Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τεχνικός ασφαλείας ιδιωτικής εταιρείας στη διάρκεια της βάρδιάς του. Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Τέρι Ντέιβις, ελάχιστες χώρες διαθέτουν τα μέσα εκείνα για να γνωρίζουν "ποιος και τι μεταφέρεται μέσω των αεροδρομίων τους και του εναερίου χώρου τους".

3. ΕΞΕΛΙΞΗ

Απολύτως ανεξέλεγκτα δρουν οι ξένες μυστικές υπηρεσίες στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο μελέτησε τις καταγγελίες ότι η CIA συνέλαβε, ανέκρινε εντός ευρωπαϊκού εδάφους και στη συνέχεια "απήγαγε" ύποπτους για τρομοκρατία, χωρίς να ενημερώσει τις αρχές των αντίστοιχων ευρωπαϊκών χωρών.

3.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ

"Η Ευρώπη μοιάζει με πεδίο κυνηγιού για τις ξένες μυστικές υπηρεσίες", σύμφωνα τουλάχιστον με το γενικό γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Τέρι Ντέιβις, ο οποίος μελέτησε τις απαντήσεις των 46 κρατών-μελών του οργανισμού σχετικά με τις μυστικές δραστηριότητες της CIA σε ευρωπαϊκό έδαφος. Πολλές από τις ιδέες που έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί από τους επιστήμονες γίνονται δύσκολα αποδεκτές από τον «κοινό νου», διότι φαίνεται ότι αντιβαίνουν στην εμπειρία. "Σχεδόν κανένα ευρωπαϊκό κράτος δεν διαθέτει το απαραίτητο εκείνο νομικό πλαίσιο που θα του επιτρέψει να παρακολουθεί αποτελεσματικά τις δραστηριότητες των ξένων υπηρεσιών στην επικράτειά του", τόνισε και προσέθεσε πως "οι ευρωπαϊκοί ουρανοί είναι ορθάνοιχτοι", καθώς ελάχιστες χώρες διαθέτουν τα μέσα εκείνα, για να γνωρίζουν "ποιος και τι μεταφέρεται μέσω των αεροδρομίων τους και του εναερίου χώρου τους". Για παράδειγμα, πολλοί αδυνατούν να αποδεχθούν ότι ένα σώμα μπορεί να κινείται χωρίς να ασκείται καμία δύναμη επάνω του (λόγω αδράνειας), γιατί έχουν τη (λανθασμένη) εντύπωση ότι πίσω από κάθε κίνηση πρέπει να υπάρχει απαραίτητα μια δύναμη που τη δημιουργεί.

"Φαίνεται ότι κανένα κράτος-μέλος του οργανισμού μας δεν έχει προωθήσει κάποια διαδικασία, για να διασφαλίσει ότι οι κρατικές αρχές δεν εξυπηρετούν σκοπούς που είναι ασύμβατοι με τις διεθνώς αναγνωρισμένες νόρμες, τις σχετικές με τα ανθρώπινα δικαιώματα", συμπλήρωσε και κατέληξε με αιχμές εναντίον των ξένων διπλωματικών αποστολών, λέγοντας πως πολλές φορές οι νόμοι περί διπλωματικής ασυλίας ουσιαστικά προστατεύουν ξένους πράκτορες.

Παρομοίως ένας από τους λόγους για τους οποίους άργησε να γίνει αποδεκτή η θεωρία της εξέλιξης των ειδών, που διατυπώθηκε από τον Κάρολο Δαρβίνο, ήταν ότι στο σύντομο χρονικό διάστημα της ζωής του ανθρώπου δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτές οι μεταβολές που υφίστανται τα είδη.

"Ασυλία δεν πρέπει να σημαίνει και ατιμωρησία", διευκρίνισε. Η ιδέα της εξέλιξης είχε υποστηριχθεί και από άλλους στοχαστές που προηγήθηκαν του Δαρβίνου.

