Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Συνεχίσθηκε και χθες το κύμα των αντιδράσεων μερίδας του μουσουλμανικού κόσμου εναντίον της Δανίας και δευτερευόντως εναντίον της Ευρώπης για τη δημοσίευση "βλάσφημων" σκίτσων του Μωάμεθ από εφημερίδα της Δανίας και εν συνεχεία από περιοδικό της Νορβηγίας.

3.4 Διασύνδεση υπολογιστών

Χθες, την επίμαχη σειρά των δώδεκα σκίτσων δημοσίευσαν και άλλες ευρωπαϊκές εφημερίδες.

Γνωρίσαμε ήδη τον τρόπο επικοινωνίας των περιφερειακών συσκευών με το κεντρικό μέρος του υπολογιστή μέσω της μονάδας εισόδου /εξόδου. Υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο "Ναι, μπορούμε να σκιτσάρουμε το θεό!", η γαλλική "Φρανς Σουάρ" δημοσιεύει όλη τη σειρά των σκίτσων "στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης και για να αντιταχθεί στο θρησκευτικό φανατισμό", τονίζοντας ότι μια κοσμική χώρα, όπως η Γαλλία, δεν μπορεί να δεσμεύεται από τις επιταγές οποιασδήποτε θρησκείας. Ένα ενδιαφέρον ερώτημα θα μπορούσε να προβάλει.

Με ανάλογο σκεπτικό δημοσίευσαν τα σκίτσα οι ισπανικές εφημερίδες "ABC" και "Ελ Περιόδικο".

Μπορεί μια περιφερειακή συσκευή του να είναι η μονάδα εισόδου/ εξόδου ενός άλλου υπολογιστή;

Μάλιστα, η δεύτερη σημειώνει ότι "είναι λογικό τα σκίτσα αυτά να εξοργίζουν ορισμένους μουσουλμάνους.

Η απάντηση είναι θετική.

Δεν είναι όμως λογικό, στο όνομα μιας κατά λέξη και απάνθρωπης ανάγνωσης του κορανίου, να διατυπώνονται απειλές και εναντίον αυτών που ασκούν σάτιρα στο εξωτερικό".

Τότε έχουμε δυο διασυνδεδεμένους υπολογιστές.

Μερικά από τα σκίτσα δημοσίευσαν στην Ιταλία η "Στάμπα" και η "Κοριέρε ντελα Σέρα", στη Γερμανία η "Ντι Βελτ", αλλά και αρκετές εφημερίδες της Ελβετίας και της Ολλανδίας, όχι όμως και της Βρετανίας.

Μάλιστα οι υπολογιστές αυτοί μπορεί να είναι και σε απομακρυσμένα μεταξύ τους σημεία και να διασυνδέονται μέσω του τηλεφωνικού δικτύου (βλέπε Σχήμα 3.8).

Γαλλική αντίδραση

Σχήμα 3.8 Διασύνδεση υπολογιστών

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να διαχωρίσει τη θέση του από τη "Φρανς Σουάρ", τονίζοντας ότι "οι γελοιογραφίες που δημοσιεύονται στη Φρανς Σουάρ είναι θέμα ευθύνης μόνο της εφημερίδας που τις δημοσίευσε.

Αν μάλιστα ο τρόπος διασύνδεσής τους είναι μιας ειδικής τεχνολογίας, τότε οι δύο υπολογιστές μπορεί να είναι συνδεδεμένοι σε δίκτυο.

Η αρχή της ελευθερίας του Τύπου, την οποία ο γαλλικές αρχές υπερασπίζονται παντού στον κόσμο, δεν θα μπορούσε να αμφισβητηθεί".

Με αυτόν τον τρόπο έχουμε τα δίκτυα των υπολογιστών, που είναι πλέον το μεγάλο επίτευγμα της πληροφορικής τεχνολογίας με αμέτρητες εφαρμογές και αναρίθμητα αποτελέσματα, τόσο θετικά όσο και αρνητικά.

Εκπρόσωποι μουσουλμανικών οργανώσεων της Γαλλίας χαρακτήρισαν πρόκληση την ενέργεια της "Φρανς Σουάρ", ενώ στο μουσουλμανικό κόσμο πληθαίνουν οι διαδηλώσεις και τα διαβήματα διαμαρτυρίας.

