Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( ο σκορερ του ηρακλη μιλησε ανοιχτα για τον στοχο της ευρωπης :: 12/3/2006 22:11:57) 

ΜΟΝΙΜΟΣ ΣΚΟΡΕΡ: Τα δέκα γκολ φέτος έφτασε ο Επαλέ.

ΗΡΑΚΛΗΣ: ΓΚΡΙΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ

β. Οι στρατιωτικές αποτυχίες

Ο ΣΚΟΡΕΡ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΜΙΛΗΣΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΟΧΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Έλλειψη χρημάτων…

Την ίδια περίοδο νέοι εχθροί άρχισαν να απειλούν την εδαφική ακεραιότητα του κράτους.

Δέκα βαθμοί και ΟΥΕΦΑ

Οξύνεται το οικονομικό πρόβλημα της ΠΑΕ Ηρακλής. Στην Ανατολή, εμφανίστηκαν οι Σελτζούκοι, τουρκικό φύλο που στη μάχη του Ματζικέρτ, κοντά στη λίμνη Βαν της Αρμενίας (1071), συνέτριψε τα μισθοφορικά στρατεύματα του Βυζαντίου.

Τα ευρωπαϊκά όνειρα των παικτών του Ηρακλή, αρχίζουν σιγά-σιγά να παίρνουν σάρκα και οστά. Κανείς πλέον δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από το δάκτυλό του. Ο Ηρακλής είναι το πρώτο φαβορί στη μάχη που γίνεται για μία θέση στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ

Οι παίκτες συνεχίζουν να γκρινιάζουν για τα χρήματα που τους οφείλονται, ενώ χθες παρουσιάστηκε ένα ακόμη πρόβλημα, που αφορά στην αγορά των εισιτηρίων που της αναλογούν για το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, στην Τούμπα. Η έλλειψη οπλισμού, πειθαρχίας και ηθικού ήταν οι κυριότεροι παράγοντες της ήττας.

ΛΙΒΑΔΕΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Έτσι, ενώ δικαιούται τρεις χιλιάδες εισιτήρια, χθες ζήτησε μόνον χίλια πεντακόσια και πάλι δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορέσει να τα αγοράσει όλα. Με την ίδια ταχύτητα οι σκανδιναβικής καταγωγής Νορμανδοί αφαίρεσαν από το Βυζάντιο τις ιταλικές του κτήσεις.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ο Έγκεν Γκέραρντ συνεχίζει, πάντως, την προετοιμασία της ομάδας του για τον αγώνα με τον ΠΑΟΚ.

Το 1071 έπεσε στα χέρια τους το τελευταίο βυζαντινό οχυρό της Ιταλίας, η πόλη Μπάρι, στις ακτές της Αδριατικής.

"Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν σκεφτόμαστε το ΟΥΕΦΑ και πως δεν υπολογίζουμε τους βαθμούς που απαιτούνται", ανέφερε ο χρυσός σκόρερ του Ηρακλή, Ζοέλ Επαλέ και συνέχισε λέγοντας ότι… "πιστεύω ότι με δέκα βαθμούς στα εναπομείναντα παιχνίδια θα βγούμε στην Ευρώπη.

Χθες έδωσε μια ευκαιρία να αγωνιστούν στους παίκτες που δεν έχουν συμμετοχή μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα, αφού ο Ηρακλής έπαιξε φιλικό με τον Φοίνικα Πολίχνης, στο γήπεδο της Πολίχνης.

Το γεγονός αυτό σήμανε το τέλος της Βυζαντινής Ιταλίας.

Εμείς θα χτυπήσουμε όμως και τα επτά.

Από πλευράς "Γηραιού" αγωνίστηκαν οι: Κελπέκης (46' Διλμπέρης), Σιλά, Λαγός, Βρέιντε, Κατσαμπής (46' Παπαζαχαρίας), Μιλόγιεβιτς, Χατζί, Νασιόπουλος (45' Ανδρεάδης), Συμπεθέρης (46' Μπαμπάτσικος), Μπαλοδήμος, Χάγκαν.

Επικίνδυνοι αντίπαλοι αποδείχτηκαν και οι Ούγγροι και οι Σέρβοι στα βόρεια σύνορα του κράτους.

Αυτή είναι η φιλοσοφία μας.

Η ομάδα του Ηρακλή νίκησε με 1-0, με αυτογκόλ του Γιορμπολίδη.

Οι ξένοι και η διοίκηση του κράτους Στους ξένους, αν δεν κρατάνε από βασιλική γενιά στη χώρα τους, να μην απονέμεις μεγάλους τίτλους ούτε να τους εμπιστεύεσαι μεγάλες εξουσίες. Κάνοντας κάτι τέτοιο, σίγουρα και τον εαυτό σου θα μειώσεις αλλά και τους ρωμαίους άρχοντές σου. Διότι, όταν θα τιμήσεις έναν ξένο που έχει έλθει από ταπεινή γενιά με το αξίωμα του πριμικηρίου ή του στρατηγού, ποια αντάξια στρατηγία θα δώσεις στον Ρωμαίο; Σίγουρα θα τον κάνεις εχθρό. Αλλά και στη χώρα του, αν ακούσουν ότι αυτός ανέβηκε σε τέτοιους τίτλους, όλοι θα γελάσουν και θα πουν: «Εμείς εδώ δεν τον είχαμε άξιο για τίποτα, κι όταν πήγε στη Ρωμανία κατάφερε να πάρει τέτοιο αξίωμα. Φαίνεται ότι στη Ρωμανία δεν υπάρχει κανένας ικανός άνθρωπος, γι' αυτό ανέβηκε τόσο ψηλά ο δικός μας [….]». Πολύ συμφέρει τη Ρωμανία, κύριέ μου, να μην τιμά τους ξένους με μεγάλα αξιώματα […]. Κεκαυμένος, Στρατηγικόν, μετ. Δ. Τσουγκαράκης, εκδ. Κανάκη, Αθήνα 1996, 250.