Δεν έπεισαν Ιταλία, Πολωνία, ΠΓΔΜ…

Ο Δαρβίνος όμως τη διατύπωσε με επιστημονικούς όρους και επίσης υπέδειξε το μηχανισμό με τον οποίο αυτή συμβαίνει (φυσική επιλογή).

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο της Ευρώπης χαρακτηρίζει ανεπαρκείς ή ελλιπείς τις απαντήσεις πολλών ευρωπαϊκών κρατών σχετικά με τις δραστηριότητες της CIA σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Σήμερα η θεωρία της εξέλιξης είναι αποδεκτή από το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας και αποτελεί τη θεωρία που έχει επηρεάσει ίσως περισσότερο από κάθε άλλη σύγχρονη επιστημονική θεωρία το δυτικό πολιτισμό.

"Δεν είναι όλες οι απαντήσεις πλήρεις ή ικανοποιητικές", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντέιβις, κατονομάζοντας συγκεκριμένα την Ιταλία, την Πολωνία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την ΠΓΔΜ και διευκρινίζοντας πως ο διεθνής οργανισμός θα διατυπώσει προσεχώς και νέα αιτήματα προς τις χώρες αυτές.

Αυτός και μόνο ο λόγος θα ήταν αρκετός για να τη μελετάμε, πάντα στο βαθμό βέβαια που επιτρέπει ένα σχολικό εγχειρίδιο.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης απηύθυνε στις 21 Νοεμβρίου ένα ερωτηματολόγιο στα 46 κράτη-μέλη του, για να πληροφορηθεί σε ποιο βαθμό γνώριζαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τις πτήσεις της CIA και για την υποτιθέμενη παρουσία μυστικών κέντρων κράτησης ισλαμιστών στο έδαφός τους.

Υπάρχει όμως ακόμη ένας σημαντικότερος λόγος που αφορά τη Βιολογία ως επιστήμη και το αντικείμενό της.

Στην τελική έκθεσή του, λοιπόν, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ο Ντέιβις τονίζει πως η Ιταλία δεν έδωσε πληροφορίες για την υπόθεση της απαγωγής του Αμπού Όμαρ από τη CIA το Φεβρουάριο του 2003 στο Μιλάνο.

Η Βιολογία, όπως και κάθε άλλη επιστήμη, βασίζεται πάνω σε μερικές θεμελιώδεις γενικεύσεις, πάνω δηλαδή σε μερικές αρχές που ισχύουν σε όλη την έκταση των αντικειμένων που μελετά.

Ο Αιγύπτιος αυτός ιμάμης, που είχε καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα στην Ιταλία, εξαφανίστηκε ξαφνικά από το Μιλάνο, ενώ η αστυνομία τον υποπτευόταν για σχέσεις με ισλαμιστικό τρομοκρατικό πυρήνα.

Τη μία από αυτές τις γενικεύσεις την έχουμε ήδη γνωρίσει στο εγχειρίδιο της Βιολογίας της Β΄ Λυκείου.

Στη συνέχεια "επανεμφανίστηκε" στην Αίγυπτο, όπου και εξακολουθεί να βρίσκεται φυλακισμένος.

Είναι η κυτταρική θεωρία, η οποία υποστηρίζει ότι όλα τα έμβια όντα αποτελούνται από κύτταρα και από προϊόντα κυττάρων.

Όσον αφορά την Πολωνία, η οποία θεωρείται ύποπτη ότι αποτέλεσε σταθμό πτήσεων της CIA, το Συμβούλιο καταγγέλλει ότι έδωσε "μια απάντηση, η οποία δεν μπορεί να θεωρηθεί επαρκής για να κλείσει το θέμα".

Η άλλη γενίκευση είναι η θεωρία της εξέλιξης, η θεωρία δηλαδή που υποστηρίζει ότι όλα τα έμβια όντα είναι προϊόν εξέλιξης που υπέστησαν προγενέστεροι οργανισμοί.

Η πολωνική κυβέρνηση, πάντως, αντιδρώντας άμεσα, ανακοίνωσε αργά χθες το απόγευμα ότι είναι έτοιμη να δώσει οποιαδήποτε επιπρόσθετη πληροφορία της ζητηθεί.

