Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Η επιμονή της Τεχεράνης να προχωρήσει στην υλοποίηση του πυρηνικού προγράμματός της έχει εξοργίσει τις ΗΠΑ και τις τρεις μεγάλες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία), οι οποίες, όπως αναφέρουν, έχουν εξαντλήσει την υπομονή τους και ζητούν από τον επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι να παραπέμψει ταχύτατα το θέμα του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο θα μπορεί να επιβάλει κυρώσεις.

Φθηνότερο το αέριο από πετρέλαιο και ηλεκτρικό

20. Ο προφήτης Μιχαίας: το όραμα της παγκόσμιας ειρήνης

Ωστόσο την οργή των τεσσάρων δυτικών δυνάμεων δεν συμμερίζονται απόλυτα η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία, οι οποίες διατηρούν σημαντικά εμπορικά συμφέροντα στην Ισλαμική Δημοκρατία, και προτείνουν σύνεση και προσοχή. Φθηνότερο κατά 20% από το πετρέλαιο θέρμανσης και μέχρι 50% από το ηλεκτρικό ρεύμα είναι για την οικιακή κατανάλωση το φυσικό αέριο.

α) Η εποχή του προφήτη

Όμως και ο Ελ Μπαραντέι απέρριψε τις εκκλήσεις επίσπευσης της παραπομπής της Τεχεράνης στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Αυτό τονίστηκε μεταξύ άλλων κατά τη χθεσινή υπογραφή της σύμβασης μεταξύ τής Εταιρείας Παροχής Αερίου Αττικής και της ΕΚΟ, η οποία αναλαμβάνει να προωθήσει στην οικιακή και επαγγελματική κατανάλωση στη Νότια και τη Δυτική Αττική - 33 δήμους.

Ο προφήτης έδρασε στο βασίλειο του Ιούδα σε μια εποχή κρίσης. Πηγές προσκείμενες στον επικεφαλής της ΙΑΕΑ αναφέρουν πως ο Αιγύπτιος αξιωματούχος θεωρεί ότι η πίεση της Δύσης είναι πρόωρη και προσθέτουν πως η Υπηρεσία δεσμεύτηκε στους Ιρανούς πως θα έχουν περιθώριο μέχρι τις 6 Μαρτίου να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της για καλύτερη πρόσβαση στις πυρηνικές τοποθεσίες και τα έγγραφα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν οι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών, το κόστος αντικατάστασης ή μετατροπής τού καυστήρα και του παλαιού λέβητα των πολυκατοικιών, προκειμένου να λειτουργούν με φυσικό αέριο αντί του πετρελαίου θέρμανσης, κυμαίνεται από 2.830 έως 5.830 ευρώ, με τους οικιακούς καταναλωτές να κάνουν απόσβεση του κόστους εγκατάστασης σε περίπου 3 χρόνια και στους επαγγελματίες σε ενάμιση χρόνο. Οι Ασσύριοι, που είχαν ήδη καταλάβει το Βόρειο Βασίλειο αποτελούσαν μια μόνιμη απειλή και για το Νότιο, όπως άλλωστε και για όλη την περιοχή. Αυτή η "ακινησία" φαίνεται πως έχει δυσαρεστήσει σε μεγάλο βαθμό τις ΗΠΑ. Η Ιερουσαλήμ παραλίγο να έχει την τύχη της Σαμάρειας, καθώς πολιορκήθηκε από τον ασσύριο ηγεμόνα Σενναχηρίμ. Σε δηλώσεις του από το Νέο Δελχί ο Αμερικανός υφυπουργός Εσωτερικών Νίκολας Μπερνς κατήγγειλε το Ιράν ως απειλή στην παγκόσμια ειρήνη αλλά και στη σταθερότητα της περιοχής και τόνισε πως η Τεχεράνη παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Τελικά, η πόλη σώθηκε σαν από θαύμα. "Το Ιράν παρέβη τα όρια του διεθνούς δικαίου, στην προσπάθειά του να χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις της Νατάνζ για φυγόκεντρο έρευνα και εμπλουτισμό", είπε χαρακτηριστικά.

Όμως και στα εσωτερικά του κράτους τα πράγματα δεν ήταν καθόλου καλά.

"ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΠΥΡΗΝΙΚΑ"

Παρόλο που ο βασιλιάς Εζεκίας έκανε μια σημαντική θρησκευτική μεταρρύθμιση καταργώντας τα ιερά και τα είδωλα, τα αποτελέσματα δεν ήταν σπουδαία και μόνιμα.

Ποια είναι όμως η άποψη των Ιρανών;

Οι Ισραηλίτες είχαν φτάσει να πιστεύουν ότι, αφού ο Θεός κατοικούσε στο Ναό, θα προστάτευε πάντα και αποκλειστικά το έθνος τους.

Αυτήν εξέθεσε σε άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα "Γκάρντιαν" ο γενικός γραμματέας της ιρανικής πρεσβείας στο Λονδίνο Χαμίντ Μπαμπαέι.

Έτσι, ανεξάρτητα από την ηθική τους κατάπτωση πίστευαν ότι δεν κινδύνευαν από τίποτε.

Σύμφωνα λοιπόν με τον Μπαμπαέι, τα δημοσιεύματα αναφορικά με το ζήτημα είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό παραπλανητικά.

Μανία πλουτισμού, απάνθρωπη εκμετάλλευση των αδυνάτων και έλλειψη αλληλεγγύης χαρακτήριζαν την καθημερινή ζωή του λαού.

Σε αντίθεση με άλλες πυρηνικές χώρες, οι οποίες έχουν "αθωωθεί", αν και αποτελούν πραγματική απειλή για τη σταθερότητα του πλανήτη και αγνοούν επιδεικτικά το άρθρο 6 της συνθήκης μη διάδοσης των πυρηνικών, που υποχρεώνει την εξάλειψη των πυρηνικών οπλοστασίων, το Ιράν έχει υπογράψει τη συνθήκη και επανειλημμένως έχει αποκηρύξει την προσπάθεια απόκτησης οποιουδήποτε προγράμματος κατασκευής πυρηνικών όπλων. Έχει υπογράψει το επιπρόσθετο πρωτόκολλο που δίνει στους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ την εξουσία να πραγματοποιούν αιφνίδιες επιθεωρήσεις, ενώ παρακολουθούνται οι πυρηνικές τοποθεσίες του.

Η πυρηνική έρευνα, όπως τονίζει, είναι μία ανάγκη για την Τεχεράνη και δεν έχει καμία σχέση με τον εμπλουτισμό του ουρανίου, όπως αναμένεται να συζητηθεί με τη Ρωσία στις 17 Φεβρουαρίου.

Όμως σε μία χώρα που γνωρίζει μεγάλη δημογραφική έκρηξη, όπως το Ιράν, κρίνεται απαραίτητη η λειτουργία πυρηνικών εγκαταστάσεων, για να ικανοποιηθούν οι μελλοντικές ενεργειακές ανάγκες, καθώς σήμερα η εγχώρια κατανάλωση πετρελαίου φτάνει τα 1,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Με βάση το ρυθμό ανάπτυξης προβλέπεται ότι η κατανάλωση ενέργειας θα αυξάνεται κατά 7%-12% ετησίως για τα επόμενα δέκα χρόνια, κάτι που θα οδηγήσει σε εξάντληση των φυσικών ενεργειακών πόρων στο πολύ κοντινό μέλλον.

Η ανησυχία πάντως της Δύσης αναφορικά με την κατασκευή πυρηνικών όπλων φαίνεται πως περιορίζεται σε κάποιες χώρες και προσπερνά κάποιες άλλες. Το γεγονός ότι η Ινδία και το Ισραήλ αλλά και το Πακιστάν έχουν πυρηνικά οπλοστάσια δεν εμπόδισε την Ουάσιγκτον από το να έχει στενή συνεργασία μαζί τους. Μάλιστα πρόσφατα οι ΗΠΑ διαπραγματεύτηκαν στενότερη συνεργασία με την Ινδία αναφορικά με τα πυρηνικά. Βέβαια και οι τρεις αυτές χώρες εμπίπτουν σε διαφορετική κατηγορία από το Ιράν, καθότι δεν δεσμεύονται από τη συνθήκη μη διάδοσης των πυρηνικών, την οποία δεν έχουν υπογράψει.