Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διαφημίσεις :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( πυρηνική μονάδα στη σινώπη θα κατασκευάσει η τουρκία :: 14/2/2006 19:48:15) 

Πυρηνική μονάδα στη Σινώπη θα κατασκευάσει η Τουρκία

(Χ. Πασαλάρης, Μια ζωή τίτλοι, Διασκευή)

Για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στη Σινώπη, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας

2. Στην ιστορία του Τύπου διακρίνουν τρεις φάσεις:

Η Τουρκία αποφάσισε να κατασκευάσει το πρώτο της πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Σινώπη, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

Την πρώτη (1500-1789), κατά την οποία ο Τύπος είναι απολυταρχικός και στηρίζεται στο δόγμα ότι "η αλήθεια είναι προνόμιο της εξουσίας"· τη δεύτερη (1789-1939), κατά την οποία ο Τύπος είναι φιλελεύθερος και πρεσβεύει ότι η αλήθεια είναι προϊόν διαλόγου, και την τρίτη φάση (1939-), κατά την οποία ο Τύπος είναι πληροφοριακός και πιστεύει ότι η αλήθεια βγαίνει από το πλήθος των πληροφοριών.

Η Τουρκία δεν διαθέτει σήμερα πυρηνικά εργοστάσια, αλλά προκαταρκτική μελέτη προβλέπει την κατασκευή τριών έως πέντε τέτοιων μονάδων συνολικής ισχύος 5.000 μεγαβάτ.

Είναι αξιοσημείωτο ότι και οι τρεις αυτές μεγάλες φάσεις στην ιστορία του Τύπου συνοδεύονται από ανάλογα άλματα στη βιομηχανία και την τεχνολογία των μαζικών μέσων.

Αξιωματούχοι σε θέματα ενέργειας ανέφεραν ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, στο οποίο μετέχουν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, η κυβερνητική και στρατιωτική ηγεσία, θα εξετάσει το θέμα της κατασκευής πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην επόμενη σύνοδό του στις 28 Φεβρουαρίου.

Ο αυταρχικός Τύπος λειτουργούσε με τα κινητά μεταλλικά στοιχεία του Γουτεμβέργιου (1440) και με τα επίπεδα χειροκίνητα πιεστήρια·

Η Τουρκία είχε και στο παρελθόν προσπαθήσει να κατασκευάσει πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά συνάντησε εμπόδια το υψηλό κόστος και τις αντιδράσεις των οικολογικών οργανώσεων.

οι εφημερίδες τύπωναν ελάχιστα αντίτυπα και περιείχαν πολύ λίγες ειδήσεις, από τις οποίες οι περισσότερες ήταν ανακοινώσεις της εξουσίας.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Ενέργειας, πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα λειτουργήσουν στη Τουρκία το 2012.

Ο φιλελεύθερος στηρίχτηκε στο περιστροφικό πιεστήριο του Νέλσον (1851) και αργότερα στη λινοτυπική μηχανή του Μεργεντάλερ (1885).

Ήδη έχουν αρχίσει συνομιλίες με χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Κίνα και η Βρετανία σχετικά με τη μεταφορά τεχνολογίας και το κόστος κατασκευής.

Οι εφημερίδες τύπωναν περισσότερα φύλλα.

Όχι σε πυρηνικό οπλοστάσιο

Δημοσιεύτηκαν άρθρα, σχόλια, γνώμες και κάπως περισσότερες ειδήσεις.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Ναμίκ Ταν διέψευσε κατηγορηματικά ότι η χώρα του σχεδιάζει την ανάπτυξη πυρηνικού οπλοστασίου, "ακόμα και αν εξοπλιστούν πυρηνικά οι γείτονές της και αποκτήσουν πυρηνική βόμβα".

Ο πληροφοριακός Τύπος στηρίχτηκε στις τελειότερες λινοτυπικές μηχανές και σε μεγάλα ταχυπιεστήρια.

Η διάψευση έγινε με αφορμή δήλωση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ ότι "η απόκτηση πυρηνικής βόμβας από το Ιράν μπορεί να οδηγήσει σε ανταγωνισμό εξοπλισμών με την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία".

Σήμερα καλπάζει με τη φωτοστοιχειοθεσία και τα πιεστήρια όφσετ, όπου οι ειδήσεις κατέχουν κυρίαρχη θέση.