Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Χρονογράφημα

( το ταγκό της αυγής ) 

Το ταγκό της αυγής Οδηγός

Η μάχη των Θερμοπυλών

Είχε την εντύπωση πως χόρευε ένα μοναχικό ταγκό, ενώ βάδιζε στους δρόμους της πόλης από βραδύς.

ΞΑΝΘΗ

Στο μεταξύ ο Ξέρξης προχωρούσε μέσω Θράκης και Μακεδονίας χωρίς να συναντήσει κανένα εμπόδιο. @@@ "Μήνυμα", "αυτοκριτική", "αλλαγές", "ανασχηματισμούς"…. , έλεγαν οι τίτλοι.

Η αρχόντισσατης Ροδόπης

Την κίνησή του συνόδευε και ο στόλος, πλέοντας στο Αιγαίο. @@@ Ύμνους στον Ανδρέα Παπανδρέου από το λεγόμενο "νομπελίστα των φτωχών", Αμάρτια Σεν, άκουσε πιο κάτω.

«Αρχόντισσα» ονόμαζαν παλιότερα την Ξάνθη, την εποχή εκείνη που ο γνωστός αρωματικός καπνός της ισοδυναμούσε με χρυσάφι. Σήμερα που η περίφημη μυρωδιά τού καπνού έχει ξεθυμάνει, έρχεται αυτή της ζάχαρης να τονώσει την ατμόσφαιρα, ενώ την ίδια στιγμή καθάριος αέρας καταφθάνει από την οροσειρά της Ροδόπης και ενώνεται με την αύρα της θάλασσας, δίπλα στον Νέστο και τη λίμνη Βιστωνίδα.

Στα στενά των Θερμοπυλών, το 480 π.Χ., επέλεξαν οι Έλληνες να αντιμετωπίσουν τους Πέρσες. @@@ Το "για ένα κομμάτι ψωμί" των Κατσιμηχαίων του ήρθε στο μυαλό, καθώς διάβαζε για την εικοσάχρονη Ιρίνα που αυτοκτόνησε μην αντέχοντας άλλο…

Όσες μυρωδιές γεμίζουν τον αέρα, άλλες τόσες πολιτισμικές ταυτότητες φυλών και ανθρώπων έρχονται να προστεθούν φτιάχνοντας το μοναδικό χαρμάνι της σύγχρονης Ξάνθης.

Ο ελληνικός στόλος, για να εμποδίσει περσική απόβαση, έπλευσε στο Αρτεμίσιο της Εύβοιας. @@@ "Αγώνας δρόμου για την εξασφάλιση του μονοπωλίου βιολογικών πληροφοριών", λέγει η έρευνα της DER SPIEGEL, που δημοσιεύει η "Ελευθεροτυπία".

Μιας επαρχιακής πόλης, πρωτεύουσας νομού.

Ο Ξέρξης, φθάνοντας στις Θερμοπύλες, ζήτησε από τον αρχηγό των Ελλήνων Λεωνίδα, βασιλιά της Σπάρτης, να παραδώσει τα όπλα. @@@ Δύο δελφίνια χορεύουν το δικό τους μοναχικό ταγκό στην Αίγινα, ενώ παραπέρα οι Κούρδοι στην πλατεία Κουμουνδούρου βιώνουν ένα άλλο δράμα…

Ενός αστικού κέντρου που μοιάζει με σταυροδρόμι.

Η αυθόρμητη απάντηση του «μολών λαβέ» (έλα να τα πάρεις) επρόκειτο να μείνει στην ιστορία ως διαχρονικό δείγμα απαράμιλλης γενναιότητας. @@@ Ματωμένο ταγκό στην Κύπρο, σκέφτεται, ενώ βλέπει τον τεράστιο τίτλο "Τα χωράφια ήταν σπαρμένα με πτώματα".

Ενός τόπου που δεν είναι ορεινός ούτε καμπίσιος ούτε παραθαλάσσιος.

Οι προσπάθειες των Περσών να καταβάλουν την αντίσταση των Ελλήνων απέτυχαν. Η ιστορία το λέγει…. θέλει να απευθύνει σε κάποιους…. που θέλουν να μιλάνε μόνο για βαρβαρότητες εις βάρος των Τουρκοκυπρίων…. καλυπτόμενοι πίσω από την ταμπέλα της "ιδεολογίας".

