Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ο Τόνι Μπλερ οφείλει να σκεφθεί την αποχώρησή του από την εξουσία, γράφει σήμερα το έγκυρο βρετανικό περιοδικό "Εκόνομιστ", διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός, που δέχεται όλο και περισσότερες επικρίσεις στους κόλπους του ίδιου του κόμματός του, θα συναντήσει μεγάλες δυσκολίες στην εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού του προγράμματος.

ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖΩ ΚΑΙ ΘΥΜΑΜΑΙ

Στο οξύ κύριο άρθρο του, το περιοδικό επισημαίνει τη σταδιακή διάβρωση της εξουσίας του Μπλερ, ο οποίος αυτήν την εβδομάδα χρειάστηκε την υποστήριξη των Συντηρητικών για να περάσει στο κοινοβούλιο το νομοσχέδιό του για την εκπαίδευση και έχει δεχθεί σφοδρή επίθεση για τους τρόπους χρηματοδότησης του κόμματός του. - Ο επτάχρονος αγώνας για την ανεξαρτησία απομάκρυνε την Εκκλησία της Ελλάδας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Στο εξώφυλλο εμφανίζεται ο Τόνι Μπλερ με βεβιασμένο χαμόγελο και κάνοντας μια κίνηση με το χέρι και με τίτλο: " Οι τελευταίες μέρες του Τόνι Μπλερ".

- Το 1833 οι Βαυαροί ανακήρυξαν το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ελλάδας χωρίς την έγκριση του Πατριαρχείου.

"Ο κ. Μπλερ διαθέτει υψηλό διεθνές κύρος, παρά το Ιράκ και τους καυγάδες στην Ε.Ε.

- Ο Ρωμαιοκαθολικός βασιλιάς Όθωνας και οι Προτεστάντες αντιβασιλείς του έθεσαν την Εκκλησία κάτω από τον έλεγχο του κράτους.

Έθεσε την εσωτερική πολιτική, κυρίως τους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης, σε καλύτερο δρόμο".

- Το 1850 το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγνώρισε την αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ελλάδας.

"Αλλά δεν πρέπει να παραμείνει άλλο, παρά μόνον εάν αισθάνεται ότι είναι απολύτως ικανός να φέρει σε πέρας τις μεταρρυθμίσεις του, για την υγεία και άλλους τομείς τα επόμενα δύο χρόνια.

- Η Εκκλησία της Ελλάδας περιλαμβάνει πάνω από 80 Μητροπόλεις, εκτός από αυτές των Δωδεκανήσων και την ημιαυτόνομη Εκκλησία της Κρήτης.

Έπειτα από εννέα κουραστικά χρόνια στην εξουσία, δεν θα είναι εύκολο.

ΚΕΙΜΕΝΟ Οι απόψεις του Όθωνα για τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας …Η πνευματική αρχή του κλήρου της χώρας θα μπορούσε να γίνει επικίνδυνη για τον κοσμικό άρχοντα, αν ο ανώτερος κλήρος συνιστούσε μια ομάδα, καθόσον ολόκληρος ο κλήρος κατόπιν θα έπαιρνε το λαό με το μέρος του εναντίον του άρχοντα. Νομίζω ότι θα μπορούσαμε να υπερβούμε όλες αυτές τις δυσκολίες αν δημιουργούσαμε μια σύνοδο υπό τη διεύθυνση κάποιου Μητροπολίτη που θα ήταν κάτι σαν τους προέδρους των δικών μας επιτροπών και ουσιαστικά δε θα είχε εξουσία. Σε ορισμένα χρονικά διαστήματα ο άρχοντας θα μπορεί να διαλέξει τα μέλη αυτής της συνόδου (Επιστολή του Όθωνα προς τον πατέρα του Λουδοβίκο, Μόναχο, 13 Μαΐου 1833, Από το βιβλίο Frazee, A.Ch., Ορθόδοξος Εκκλησία και ελληνική ανεξαρτησία 1821-1852, (μτφρ. Ι. Ροϊλίδης), εκδ. Δόμος, Αθήνα 1987, σ. 143.)

Θα ήταν καλύτερα γι' αυτόν να αποχωρήσει τη στιγμή που έχει ακόμη το πλεονέκτημα", σημειώνει το άρθρο.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 1. Ποια λάθη συνέβησαν κατά τη διαδικασία ανακήρυξης του αυτοκέφαλου της Εκκλησίας της Ελλάδας το 1833; 2. Γιατί η περίοδος 1833-1850 συσσώρευσε προβλήματα στην ελλαδική Εκκλησία; 3. Ποιες είναι οι Μητροπόλεις των "Νέων Χωρών" και πώς διοικούνται; 4. Με τη βοήθεια του καθηγητή της Ιστορίας να βρείτε πληροφορίες για την εκκλησιαστική πολιτική του Καποδίστρια και να τις παρουσιάσετε στην τάξη.