Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διαφημίσεις :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( κινείται προς δυσμάς η γρίπη των πτηνών :: 8/1/2006 21:42:07) 

Στην Τουρκία έχουν ήδη μεταβεί ιατροί της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ), για να ερευνήσουν τα αίτια των νέων κρουσμάτων και να αναζητήσουν ενδείξεις πιθανής μετάλλαξης του ιού.

Ελλείμματα πολέμου

Ποια ήταν η εποχή των βασιλέων;

Στην ένθετη φωτογραφία είναι ο Αλί Ιχσάν, το τέταρτο παιδί οικογένειας που έχασε τα άλλα τρία της παιδιά, τα οποία βρήκαν το θάνατο από τη γρίπη των πτηνών την περασμένη εβδομάδα.

Χαλαρώνει το Σύμφωνο Σταθερότητας λόγω κρίσης

Είναι τα χρόνια από το 1012 έως το 926 π.Χ.

Πέντε νέα κρούσματα στην Τουρκία προκαλούν ανησυχία στην Ευρώπη

ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Οι μεγάλοι βασιλείς αυτής της περιόδου ήταν ο Σαούλ, ο Δαβίδ και ο Σολομών.

Κινείται προς δυσμάς η γρίπη των πτηνών

Τα ελλείμματα του πολέμου δεν θα υπολογισθούν για να επιβληθούν κυρώσεις εις βάρος των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Επιτρόπου κ. Πέδρο Σόλμπες.

Στην εποχή των βασιλέων και στο χώρο της βασιλικής αυλής, κάποιοι μορφωμένοι άνθρωποι άρχισαν να συγκεντρώνουν τις παλιές παραδόσεις της ιστορίας των Ισραηλιτών και να τις καταγράφουν με στόχο να τις διασώσουν.

Ολοένα και πιο ανησυχητικά έρχονται τα μηνύματα από την Τουρκία όσον αφορά τη γρίπη των πτηνών, καθώς καθημερινά σημειώνονται και νέα κρούσματα σε ανθρώπους.

Αποδεκτά θεωρεί τα δημοσιονομικά ελλείμματα που θα προκληθούν λόγω πολέμου ο Επίτροπος κ. Πέδρο Σόλμπες (εδώ, στο περιθώριο του χθεσινού ευρωπαϊκού συμβουλίου με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών κ. Γιώργο Παπανδρέου και την Αυστριακή ομόλογό του κ. Μπενίτα Φερέρο Βάλντνερ)

Τα κείμενα αυτά αποτέλεσαν το πρώτο υλικό για τη σύνθεση και τη συγγραφή των βιβλίων της Παλαιάς Διαθήκης, που θα ολοκληρωθεί αιώνες αργότερα.

Μάλιστα παρατηρείται πως η διάδοση του ιού "κινείται" συνεχώς προς τα δυτικά, αγγίζοντας πλέον τις παρυφές της Ευρώπης. Οι χθεσινές δηλώσεις του Επιτρόπου Σόλμπες έδωσαν λαβή για νέα σχόλια περί εγκατάλειψης των αυστηρών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας.

Στα μαθήματα του κεφαλαίου: α) θα γνωρίσουμε τη ζωή του λαού αυτή την περίοδο και τα σπουδαιότερα πρόσωπα και β) θα αξιολογήσουμε το έργο τους, με σκοπό να διακρίνουμε με ποιους τρόπους προχωρά μέσα από την ιστορία του Ισραήλ το σχέδιο του Θεού για τη σωτηρία των ανθρώπων.

Χθες τρεις ασθενείς -δύο παιδιά και ένας ενήλικας- στην Άγκυρα και δύο παιδιά στην πόλη Βαν, κοντά στα σύνορα με το Ιράν, βρέθηκαν θετικοί στο θανατηφόρο στέλεχος Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών. Συγκεκριμένα, ο Ισπανός Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων διευκρίνισε ότι ο πόλεμος στο Ιράκ είναι σαφώς μια «εξαιρετική κατάσταση», όπως αυτές που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας. Άλλο ένα πεντάχρονο παιδί εισήχθη στο νοσοκομείο της πόλης Κορούμ στην Κεντρική Τουρκία με συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης των πτηνών, αλλά ακόμη δεν έχει διαπιστωθεί αν μολύνθηκε από το Η5Ν1.

Σε τέτοιες καταστάσεις, το Σύμφωνο επιτρέπει να παραβιάζεται το όριο του 3% στα δημοσιονομικά ελλείμματα, χωρίς να επιβάλλονται κυρώσεις.

Τι φοβάται ο ΟΗΕ

Το πετρέλαιο

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα τρία παιδιά στην περιοχή Βαν είχαν πεθάνει εξαιτίας του ιού.

Η επίπτωση του πολέμου θα υπολογισθεί με βάση π.χ. ενδεχόμενες δαπάνες που θα προκαλέσει, καθώς και την υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης.

Επρόκειτο για τα πρώτα κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους μακριά από τη Νοτιοανατολική Ασία, εκεί όπου πρωτοέκανε την εμφάνισή του πριν από περίπου έναν χρόνο και όπου περισσότεροι από 70 άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους.

Ο κ. Σόλμπες είπε ότι η βασική αρνητική επίπτωση του πολέμου θα είναι η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση του ρυθμού ανάπτυξης κατά μισή ποσοστιαία μονάδα το πολύ.

Τα παιδιά στην Τουρκία μολύνθηκαν κατά πάσα βεβαιότητα, αφού προηγουμένως είχαν έρθει τα ίδια σε επαφή με νεκρά πουλερικά.

