Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ζώδια :: Σύντομη είδηση

( 5,7 ρίχτερ ταρακούνησαν τη ζάκυνθο ) 

5,7 Ρίχτερ ταρακούνησαν τη Ζάκυνθο ΡΙΠΕΣ

1.3 ΜΗΚΟΣ ΚΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ

Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αναστάτωσε χθες το μεσημέρι τη Ζάκυνθο.

Ντροπή

Ανάκλαση και διάθλαση του φωτός

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο νότια της Ζακύνθου, 245 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αθήνας. ΤΑ αδέσποτα ζώα που δηλητηριάστηκαν στον περίβολο του Ζαππείου κατά βάρβαρο τρόπο…

1-4β Το φως, κατά τη διάδοσή του σε δύο διαφορετικά οπτικά μέσα, αλλάζει διεύθυνση διάδοσης. Έτσι αντικείμενα ορατά στο μάτι φαίνονται τελικά ότι προέρχονται από διαφορετική θέση. Το φαινόμενο οφείλεται στη διάθλαση του φωτός.

Η δόνηση, που κατεγράφη από τους σεισμογράφους του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Κεφαλλονιά, τη Δυτική Πελοπόννησο και την Αχαΐα, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές. ΔΕΝ ήταν τα μόνα θύματα αυτής της απίστευτης ιστορίας:

1-4α Ανάκλαση και διάθλαση από οπτικά αραιότερο σε οπτικά πυκνότερο μέσο. θπ είναι η γωνία πρόσπτωσης, θδ η γωνία διάθλασης και θα η γωνία ανάκλασης. Ισχύει: θδ

Ωστόσο ο σεισμός δεν ανησύχησε τους σεισμολόγους.

ΘΥΜΑ της υπήρξε και η εικόνα της Ελλάδας σε ολόκληρο τον κόσμο…

Όταν μία φωτεινή δέσμη, που διαδίδεται σε ένα μέσο, συναντήσει τη διαχωριστική επιφάνεια που χωρίζει το αρχικό μέσο διάδοσης από ένα άλλο οπτικό μέσο, τότε ένα μέρος της ανακλάται προς το αρχικό μέσο διάδοσης, ενώ ένα άλλο μέρος συνεχίζει να διαδίδεται στο δεύτερο μέσο.

"Πρόκειται για μια σεισμική δόνηση που προέρχεται από την ίδια επικεντρική περιοχή, από την οποία προήλθε και ο μεγάλος σεισμός στη Ζάκυνθο, μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στις 18 Νοεμβρίου του 1997. Πρόκειται για μετασεισμική δραστηριότητα, φαινόμενο που παρατηρείται συχνά ύστερα από ένα μεγάλο σεισμό. ΚΑΙ μάλιστα αυτή την περίοδο που έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Στο σχήμα 1-4α βλέπουμε πώς ανακλώνται οι ακτίνες, όταν προσπίπτουν σε μια λεία επιφάνεια, για παράδειγμα από τον αέρα στην επιφάνεια ενός γυαλιού.

Το γεγονός δεν πρέπει να ανησυχεί τους κατοίκους της περιοχής", δήλωσε στη "Μακεδονία" ο σεισμολόγος Γιώργος Καρακαΐσης.

ΙΔΙΩΣ αν, όπως όλα δείχνουν, οι φόλες ρίχτηκαν από κρατική υπηρεσία… Η προσπίπτουσα και η ανακλώμενη ακτίνα σχηματίζουν, στο σημείο ανάκλασης, γωνίες θπ και θα, αντίστοιχα, με την κάθετο προς την ανακλώσα επιφάνεια.

4,2 Ρίχτερ στην Καλαμάτα

ΠΟΥ προτίμησε να τα δηλητηριάσει ομαδικά και… ανέξοδα…

Πειραματικά αποδεικνύεται ότι θπ=θα.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 9.24 χθες το πρωί στην Καλαμάτα, αναστατώνοντας τους κατοίκους.

ΑΝΤΙ να τα περιμαζέψει και να τα οδηγήσει σε κάποιο Κέντρο Περίθαλψης, όπως όφειλε σύμφωνα με τον νόμο.

Οι ακτίνες που εισέρχονται στο γυαλί αλλάζουν διεύθυνση διάδοσης.

Το επίκεντρο της δόνησης, που καταγράφηκε από τους σεισμογράφους του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εντοπίζεται στη θαλάσσια περιοχή 40 χιλιόμετρα νότια της Καλαμάτας. ΤΟ κωμικοτραγικό είναι ότι όλα αυτά που τόσο εκθέτουν την Ελλάδα…

Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται διάθλαση.

ΕΓΙΝΑΝ για να μη δουν οι ξένοι ηγέτες τα αδέσποτα και αμαυρωθεί η εναρκτήρια τελετή.

Όταν οι ακτίνες εισέρχονται από τον αέρα στο γυαλί, τότε οι διαθλώμενες ακτίνες πλησιάζουν την κάθετο στη διαχωριστική επιφάνεια (σχήμα 1-4α), ενώ, όταν εισέρχονται από το γυαλί στον αέρα, απομακρύνονται από την κάθετο.

ΤΟ χειρότερο όμως είναι ότι οι δράστες προσπάθησαν να αποκρύψουν την πράξη τους…

Στο πείραμα του σχήματος 1-4β βλέπουμε ότι οι ακτίνες φωτός που εκπέμπονται από μία φωτεινή πηγή η οποία βρίσκεται στον πυθμένα της πισίνας, όταν εξέρχονται από το νερό στον αέρα, εκτρέπονται από την πορεία τους και μας κάνουν να βλέπουμε τη φωτεινή πηγή πιο ψηλά από ό,τι πραγματικά βρίσκεται.

ΑΦΟΥ και σήμερα, δεκαπέντε μέρες μετά, ουδείς έχει αναλάβει την ευθύνη…

ΚΑΙ χρειάστηκε η κινητοποίηση των περιοίκων και των φιλοζωικών οργανώσεων για να διαταχθεί σχετική έρευνα.

ΔΕΝ είναι η πρώτη φορά που καταγγελίες για κακομεταχείριση ζώων στην Ελλάδα προκαλούν αντιδράσεις διεθνώς.

ΑΣ είναι η τελευταία που οι αρμόδιοι κωφεύουν και επιτρέπουν να συνεχίζεται η απαράδεκτη αυτή κατάσταση…

ΠΟΥ μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερα προβλήματα εν όψει και του 2004!