Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ανακούφιση επικρατεί στη Βρυξέλλες αλλά και σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την επίλυση της κρίσης ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία για την παροχή φυσικού αερίου.

Και ισραηλινό μεταγωγικό παρενόχλησαν οι Τούρκοι!

Β. Η περίοδος 1830-1866.

Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν πλέον πως πρέπει να μελετηθούν τα μαθήματα της κρίσης, ώστε κάτι τέτοιο να μην επαναληφθεί στο μέλλον.

ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ

Η περίοδος της Αιγυπτιακής κυριαρχίας στη Κρήτη, η οποία διαδέχθηκε τη τουρκική (1830),μολονότι φαινομενικά περισσότερο δίκαιη, γρήγορα αμφισβητήθηκε από τους Κρήτες και προκάλεσε αντιδράσεις εκ μέρους των Μ. Δυνάμεων. Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα ενέργειας Άντρις Πίμπαλγκς, μετά την έκτακτη συνάντηση Ευρωπαίων ειδικών σε θέματα αερίου, δήλωσε πως είναι πλέον εμφανές ότι η Ευρώπη «χρειάζεται μια πιο συνεκτική πολιτική στον τομέα της ασφάλειας των ενεργειακών προμηθειών».

Κλιμακώνουν επικίνδυνα τις παρενοχλήσεις αεροσκαφών στο Αιγαίο οι Τούρκοι, οι οποίοι χθες έφθασαν στο σημείο να προσεγγίσουν σε απόσταση μόλις μερικών δεκάδων μέτρων ισραηλινό μεταγωγικό C-130 λίγο μετά την απογείωσή του από τη Ρόδο.

Ο νέος κατακτητής φαινόταν ότι ήθελε να παγιώσει την εξουσία στο χώρο αυτό, φροντίζοντας όμως να την οργανώσει κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μη δίνει τα προσχήματα για επεμβάσεις των Ευρωπαίων και κυρίως της Αγγλίας. Ο Αυστριακός υπουργός Ενέργειας Μάρτιν Μπάρτενσταϊν (η Αυστρία ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. αυτό το εξάμηνο) δήλωσε πως αναπόφευκτα το ρωσικό φυσικό αέριο θα παραμείνει η ραχοκοκαλιά των ευρωπαϊκών προμηθειών ενέργειας.

Η χθεσινή παρενόχληση είναι η τρίτη που κάνουν τουρκικά F-16 σε στρατιωτικά μεταφορικά-επιβατηγά αεροσκάφη στο FIR Αθήνας την τελευταία εβδομάδα, προκαλώντας την αντίδραση του υπουργού Άμυνας κ. Γ. Παπαντωνίου.

Τα διαβήματα κρητικών οργανώσεων που είχαν συστηθεί στην ελεύθερη Ελλάδα, προς την Αγγλία, ν’ αναλάβει δηλ. την προστασία του νησιού ιδρύοντας προτεκτοράτο (1839),δεν απέδωσαν, ενώ ούτε και η επίσημη Ελληνική Κυβέρνηση ενέκρινε ανάλογες ενέργειες. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως το ζήτημα της ασφάλειας αποκτά πλέον νέες διαστάσεις.

Το περιστατικό συνέβη λίγο μετά τις 11 το πρωί.

Η κατάσταση άρχισε να μεταβάλλεται όταν οι Αιγύπτιοι ηττήθηκαν από τα σουλτανικά στρατεύματα κατά τον δεύτερο Τουρκοαιγυπτιακό πόλεμο (1839-1841),οπότε και η Κρήτη επαναφέρθηκε στη τουρκική δικαιοδοσία με απόφαση των Μ. Δυνάμεων (1840). «Ο σχεδιαζόμενος αγωγός, που θα μεταφέρει αέριο από την Κασπία μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη, θα μπορούσε να διαφοροποιήσει τις ευρωπαϊκές πηγές ενέργειας», κατέληξε.

Το ισραηλινό αεροσκάφος προσέγγισε το αεροδρόμιο της Ρόδου ύστερα από άδεια για να κάνει την εκπαιδευτική διαδικασία «προσγείωση - απογείωση» (τατς εντ γκόου) κατευθυνόμενο προς Ισραήλ.

Με την επάνοδο της Κρήτης στη τουρκική κυριαρχία, σημειώθηκαν νέες επαναστατικές κινήσεις με πρωτοβουλία των αυτοεξόριστων στην Ελλάδα κρητικών οπλαρχηγών.

Η Ρωσία προμηθεύει στη Δυτική Ευρώπη περίπου το 25% των ενεργειακών αναγκών της, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά στο άμεσο μέλλον, εφόσον οι υπάρχοντες σχεδιασμοί υλοποιηθούν.

Μόλις σηκώθηκε και σε απόσταση 15 μιλίων ανατολικά το προσέγγισαν στα 250 πόδια δύο τουρκικά F-16 για αναγνώριση - έφυγαν μόλις έφθασαν ελληνικά μαχητικά.

Τη δραστηριότητα αυτή ενθάρρυνε με τη σειρά του και το Ελληνικό Βασίλειο υπό τον Όθωνα, χωρίς όμως να προσφέρει κάποια ουσιαστική βοήθεια.

Γι' αυτό η Αυστρία ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει σχέδιο για την ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε. στο μέλλον, λαμβάνοντας υπόψη κυρίως θέματα ασφάλειας, καθώς και τον ανταγωνισμό στις τιμές και τις πιθανές νέες επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας.

