Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( χωρίς δημόσιες υπηρεσίες θα μείνει η περιφέρεια ) 

Χωρίς δημόσιες υπηρεσίες θα μείνει η περιφέρεια Ασυμβίβαστο… καμπανάκι

Κείμενο 2 [Ψηφιακό ταξίδι στον πολιτισμό της αρχαίας Ελλάδας]

Τα πλήγματα του κέντρου κατά της περιφέρειας συνεχίζονται, ενώ όλα δείχνουν ότι κάποια στιγμή θα υποκύψει στην ασφυξία που προκαλεί το ίδιο.

Οργή Σημίτη για τη "μίνι ήττα" αλλά και τη στάση της Ν.Δ.

Το τρίτο στη σειρά πρόγραμμα εικονικής πραγματικότητας -μετά την εικονική περιήγηση στην αρχαία Μίλητο και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ελληνική ενδυμασία- έχει τίτλο "Ο Ναός του Δία στην Ολυμπία" και δημιουργήθηκε, όπως και τα προηγούμενα, εξ ολοκλήρου στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, από το τμήμα Τρισδιάστατων Αναπαραστάσεων. Παράλληλα, η εγκατάλειψη της περιφέρειας, που είναι συνέπεια μιας αντεθνικής και ως εκ τούτου εγκληματικής τακτικής, θα έχει ολέθριες συνέπειες για τη χώρα μας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με μεγάλες εκπαιδευτικές δυνατότητες και αποτελεί την αρχή ενός μεγάλου έργου στο πλαίσιο της Ολυμπιάδας 2004. Ήδη καταγγέλλεται μια αχαρακτήριστη ενέργεια, που όλα δείχνουν πως η κουτοπόνηρη συμπεριφορά του δημοσιοϋπαλληλικού κατεστημένου της Αθήνας, που γνωρίζει πότε να σιωπά και να κινείται υπογείως και πότε να εμφανίζεται επισήμως στο προσκήνιο υπερασπίζοντας δήθεν το δίκαιο και η πλήρης αδιαφορία των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και της Κοινής Γνώμης της "επαρχίας", θα αποφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, δηλαδή την υφαρπαγή μιας ακόμη δραστηριότητας.

Πολιτικό θέμα για κυβέρνηση και αντιπολίτευση συνιστά η απόρριψη, με οριακή πλειοψηφία, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής του νομοσχεδίου για το ασυμβίβαστο μεταξύ επαγγελματικής ιδιότητας και της ιδιότητας του βουλευτή.

Σύμφωνα με σχετική καταγγελία, το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών καταργεί όλα τα παραρτήματά του στην περιφέρεια και διατηρεί τις υπηρεσίες του μόνο στην Αθήνα.

Κώστας Σημίτης. Ζήτησε να τονιστεί προς κάθε κατεύθυνση ότι η κυβέρνηση με την κατάθεση του νομοσχεδίου για το ασυμβίβαστο προστατεύει το Σύνταγμα

Μόνο δε όταν οι αρμόδιοι το κρίνουν απαραίτητο, θα εγκρίνουν την ίδρυση και λειτουργία γραφείων σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Η απόρριψη αυτή, που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και ανώτατων κυβερνητικών στελεχών, στην πραγματικότητα είναι άνευ ουσίας, διότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί ως έχει στην Ολομέλεια της Βουλής την προσεχή εβδομάδα.

Αυτές τις μέρες μάλιστα θα συζητηθεί και το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

Όπως έγινε γνωστό, ο Πρωθυπουργός στις αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επαφές που είχε χθες το μεσημέρι τόσο με τον υπουργό Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη όσο και με τους υπεύθυνους για την Κοινοβουλευτική Ομάδα υπουργό Επικρατείας Στ. Μανίκα και γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Σωκράτη Κοσμίδη ζήτησε να τονιστεί προς κάθε κατεύθυνση ότι η κυβέρνηση με την κατάθεση του νομοσχεδίου για το ασυμβίβαστο στην ουσία προστατεύει το Σύνταγμα και τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος.

Το συνδικάτο εργαζομένων του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών στη Θεσσαλονίκη, σε ανακοίνωσή του τονίζει μεταξύ άλλων και τα εξής:

Από την άλλη πλευρά, πολιτικό ζήτημα συνιστά η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που καταψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο, ενώ στη διάρκεια της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος είχε υπερψηφίσει το άρθρο 57 του αναθεωρημένου Συντάγματος που απαγορεύει την άσκηση επαγγέλματος από τους βουλευτές κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

"Αποτελεί σχήμα οξύμωρο το γεγονός να απομακρύνεται η γεωλογική υπηρεσία της χώρας από την πόλη που έχει τον πρωτεύοντα ρόλο στην αναπτυξιακή πορεία του πρωτογενούς τομέα στην Ελλάδα.

