Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Σχόλιο

( στοιχημα και επαγγελματικο ποδοσφαιρο μειζον ζητηματα :: 17/2/2006 21:42:07) 

ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΕΙΖΟΝ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

ΒΟΛΕΪ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΑΡΗΣ ΘΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΑΠΟΨΕ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ ΤΟΥΣ

2. Η παρακμή των «ξενικών» κομμάτων κατά την περίοδο της συνταγματικής μοναρχίας

Τα ανοιχτά μέτωπα

Ώρα της αλήθειας για τα πλέι οφ

Τα πολιτικά κόμματα, μολονότι μπορούσαν να αναπτυχθούν περαιτέρω μέσα στο νέο συνταγματικό καθεστώς, έδειξαν συμπτώματα στασιμότητας και δεν ανταποκρίθηκαν στις νέες ανάγκες, κάτι που τα οδήγησε σε παρακμή.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δημοσιευθεί στην "Εφημερίδα της Κυβερνήσεως" η υπουργική απόφαση μέσω της οποίας επιτρέπεται η είσοδος των ελληνικών επαγγελματικών πρωταθλημάτων στο κουπόνι του "Πάμε Στοίχημα".

ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΟΥΣΑΚΗΣ

Στην περίοδο μεταξύ των δύο συνταγμάτων (1844-1864) ουσιαστικά ικανοποιήθηκαν όλα τα αιτήματα του ρωσικού κόμματος, τα οποία είχαν σχέση με την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Χρειάζεται να προηγηθεί ο έλεγχος για τα ασυμβίβαστα, όπου εξακολουθεί να παραμένει ο πονοκέφαλος Κόκκαλη (είναι ο μεγαλομέτοχος της Ιντραλότ και του Ολυμπιακού). Τρίτη και τελευταία πράξη απόψε στους ημιτελικούς των πλέι οφ της Α1 βόλεϊ και θα ξέρουμε πλέον ποιος από Ηρακλή - Νίκαια θα είναι αντίπαλος του Ολυμπιακού στην τελική μάχη για τον τίτλο, ποιος από ΠΑΟΚ - Ε.Α. Πατρών αντίπαλος του Άρη στη μάχη για την 5η θέση και ποιος από Πανελλήνιο - Ρέθυμνο θα ακολουθήσει την Ολυμπιάδα Πατρών στην Α2.

Οι ναπαίοι προέβαλλαν σε κάθε περίπτωση τον κίνδυνο για την

Η λογική λέει ότι οι ελληνικοί αγώνες θα μπουν στο κουπόνι από το επόμενο πρωτάθλημα, όχι όμως κι αυτοί του Ολυμπιακού (εφόσον δεν παραιτηθεί ο κ. Κόκκαλης από την Ιντραλότ ή τον Ολυμπιακό).

Το κλειδί της καθοριστικής δεύτερης νίκης κρατούν οι τρεις γηπεδούχοι.

Ορθοδοξία, καθώς όμως τα μεγάλα εκκλησιαστικά ζητήματα είχαν λυθεί και όλοι οι πολιτικοί πρέσβευαν το ορθόδοξο δόγμα, το ρωσικό κόμμα δεν είχε λόγο ύπαρξης, εφόσον δεν είχε θέσεις για πιο επίκαιρα θέματα.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ μεγάλο θέμα δεν είναι άλλο από τη Σούπερ λίγκα και γενικά οι εξελίξεις στο χώρο του επαγγελματικού πρωταθλήματος. Ποιο «ανοικτό» σε κάθε αποτέλεσμα θεωρείται το ματς Ηρακλή - Νίκαιας (Ιβανώφειο, 18.30, ΕΤ3), αφού η κυπελλούχος Ελλάδας ομάδα του Σωτήρη Δρίκου έχει δείξει ότι μπορεί να χτυπήσει τους πρωταθλητές και στη Θεσσαλονίκη.

Ιωάννης Κωλέττης, σημαντικός παράγοντας της πολιτικής ζωής από την εποχή της επανάστασης έως το θάνατο τον το 1847. Υπήρξε ο πρώτος εκλεγμένος πρωθυπουργός της Ελλάδας. (Αθήνα, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο)

Την Τρίτη θα πάρει στα χέρια του την πρόταση της νέας λίγκας, οι εμπνευστές της οποίας δείχνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν έστω κι αν οι υπόλοιπες ομάδες δεν τις ακολουθήσουν. Στις συναντήσεις ΠΑΟΚ - ΕΑΠ (γήπ. ΠΑΟΚ, 19.00) και Πανελλήνιος - Ρέθυμνο (Κυψέλη, 20.00) οι γηπεδούχοι είναι φαβορί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι φιλοξενούμενοι δεν μπορούν να απειλήσουν και ειδικά στην αναμέτρηση της Κυψέλης, που κρίνει μια κατηγορία.