Βεβαίως, όπως ο ίδιος διευκρίνισε, αν οι υψηλές τιμές διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν μπορεί να αποκλεισθεί και η πιθανότητα της ύφεσης.

Ωστόσο οι υγειονομικές υπηρεσίες σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά και ο ΟΗΕ φοβούνται ότι σύντομα η θανατηφόρος νόσος θα μεταλλαχθεί και θα μεταδίδεται και από άνθρωπο σε άνθρωπο, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει πανδημία με δεκάδες εκατομμύρια θύματα.

Όμως, αυτό δεν είναι το πιθανότερο σενάριο.

Για αυτό στην Τουρκία έχουν ήδη μεταβεί ιατροί της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ), για να ερευνήσουν τα αίτια των νέων κρουσμάτων και να αναζητήσουν ενδείξεις πιθανής μετάλλαξης του ιού.

Εξάλλου, ο κ. Σόλμπες κάλεσε τα κράτη-μέλη να συνεχίσουν την προσπάθειά τους για δημοσιονομική πειθαρχία.

Δηλώσεις Ερντογάν

Η ελαστική ερμηνεία

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν συνέστησε ψυχραιμία και ζήτησε από τους συμπατριώτες του να συμμετάσχουν μαζικά σε μία ευρεία επιχείρηση σφαγής των πουλερικών, στις περιοχές όπου καταγράφηκαν τα κρούσματα, ενώ υποσχέθηκε και σημαντικές χρηματικές αποζημιώσεις και ενισχύσεις σε πτηνοτρόφους και οικογένειες που βγάζουν τα προς το ζην από τα πουλερικά.

Εν τω μεταξύ, το ευρωπαϊκό συμβούλιο αναμένεται να υιοθετήσει σήμερα, μεταξύ άλλων, την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών για την «ελαστική ερμηνεία» του Συμφώνου Σταθερότητας.

Ωστόσο οι κάτοικοι τόσο στη Βαν όσο και στην επαρχία Ντογκουμπαγιαζίτ κατηγορούν την κεντρική κυβέρνηση ότι ενήργησε υπερβολικά αργά και καταγγέλλουν ότι ακόμη και τώρα τίποτε ουσιαστικά δεν έχει γίνει.

Η απόφαση αυτή βασίσθηκε στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του περασμένου Νοεμβρίου, η οποία προέκυψε ως αποτέλεσμα των έντονων αμφισβητήσεων του Συμφώνου από ορισμένα κράτη-μέλη, με πρώτη τη Γαλλία.

"Νομίζω ότι η κατάσταση στην Τουρκία είναι ανάλογη με εκείνη στη Νοτιοανατολική Ασία", πιστεύει ο Τόνι Φάουσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών στην Ουάσιγκτον, και συμπληρώνει πως ο φόβος τώρα είναι μήπως ο ιός μεταφερθεί ακόμη πιο δυτικά, στην καρδιά της Ευρώπης, μέσω των αποδημητικών πουλιών.

Στην «ερμηνευτική» αυτή απόφαση επιβεβαιώνεται μεν η σημασία της τήρησης του ορίου του 3% του ΑΕΠ στο δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά δίνεται η δυνατότητα «ευελιξίας» σε περίπτωση που η μακροπρόθεσμη τάση των ελλειμμάτων είναι μηδενική.

Ταξιδιωτική οδηγία εναντίον της Τουρκίας εξέδωσε ήδη η Ρωσία -ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες χώρες- καταφέροντας σημαντικό πλήγμα στον τουρκικό τουρισμό.

Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, πάντως, απαιτείται να μειώνεται κατά 0,5% του ΑΕΠ ετησίως το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Πώς μεταδίδεται

Δεν θα επιτραπεί στην Ελλάδα…

Η γρίπη των πτηνών μεταδίδεται ταχύτατα στις κότες, τις οποίες μπορεί να σκοτώσει εντός 24ώρου.

Η ευελιξία («ελαστική ερμηνεία» του Συμφώνου) γίνεται δεκτή μόνο σε χώρες με χαμηλό δημόσιο χρέος.

Για αυτό και συνήθως το πρώτο μέτρο είναι η θανάτωση όλων των πουλερικών, κάτι που ωστόσο είναι υπερβολικά δύσκολο σε χώρες όπως η Τουρκία, όπου χιλιάδες σπιτικά διαθέτουν τα δικά τους κοτέτσια, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υπάρξει κανένας έλεγχος.

Αντίθετα, στις χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος, όπως η Ελλάδα, επιβάλλεται η επιπλέον υποχρέωση ενός «ικανοποιητικού ρυθμού μείωσης του χρέους».

Η διατύπωση αυτή ήταν μάλιστα αποτέλεσμα σκληρών διαπραγματεύσεων εκ μέρους των χωρών με υψηλό δημόσιο χρέος. Κι αυτό γιατί η Κομισιόν ήθελε να ποσοτικοποιηθεί ο όρος «ικανοποιητικός ρυθμός μείωσης του δημοσίου χρέους».

Ακόμη και με αυτή τη χαλαρότερη διατύπωση, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα αν δεν μπορέσει να εξασφαλίσει ταχύτερο ρυθμό μείωσης του δημοσίου χρέους.

Οπωσδήποτε, δεν εντάσσεται στην κατηγορία των χωρών στις οποίες θα επιτραπεί να ξεπεράσουν το όριο του 3% στο δημοσιονομικό τους έλλειμμα σε περιόδους ύφεσης.