Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Βιογραφίες :: Πορτρέτο

( βουκ ντρασκοβιτς ) 

ΒΟΥΚ ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ ΡΙΠΕΣ

Πυρηνική σχάση

Η όψη του είχε γίνει διεθνώς γνωστή χάρη στη γενειάδα του και τα μακριά και απεριποίητα μαλλιά του.

Ως το τέλος

Μια πολύ σημαντική κατηγορία πυρηνικών αντιδράσεων είναι εκείνη στην οποία συμβαίνει απορρόφηση νετρονίων από βαρείς πυρήνες. Είχε γίνει επίσης γνωστός για τις διώξεις που υπέστη από το καθεστώς Μιλόσεβιτς, και οι οποίες του έδωσαν το φωτοστέφανο του αγωνιστή της δημοκρατίας. ΒΑΡΥΤΑΤΕΣ σκιές για τον ρόλο που διαδραματίζουν ορισμένοι… Ένα είδος τέτοιων αντιδράσεων είναι η πυρηνική σχάση, κατά την οποία ένας βαρύς πυρήνας (π.χ. 235U 92 ) σχάζεται σε δύο μικρότερους πυρήνες. Ο Βουκ Ντράσκοβιτς ήταν από τους επικεφαλής των γιγαντιαίων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που είχαν συγκλονίσει το Βελιγράδι από το Νοέμβριο του 1996 ως το Φεβρουάριο του 1997, όταν σύσσωμη η σερβική αντιπολίτευση κατηγορούσε τον πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ότι "έκλεψε" τη νίκη τους στις δημοτικές εκλογές.

ΑΛΛΑ και ένα εξαιρετικά νοσηρό κλίμα για τον δημόσιο βίο της χώρας…

Σε μια τέτοια αντίδραση η ολική μάζα ηρεμίας των προϊόντων είναι μικρότερη από την αρχική μάζα ηρεμίας.

Από τότε, όμως, τα πράγματα στους κόλπους της κατακερματισμένης σερβικής αντιπολίτευσης έχουν αλλάξει ριζικά.

ΕΧΕΙ προκαλέσει η χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων για τα κυκλώματα των εκβιαστών…

Η πρώτη πυρηνική σχάση παρατηρήθηκε το 1939 από τους Otto Hahn (Ότο Χαν) και Fritz Strassman (Φριτς Στράσμαν) μετά από βομβαρδισμό 235U 92 με νετρόνια.

Αποκορύφωμα των αλλαγών αυτών είναι ο προχθεσινός διορισμός του Ντράσκοβιτς στη θέση του αντιπροέδρου της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, με τομέα ευθύνης τις διεθνείς σχέσεις του Βελιγραδίου.

ΠΟΥ είχαν ως στόχο γνωστούς επιχειρηματίες.

Υπάρχουν περίπου 90 διαφορετικοί συνδυασμοί των δύο θυγατρικών πυρήνων που αποτελούν τα θραύσματα του πυρήνα ουρανίου.

Ο 52χρονος συγγραφέας και ηγέτης του "Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης", γνωστός για τις απόψεις του υπέρ της μοναρχίας, άρχισε να προσεγγίζει τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, στην ουσία, δηλαδή, το σοσιαλιστικό κόμμα του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, αμέσως μετά την ανάφλεξη στο Κοσσυφοπέδιο, πέρσι το Φεβρουάριο.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ που δημιουργούν την ίδια στιγμή μεγάλα ερωτηματικά…

Ένας από αυτούς, που αποτελεί συνηθισμένη διαδικασία σχάσης, είναι και ο εξής:

Οι αντίπαλοι του Ντράσκοβιτς κατηγορούσαν ανέκαθεν τον πάλαι ποτέ ηγέτη της σερβικής αντιπολίτευσης για άκρατο λαϊκισμό, ο οποίος εκδηλωνόταν κατά περίπτωση ως εθνικισμός ή ως φιλειρηνισμός.

ΚΑΙ για τις πραγματικές διαστάσεις του φαινομένου αλλά και για τις πολιτικές προεκτάσεις που ενδεχομένως έχει…

Η αντίδραση αυτή είναι ισχυρά εξώθερμη και τα θραύσματα της σχάσης, καθώς και τα νετρόνια, έχουν μια υψηλή κινητική ενέργεια της τάξης των 200MeV.

Τώρα, ο "δεξιός" Βουκ Ντράσκοβιτς, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του πρωθυπουργού, Μομίρ Μουλάτοβιτς, στενού φίλου του Γιουγκοσλάβου προέδρου, θα πρέπει να υποστηρίζει διεθνώς τις ενέργειες και την πολιτική του "κομμουνιστή" πρώην διώκτη του.

ΚΑΘΩΣ και για τις διασυνδέσεις, υπαρκτές ή προσχηματικές, με την τρομοκρατία.