Η στάση αυτή, που καταγγέλλεται από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη ως "η αποθέωση του οπορτουνισμού", δημιουργεί "την αίσθηση ότι η Νέα Δημοκρατία στον βωμό των μικροκομματικών της επιδιώξεων είναι έτοιμη να θυσιάσει τα πάντα, ακόμη και την σοβαρότητά της υπαναχωρώντας από δηλωμένες και διά ψήφου θέσεις της".

Η κατάργηση του παραρτήματος της Θεσσαλονίκης εγγίζει τα όρια του παραλόγου, σε μια περίοδο κατά την οποία χώρες όπως η Βρετανία, η Σουηδία και η Γαλλία είτε ενισχύουν την περιφερειακή δομή των γεωλογικών τους ινστιτούτων είτε μεταφέρουν τις έδρες τους από τις πρωτεύουσες στην περιφέρεια".

Η κυβέρνηση είναι ανήσυχη για την εξέλιξη που εμφανίσθηκε χθες το μεσημέρι στη Βουλή.

Αλλά γενικότερα η νομοθεσία για την αξιοποίηση του υπόγειου πλούτου της χώρας μας περιλαμβάνει διατάξεις που προκαλούν κατάπληξη.

Όχι τόσο για την εκδήλωση συντεχνιακών τάσεων στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ όσο γιατί τα όσα συνέβησαν χθες μπορεί να αποτελούν το πρώτο καμπανάκι για το τι μπορεί να συμβεί στη Βουλή το επόμενο διάστημα.

Προ ετών, όταν η παραγωγή και εξαγωγή μαρμάρου αποτελούσαν για τη χώρα μας μια αξιόλογη πηγή συναλλάγματος, οι "εγκέφαλοι" των αρμόδιων υπουργείων είχαν περιλάβει σε ειδική διάταξη τα εξής εξωφρενικά:

Ενδείξεις

Είχε τη δυνατότητα μια επιχείρηση να λάβει ειδική άδεια για τη διενέργεια ερευνών σε μια ορισμένη περιοχή, προκειμένου να εντοπίσει κοιτάσματα μαρμάρου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ανησυχία της, που διατυπώθηκε σε διάφορα επίπεδα, εδράζεται σε συγκεκριμένες ενδείξεις, σύμφωνα με τις οποίες στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας διατυπώνονται απόψεις για το μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας που μπορεί να έχουν επιπτώσεις στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης.

Για να διενεργήσει η επιχείρηση αυτή την έρευνα, επόμενο ήταν ότι θα χρησιμοποιούσε εξειδικευμένο προσωπικό και κατάλληλα μηχανήματα, γεγονός που απαιτούσε σημαντικές δαπάνες.

Είναι άγνωστο βέβαια αν οι απόψεις αυτές μορφοποιηθούν, όπως και τι μορφή θα λάβουν.

Όταν τα συνεργεία εντόπιζαν την ύπαρξη κοιτασμάτων μαρμάρου, που θεωρούνταν αξιοποιήσιμα, διέκοπταν τις εργασίες και οι εκπρόσωποι της επιχείρησης ενημέρωναν σχετικώς το υπουργείο.

Αλλά αυτό που συνέβη χθες, ίσως να προαναγγέλλει άλλα σοβαρότερα προβλήματα, μια και η πρώτη σοβαρή κοινοβουλευτική ήττα της κυβέρνησης σημειώθηκε επί ενός νομοσχεδίου το οποίο είναι κατ' εφαρμογήν του Συντάγματος.

Από το σημείο αυτό και πέρα αρχίζει να κυριαρχεί το παράλογο.

Όπως αναφερόταν "το πιο επικίνδυνο είναι η χειραφέτηση των βουλευτών έναντι των αποφάσεων της ηγεσίας του κόμματος και της κυβέρνησης"…

Μετά την αναγγελία της ανεύρεσης κοιτασμάτων, το υπουργείο ανέθετε στο δήμο ή τη κοινότητα, όπου υπήρχαν τα κοιτάσματα, να διενεργήσει πλειοδοτικό διαγωνισμό για την ενοικίαση της περιοχής.

