Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διεθνή :: Δικαστικό ρεπορτάζ

( τα δύο πρόσωπα της τουρκίας :: 14/2/2006 21:02:15) 

Το εξώφυλλο του περιοδικού "Πενγκουέν" που δημοσίευσε σατιρικά σκίτσα με τη μορφή του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν. Ο γελοιογράφος δικαιώθηκε στο δικαστήριο.

4.3.3 Διαχείρηση συστήματος αρχείων

Νόμιμη η σάτιρα Ερντογάν, αλλά δικάζονται καθηγητές υπέρμαχοι μειονοτήτων

Το μέρος εκείνο του λειτουργικού συστήματος που γίνεται περισσότερο αντιληπτό από το χρήστη είναι εκείνο που διαχειρίζεται το σύστημα αρχείων (file system).

Τα δύο πρόσωπα της Τουρκίας

Είναι γνωστό ότι τα δεδομένα και οι πληροφορίες μπορούν να αποθηκευθούν σε διάφορα μέσα αποθήκευσης καθένα από τα οποία έχει τις ιδιαιτερότητές του και το δικό του τρόπο φυσικής οργάνωσης.

Δύο Τούρκοι πανεπιστημιακοί δικάζονται σήμερα στην Άγκυρα διότι εισηγήθηκαν στην κυβέρνηση τη διεύρυνση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στην Τουρκία. Η κατηγορία που τους βαρύνει, "προσβολή της τουρκικής ταυτότητας", επισύρει ποινές φυλάκισης έως πέντε χρόνων. Την ίδια ώρα, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης δικαίωσε γελοιογράφο, τη δίωξη του οποίου ζητούσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Το λειτουργικό σύστημα εξασφαλίζει έναν ομοιόμορφο τρόπο για να αντιλαμβανόμαστε την αποθήκευση της πληροφορίας, με τη χρήση της έννοιας "αρχείο".

Τουρκικό δικαστήριο αρνήθηκε να εκδικάσει αγωγή για δυσφήμηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε βάρος του σατιρικού περιοδικού "Πενγκουέν" (πιγκουΐνος), το οποίο δημοσίευσε γελοιογραφία του πρωθυπουργού, στην οποία ο κ. Ερντογάν παρουσιαζόταν με τη μορφή διάφορων ζώων.

Αρχείο (file) είναι μια νοητή μονάδα αποθήκευσης δεδομένων και προγραμμάτων.

Οι συνήγοροι του Ερντογάν ζητούσαν ως αποζημίωση ποσό αντίστοιχο με 30.000 ευρώ με το επιχείρημα ότι οι οκτώ γελοιογραφίες στο πρωτοσέλιδο του περιοδικού "Πενγκουέν" ήταν δυσφημηστικές.

Γενικά, το αρχείο είναι μια σειρά από bit, το νόημα των οποίων ορίζεται από αυτόν που το δημιουργεί, ενώ για την αποθήκευσή τους σε μια συσκευή περιφερειακής μνήμης μεριμνά το λειτουργικό σύστημα.

Το περιοδικό δημοσίευσε οκτώ γελοιογραφίες με το κεφάλι του πρωθυπουργού σε μία μαϊμού, έναν ελέφαντα, μία καμηλοπάρδαλη, ένα φίδι, μία αγελάδα, μία πάπια, ένα βάτραχο και μία καμήλα.

Κάθε αρχείο έχει συνήθως: - όνομα - τύπο - χρόνο δημιουργίας ή/ και χρόνο τροποποίησης ή/ και χρόνο τελευταίας ανάγνωσης - μέγεθος - δημιουργό - δικαιώματα πρόσβασης.

Αφού το δικαστήριο άκουσε τα επιχειρήματα των συνηγόρων του Ερντογάν και του περιοδικού, αποφάσισε να μην προχωρήσει στην εκδίκαση της υπόθεσης.

Το λειτουργικό σύστημα μας εξασφαλίζει τη δυνατότητα να εκτελούμε μια σειρά από πράξεις σε κάθε αρχείο.

Είχε προηγηθεί απόφαση εφετείου, με την οποία είχε απορριφθεί άλλη αγωγή για δυσφήμηση που είχε καταθέσει ο Ερντογάν κατά του "Πενγκουέν" σχετικά με μία γελοιογραφία που παρουσίαζε τον πρωθυπουργό με τη μορφή ενός άλλου ζώου.

Οι πράξεις αυτές είναι οι εξής: α) δημιουργία αρχείου με προσδιορισμό ονόματος και τύπου β) διαγραφή αρχείου γ) τροποποίηση περιεχομένου αρχείου (edit) δ) αντιγραφή του περιεχομένου ενός αρχείου σε μια άλλη περιφερειακή συσκευή (π.χ. εμφάνιση στην οθόνη, εκτύπωση σε εκτυπωτή) ε) αντιγραφή αρχείου σε άλλο αρχείο στ) αλλαγή ονόματος αρχείου ζ) αντιγραφή ή μετακίνηση αρχείου σε άλλη περιφερειακή συσκευή η) αντιγραφή ή μετακίνηση αρχείου από μία ομάδα σε άλλη ομάδα αρχείων στην ίδια περιφερειακή συσκευή.

