Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τουλάχιστον 160 κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους καταμετρήθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) από την αρχή της επιδημίας, το 2003, εκ των οποίων τα 85 κατέληξαν στο θάνατο του ασθενή, σε έξι χώρες του κόσμου.

1.2.1 Οι πρώτοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές

Η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα παραμένει το Βιετνάμ, όπου το στέλεχος H5N1 του ιού πρωτοχτύπησε στα τέλη του 2003, με 93 ασθενείς, από τους οποίους κατέληξαν οι 42. Οι πρώτες ηλεκτρονικές ψηφιακές υπολογιστικές μηχανές άρχισαν να κατασκευάζονται λίγο μετά το 1940. Σημειώνεται ότι ο ΠΟΥ αναφέρεται αυστηρά και μόνο στα κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί από τα διαπιστευμένα σε αυτόν επιστημονικά εργαστήρια. Βασικότεροι εκπρόσωποι της εποχής αυτής είναι: - ο Mark I, που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε το 1941, από την ομάδα του μηχανικού της εταιρείας IBM Howard Aiken και - ο ENIAC, που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια -στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής- από το 1944 μέχρι το 1946 και θεωρείται ο πρώτος "ηλεκτρονικός υπολογιστής". Όπως προκύπτει, στην Ταϊλάνδη σημειώθηκαν 22 κρούσματα με 14 νεκρούς, στην Ινδονησία σημειώθηκαν 19 κρούσματα με 14 νεκρούς, στην Κίνα 10 με 7 νεκρούς και στην Καμπότζη 4, στο σύνολό τους θανατηφόρα. Παρά τα μειονεκτήματά του -μεγάλος όγκος και κατανάλωση ενέργειας, μικρός αριθμός πράξεων στη μονάδα του χρόνου, κ.ά.- σε σύγκριση με μεταγενέστερους υπολογιστές, ο ENIAC υπήρξε "επαναστατικό" εργαλείο και έδωσε τεράστια ώθηση στην πρόοδο των επιστημών της εποχής εκείνης.

Αναφορικά με την Τουρκία, τα βρετανικά εργαστήρια τα οποία κλήθηκαν να εξετάσουν τα ύποπτα κρούσματα αποφάνθηκαν ότι σε 12 από τα 21 δείγματα, τα οποία εστάλησαν σε αυτά, ανιχνεύθηκε πράγματι ο ιός H5N1.

Απόδειξη είναι ότι στην αρχή χρησιμοποιήθηκε για τη σύνταξη πινάκων υπολογισμού βολών πυροβολικού και αργότερα για υπολογισμούς που είχαν σχέση με την ατομική ενέργεια και την πρόγνωση του καιρού.

Τέσσερις από τους ασθενείς από τους οποίους προήλθαν τα δείγματα υπέκυψαν.

Όμως, η εκτέλεση των υπολογισμών απαιτούσε ειδικές ρυθμίσεις με τη χρήση διακοπτών και καλωδίων, διαδικασίες επίμονες και χρονοβόρες.

Στον εν λόγω απολογισμό του ΠΟΥ δεν περιλαμβάνεται το Ιράκ, όπου οι αρχές ανακοίνωσαν προχθές ότι πέθανε μία έφηβη από τον ιό, από τον οποίο πιθανολογείται ότι πέθανε και ο θείος της, ενώ έχει αναφερθεί άλλο ένα ύποπτο κρούσμα, σε μία γυναίκα που νοσηλεύεται.

Οπότε υπήρξε επιτακτική η ανάγκη για τη δημιουργία ενός υπολογιστή, που θα απαιτούσε λιγότερο χρόνο προετοιμασίας και ευκολότερο χειρισμό.

Εργαστηριακές αναλύσεις για τις τρεις αυτές περιπτώσεις πραγματοποιούνται σε ένα βρετανικό εργαστήριο συνεργαζόμενο με τον ΠΟΥ.

Μark I

Σήμερα συνεχίζονται οι αναλύσεις των υπολοίπων 9 δειγμάτων από την Τουρκία, αλλά εικάζεται ότι δεν πρόκειται περί γρίπης των πτηνών, κατεβάζοντας σε 12 από 21 τον αριθμό των κρουσμάτων.

ENIAC

Την ίδια στιγμή, στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μαζί με υπουργούς και βουλευτές, στη διάρκεια μιας δεξίωσης που έγινε σήμερα στο κτίριο της εθνοσυνέλευσης, γεύτηκαν νόστιμα πιάτα με πουλερικά μπροστά στις κάμερες, προκειμένου να καθησυχάσουν τον πληθυσμό σχετικά με τους κινδύνους της γρίπης των πτηνών.