Με τη χρήση των δικτύων, για παράδειγμα, είναι εφικτή η χρήση ενός εκτυπωτή από περισσότερους του ενός υπολογιστές, είναι δυνατή η απομακρυσμένη ανάκτηση πληροφοριών, η αποστολή και λήψη μηνυμάτων, κτλ.

Η Συρία ανακάλεσε χθες τον πρεσβευτή της από τη Δανία, "προκειμένου να ενημερωθεί για τα μέτρα που έλαβε η δανική κυβέρνηση", ενώ στο Μαρόκο τέσσερις ισλαμικές οργανώσεις διοργανώνουν αύριο κοινή διαδήλωση διαμαρτυρίας για τη δημοσίευση των σκίτσων του Μωάμεθ, πιστεύοντας ότι το γεγονός αυτό αποτελεί "επίθεση κατά της αξιοπρέπειας του προφήτη".

Οι τρόποι με τους οποίους μπορούν να διασυνδεθούν περισσότερα του ενός υπολογιστικά συστήματα μεταξύ τους ποικίλλουν.

"Νίκησαν οι πολέμιοι"

Σε συντομία, μια και αποτελεί αντικείμενο επόμενου κεφαλαίου, οι σημαντικότεροι είναι οι ακόλουθοι:

Η θύελλα των διαμαρτυριών και το μποϊκοτάζ στα δανέζικα προϊόντα στο μουσουλμανικό κόσμο δείχνουν ότι οι πολέμιοι της ελευθερίας της έκφρασης νίκησαν, παραδέχεται ο Κάρστεν Γιούστεν, διευθυντής της "Jyllands Posten", της εφημερίδας που πρώτη δημοσίευσε τα σκίτσα του Μωάμεθ.

Δίκτυα αρτηρίας

"Νίκησαν.

Στα δίκτυα αυτά χρησιμοποιείται μία γραμμή επικοινωνίας για τη διασύνδεση διαφόρων υπολογιστών.

Αυτό το λυπηρό γεγονός συνέβη.

Δίκτυα αστέρα

Πιστεύω ότι κατά τη διάρκεια της επόμενης γενιάς κανείς στη Δανία δεν θα σχεδιάσει τον προφήτη Μωάμεθ", είπε, ενώ σε ερώτηση, εάν μετανιώνει για τη δημοσίευση των σκίτσων τον περασμένο Σεπτέμβριο, απάντησε:

Οι διάφοροι υπολογιστές επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω κάποιου κεντρικού υπολογιστή, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη σωστή λειτουργία του δικτύου.

"Εάν γνωρίζαμε ότι θα είχε οδηγήσει σε μποϊκοτάζ και ότι ζωές Δανών θα ετίθεντο σε κίνδυνο, όπως βλέπουμε να συμβαίνει, τότε η απάντηση είναι ότι δεν θα το κάναμε.

- Δίκτυα δακτυλίου

Δεν θα έδειχνε υπευθυνότητα.

Είναι τα δίκτυα όπου κάθε υπολογιστής συνδέεται με δύο γειτονικούς του, έτσι ώστε όλοι οι υπολογιστές να σχηματίζουν βρόχο.

Το κόστος θα ήταν απλούστατα πολύ υψηλό".

Βέβαια, δύο δίκτυα μπορούν να διασυνδεθούν μεταξύ τους και να δώσουν ένα διαδίκτυο, αυτό με τη σειρά του με άλλο δίκτυο και να προκύψει ένα μεγαλύτερο διαδίκτυο, μέχρι να φτιάξουμε ένα παγκόσμιο δίκτυο, όπως είναι το Διαδίκτυο (Ιnternet).

Δανία: "Να χτίσουμε τζαμιά"

Περισσότερα για τα δίκτυα θα δούμε σε επόμενο κεφάλαιο.

Ο πρώην διευθυντής της μεγάλης εφημερίδας της Κοπεγχάγης "Πολίτικεν" Χέρμπερτ Πούντικ πρότεινε χθες με άρθρο του τη συγκέντρωση χρημάτων με σκοπό την οικοδόμηση μουσουλμανικού τεμένους με μιναρέδες και θόλους στην Κοπεγχάγη, "για να δημιουργηθεί μια διαφορετική εικόνα της Δανίας".

Ο δήμαρχος της Κοπεγχάγης Ριτ Μπγέρεγκαρντ χαρακτήρισε στο τοπικό ραδιόφωνο την πρόταση "καλή ιδέα" και δήλωσε ότι η δημοτική αρχή θα υποδείξει κατάλληλες τοποθεσίες για την οικοδόμηση του τεμένους.