Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Επιστολές :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( h λύση του κυπριακού ενδιαφέρει την εε :: 10/1/2006 19:27:40) 

Στιγμιότυπο από τη χθεσινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης με τον Βέλγο ομόλογό του, Κάρελ ντε Γκουχτ.

Το πνεύμα του τόνου

Ασκήσεις - Θέματα για συζήτηση

H λύση του κυπριακού ενδιαφέρει την ΕΕ

Η Άγρια Δύση

1. Να αναζητήσετε τα ποιήματα του Κωστή Παλαμά Μεσολόγγι και Μια πίκρα.

Αυτό τόνισε ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Έλληνα ομόλογό του

ΕΥΑ ΚΟΤΑΜΑΝΙΔΟΥ

Ποία κοινά στοιχεία εντοπίζετε και πώς συνδέονται κατά τη γνώμη σας με τα βιώματα του ποιητή;

Τα ευρωτουρκικά, το Κυπριακό, οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν τα ζητήματα που κυριάρχησαν στη χθεσινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης με τον Βέλγο ομόλογό του, Κάρελ ντε Γκουχτ.

Η Άγρια Δύση των γουέστερν, με τους αδίστακτους κακομούτσουνους πιστολέρο, τον άγραφο νόμο του Σερίφη και του μεγαλοτσιφλικά γελαδάρη με τα πολλά κοπάδια, μπήκε στις πόλεις, με πολλαπλά προσωπεία, μεταμφιεσμένη σε αθώα, δημοκρατική, χριστιανή περιστερά.

2. Να διαβάσετε ένα απόσπασμα από τον Πατούχα του Κονδυλάκη και να εντοπίσετε έθιμα της εποχής.

Η επίλυση του Κυπριακού για τον κ. Ντε Γκουχτ, σύμφωνα με όσα δήλωσε, δεν είναι ένα πρόβλημα απλώς της Μεγαλονήσου, αλλά έχει μεγάλη σημασία για την ίδια την Ε.Ε. και την ευρύτερη περιοχή.

Η αγριότητα φόρεσε κοστούμι και γραβάτα, κράτησε τις μπότες καλογυαλισμένες, πέταξε τα αρχαία πιστόλια και αρματώθηκε με νέα όπλα ολικής καταστροφής.

Εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε το ίδιο και σε ένα διήγημα του Καρκαβίτσα.

Ερωτηθείς για τη μέχρι στιγμής άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει το πρωτόκολλο τελωνειακής σύνδεσης με την Κύπρο ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως αυτό το θέμα «περιλαμβάνεται στη συμφωνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και η Τουρκία οφείλει να συμμορφωθεί».

Οι "καλοί" και οι "κακοί" αλλάζουν εκ περιτροπής ρόλους.

3. Ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου έγραψε Τα ψηλά βουνά για να χρησιμοποιηθεί ως αναγνωστικό στα σχολεία.

Για το ίδιο ζήτημα ο κ. Μολυβιάτης θύμισε πως υπάρχουν «σαφή χρονοδιαγράμματα» και επανέλαβε πως «όπως κάθε υποψήφια χώρα, έτσι και η Τουρκία οφείλει να συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις της».

Άλλοτε παίζουν τους ευαίσθητους ταγμένους, εκ Θεού σταλμένους υπερασπιστές - σωτήρες της ανθρωπότητας, άλλοτε γίνονται τρομοκράτες, δικτάτορες, προδότες ή "γερασμένα" ηλίθια "σκουλήκια".

Να διαβάσετε το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου και να συζητήσετε στην τάξη τις διαφορές που υπάρχουν στους γλωσσικούς τύπους εκείνης της εποχής σε σχέση με τους σημερινούς.

