Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

1.2.3 Η εξέλιξη στο λογισμικό

"Δεν υποκύπτουμε" τονίζει η Χαμάς

Παράλληλα με την εξέλιξη στο υλικό μέρος του υπολογιστή έχουμε μια αντίστοιχη εξέλιξη και στο "λογικό" μέρος που τον συνοδεύει, το λογισμικό.

Η Χαμάς δεν θα υποκύψει στον "εκβιασμό" της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή των Ηνωμένων Πολιτειών και "δεν θα εγκαταλείψει τις αρχές της και τον αγώνα της" ως αντάλλαγμα για την οικονομική αρωγή τους, υπογραμμίζει ο Χάλεντ Μεσάαλ, ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, σε άρθρο του στη "Γκάρντιαν".

Μάλιστα η εξέλιξη του λογισμικού συνήθως υπαγορεύεται από τους ίδιους λόγους που υπαγορεύουν και την εξέλιξη του υλικού και μπορούμε να πούμε ότι ακολουθεί μια παρόμοια πορεία.

"Η Χαμάς έχει ανοσοποιηθεί έναντι της διαφθοράς, του εκφοβισμού και του εκβιασμού", αναφέρει ο Μεσάαλ στο άρθρο του.

Ο πρώτος υπολογιστής που διέθετε λογισμικό ήταν ο EDVAC.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Χαμάς στις παλαιστινιακές βουλευτικές εκλογές, Ισμαήλ Χανίγια, τόνισε ότι η χορήγηση της διεθνούς οικονομικής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους δεν πρέπει να συνδέεται με "άδικους όρους".

Για να λειτουργήσει ο υπολογιστής απαιτούνται εντολές, οι οποίες πρέπει να υπακούουν σε αυστηρούς κανόνες, ώστε να γίνονται αντιληπτές από αυτόν.

Στη δήλωση αυτή προέβη ύστερα από την ανακοίνωση του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή (ΗΠΑ, Ρωσία, Ε.Ε. και ΟΗΕ) ότι συνδέει τη διατήρηση της βοήθειας με την αποκήρυξη της βίας από τη Χαμάς, την αναγνώριση του Ισραήλ και το σεβασμό του Οδικού Χάρτη, του τελευταίου διεθνούς ειρηνευτικού σχεδίου για τη Μέση Ανατολή.

Έτσι αναπτύχθηκε ειδικό λογισμικό για τον προγραμματισμό του υπολογιστή, οι γλώσσες προγραμματισμού.

ΙΣΡΑΗΛ

Οι πρώτοι προγραμματιστές εργάστηκαν με τη λεγόμενη γλώσσα μηχανής, η οποία ήταν δύσχρηστη, γιατί όλες οι οδηγίες προς τον υπολογιστή έπρεπε να δοθούν με τη μορφή σειρών που αποτελούνταν από 0 και 1.

Ο Αριέλ Σαρόν ανταποκρίνεται…

Στη συνέχεια αναπτύχθηκαν οι συμβολικές γλώσσες, στις οποίες οι οδηγίες γράφονται με χρήση μνημονικών ονομάτων.

Θετικές ενδείξεις για την πορεία της υγείας του Αριέλ Σαρόν μετέδωσε η ισραηλινή τηλεόραση, αναφέροντας ότι ο νοσηλευόμενος Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν ανταποκρίνεται όταν του ζητείται να κουνήσει τα μάτια του ή ένα χέρι του.

Αυτές οι πρώτες γλώσσες προγραμματισμού αναπτύχθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1950 και ονομάστηκαν γλώσσες χαμηλού επιπέδου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι θεράποντες γιατροί του Αριέλ Σαρόν θεωρούν αυτή την αντίδραση του ασθενούς "θετικό δείγμα" μιας πιθανής μελλοντικής ανάκαμψής του.

Όμως ο υπολογιστής δεν μένει μόνο στα εργαστήρια των πανεπιστημίων, όπου τον χειρίζονται ειδικευμένοι επιστήμονες, αλλά περνά και το κατώφλι των μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων.

ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ

Εκεί υπάρχει αφενός ανάγκη να τον χειρίζονται και να τον προγραμματίζουν λιγότερο εξειδικευμένα άτομα, αφετέρου ανάγκη για μεγαλύτερη αποδοτικότητα κατά τον προγραμματισμό.

Επιδρομές εναντίον μαχητών της Τζιχάντ

Για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες δημιουργήθηκε πιο εύχρηστο λογισμικό, που διακρίνεται σε: - γλώσσες υψηλού επιπέδου, οι οποίες επιτρέπουν προγραμματισμό με τη χρήση πιο απλών και συνοπτικών εντολών, και - ειδικές εφαρμογές, διερμηνευτές (interpreters) και μεταγλωττιστές (compilers), που αναλαμβάνουν να "μεταφράσουν" τις παραπάνω εντολές σε γλώσσα κατανοητή από τον υπολογιστή.

Δύο Παλαιστίνιοι, ένας 27χρονος και ένας 22χρονος, σκοτώθηκαν από Ισραηλινούς στρατιώτες στη διάρκεια διαφορετικών επιχειρήσεών τους στη Τζενίν της Δυτικής Όχθης.

Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό στοιχείο των γλωσσών αυτών ήταν η χρήση απλών λέξεων και μαθηματικών εκφράσεων που τις έκανε πιο εύκολες στην εκμάθησή τους.

Πρόκειται για καταζητούμενα από το Ισραήλ μέλη της Τζιχάντ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ισλαμικής οργάνωσης.

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1950 η αυτόματη επικοινωνία μεταξύ του υπολογιστή και περιφερειακών συσκευών δεν ήταν δυνατή.

Άλλοι τέσσερις Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν στην ανταλλαγή πυρών, όπως και ένας Ισραηλινός στρατιώτης.

Για παράδειγμα η επικοινωνία υπολογιστή και εκτυπωτή απαιτούσε την παρέμβαση του ανθρώπινου χεριού.

Μετά το Σεπτέμβριο του 2000, οπότε ξέσπασε η 2η Ιντιφάντα, έχουν πλέον σκοτωθεί 4.939 άνθρωποι στα παλαιστινιακά εδάφη και στο Ισραήλ.

Το πρόβλημα αυτό λύθηκε με την εμφάνιση υπολογιστών με λειτουργικό σύστημα, το οποίο ανέλαβε τον έλεγχο και την αυτόματη εκτέλεση τέτοιου είδους εργασιών.

Τα δύο τρίτα από αυτούς είναι Παλαιστίνιοι.

Με τη συνεχή εξέλιξη του λογισμικού, άρχισε να γίνεται η διάκρισή του σε δύο βασικές κατηγορίες: - το λογισμικό συστήματος (system software), δηλαδή το σύνολο των προγραμμάτων που είναι απαραίτητο για την αποτελεσματική λειτουργία του υλικού μέρους και τη συνεργασία του με διάφορες συσκευές, και - το λογισμικό εφαρμογών (applications software), δηλαδή το σύνολο των προγραμμάτων που απαιτούνται για να εκτελεστούν διάφορες εφαρμογές. Στη σημερινή εποχή η εξέλιξη του λογισμικού ακολουθεί ιλιγγιώδεις ρυθμούς, καθώς με την εξάπλωση των υπολογιστών οι απαιτήσεις για σωστό και λειτουργικό λογισμικό είναι μεγάλες. Για την αντιμετώπιση των ρυθμών αυτών έχει αναπτυχθεί και ιδιαίτερη τεχνολογία, η τεχνολογία του λογισμικού, η οποία έχει ως σκοπό την προσαρμογή του κλάδου της Πληροφορικής στις νέες ανάγκες. Η τεχνολογία αυτή υιοθέτησε μεθόδους, τεχνικές και εργαλεία, που εφαρμόζονται στην παραδοσιακή βιομηχανία κατασκευής οποιουδήποτε προϊόντος, επειδή έχει διαπιστωθεί ότι και η κατασκευή των προϊόντων λογισμικού έχει ανάλογες απαιτήσεις.