Χωρίς αυτή τη θεωρία η Βιολογία θα έμοιαζε περισσότερο με μια στείρα περιγραφή φυτικών και ζωικών οργανισμών από την οποία θα έλειπε ο μίτος που τους συνδέει μεταξύ τους.

Η ΠΓΔΜ δεν έδωσε "καμία απάντηση" στα ερωτήματα σχετικά με τις επίσημες έρευνες που διεξάγονται, ενώ η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, σύμφωνα πάντα με τον Ντέιβις, έδωσε ανεπαρκείς απαντήσεις.

Χωρίς αυτή τη θεωρία, για να χρησιμοποιήσουμε και τα λόγια του Θεοδόσιου Ντομπζάνσκυ, ενός μεγάλου εξελικτικού του 20ού αιώνα, δε θα μπορούσαμε να κατανοήσουμε πώς ένα άθροισμα από χημικά συστατικά και κύτταρα, όπως ο άνθρωπος, έγινε ικανό: «να είναι ζωντανό, να αισθάνεται χαρά και πόνο, να ξεχωρίζει την ομορφιά από την ασχήμια και να διακρίνει το καλό από το κακό…».

Από τους πρώτους που παραμέρισαν τους μύθους και προσπάθησαν να δώσουν μια επιστημονική εξήγηση για τον κόσμο και τα φαινόμενά του ήταν οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, πολλοί από τους οποίους προσέγγισαν την ιδέα της εξέλιξης ήδη από τον 6ο π.Χ. αιώνα. Ο Αριστοτέλης όμως, όπως και ο μαθητής του ο Πλάτωνας, πίστευε στη σταθερότητα των ειδών, γεγονός που συνέβαλε στο να ατονήσει η αρχαία εξελικτική σκέψη. Αυτή η αντίληψη της σταθερότητας των ειδών επικράτησε επί 2.000 χρόνια, μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα. • Ηράκλειτος (6ος π.Χ. αιώνας). Υπήρξε από τους πρώτους φιλοσόφους που διακήρυξαν την αιώνια κίνηση και μεταβολή των όντων και την αέναη ανανέωση και εξέλιξή τους. • Θαλής ο Μιλήσιος (6ος π.Χ. αιώνας). Προσπάθησε να βρει μια επιστημονική εξήγηση των φυσικών φαινομένων. Πίστευε ότι η ζωή προέρχεται από το νερό. • Αναξίμανδρος (6ος π.Χ. αιώνας). Προσπάθησε να εξηγήσει την προέλευση του σύμπαντος και της ζωής, παρακάμπτοντας τους μύθους. Θεωρείται ο πρόδρομος της θεωρίας της αυτόματης γένεσης. Πίστευε, λανθασμένα, ότι όλες οι μορφές ζωής εμφανίζονται εκ νέου αβιογενετικά (από την άβια ύλη). • Ξενοφάνης (5ος π.Χ. αιώνας). Πίστευε ότι τα απολιθώματα είναι λείψανα οργανισμών που έζησαν κάποτε στη Γη. Τα θαλάσσια απολιθώματα που βρέθηκαν στην ξηρά δείχνουν ότι η θάλασσα κάλυπτε παλαιότερα αυτή την ξηρά. • Εμπεδοκλής (5ος π.Χ. αιώνας). Συνέλαβε την ιδέα της φυσικής επιλογής. • Αριστοτέλης (4ος π.Χ. αιώνας). Κατέταξε ιεραρχικά τα έμβια όντα στη φυσική κλίμακα. Πρώτη κατέταξε την άψυχη ύλη και ακολουθούσαν τα φυτά, τα πρωτόγονα ζώα, τα πτηνά και τα θηλαστικά. Στη μέση βρισκόταν ο άνθρωπος, μισός σώμα και μισός πνεύμα, και πάνω από αυτόν ο Θεός.

Εικόνα 3.1: Aπολιθωμένα αποτυπώματα δεινοσαύρων