11. Άρθρον 2 Η Ορθόδοξος Εκκλησία της Ελλάδος, κεφαλήν γνωρίζουσα τον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν, υπάρχει αναποσπάστως ηνωμένη δογματικώς μετά της εν Κωνσταντινουπόλει Μεγάλης και πάσης άλλης ομόδοξου του Χριστού Εκκλησίας, τηρούσα απαρασαλεύτως, ως εκείναι, τους τε ιερούς Αποστολικούς και Συνοδικούς κανόνας και τας ιεράς παραδόσεις: είναι δε αυτοκέφαλος… Σύνταγμα του 1844.

Ο υφυπουργός έχει ήδη συστήσει επιτροπή, η οποία μελετά τα προβλήματα του επαγγελματικού αθλητισμού και περιμένει το πόρισμα της, ενώ παράλληλα περιμένει και την ολοκληρωμένη πρόταση της Προ λίγκα.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΕΛΙΚΩΝ

Ο Κωλέττης, ως αρχηγός του γαλλικού κόμματος, επεδίωκε μια κυβερνητική πολιτική που θα ενίσχυε το ρόλο του βασιλιά, υπονομεύοντας έτσι τον κοινοβουλευτισμό. ΘΕΜΑΤΑ αλληλένδετα με τη δημιουργία της Σούπερ λίγκας είναι κι αυτά που αφορούν τη βία, τα ονομαστικά εισιτήρια και την οικονομική εξυγίανση των Αθλητικών Ανωνύμων Εταιριών.

Παναθηναϊκός - Άρης είναι το πιο δυνατό ζευγάρι που έβγαλε η κληρωτίδα στη χθεσινή κλήρωση των προημιτελικών του Φάιναλ 8 του Κυπέλλου Ελλάδας βόλεϊ γυναικών, το οποίο διεξάγεται 27-30 Μαρτίου στο κλειστό δημοτικό γυμναστήριο Βριλησσίων.

Δεν δίσταζε να χρησιμοποιεί βία και νοθεία για να τρομοκρατεί τους εκλογείς, ώστε να ψηφίζουν υπέρ του κόμματος του12. Από πέρσι ο κ. Ορφανός έχει θέσει σε ισχύ το νόμο που μετατρέπει το αδίκημα της βίας σε ιδιώνυμο και η αλήθεια είναι ότι συγκριτικά με το πρόσφατο παρελθόν, τα κρούσματα έχουν μειωθεί αισθητά, ενώ αναμένεται να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη μείωση από τη στιγμή που θα τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο των ονομαστικών εισιτηρίων (μαζί με το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης).

Τα άλλα τρία ζευγάρια: Αίας Ευόσμου - Βριλήσσια, Μαρκόπουλο - Πανελλήνιος, Φιλαθλητικός - ΑΕΒΑΣ.

Το 1846/ 1847 κατείχε πέντε από τα επτά υπουργεία της κυβέρνησης του, δεν παρουσιαζόταν όμως σχεδόν καθόλου στο Κοινοβούλιο και καθιστούσε αδύνατο τον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας. Η επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα, είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα που έχει βάλει τόσο ο κ. Ορφανός όσο και η κυβέρνηση συνολικά. Επέβαλε έτσι ένα είδος κοινοβουλευτικής δικτατορίας.

Η ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ είναι ένας γενικός στόχος της κυβέρνησης, που θέλει να δημιουργήσει αξιόλογες εγκαταστάσεις σε όλη την Ελλάδα.

Μετά το θάνατο του Κωλέττη, το 1847, το γαλλικό κόμμα πέρασε σε φάση παρακμής, καθώς επικράτησε διαμάχη για τη διαδοχή.

Όλα τα παραπάνω, δεν πρόκειται να γίνουν αποσπασματικά, αλλά πρόθεση του κ. Ορφανού είναι μέχρι τα μέσα Μαΐου (αν είναι δυνατόν και νωρίτερα) να καταθέσει το νέο αθλητικό νομοσχέδιο που θα οριοθετήσει την επόμενη ημέρα στον ελληνικό αθλητισμό.

