Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Επιστολή αναγνώστου

( αφορά στη μετονομασία της οδού μενελάου σε γ. μπακατσέλου ) 

Απάντηση στη "Στήλη Επιστολών"

Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ

1.4 1ος Νόμος της Θερμοδυναμικής

Αφορά στη μετονομασία της οδού Μενελάου σε Γ. Μπακατσέλου

Έστω κι αργά…

Απ' όλα όσα αναφέραμε συμπεραίνουμε ότι η αρχή διατήρησης της ενέργειας μπορεί να επαναδιατυπωθεί, έτσι ώστε να περιλαμβάνει και περιπτώσεις όπως αυτές που θεωρήσαμε, στις οποίες η μηχανική ενέργεια φαίνεται ότι δε διατηρείται.

Αγαπητή "Μακεδονία",

ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΠΟΛΙΤΗΣ

Η νέα αυτή διατύπωση θα αποτελεί τον: «Πρώτο νόμο της θερμοδυναμικής».

Στο φύλλο του Σαββάτου 6 τρέχοντος, δημοσιεύεται επιστολή αναγνώστου σου διαμαρτυρομένου για την μετονομασία της οδού Μενελάου.

Επιτέλους, έστω και αργά, η κυβέρνηση κατάλαβε ότι δεν μπορεί να αρνείται την καταβολή των αναδρομικών του οικογενειακού επιδόματος στους δημοσίους υπαλλήλους, όταν για το θέμα αυτό υπάρχουν αποφάσεις του δικαστηρίου που δικαιώνουν όσους είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Η θερμότητα που ανταλλάσσει ένα σώμα με το περιβάλλον του μπορεί να θεωρηθεί είτε ως μηχανικό έργο είτε ως μεταβολή της εσωτερικής ενέργειας ή ότι είναι και τα δυο.

Είναι απόλυτο δικαίωμα του κάθε δημότη να έχει άποψη επί του θέματος και να την εκφράζει.

Πολύ περισσότερο όταν το θέμα αυτό έχει συνδεθεί με την αρχική άδικη απόφαση της κατάργησης της καταβολής του οικογενειακού επιδόματος και στους δύο συζύγους, η οποία εκ των υστέρων κρίθηκε αντισυνταγματική.

Μπορούμε να εκφράσουμε τα προηγούμενα με τη μορφή μιας εξίσωσης:

Νομίζω, όμως, ότι όταν θέλει ν' αναφερθεί σε πρόσωπα, καλά θα είναι να γνωρίζει την κοινωνία και την ιστορία της νεότερης ζωής της Θεσσαλονίκης.

Η κυβέρνηση όφειλε από την αρχή να δει το πρόβλημα. Πρώτος νόμος της θερμοδυναμικής: Q = W + ΔU (1α)

Ο Γ. Μπακατσέλος δεν είναι πεθερός κανενός υπουργού της σημερινής κυβέρνησης, ούτε και άλλου τινός υπουργού.

Να δει το δάσος και όχι το δέντρο.

Όπου: Q= Η θερμότητα που προσφέρεται στο σώμα.

Θεωρώ, δε, απολύτως άδικη την επίθεση εναντίον του Γεωργίου Μπακατσέλου, διότι προσέφερε πολλά στον τόπο και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη.

Είναι αλήθεια ότι οι δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας είναι τέτοιες που δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για την κάλυψη της δαπάνης των 125 δισ. δρχ. που απαιτεί η καταβολή των αναδρομικών του επιδόματος.

W= Το μηχανικό έργο που παράγει το σώμα.

Υπήρξε στέλεχος του κόμματος των φιλελευθέρων, ηγετικό στέλεχος του ΕΔΕΣ στην αντίσταση, γενικός γραμματεύς της γενικής διοικήσεως Μακεδονίας και ετιμήθη επανειλημμένως με την ψήφο του λαού της Θεσσαλονίκης, τόσο όταν κατέβηκε στις εκλογές με το κόμμα των Φιλελευθέρων όσο και της Ενώσεως Κέντρου και της Νέας Δημοκρατίας.

Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη μη καταβολή του επιδόματος, την ώρα που αποτελεί δίκαιο αίτημα των εργαζομένων στο Δημόσιο.

ΔU= Η αύξηση της εσωτερικής ενέργειας του σώματος.

Είναι εξάλλου γνωστόν ότι τον ανένδοτο τον ξεκίνησε ο Γιώργος Μπακατσέλος από τη Θεσσαλονίκη.

Γι' αυτό και από την αρχή θα έπρεπε το υπουργείο Οικονομίας και η ΑΔΕΔΥ να είχαν καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου για να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση και να αποφευχθούν οι δεκάδες χιλιάδες προσφυγές των δημοσίων υπαλλήλων στη Δικαιοσύνη αλλά και το πολιτικό κόστος που αυτές επέφεραν.

Αναδιατάσσοντας τη σχέση 1α έχουμε: [pic]

Ο σκοπός της παρούσης δεν είναι να επεκταθεί σε πολιτική εξιστόρηση, ίσως κάποιοι άλλοι, εάν το κρίνουν σκόπιμο, να γράψουν γι' αυτό, καθώς και για το έργο του Γιώργου Μπακατσέλου.

Η σχέση (1 β) μπορεί να θεωρηθεί ως ο ορισμός της μεταβολής της εσωτερικής ενέργειας.

Θα υπενθυμίσω μόνο ότι ως υπουργός Εργασίας καθιέρωσε τον κοινωνικό πόρο στα ασφαλιστικά ταμεία επιβαρύνοντας το χαρτόσημο με το είκοσι τοις εκατό.

Εικ. 1.19 Διάταξη για την πειραματική διερεύνηση του 1ου νόμου.

Σε όλη του τη ζωή υπήρξε εντιμότατος, δημοκράτης, συνεπής και ειλικρινής και εξυπηρέτησε κάθε πολίτη που είχε ανάγκη της βοηθείας του.

Ένα σώμα που δεν αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του ονομάζεται απομονωμένο σώμα.

Δεν ανήκα στην ίδια παράταξη με αυτόν και έτσι δεν μπορεί να λεχθεί ότι τα γράφω ως συνεργάτης του, αλλά ως Θεσσαλονικιός νομίζω ότι δεν πρέπει να θίγεται η μνήμη του. Ένα απομονωμένο σώμα ούτε θα παράγει έργο ούτε θα καταναλώνει έργο (W = 0), επίσης δε θα δέχεται ούτε θα δίνει θερμότητα στο περιβάλλον του (Q = 0).

Ευχαριστώ

Συνεπώς, σε ένα τέτοιο σώμα (απομονωμένο) έχουμε: ΔU = Q-W= 0-0 = 0

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ν. ΤΑΧΙΑΟΣ

Οδηγούμεθα έτσι σε μια διαφορετική αλλά ισοδύναμη διατύπωση του πρώτου νόμου της θερμοδυναμικής, που είναι η εξής:

Η εσωτερική ενέργεια ενός απομονωμένου σώματος παραμένει σταθερή.