Ο Έλληνας υπουργός, αναφερόμενος στο μέλλον της Ε.Ε., επισήμανε ότι «η περίοδος της περισυλλογής πρέπει κάποτε να λήξει και να αναληφθεί ενεργός δράση» και τάχθηκε υπέρ την αναβίωσης της διαδικασίας επικύρωσης της ευρωπαϊκής συνταγματικής συνθήκης.

Η εύθραυστη κρούστα της άκρατης υποκρισίας σπάει και κομματιάζεται στις απότομες αλλαγές συμφέροντος και στρατηγικής, αποκαλύπτοντας το μέγα απροκάλυπτο ψέμα.

Βιβλιογραφία

«Η Ελλάδα πιστεύει σε μια Ευρώπη ενωμένη, όχι μόνο οικονομικά και νομισματικά, αλλά και πολιτικά και αμυντικά» δήλωσε.

Σ' αυτό το ξεκαθάρισμα ιδιοτελών λογαριασμών καμιά αξία δεν μετράει, κανένα δίκιο δεν υπολογίζεται, καμιά ηθική αρετή δεν υπεισέρχεται.

1. Βιζυηνός (1959).

Ο κ. Ντε Γκουχτ χαρακτήρισε «θετικό μήνυμα» την κατάληξη σε συμφωνία για τις δημοσιονομικές προοπτικές της Ε.Ε. για την περίοδο 2007-2013, η οποία, «αν και όχι ιδεώδης, ξεμπλοκάρισε τη δημοσιονομική κατάσταση» και δημιούργησε συνθήκες, από τις οποίες μπορούν να επωφεληθούν όλα τα κράτη-μέλη.

Η αλαζονεία, η παράνοια απογειώνονται, η ανθρώπινη ζωή υποβαθμίζεται, "τυφλοί τα τ' ώτα τον τε νουν" οι ισχυροί αρματωμένοι καβαλάρηδες - εξουσιαστές, απανθρωπίζονται μέχρι βλακείας, συμπαρασύροντας στην κατρακύλα της αβύσσου αδύναμους, υποτακτικούς ανεγκέφαλους.

Αθήνα: Ζαχαρόπουλος, Βασική Βιβλιοθήκη, τόμ. 18.

Ερωτηθείς σχετικά με την υποψηφιότητα της Ελλάδας για την ανάληψη της προεδρίας του ΟΑΣΕ το 2010 ή και το 2009 ο κ. Μολυβιάτης σημείωσε ότι «το θέμα θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό και προωθείται και σε διμερές επίπεδο». Ο πόλεμος, πατήρ πάντων κακών, αφιονίζει, πυρπολεί τα μυαλά άφρονων ηγετών και ηγετίσκων.

2. Βιζυηνός, Γ.Μ. (1998).

Οι φωνές της λογικής, του πολιτισμού αγνοούνται, φιμώνονται παρ' όλο που η κραυγή τους μεγαλώνει και πληθύνεται, κατεβαίνει στους δρόμους της Άγριας Δύσης των πόλεων, προσπαθώντας να τους κάνει βατούς στη ζωή, ελπίζοντας ν' ακουστεί επιτέλους το δίκιο των πολλών!

Νεοελληνικά διηγήματα. Επιμέλεια Παν. Μουλλάς. Αθήνα: Εστία. 3. Δημαράς, Κ.Θ. (1975). Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. ΣΤ' έκδοση. Αθήνα: Ίκαρος, 191-350. 4. Καλαματιανός, Γ.Ν. (χ.χ.). Σύντομη Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Ι' έκδοση. Αθήνα: Εστία, 50-81. 5. Παπαδιαμάντης(1959). Αθήνα: Ζαχαρόπουλος, Βασική Βιβλιοθήκη, τόμ. 20. 6. Πολίτης, Λ. (1978). Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Αθήνα: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 123-199. 7. Vitti, Μ. (2003). Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Μετάφραση Μ. Ζορμπά, θεώρηση του συγγραφέα, απόδοση Ε.Ι. Μοσχονά. Αναθεωρημένη έκδοση. Αθήνα: Οδυσσέας, 145-240.