Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Σχόλιο

( ατιμωρησία και παρενέργειες :: 13/2/2006 20:19:13) 

Ατιμωρησία και παρενέργειες

2.8.1 Λογικά κυκλώματα

Του ΠΑΡΙ ΚΑΛΗΜΕΡΙΔΗ

Βασικές πύλες

Ανησυχητικά άρχισαν να αυξάνονται τα κρούσματα καταγγελιών, από πλευράς ομάδων και προπονητών, για ανεπαρκείς διαιτησίες.

Οι βασικές πύλες από τις οποίες κατασκευάζονται τα λογικά κυκλώματα είναι:

Το περασμένο Σαββατοκύριακο είχαμε μπαράζ διαμαρτυριών από πλευράς Ηρακλή για τον Χριστόδουλο και τους συναδέλφους του. Λογική πύλη "ΟΧΙ" - NOT Ο Πεδουλάκης τα έβαλε με τον Τανατζή, η Λάρισα με τον Παπαδημητρίου και ο Ολυμπιακός με τον Ζαβλανό. Υλοποιεί τη λογική πράξη "Άρνηση".

Το παράδοξο της όλης υπόθεσης είναι ότι όλοι οι παρατηρητές στο παραπάνω παιχνίδι αποφάνθηκαν στις εκθέσεις τους, ότι όλα εξελίχθηκαν ωραία και καλά με αποτέλεσμα να μην έχουμε χαμηλές βαθμολογίες.

Έχει μια είσοδο και μια έξοδο.

Δεν ξέρω αν είναι σύμπτωση ή όχι, αλλά εγώ έχω να παρατηρήσω ότι από την ημέρα που άλλαξε η σύνθεση της ΚΕΔ πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες και γενικά διαφαίνεται ότι η "χημεία" στη σύνθεση της ΚΕΔ δεν… περπατάει.

Όταν η είσοδος είναι 1 η έξοδος είναι 0, ενώ όταν η είσοδος είναι 0 η έξοδος είναι 1, δηλαδή αντιστρέφει την αξία της εισόδου.

Μακάρι, τελικά, να είναι σύμπτωση. Λογική πύλη "ΚΑΙ" - AND Αλλά αυτό για το οποίο είμαι σίγουρος είναι, ότι οι τριάδες που βγάζει η κληρωτίδα είναι τις περισσότερες φορές αταίριαστες μεταξύ τους. Υλοποιεί τη λογική πράξη "Σύζευξη". Θα μου πείτε, καλά τι φταίνε οι άνθρωποι της ΚΕΔ αν τα "μπαλάκια" δεν τους κάνουν… τα κέφια; Έχει δύο εισόδους και μια έξοδο. Σωστό και αυτό. Η έξοδος είναι 1, όταν όλες οι είσοδοι είναι 1.

Δεν ξέρω τι συμβαίνει, αλλά στις παλαιότερες κληρώσεις κατά 80% οι ορισμοί είχαν μια αρμονική συνοχή μεταξύ τους, όσον αφορά τις τριάδες. Λογική πύλη "Ή" - OR Σπάνια είχαμε αταίριαστες παρουσίες. Υλοποιεί τη λογική πράξη "Διάζευξη". Στις τελευταίες κληρώσεις η εικόνα που έχω αποκομίσει είναι εντελώς αντίθετη. Έχει δύο εισόδους και μια έξοδο. Δεν μπορώ να επιμένω με σιγουριά. Η έξοδος είναι 1, όταν τουλάχιστον μια είσοδος είναι 1. Μπορεί και να είναι σύμπτωση.

Λογική πύλη "Αποκλειστικό Ή" - XOR

Αλλά αν συνεχίσει να επαναλαμβάνεται το ανησυχητικό αυτό φαινόμενο, τότε θα μπορώ να πω ότι δικαιώνονται οι ανησυχίες των περισσότερων παραγόντων.

Υλοποιεί τη λογική πράξη "Αποκλειστική διάζευξη".

Και φυσικά και η δική μου καλοπροαίρετη επισήμανση.

Έχει δύο εισόδους και μια έξοδο.

Δεν ήμουν στο "Βενετόκλειο" για να μπορώ να τοποθετηθώ κάθετα, αλλά με προβλημάτισαν οι έντονες διαμαρτυρίες της ΚΑΕ Ηρακλής και του προέδρου της Η. Τσιλόπουλου για τους διαιτητές, γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι πρόκειται για παράγοντες που προτιμούν τους χαμηλούς τόνους, το ξεχωριστό ήθος και επίπεδο.

Η έξοδος είναι 1, όταν οι τιμές στις εισόδους είναι διαφορετικές μεταξύ τους. Υπάρχει όμως η ουσία.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε πιο πολύπλοκες λογικές πύλες - είτε προσθέτοντας περισσότερες εισόδους - είτε συνδυάζοντας τις απλές με την πύλη ΟΧΙ (NOT).

Ότι μερικοί διαιτητές (συγκεκριμένοι) παραμένουν αμετανόητοι, παρότι τους έγιναν επανειλημμένως συστάσεις και παροπλίσθηκαν με σιωπηρό τρόπο για να συνετιστούν.

Παρακάτω βλέπουμε το σύμβολο και τον πίνακα αλήθειας της λογικής πύλης ΚΑΙ με τρεις εισόδους: [pic]

Θέλω να πιστεύω, ότι με την προσθήκη του Κώστα Ρήγα στην ΚΕΔ, η τελευταία αναβαθμίστηκε και ισχυροποιήθηκε και φυσικά δεν θα διστάσει να πάρει "κεφάλια" αν χρειαστεί.

Δύο ακόμη πύλες που χρησιμοποιούνται ευρύτατα είναι:

Γιατί η ατιμωρησία φαίνεται ότι έχει αποθρασύνει δύο, τρεις ρέφερι, προφανώς γιατί πιστεύουν ότι είναι αναντικατάστατοι ή γιατί τυγχάνουν να είναι τα αγαπημένα παιδιά κάποιου φορέα.

Λογική πύλη "ΟΧΙ-ΚΑΙ" (NAND) Αποτελείται από μια πύλη AND και μια πύλη NOT και συμβολίζεται με [pic]. Έχει έξοδο 0, όταν όλες οι είσοδοι είναι 1, ενώ σε κάθε άλλη περίπτωση έχει έξοδο 1.

Λογική πύλη "ΟΧΙ - Ή " (NOR) Αποτελείται από μια πύλη OR και μια πύλη NOT και συμβολίζεται με [pic]. Η έξοδός της είναι 1, όταν και οι δύο είσοδοι είναι 0, ενώ σε κάθε άλλη περίπτωση έχει έξοδο 0.

Όλες οι βασικές πύλες μπορούν να υλοποιηθούν με τις πύλες NOR ή NAND. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η χρήση των πυλών αυτών απλοποιεί τη διαδικασία κατασκευής των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, επιτρέπει στους κατασκευαστές τους να δημιουργούν κυκλώματα τα οποία συνήθως περιέχουν μόνο πύλες NOR ή μόνο NAND. Για παράδειγμα: [pic]