Η τακτική του βασιλιά Όθωνα να προσπαθεί να ενισχύσει τους κυβερνητικούς υποψηφίους στις εκλογές οδήγησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε διαρκή σύγκρουση με την αυλή, σε μια περίοδο που οι διαφωνίες τους είχαν απαλυνθεί.

Ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος και πεπεισμένος, ότι οι τομές που θα επιχειρήσει θα αλλάξουν τα κακώς κείμενα, αφού πέρα από δική του επιθυμία, αυτό θέλουν κι όλοι οι υγιώς σκεπτόμενοι φίλαθλοι…

12. Προέκειτο να κυρωθώσι φιλικαί εκλογαί; Ευθύς και αί δεινότατοι παραβιάσεις παρεσιωπώντο ή εχαρακτηρίζοντο επουσιώδεις παρατυπίαι: και η μεν βία, η στάσις αυτή, απεκαλούντο δικαία άμυνα, η δε αδικία, ακολασία, το ψεύδος, δικαιοσύνη, μετριότης, αλήθεια. Και αυταί αί λέξεις ήλλαξαν σημασίαν: η μεν παραβίασις των καλπών ωνομάσθη συστολή των σανίδων, αί δε σαπουνοκασέλαι και τα σακκούλια κάλπαι, η λύμανσις των σφραγίδων τυχαία σύντριψις, οι συμβολαιογράφοι επί της ψηφοφορίας επιτροπαί και οι απόβλητοι του λαού εκλεκτοί αυτού… Ο νόμος νυν μεν έπρεπε να κοιμάται, νυν δε ν' αγρυπνεί, ποτέ μεν να ερμηνεύεται κατά γράμμα, ποτέ δε κατ' έννοιαν και άλλοτε να διαστρέφονται και αι σαφέσταται, αι καθαρόταται, αι ρητόταται διατάξεις. Οποία πολιτική και ηθική ασέλγεια! Νικόλαος Δραγούμης: Ιστορικοί Αναμνήσεις, Αθήνα 1973, τ. 2, σ. 93. 13. Αφορμή του Κριμαϊκού πολέμου (1853-1856) υπήρξε η διαμάχη ορθόδοξων και καθολικών μοναχών για τον έλεγχο των αγίων τόπων στην Ιερουσαλήμ. Παρενέβησαν η Ρωσία και η Γαλλία και ακολούθησε γενικευμένη σύρραξη, με τη συμμετοχή της Αγγλίας, της Τουρκίας και της Αυστρίας στο αντιρωσικό μέτωπο. Η Ρωσία ηττήθηκε και υποχρεώθηκε να παραχωρήσει ορισμένα εδάφη, ενώ το διεθνές κύρος της μειώθηκε σημαντικά.

Κατά την περίοδο του Κριμαϊκού πολέμου13 το αγγλικό και γαλλικό κόμμα έχασαν την εμπιστοσύνη των οπαδών τους, μετά τη βίαιη συμπεριφορά της Αγγλίας και της Γαλλίας απέναντι στην Ελλάδα, με το ναυτικό αποκλεισμό της χώρας. Το ρωσικό κόμμα είχε κάποια προσωρινά κέρδη από αυτό. Η ήττα όμως της Ρωσίας στον Κριμαϊκό πόλεμο συνέβαλε στην αποδυνάμωση του κόμματος, το οποίο σταδιακά εξαφανίστηκε από την πολιτική σκηνή.

Ο Ανδρέας Μεταξάς, κορυφαίο στέλεχος τον ρωσικού κόμματος, ανέλαβε την πρωθυπουργία αμέσως μετά την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 (Αθήνα, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο)

14. Υπόθεση Πατσίφικο: Τον Απρίλιο του 1849 αθηναϊκός όχλος λεηλάτησε το σπίτι του βρετανικής υπηκοότητας Εβραίου Δον Πατσίφικο. Αυτός απαίτησε υπερβολική αποζημίωση από την ελληνική κυβέρνηση και ζήτησε την παρέμβαση της βρετανικής πρεσβείας. Η βρετανική κυβέρνηση έκανε επίδειξη δύναμης και επέβαλε το 1850 ναυτικό αποκλεισμό της Ελλάδας, με την απαίτηση να διευθετηθεί η υπόθεση του Πατσίφικο και κάποιων άλλων βρετανών υπηκόων. Μετά από έντονη αντίδραση της Γαλλίας και της Ρωσίας σταμάτησε ο αποκλεισμός.