Επίθεση στη Ν.Δ.

Στο διαγωνισμό "ηδύνατο" να συμμετάσχει με τις ίδιες προϋποθέσεις και η επιχείρηση που διενήργησε τις έρευνες και εντόπισε τα κοιτάσματα.

Η κυβέρνηση, πάντως, απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στο πώς εκφράστηκαν στην κοινοβουλευτική επιτροπή οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ε. Γιαννόπουλος και Στ. Παπαθεμελής (ο πρώτος καταψήφισε, ο δεύτερος δήλωσε "παρών"), όπως και στα αρνητικά σχόλια που διατύπωσαν άλλοι κυβερνητικοί βουλευτές στη διάρκεια της συνεδρίασης.

Ουδείς ελάμβανε υπόψη του τις προσπάθειες που κατέβαλλε η επιχείρηση αυτή.

Προτίμησε να επιτεθεί στη Νέα Δημοκρατία - και αυτή είναι η γενική κατεύθυνση που έδωσε ο κ. Σημίτης στα στελέχη: επίθεση στη Ν.Δ. και επισήμανση της "προκλητικής στάσης της".

Ούτε τις πρωτοβουλίες της.

Ο Πρωθυπουργός φέρεται να είπε ότι "όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στο νομοσχέδιο και την αναθεώρηση του Συντάγματος", εννοώντας τη Ν.Δ.

Ούτε τις δαπάνες της.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαπας προαναγγέλλοντας την προώθηση του καταψηφισμένου νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, ανέφερε ότι "εκεί θα φανεί αν η Ν.Δ. σέβεται έστω κατ' ελάχιστον το Σύνταγμα ή δεν διστάζει, δέσμια των εσωτερικών αντιφάσεών της, να παίζει ανεύθυνα με τους θεσμούς και να οδηγεί στην απαξίωση του πολιτικού κόσμου".

Έμπαινε και αυτή στη σειρά μαζί με τις άλλες.

Συνεχίζοντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά της πολιτικής της Ν.Δ., τονίζοντας:

Δεδομένου δε ότι οι άλλοι πλειοδότες σε ουδεμία δαπάνη είχαν υποβληθεί, μπορούσαν να προσφέρουν υψηλότερο μίσθωμα για την εκμίσθωση της περιοχής από το δήμο ή την κοινότητα, ενώ αποκλειόταν η επιχείρηση που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον και αποκάλυψε την ύπαρξη μαρμάρου στο υπέδαφος της περιοχής.

"Εμείς έχουμε το θάρρος της πρότασής μας.

Σε πολλούς τομείς η δημόσια διοίκηση νοσεί, και μάλιστα νοσεί σοβαρά.

Εκείνος που δεν έχει θέση, εκείνος που δεν τολμά να εκφράσει άποψη είναι η παράταξη της Ν.Δ.

Αδιαφορούν, όμως, οι πάντες.

Δεν διστάζει στην απαξίωση του πολιτικού κόσμου".

Δεκαετίες ολόκληρες, τα υπουργεία Εμπορίου και Βιομηχανίας, κατά κανόνα, στρέφονταν κατά της δραστηριότητας των κλάδων του εμπορίου και της βιομηχανίας, αντί να την ενισχύουν. Τώρα, τα υπουργεία αυτά έχουν συγχωνευθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης και σχεδόν εξαφανίστηκαν. Αλλά και οι προαναφερθέντες δύο δυναμικότατοι κλάδοι της οικονομίας μας πλήρωσαν ακριβά τους πειραματισμούς άσχετων παραγόντων.

Το ίδιο συμβαίνει και με το υπουργείο Γεωργίας. Η αγροτική παραγωγή προέρχεται από το χωράφι. Και το χωράφι βρίσκεται στην περιφέρεια. Εκεί, λοιπόν, θα έπρεπε να είχε στραμμένο το ενδιαφέρον του το υπουργείο Γεωργίας. Δε διαπιστώνεται, όμως, ανάλογη δραστηριότητα. Πόσοι υπάλληλοι υπηρετούν στο υπουργείο Γεωργίας στην Αθήνα; Και τι προσφέρουν; Μήπως θα έπρεπε να γίνει κάποιος απολογισμός; Στον ιδιωτικό τομέα τα περιθώρια στενεύουν συνεχώς. Ο δημόσιος τομέας, στον οποίο δεν υπάρχουν και περιθώρια, θα παραμείνει ανεξέλεγκτος;