Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΓΑΛΛΙΑ - Ε.Ε. ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΕΝΙΚΟ

Τι θα μάθεις;

Ο Νικολά Σαρκοζί δε θέλει Τουρκία

Βασικά θέματα ασφάλειας και αξιοπρέπειας

Όταν ολοκληρώσεις το μάθημα αυτό, θα μπορείς:

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να μη δεχθεί οποιοδήποτε νέο μέλος, έως ότου μεταρρυθμίσει τους θεσμούς του.

ΜΑΙΡΗ ΚΑΤΣΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

- Να καταρτίζεις το Χάρτη Διευθύνσεων για ένα σύστημα μνήμης

Σε μια προφανή αναφορά στην προσπάθεια ένταξης της Τουρκίας, στην οποία είναι αντίθετος ο Σαρκοζί, ο οποίος αναμένεται να είναι υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία στις εκλογές του 2007, ζήτησε επίσης από την Ε.Ε. να ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία μιας "στρατηγικής σύμπραξης" με τα γειτονικά κράτη που δεν καταφέρνουν να ενταχθούν στην Ένωση. Ήταν μια βροχερή μαρτιάτικη Τρίτη και ο καιρός ήταν εκείνο το πρωινό «ασορτί» με τη διάθεσή μου, καθώς πήγαινα την αγαπημένη - και άρρωστη - θεία για καρδιολογικές εξετάσεις στο νοσοκομείο.

- Να περιγράφεις την επικοινωνία του επεξεργαστή με την κάθε ψηφίδα

Ωστόσο, όπως είναι γνωστό, η Άγκυρα έχει διαμηνύσει ότι δεν θα δεχθεί τίποτα διαφορετικό από το καθεστώς πλήρους ένταξης.

Φθάνω με στόμα στεγνό από την αγωνία στο Ιπποκράτειο και οδηγώ σιγά σιγά τη θεία προς τα ασανσέρ.

- Να εξηγείς τον τρόπο λειτουργίας ενός συστήματος με διαφύλλωση μνήμης

Σύμφωνα με τον Σαρκοζί, έξι μεγαλύτερες χώρες - μέλη της Ε.Ε. (Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία, και Πολωνία) θα πρέπει να διαδραματίσουν ένα "πραγματικό ρόλο κινητήρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Πoια ασανσέρ;

ΣΥΡΙΑ

Σ' αυτό το κεντρικότατο και πολύβουο νοσοκομείο της πρωτεύουσας, με τις θαυμάσιες πανεπιστημιακές κλινικές, δεν θυμάμαι ποτέ να έχω βρει τα υποτυπώδη ασανσέρ να λειτουργούν.

"Οχι" του Άσαντ σε ερευνητές του ΟΗΕ

Υπουργοί έρχονται και φεύγουν, πρόεδροι (από παραδοσιακούς στρατιωτικούς έως σύγχρονους μάνατζερ) εναλλάσσονται, αλλά οι ανελκυστήρες είναι σε… σταθερή αχρηστία.

Τα μέλη της επιτροπής του ΟΗΕ, που ερευνούν την υπόθεση της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι, δεν μπορούν να συναντηθούν με το Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, δήλωσε ο Σύρος υπουργός Ενημέρωσης Μάχντι Νταχλάλα, τονίζοντας ότι "το θέμα συνδέεται με την κυριαρχία της Συρίας".

Κάποιοι ασθενείς, συνοδοί ή επισκέπτες, χώνονται «παράνομα» στα ασανσέρ με τα φορεία και τους νοσοκόμους, κάποιοι άλλοι τσακώνονται για το ποιος θα πρωτομπεί στο ασανσέρ των 3 (!) ατόμων (που, σημειωτέον, σταματά μόνο σε ορισμένους ορόφους) και άλλοι - καλή ώρα εμείς - αναγκάζονται να ανέβουν αγκομαχώντας τις σκάλες έως και τον όγδοο όροφο.

Η Συρία αρνείται κατηγορηματικά ότι έπαιξε οποιοδήποτε ρόλο στη δολοφονία του Χαρίρι.

Τραβάμε λοιπόν την ανηφόρα προς τον τέταρτο, με την ασθμαίνουσα θεία να ανεβαίνει σκαλί σκαλί και την ανήσυχη ανιψιά να αναρωτιέται μήπως η θεία πάθει τελικά κάτι λόγω του… νοσοκομείου (είναι εκείνη η γνωστή παροιμία «πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος…»)!

Ωστόσο, ο πρώην αντιπρόεδρος της Συρίας, Αμπντέλ-Χαλίμ Χαντάμ, έχει κατηγορήσει τον Άσαντ ότι διέταξε τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου.

Η θεία - δόξα τω Θεώ - άντεξε το πρωτότυπο τεστ κοπώσεως και αφέθηκε στα χέρια των - πράγματι - καταπληκτικών γιατρών.

ΙΡΑΚ

Λίγη ώρα όμως μετά, η είδηση ήρθε «καπάκι»: το ασανσέρ στο νοσοκομείο «Μεταξά » έπεσε από το ισόγειο στο τρίτο υπόγειο, τραυματίζοντας οκτώ άτομα.

"Στα τελευταία του ο Ταρέκ Αζίζ"

Μα, δεν είναι κρίμα τέτοια απλά, πρακτικά, προβλήματα να διαιωνίζονται μέσα στα κρατικά νοσοκομεία, επισκιάζοντας τη δουλειά επιστημόνων-ηρώων και νοσηλευτών-μαρτύρων και δυσφημίζοντας το ΕΣΥ;

Ο πρώην αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης επί καθεστώτος Σαντάμ, Ταρέκ Αζίζ, που κρατείται από τον αμερικανικό στρατό, χαροπαλεύει και δεν του απομένει παρά ένας μήνας ζωής, εξαιτίας εγκεφαλικού που έχει υποστεί και σοβαρών καρδιακών προβλημάτων, δήλωσε ο συνήγορός του Μπαντί Αρίφ Εζάτ στην αραβική εφημερίδα "Αλ Χαγιάτ".

Και δεν είναι ο «ξενοδοχειακός εξοπλισμός», όπως συχνά λέγεται, με την έννοια της πολυτέλειας να υπονοείται πίσω από τον όρο.

"Ο Ταρέκ Αζίζ παραμένει φυλακισμένος σε ένα χώρο με διαστάσεις δύο επί ένα", είπε χαρακτηριστικά ο Εζάτ.

Ούτε είναι «το δέντρο μπροστά στο δάσος», όπως κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν. Είναι βασικά θέματα πρόσβασης, ασφάλειας και αξιοπρέπειας, για ήδη καταρρακωμένους - λόγω της ασθένειάς τους - πολίτες…