Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΙΣΠΑΝΙΑ

Γνωρίζεις ότι…

Λιγότερα τσιγάρα χάρη στο νέο νόμο Η παρουσία ενζύμων στον οργανισμό μας- επιπτώσεις από την απουσία ορισμένων-δηλητήρια

Σε ποσοστό 25% μειώθηκαν στην Ισπανία οι πωλήσεις τσιγάρων, μετά την έναρξη της ισχύος του νέου αντικαπνιστικού νόμου, την 1η Ιανουαρίου, παρότι η καπνοβιομηχανία Altadis ανακοίνωσε ότι είναι πολύ πρόωρο να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις του νόμου.

Απεικόνιση μέσω υπολογιστή της δομής ενός ενζύμου του οποίου παρουσιάζεται η ανθρακική αλυσίδα σαν πράσινη κορδέλα, ενώ η ενεργή μορφή του υποστρώματος παρουσιάζεται με το ιώδες χρώμα.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελ Μούντο», η οποία επικαλείται βιομηχανικές πηγές, όπως η γαλλοϊσπανική καπνοβιομηχανία Αltadis και η Philip Morris, τα τσιγάρα Malboro της οποίας έκαναν πέρυσι τις καλύτερες πωλήσεις στην Ισπανία, είναι πολύ πρόωρο να λεχθεί ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις στις πωλήσεις.

Είναι γνωστό ότι ο ανθρώπινος οργανισμός συντηρεί ένα εξαιρετικά πολύπλοκο σύστημα αντιδράσεων.

Στην Ιταλία οι πωλήσεις τσιγάρων μειώθηκαν πέρυσι κατά 10,5%, όταν τον Ιανουάριο του 2005 τέθηκε σε ισχύ ο νόμος που απαγορεύει το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους.

Οι αντιδράσεις αυτές πρέπει να γίνονται σε αυστηρά καθορισμένα όρια ταχύτητας, ώστε να διατηρηθεί η ζωή.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Το ρόλο αυτό, της ρύθμισης της ταχύτητας, αναλαμβάνουν τα ένζυμα.

Άρχισε νέα δίκη του «κανίβαλου»

Ποια είναι όμως τα βασικά χαρακτηριστικά ενός ενζύμου;

Άρχισε χθες ενώπιον δικαστηρίου της Φρανκφούρτης η νέα δίκη του «κανίβαλου του Ρότενμπουργκ», ο οποίος το 2004 καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης οκτώμισι ετών επειδή πριν από πέντε χρόνια σκότωσε και έφαγε, προφανώς με τη συναίνεσή του, έναν άνδρα στη Γερμανία.

1. Έχουν τις βασικές ιδιότητες ενός καταλύτη, δηλαδή επιταχύνουν την αντίδραση με ελάττωση της ενέργειας ενεργοποίησης.

Ο 44χρονος Άρμιν Μάιβες, ο οποίος οδηγήθηκε με χειροπέδες στην αίθουσα του δικαστηρίου, έδειχνε ήρεμος και αστειευόταν με τους δικηγόρους του.

2. Τα ένζυμα είναι περισσότερα αποτελεσματικά από τους συνηθισμένους καταλύτες, επιταχύνοντας την αντίδραση 106 έως 108 φορές.

Η ποινή που του είχε επιβληθεί πρωτόδικα ήταν μικρή επειδή το δικαστήριο έκρινε πως το ίδιο το θύμα ήθελε να θέσει τέρμα στη ζωή του.

3. Τα περισσότερα ένζυμα είναι μεγαλομόρια πρωτεϊνικής φύσης με σχετικές μοριακές μάζες που κυμαίνονται μεταξύ 10.000 και ενός εκατομμυρίου.

Αλλά το ανώτατο δικαστήριο ζήτησε να δικαστεί εκ νέου, για να εξεταστεί εάν το κατηγορητήριο μπορεί να μετατραπεί σε φόνο εκ προμελέτης, που επισύρει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

4. Έχουν εξαιρετικά εκλεκτική δράση.

Οι εισαγγελείς υποστήριξαν πως πρέπει να κριθεί ένοχος ανθρωποκτονίας από πρόθεση, καθώς σκότωσε για να ικανοποιήσει διεστραμμένες επιθυμίες του.

5. Η καταλυτική τους δράση επηρεάζεται από τη θερμοκρασία, συνήθως απενεργοποιούνται σε θερμοκρασίες πάνω από 50 oC.

ΤΑΪΒΑΝ

6. Η δράση τους εξαρτάται από την τιμή του pH.

Εφτιαξαν χοίρους φωσφορίζοντες

7. Η πλέον διαδεδομένη θεωρία που ερμηνεύει το μηχανισμό δράσης ενός ενζύμου, απεικονίζεται στο παρακάτω σχήμα, και είναι γνωστή ως η θεωρία “κλειδί-κλειδαριά”.

Τρία γουρουνάκια που φωσφορίζουν στο σκοτάδι δημιούργησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ταϊβάν, ένα επιστημονικό επίτευγμα που χαρακτηρίζεται «πολύ σημαντικό» για την έρευνα στον τομέα των βλαστοκυττάρων.

Το υπόστρωμα (substrate), δηλαδή η ουσία που καταλύεται ενώνεται με την ενεργό περιοχή του ενζύμου (active site), με διαμοριακούς δεσμούς Van der Waals.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής Βου Σιν Τσιχ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στην οποία οφείλεται η πρωτοφανής αυτή γέννηση, οι επιστήμονες εισήγαγαν με μία «μικροένεση» στον κυτταρικό πυρήνα ενός εμβρύου χοίρου μία φωσφορίζουσα πρωτεΐνη προερχόμενη από μέδουσες.

Tο υπόστρωμα, δηλαδή, παίζει το ρόλο του κλειδιού και το ένζυμο της κλειδαριάς.

Το αποτέλεσμα ήταν να γεννηθούν τα τρία γουρουνάκια που στο σκοτάδι φωσφορίζουν με πράσινο χρώμα.

Το υπόστρωμα ενεργοποιείται μόλις κολλήσει στο ένζυμο και έτσι η αντίδραση επιταχύνεται. Τα προϊόντα της αντίδρασης στη συνέχεια ξεκολλάνε από το ένζυμο και το φαινόμενο συνεχίζεται με άλλα μόρια υποστρώματος.

Η θεωρία «κλειδί- κλειδαριά» βρίσκει εφαρμογή στην περίπτωση ενός παραγώγου της θυροξίνης, που είναι ορμόνη του θυροειδούς (πορτοκαλί χρώμα), που ενώνεται με την ενεργή περιοχή της πρωτεΐνης πριαλβουμίνης (μπλε χρώμα). Κατ’ αυτό τον τρόπο η θυροξίνη μεταφέρεται στο αίμα.(απεικόνιση μέσω υπολογιστή)

Κατ’ αυτό τον τρόπο καταλύονται πολλές από τις λειτουργίες του ανθρώπου, όπως η πέψη, η αναπνοή, η σύνθεση νέων κυττάρων κλπ. Χιλιάδες ενζύμων είναι γνωστά σήμερα και καθένα απ’ αυτά επιτελεί μια συγκεκριμένη δράση.