Διαστάσεις - μήκος: 25 μέτρα - ύψος: 2,5 μέτρα - πλάτος: 1 μέτρο Περιείχε: - 18.000 ηλεκτρονικές λυχνίες - 10.000 πυκνωτές - 65.000 αντιστάσεις - 1.500 ηλεκτρονικούς διακόπτες Ενέργεια - 140 KW ηλεκτρικού ρεύματος Πράξεις - 5000 προσθέσεις το δευτερόλεπτο - 500 πολλαπλασιασμοί το δευτερόλεπτο - Χρήση δεκαδικού συστήματος

"Δεν είναι δυνατό να αποκλείσουμε αυτά τα θαυμάσια προϊόντα από το τραπέζι μας", ανέφερε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους, πριν περάσει στον μπουφέ, για να δοκιμάσει ορισμένες από τις 14 συνταγές με κοτόπουλο.

Μερικά χαρακτηριστικά του Mark I Διαστάσεις - μήκος: 15 μέτρα - πλάτος: 2,5 μέτρα Περιείχε: - 500 χιλιόμετρα καλώδια - 3 εκατομμύρια ηλεκτρικές συνδέσεις Πράξεις - πρόσθεση με 23 ψηφία σε 3/10 του δευτερολέπτου - πολλαπλασιασμός σε 6 δευτερόλεπτα περίπου - διαίρεση σε 12 δευτερόλεπτα Μερικά χαρακτηριστικά του EΝIAC

Στο μεταξύ, δύο νέες εστίες του ιού εντοπίστηκαν χθες στη χερσόνησο της Κριμαίας, στη Νότια Ουκρανία, σε πτηνά της οποίας έχει ήδη εκδηλωθεί η ασθένεια. Την ανάγκη αυτή ήρθε να καλύψει μια επινόηση του μαθηματικού John Von Neumann, ο οποίος συνέλαβε την ιδέα του υπολογιστή, στη μνήμη του οποίου, μαζί με τα προς επεξεργασία δεδομένα, θα μπορούσαν να καταχωριστούν ταυτόχρονα και οι οδηγίες για την επεξεργασία τους. Στην περιοχή Αλούστα βρέθηκαν νεκρά 140 άγρια πουλιά, τα οποία πέθαναν από τη γρίπη των πτηνών. Έτσι το 1952 ολοκληρώθηκε στο Καίμπριτζ -στην Αγγλία- η κατασκευή του EDVAC (Electronic Discrete Variable Automatic Calculator), ο οποίος θεωρείται ο πρώτος υπολογιστής με αποθηκευμένο πρόγραμμα. Εξάλλου, περίπου 500.000 πουλερικά σφαγιάσθηκαν σε μεθοριακή ζώνη του ιρακινού Κουρδιστάν, όπου επιβεβαιώθηκε ένας πρώτος θάνατος από τον ιό Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών. Η ιδέα του αποθηκευμένου προγράμματος αποτέλεσε τη βάση της δημιουργίας του λογισμικού.

Ψυχραιμία για Κύπρο

Από τότε, λοιπόν, άρχισε σιγά σιγά η διάκριση των δύο μερών του υπολογιστή: - του υλικού, δηλαδή του συνόλου των φυσικών μερών και εξαρτημάτων του, όπως ηλεκτρονικά μέρη, καλώδια, συσκευές, κ.ά., και - του λογισμικού, δηλαδή του συνόλου των οδηγιών που δίνουμε στο υλικό για να λειτουργήσει και να καλύψει τις ανάγκες των χρηστών, όπως λειτουργικά συστήματα, γλώσσες προγραμματισμού, βοηθητικά προγράμματα, κ.ά.

Όσον αφορά την Κύπρο και το ενδεχόμενο μετάδοσης της γρίπης των πτηνών, μετά τα δύο κρούσματα που εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι δεν είναι πολύ ανησυχητική.

Καθένα από τα μέρη αυτά ακολούθησε και ακολουθεί τη δική του εξέλιξη.

Ο διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της Κύπρου Γιώργος Νεοφύτου δήλωσε ότι έτυχε σχετικής πληροφόρησης από τους δύο εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, οι οποίοι επισκέφθηκαν τα κατεχόμενα. Διευκρίνισε επίσης ότι δεν έχει τεθεί σε καραντίνα ζώνη ακτίνας δέκα χιλιομέτρων στην περιοχή Μακράσυκας.