Αντίφαση

Όλα τα αρχεία που αποθηκεύονται σε μια περιφερειακή συσκευή καθώς και η οργάνωσή τους αποτελούν ένα σύστημα αρχείων.

Την ώρα όμως που η τουρκική δικαιοσύνη επιδεικνύει "ευρωπαϊκή" τόλμη έναντι της εξουσίας, μια άλλη υπόθεση δείχνει τα όρια του τουρκικού εξευρωπαϊσμού.

Πληροφορίες σχετικές με το σύστημα αρχείων καταχωρίζονται σε έναν ειδικό χώρο του μέσου αποθήκευσης και περιλαμβάνουν το όνομα κάθε αρχείου, τον τύπο του, το μέγεθός του και τις θέσεις που χρησιμοποιήθηκαν για την αποθήκευσή του πάνω στη συσκευή.

Δύο Τούρκοι πανεπιστημιακοί, οι καθηγητές Μπασκίν Οράν και Ιμπραχίμ Καμπόγλου, δικάζονται σήμερα στην Άγκυρα διότι εισηγήθηκαν στην κυβέρνηση τη διεύρυνση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στην Τουρκία.

Τα αρχεία οργανώνονται σε ομάδες.

Οι δύο κατηγορούμενοι μετείχαν σε ένα συμβούλιο για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, το οποίο υπάγεται στις υπηρεσίες παρά τω πρωθυπουργώ και συντάσσει εισηγήσεις για την κυβέρνηση.

Κάθε ομάδα αποτελεί ένα κατάλογο (directory) ή φάκελο (folder).

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ

Κάθε κατάλογος έχει όνομα και αποτελείται από αρχεία και ίσως κάποιους υποκαταλόγους (subdirectories) ή υποφακέλους.

Γιατί προκάλεσε αντιδράσεις

Το σύστημα αρχείων επομένως είναι οργανωμένο με ένα δενδροειδή τρόπο (tree), που φαίνεται στο σχήμα 4.3.

Η επίμαχη εισήγηση, η οποία υποβλήθηκε στη διάρκεια μιας θυελλώδους συνεδρίασης του συμβουλίου λόγω της επέμβασης εθνικιστικών στοιχείων τον Οκτώβριο του 2004, έχει προκαλέσει παθιασμένες συζητήσεις και αντεγκλήσεις στην Τουρκία.

Υπάρχει πάντα ένας αρχικός κατάλογος που ονομάζεται ριζικός κατάλογος (root directory) και συνήθως συμβολίζεται με "\" ή "/", ανάλογα με το λειτουργικό σύστημα.

Ο συντάκτης του Μπασκίν Οράν και ο πρόεδρος της επιτροπής Ιμπραχίμ Καμπόγλου παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη και το ακριβές περιεχόμενο της εισήγησης δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ.

Ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει αρχεία και υποκαταλόγους.

Ειδικότερα η επίμαχη εισήγηση προβλέπει συνταγματικές και νομοθετικές αλλαγές υπέρ των μειονοτήτων, αλλαγές οι οποίες προστέθηκαν στις μεταρρυθμίσεις που υιοθέτησε ήδη η τουρκική εθνοσυνέλευση, ευθυγραμμιζόμενη με τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχήμα 4.3: Σύστημα αρχείων

Χαρακτηρίζει επίσης "παρανοϊκούς" τους φόβους ότι η χορήγηση περισσότερων δικαιωμάτων στις μειονότητες, και ειδικότερα στους Κούρδους, θα μπορούσαν να προκαλέσουν τη διαίρεση της χώρας.

Στο παράδειγμά μας οι υποκατάλογοι είναι ο κατάλογος Α και ο κατάλογος Β. Οι νέοι κατάλογοι μπορούν να περιέχουν και αυτοί αρχεία και υποκαταλόγους.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με σημερινή της ανακοίνωση εκφράζει έντονη ανησυχία για τη δίωξη των δύο πανεπιστημιακών και καλεί τις τουρκικές αρχές "να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να διασφαλισθεί ο σεβασμός της ελευθερίας έκφρασης" στην Τουρκία.

Στο παράδειγμά μας ο κατάλογος Α έχει υποκαταλόγους τους Γ, Δ, Ε. Με αυτόν τον τρόπο οργανώνεται κάθε σύστημα αρχείων, με τη θέση του αρχείου να καθορίζεται από τη διαδρομή του (path). Έτσι, για παράδειγμα, τα αρχεία του καταλόγου Δ έχουν διαδρομές: \Α\Δ\Χ1 \Α\Δ\Χ2 ενώ του καταλόγου Β έχουν διαδρομές: \Β\Χ1 \Β\Χ3 \Β\Χ4. Στον ίδιο υποκατάλογο το όνομα κάθε αρχείου είναι μοναδικό.

Όταν διαχειριζόμαστε ένα σύστημα αρχείων, κάθε χρονική στιγμή βρισκόμαστε σε έναν κατάλογο του συστήματος αρχείων. Ο κατάλογος αυτός ονομάζεται τρέχων κατάλογος (current directory). Το λειτουργικό σύστημα μας παρέχει την δυνατότητα να κινούμαστε πάνω στο δενδρικό σύστημα που συνθέτουν όλοι οι κατάλογοι του συστήματος αρχείων, όπως επίσης και να δημιουργούμε ή να διαγράφουμε καταλόγους.