Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Επεισόδια βίας αλλά και έλλειψη στοιχειώδους οργάνωσης σημάδεψαν τις χθεσινές εκλογές στη Αϊτή, τη μικρή αυτή χώρα, της οποίας τα δύο τρίτα του πληθυσμού ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Πειρατεία λογισμικού

Δύο χρόνια μετά την απομάκρυνση του Ζαν Μπερτράν Αριστίντ από την εξουσία, 3.500.000 Αϊτινοί κλήθηκαν να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο της χώρας, καθώς και τα 129 νέα μέλη της βουλής.

Η παράνομη διάθεση λογισμικού, δηλαδή η χωρίς άδεια αντιγραφή, αναπαραγωγή, χρήση ή κατασκευή προϊόντων λογισμικού που προστατεύονται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων, αποκαλείται πειρατεία λογισμικού και τιμωρείται με αυστηρές κυρώσεις. Οι προπορευόμενοι στις δημοσκοπήσεις για την προεδρία θεωρούνται ο Ρενέ Πρεβάλ, πρώην στενός συνεργάτης του Αριστίντ, και ο επιχειρηματίας Σαρλ Ανρί Μπακέρ. Για την πάταξη της πειρατείας λογισμικού έχουν δημιουργηθεί εταιρείες διεθνούς εμβέλειας, οι οποίες χρησιμοποιούν διάφορα μέσα για τον εντοπισμό των παραβατών και την επιβολή κυρώσεων τόσο στους πειρατές όσο και στους αποδέκτες.

Χιλιάδες βαριά εξοπλισμένοι στρατιώτες των Ηνωμένων Εθνών έχουν επιστρατευτεί για την ασφάλεια κατά την ψηφοφορία και την επιτήρηση της εκλογικής διαδικασίας, η οποία έχει αναβληθεί πολλές φορές εξαιτίας ταραχών.

Θα πρέπει, λοιπόν, ο τελικός χρήστης να γνωρίζει το νομικό πλαίσιο που έχει σχέση με τη διάθεση και χρήση λογισμικού, προκειμένου να αποφύγει παραβάσεις λόγω άγνοιας.

Κατά τους αξιωματούχους του ΟΗΕ, η Αϊτή έχει την ευκαιρία να φύγει μακριά από τη χρόνια αστάθεια. Ως πειρατεία λογισμικού χαρακτηρίζεται καθεμία από τις τρεις περιπτώσεις που ακολουθούν: Άλλωστε, από την ανατροπή Αριστίντ το 2004, η Αϊτή διοικείται από προσωρινή διοίκηση. α) Η δημιουργία παράνομων αντιγράφων προγράμματος μέσα σε έναν οργανισμό, για τη χρήση τους από τους υπαλλήλους έξω από το χώρο της δουλειάς. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν απέστειλε μήνυμα στους Αϊτινούς αναφέροντας ότι "αυτές οι εκλογές προσφέρουν την ευκαιρία στη χώρα να φύγει μακριά από τη βία και την αβεβαιότητα". β) Η χωρίς άδεια προεγκατάσταση λογισμικού στα προς πώληση συστήματα, προκειμένου να αποτελέσει κίνητρο για τον υποψήφιο αγοραστή.

Κατά την ανταποκρίτρια του BBC στο Πορτ Ο Πρενς, η φτωχή πλειοψηφία των Αϊτινών πιστεύει πως ο Πρεβέλ είναι ο μόνος υποψήφιος που αντιλαμβάνεται την εκτεταμένη μιζέρια στη χώρα.

γ) Η παράνομη αναπαραγωγή και διάθεση προϊόντων, τις πιο πολλές φορές σε πρόχειρη και ευτελή συσκευασία, αλλά συχνά και σε εξαιρετικά φροντισμένη μορφή, που κάνει δυσδιάκριτη τη διαφορά από το πρωτότυπο προϊόν.

Όμως, σύμφωνα με τον επικεφαλής του τοπικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, "η πλειοψηφία του επιχειρηματικού κόσμου εκφράζει τις επιφυλάξεις του, θεωρώντας τον άνθρωπο του Αριστίντ", ο οποίος ζει εξόριστος στη Νότια Αφρική.

Στη χώρα μας υπάρχει η εταιρεία BSA Hellas, που λειτουργεί για λογαριασμό διάφορων οίκων λογισμικού, η οποία ελέγχει τη νομιμότητα χρήσης λογισμικού, προσφεύγει στη δικαιοσύνη και κοινοποιεί τα ονόματα των παραβατών.