διαπίστωσαν την απροθυμία των νέων να ασχοληθούν με τη γεωργία, κυρίως λόγω της απασχόλησής τους στον τουρισμό.

Η κυβέρνηση θα καταθέσει το νομοσχέδιο για το ασυμβίβαστο στην ολομέλεια της Βουλής ως έχει, και απλώς θα προβεί σε διευκρινίσεις για το τι θα γίνει με την επαγγελματική κατάσταση των βουλευτών αφότου παύσουν να είναι μέλη του Κοινοβουλίου.

Ως συμπέρασμα δεν αναφέρεται ότι η γεωργία διαγράφει φθίνουσα πορεία και ότι θα πρέπει οι νέοι αγρότες, σε συνεργασία με τους παλαιούς, να επιδοθούν σε καλλιέργειες, τα προϊόντα των οποίων καλύπτουν τις απαιτήσεις των καταναλωτών.

Αυτό έγινε γνωστό μετά την συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Εσωτερικών.

Αλλά με τι διάθεση να επιδοθούν οι νέοι στη γεωργία, όταν πληροφορούνται ότι διακόσιοι κερασοπαραγωγοί της Αμυγδαλιάς Γρεβενών, των οποίων το προϊόν καταστράφηκε ολοσχερώς από χαλαζόπτωση, δεν έχουν εισπράξει την προβλεπόμενη από τον οργανισμό γεωργικών ασφαλίσεων αποζημίωση, αν και πέρασε ένας χρόνος;

Όπως είπε ο κ. Σκανδαλίδης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου "η κυβέρνηση δεν νιώθει ότι ηττήθηκε" και πως αν δεν ψηφισθεί το νομοσχέδιο ισχύει απολύτως το ασυμβίβαστο για οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα βουλευτή, από την 1η Ιανουαρίου 2003.

Πώς θα αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι αυτοί τις ανάγκες τους;

Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε, ουσιαστικά, αυτό που είχε ήδη αποφασισθεί από τον Κ. Σημίτη, ότι δηλαδή για την ψήφιση του νομοσχεδίου δεν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Πρόκειται για ένα μικρό παράδειγμα της κρατικής αναλγησίας, που προκαλεί απογοήτευση.

Άλλωστε, κάτι τέτοιο δεν θεωρείται απαραίτητο: η κυβέρνηση γνωρίζει ότι οι βουλευτές θα εκτιμήσουν σοβαρά το γεγονός πως αν δεν ψηφιστεί το νομοσχέδιο θα ισχύει ως έχει το άρθρο 57 του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει την πλήρη απαγόρευση κάθε επαγγελματικής ή άλλης ασχολίας των βουλευτών…

Υπάρχουν και χειρότερα. Εκτός των άλλων πληγμάτων που θα προκαλέσουν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την αναθεώρηση της κοινής αγροτικής πολιτικής, εξαιρετικά δυσμενείς για τους Έλληνες παραγωγούς είναι εκείνες που αναφέρονται στο καθεστώς του καπνού. Ειδικότερα, προβλέπονται η κατάργηση ορισμένων ποικιλιών και η ανάπτυξη άλλων, που θα προκαλέσουν όχι μόνο μια άνευ προηγουμένου αναστάτωση μεταξύ των Ελλήνων καπνοκαλλιεργητών, αλλά θα συρρικνώσει ακόμη περισσότερο το ήδη περιορισμένο εισόδημά τους.

Είναι διαπιστωμένο άλλωστε ότι παρά τις επιδοτήσεις, το εισόδημα των αγροτών σε όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσιάζει συνεχή μείωση. Στην Ελλάδα και την Πορτογαλία έχει καταγραφεί μείωση κατά 4,4% και 13,3% αντιστοίχως, ενώ στην Ιταλία η μείωση φθάνει σε ποσοστό 4,5%.

Με τις προϋποθέσεις αυτές, πώς να επιστρέψει ο νέος στην ύπαιθρο, για να επιδοθεί σε μια επαγγελματική δραστηριότητα από τις πιο σκληρές και λιγότερο αποδοτικές από οικονομικής πλευράς; Το επιβάλλουν βεβαίως εθνικοί λόγοι. Αλλά όταν αδιαφορεί το κράτος, γιατί να ενδιαφερθεί ο νέος;