Δεν είναι η Ξάνθεια του Στράβωνα ούτε το Ισκέτσε των Οθωμανών.

Από τη δύσκολη θέση έβγαλε τους Πέρσες ο Εφιάλτης, κάτοικος της περιοχής, ο οποίος τους οδήγησε από ένα μονοπάτι στα νώτα των Ελλήνων. Επίσημοι του τουρκικού καθεστώτος έδιναν εντολή για το "ότι δε θέλουμε αιχμαλώτους", στο δεύτερο Αττίλα….

Είναι η Ξάνθη της Ελλάδας, που έχει αγωνιστεί στο πέρασμα του χρόνου για να μας δείξει ότι πρέπει να τη θυμόμαστε και να τη σεβόμαστε.

Πριν ολοκληρωθεί η κύκλωση, ο Λεωνίδας έδωσε εντολή στους συμπολεμιστές του να αποχωρήσουν. Η μνήμη και η ιστορία δε χωράει ούτε συναισθηματισμούς, ούτε ιδεολογίες…. , επιβάλλει επιβεβαίωση και εξακρίβωση…. και προπάντων…. απολύτως καμιά εμπιστοσύνη στην εξουσία, την όποια εξουσία, μονολογεί, καθώς συνεχίζει το δικό του μοναχικό ταγκό μέσα στις σελίδες.

Ειδυλλιακό το σκηνικό στο Πόρτο Λάγος. Μια στενή λωρίδα γης φαίνεται να χωρίζει τη θάλασσα από τη Λίμνη Βιστωνίδα

Έμειναν με τη θέλησή τους 700 Θεσπιείς που έπεσαν μαζί με τους 300 Σπαρτιάτες. @@@ Ενώ βλέπει τα μαύρα σύννεφα πάνω από την πόλη…. άχρωμα συναισθήματα, άχρωμες καταιγίδες, άχρωμα σκοτάδια του αναποδογυρίζουν τον εγκέφαλο του.

Για να εκτιμήσεις μια πόλη σαν την Ξάνθη θα πρέπει πρώτα να διαβάσεις την πολυτάραχη ιστορία της περιοχής και κατόπιν να συνειδητοποιήσεις τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της.

@@@ Το ταγκό, λέει, το ταγκό….

Θα πρέπει να αναγνωρίσεις πως πρόκειται για μία και μόνη κοινότητα που στις αγκάλες της χωράει τους αυτόχθονες Θράκες, τους πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, τους Αρμένηδες, τους χριστιανούς, τους μουσουλμάνους, τους Πομάκους.

@@@ Ένα υπέροχο ταγκό την αυγή…. θα ήταν υπέροχο σκέφτεται.

Όλους τούς δέχεται και κανέναν δεν διώχνει. Όλους τους θέλει, γιατί όλοι είναι Έλληνες και όλοι μαζί κάνουν την Ξάνθη ένα αστικό κέντρο που ενσωματώνει όλες τις τάσεις. Αν κάποιος όμως θα ήθελε να γνωρίσει την όμορφη πόλη που ξαναχτιζόταν μέσα από τα ερείπια των σεισμών του 1829 δεν έχει παρά να επισκεφθεί το κομμάτι της Παλιάς Ξάνθης, που παραμένει ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχιτεκτονικά σύνολα στη Θράκη. Ανάμεσα στα στενά δρομάκια ανακαλύπτεις μια μοντέρνα πλευρά για την εποχή της πόλης (για το 1830, δηλαδή, οπότε άρχισε η ανοικοδόμηση) με νεοκλασικές επιρροές που κατάφερε να ενσωματωθεί με τα «παραδοσιακά» σπίτια που είχαν απομείνει όρθια. Κι αν ψάχνεις για την εποχή της ακμής του καπνού, τότε θα πρέπει να κατηφορίσεις προς τον κάμπο, για να δεις τα μεγαλειώδη εργοστάσια - καπναποθήκες.

Ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχιτεκτονικά σύνολα της Θράκης βρίσκεται στην παλιά πόλη της Ξάνθης

Πολύ κοντά στην πόλη βρίσκονται τα περίφημα στενά του Νέστου που διαφημίζει ακόμα και ο ΟΣΕ, και έχει κάθε δίκιο! Μέσα από τα στενά περνάει η σιδηροδρομική γραμμή, και εκεί είναι ίσως το ομορφότερο σημείο που μπορείς να δεις από τρένο στην Ελλάδα! Εδώ ο Νέστος στριφογυρίζει «αλαφιασμένος», δημιουργώντας τους περίφημους μαιανδρισμούς του και περιβάλλεται από απότομες πλαγιές με μεγάλη υψομετρική διαφορά. Ο μικρός παράδεισος των στενών του Νέστου φιλοξενούσε (γιατί το φιλοξενεί - ο ενεστώτας χρόνος δηλαδή - θέλει και ερωτηματικό) μεγάλη ποικιλία από φυτά και ζώα. Στις μέρες μας όμως η ροή του ποταμού δεν είναι σταθερή λόγω του τεράστιου υδροηλεκτρικού φράγματος στη θέση Θησαυρός, στη Ροδόπη, οπότε μερικά από τα «ωραία» και «πανέμορφα» θα έχουν αλλάξει. Για να δει κανείς όλο το μεγαλείο των στενών του ποταμού θα πρέπει να περπατήσει ή να κάνει ράφτινγκ. Αν θέλει όμως να συγκλονιστεί από το πανοραμικό θέαμα των μαιανδρισμών του θα πρέπει από το χωριό Τοξότες να ακολουθήσει την ασφάλτινη ανηφορική διαδρομή προς Ίμερα - Λιβερά - Κομνηνά - Σταυρούπολη. Στο σημείο που τελειώνει η άσφαλτος υπάρχει το κιόσκι με το δωρεάν «υπερθέαμα».

ΦΑΓΗΤΟ

Ο «Κήπος» στην Ξάνθη, δίπλα στο ποτάμι, αποτελεί την κλασική επιλογή στην πόλη, ενώ ο «Παράδεισος» στον δρόμο Ξάνθης - Πόρτο Λάγος έχει φρεσκότατο και νοστιμότατο ψάρι. Στον δρόμο για τη Δράμα, επίσης, ξεχωρίζει η «Ξανθίππη». Στο κέντρο της πόλης, το παλιό καλό εστιατόριο ονομάζεται «Κληματαριά». Φυσικά δεν πρέπει να ξεχάσουμε τα περίφημα γλυκά. Την κορυφαία όσον αφορά τα σιροπιαστά και τις κρέμες (από σεκέρ-παρέ μέχρι σαραγλί και κανταΐφι) την κατέχει η «Νέα Ελλάς». Για καριόκες θα πάτε στον «Παρασκευά», για προφιτερόλ στον «Νικολαΐδη»), για τάρτες στον «Τσούκα» και για σοκολατένιες γεύσεις στο «Κάτι άλλο».

ΔΙΑΜΟΝΗ

Είναι φρόνιμο να κλείσετε δωμάτιο πριν να ξεκινήσετε την επίσκεψή σας. Γενικά, η ξενοδοχειακή υποδομή της Ξάνθης δεν είναι σπουδαία, αλλά για τα δεδομένα της πόλης θεωρείται αρκετά καλή. Τα παρακάτω αναφέρονται ενδεικτικά: * «Ζ Palace»: τηλ. 25410-64414, * «Έλενα» τηλ. 25410-63901, * «Ορφέας» τηλ. 25410-20121, * «Ξανθίππειον» τηλ. 25410-77061, * «Νατάσα» τηλ. 25410-21521, * «Νέστος» τηλ. 25410-27531.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Η Ξάνθη απέχει από την Αθήνα πάνω από 700 χιλιόμετρα, αλλά από τη Θεσσαλονίκη μόνο 225 και από την Καβάλα μόλις 56 χλμ.

Από την Ξάνθη έως τη Σταυρούπολη η απόσταση είναι περίπου 25 χιλιόμετρα και οι Τοξότες απέχουν μόλις 13 χιλιόμετρα από την πόλη.

Εκεί αρχίζει και η ασφάλτινη διαδρομή για το σημείο θέας των μαιανδρισμών του Νέστου, εκεί καταλήγουν και τα «Στενά».

Είτε με το τρένο είτε με τα πόδια είτε με φουσκωτή βάρκα ποταμού, τα Στενά του Νέστου έχουν τον τρόπο να γοητεύσουν. Δοκιμάστε και τους τρεις τρόπους γνωριμίας!