Μπορούμε να καταλάβουμε ποιοτικά το μηχανισμό της σχάσης, αν παρομοιάσουμε τον πυρήνα με μια σταγόνα σχεδόν σφαιρικού σχήματος.

Πάντως, πριν ακόμα ορκιστεί και αναλάβει τα καθήκοντά του, ο Ντράσκοβιτς πήρε αποστάσεις από την απόφαση του Βελιγραδίου να απελάσει, ως ανεπιθύμητο, τον επικεφαλής των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Γουίλιαμ Γουόκερ, επειδή επέρριψε στους Σέρβους την ευθύνη για τις πρόσφατες σφαγές 45 Αλβανόφωνων.

ΕΙΝΑΙ ασφαλώς ευτύχημα ότι έστω και τώρα ο νόμος της σιωπής φαίνεται να σπάει και κάποιοι έχουν αρχίσει να μιλάνε.

Καθώς ο πυρήνας συλλαμβάνει ένα νετρόνιο, με την πρόσθετη ενέργεια που παίρνει αρχίζει να ταλαντώνεται βίαια.

Μετά τη νέα διεθνή απομόνωση του Βελιγραδίου, ο Ντράσκοβιτς τάχθηκε χθες υπέρ ενός συμβιβασμού με τον ΟΑΣΕ, τονίζοντας ότι "είναι προτιμότερο να ενημερώσουμε τον Γουόκερ για το πώς ακριβώς έγιναν τα γεγονότα, παρά να τον κηρύξουμε ανεπιθύμητο".

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ όμως να γίνει έρευνα σε βάθος και να έρθουν στο φως όλες οι πτυχές…

Κατά τις ταλαντώσεις του αυτές παραμορφώνεται έντονα κατά τέτοιο τρόπο, ώστε στο μέσον του να σχηματίζεται ένα στένωμα (λαιμός), που χωρίζει δύο λοβούς.

ΓΙΑ να μπει τέλος στην ανεξέλεγκτη φημολογία…

Η ηλεκτρική άπωση μεταξύ των δύο λοβών τούς ωθεί σε αποκόλληση.

ΚΥΡΙΩΣ όμως για να χτυπηθεί ολόκληρο αυτό το σύστημα της διαφθοράς…

Οι δύο λοβοί αποχωρίζονται και αποτελούν τα θραύσματα της σχάσης (σχήμα 3-26).

ΠΟΥ αμαυρώνει και υπονομεύει την αξιοπιστία συνολικά του πολιτικού συστήματος.

Τα νετρόνια που αποδεσμεύονται κατά τη σχάση ενός πυρήνα μπορούν στη συνέχεια να προκαλέσουν νέα σχάση σε άλλους πυρήνες και έτσι να έχουμε μια αλυσιδωτή αντίδραση.

ΑΛΛΩΣΤΕ και οι πολίτες που άναυδοι παρακολουθούν όσα καταγγέλλονται…

Αν η αλυσιδωτή αυτή αντίδραση δεν ελεγχθεί, δηλαδή δεν προχωρήσει αργά, τότε έχει ως αποτέλεσμα μια βίαιη έκρηξη και την απελευθέρωση ενός τεράστιου ποσού ενέργειας, ακόμη και από ένα γραμμάριο ουρανίου.

ΕΙΝΑΙ πολύ αμφίβολο πλέον αν θα ήταν διατεθειμένοι να αποδεχθούν τίποτα λιγότερο από πλήρεις και απόλυτα ξεκάθαρες απαντήσεις.

Αυτή η μη ελεγχόμενη σχάση αποτελεί την αρχή λειτουργίας της πρώτης πυρηνικής βόμβας.

ΧΩΡΙΣ την παραμικρή έκπτωση.

Αντίθετα, σε έναν αντιδραστήρα παραγωγής ηλεκτρικής ισχύος επιβραδύνονται με κατάλληλο μηχανισμό τα παραγόμενα νετρόνια, ώστε να διατηρούν μια αυτοσυντηρούμενη αλυσιδωτή αντίδραση, η οποία όμως θα προχωρεί αργά και ελεγχόμενα, χωρίς να οδηγεί σε έκρηξη.

Για όλους και για όλα!

3-25 Ο τέταρτος αντιδραστήρας στο Τσέρνομπιλ μέσα στη σαρκοφάγο του από τσιμέντο. Στο Τσέρνομπιλ το 1986 είχαμε το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα στην ανθρώπινη ιστορία.

Νετρόνιο Πυρήνας U-235 Νετρόνια Θραύσμα της σχάσης (α) (β) (γ) (δ) (ε)

3-26 Τα στάδια σε μια πυρηνική σχάση όπως περιγράφονται από το μοντέλο της υγρής σταγόνας για τον πυρήνα.