«Εκτιμώ ότι δεν είναι συμπεριφορά μιας χώρας η οποία θέλει να εντάσσεται στο διεθνές σύστημα των πολιτισμένων χωρών», δήλωσε με αυστηρή γλώσσα για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις ο υπουργός Άμυνας.

Η Επανάσταση του Φεβρουαρίου του 1841 (ή των Χαιρέτη -Βασιλογιώργη, όπως ονομάζεται),παρά την αποτυχία της έφερε στο προσκήνιο για πρώτη φορά τη λύση της αυτονομίας.

Όπλο η ενέργεια

Ο κ. Παπαντωνίου αποκάλυψε ακόμη ότι η συμφωνηθείσα, παλαιότερα, «κόκκινη τηλεφωνική» γραμμή δεν έχει εγκατασταθεί, εξήγησε ωστόσο ότι θέματα όπως αυτά των συνεχιζόμενων παραβιάσεων δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν τηλεφωνικά.

Κατόπιν της τουρκικής ταπείνωσης με τον Κριμαϊκό Πόλεμο (1854-1856),ο Σουλτάνος υποχρεώθηκε να παραχωρήσει με τη Συνθήκη των Παρισίων (1856), σημαντικά προνόμια στους Χριστιανούς υπηκόους, το περίφημο «Χάττι Χουμαγιούν, το οποίο αφορούσε κατεξοχήν βέβαια τη Κρήτη.

Όταν το 2000 ανέλαβε την εξουσία ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποσχέθηκε να αποκαταστήσει την ισχύ της Ρωσίας.

Στο Αιγαίο κινήθηκαν χθες χωρίς σχέδια πτήσεων 32 τουρκικά αεροσκάφη που έκαναν σε σχηματισμούς 14 παραβάσεις.

Η μη διάθεση εφαρμογής του όμως από τις τουρκικές αρχές του νησιού, οδήγησε σε νέα ένοπλη αντίδραση στη Κρήτη (Κίνημα Μαυρογένη, Μάιος 1858),που υποχρέωσε το Σουλτάνο να παραχωρήσει με φιρμάνι (7/7/1858) αυτοδιοίκηση στους Χριστιανούς , με ευρείες αρμοδιότητες.

Αυτό ακριβώς προσπαθεί να κάνει, χρησιμοποιώντας ως όπλο την ενέργεια, η οποία αποτελεί πλέον σημαντικό εργαλείο της ρωσικής διπλωματίας.

Σε πέντε περιπτώσεις οι σχηματισμοί προχώρησαν και σε παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, ενώ ισάριθμες ήταν και οι εικονικές αερομαχίες (εμπλοκές).

Τότε είναι που βρήκε έδαφος η προπαγάνδα της αγγλικής διπλωματίας να καλλιεργήσει την ιδέα της δημιουργίας ενός «νησιωτικού ελληνικού κράτους»,υπό τη προστασία της Αγγλίας, ιδέα η οποία δεν είχε καμμία απήχηση στο Ελληνικό στοιχείο.

Η Ουκρανία υπήρξε το πρώτο θύμα αυτής της ανάκτησης εμπιστοσύνης. Το επιχείρημα που χρησιμοποιεί η Μόσχα ακούγεται πειστικό. Το Κίεβο, το οποίο επιδιώκει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, πρέπει να σεβαστεί τους νόμους της αγοράς. Οι πολύ χαμηλές τιμές πώλησης του φυσικού αερίου που κληρονόμησε η Ουκρανία από τη σοβιετική εποχή δεν έχουν πλέον λόγο ύπαρξης. Το πρόβλημα, όμως, γράφει η γαλλική «Λιμπερασιόν», είναι ότι η Μόσχα παραβιάζει και αυτή τους νόμους της αγοράς. Η «Γκαζπρόμ» τροφοδοτεί την εσωτερική αγορά με φυσικό αέριο σε πολύ χαμηλές τιμές και οι τιμές εξαγωγής κυμαίνονται από πολύ χαμηλές για τις χώρες που έχουν παραμείνει στη σφαίρα επιρροής της Μόσχας (47 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα για τη Λευκορωσία, 110 για τη Γεωργία, την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν) έως πολύ υψηλές (250 δολάρια) για τις υπόλοιπες.

Όμως η Ρωσία δεν έχει άμεση ανάγκη συναλλάγματος. Ήδη δεν ξέρει τι να κάνει τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Πληρώνει το εξωτερικό της χρέος και δημιούργησε ένα ταμείο σταθεροποίησης, το οποίο στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου υπολογιζόταν σε 38 δισεκατομμύρια δολάρια, ώστε να εμποδίσει την πρόκληση ενός ανεξέλεγκτου πληθωρισμού.

Το μείζον διακύβευμα, λοιπόν, για τον Πούτιν είναι να εμφανίσει τη χώρα του ως έναν αξιόπιστο και απαραίτητο εταίρο της Ευρώπης, ο οποίος μπορεί να εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια της ηπείρου. Για αυτόν το λόγο, άλλωστε, η Μόσχα έσπευσε αμέσως να καθησυχάσει την Ευρώπη, βεβαιώνοντας πως η επίδειξη δύναμης στην οποία προέβη αφορά μόνο τους πρώην δορυφόρους της.