Νίκη σε κάθε παιχνίδι και σε κάθε έδρα".

Ο Συμπεθέρης, που αγωνίστηκε στο χθεσινό φιλικό με τον "Γηραιό", ανήκει στη Βέροια και ήρθε στη Θεσσαλονίκη για να δοκιμαστεί.

Συνολικά τα χρόνια, που μεσολαβούν ανάμεσα στο θάνατο του Βασιλείου Β' και την άνοδο στο θρόνο της δυναστείας των Κομνηνών, αποτελούν μια κρίσιμη και μεταβατική περίοδο, μια φάση στασιμότητας και υποχώρησης της βυζαντινής δύναμης.

Ο Καμερουνέζος μίλησε και για το γκολ που πέτυχε.

Χρυσό νόμισμα του Νικηφόρου Γ’ Βοτανειάτη (1078-1081). Αθήνα. Νομισματικό Μουσείο.

"Ήταν πολύ σημαντικό γκολ, γιατί ισοδυναμεί με τρεις βαθμούς χρυσάφι.

Ο στρατός του Ρωμανού Δ' Διογένη, που ηττήθηκε στη μάχη του Ματζικέρτ Ο αυτοκράτορας ξεκίνησε για την εκστρατεία βιαστικά, με στρατό που δεν άρμοζε σε αυτοκράτορα των Ρωμαίων αλλά ήταν χαρακτηριστικός των καιρών, αφού αποτελούνταν από Βουλγάρους Ούζους και άλλους ξένους που έτυχε να βρίσκονται εκεί, όπως Φράγκους και Βάραγγους. Όλοι αυτοί […] δεν ήταν παρά λίγοι άντρες τσακισμένοι από τη φτώχεια και το άγχος και άοπλοι […]. Επειδή για πολλά χρόνια κανένας αυτοκράτορας δεν είχε επιχειρήσει εκστρατεία, οι στρατιώτες ήταν άσχετοι και άχρηστοι και στερημένοι από μισθό και τις συνηθισμένες προμήθειες. Ήταν δειλοί και φυγόμαχοι και φαίνονταν ανίκανοι για οποιαδήποτε γενναία πράξη […]. Αντίθετα οι στρατιώτες του εχθρού ήταν τολμηροί, επίμονοι, πεπειραμένοι και γενικά κατάλληλοι για πόλεμο. Κεδρηνός II, 668-669.

Θέλαμε μία νίκη εκτός έδρας και για βαθμολογικούς και για ψυχολογικούς λόγους.

Ο αυτοκράτορας Μιχαήλ Ζ' Δούκας. Μικρογραφία χειρογράφου

Πολλά λέγονταν για τις επιδόσεις μας εκτός έδρας και σήμερα αποδείξαμε ότι μπορούμε να νικήσουμε και μακριά από το Καυταντζόγλειο.

Ερωτήσεις

Μπορεί η εμφάνισή μας να μην ήταν καλή, ωστόσο σε αυτά τα παιχνίδια μετράνε οι βαθμοί.

1. Ποια άποψη πρεσβεύει ο στρατηγός Κεκαυμένος για τους ξένους και πού τη στηρίζει;

Στον Ατρόμητο παίξαμε σπουδαίο ποδόσφαιρο, αλλά βαθμό δεν πήραμε.

2. Ποια ήταν, σύμφωνα με το παράθεμα, η κατάσταση του βυζαντινού στρατού στις παραμονές της μάχης του Ματζικέρτ;

Σήμερα ήμασταν μέτριοι, αλλά κερδίσαμε".

Πού αποδίδεται από το χρονογράφο Κεδρηνό; Θεωρητικά ο Επαλέ έχει ελπίδες για να βγει πρώτος σκόρερ, αυτό όμως ελάχιστα φαίνεται να τον απασχολεί: 3. Να εντοπίσεις τα φαινόμενα που οδήγησαν στην κρίση του 11ου αι., στο επίπεδο της οικονομίας της κοινωνίας, της πολιτικής και του στρατού. "Δεν το σκέφτομαι και πολύ, γιατί μπορεί να με αγχώσει και να παίζω ατομικά. Θέλω να πετυχαίνω γκολ, αλλά το κυριότερο θέλω να κερδίζει η ομάδα. Πρώτα η ομάδα και μετά ο Επαλέ".

ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ μετά τον αγώνα, τους ποδοσφαιριστές του Ηρακλή εκπροσώπησε ο Γιάννης Παπαποστόλου. "Δεν ήταν καθόλου καλό παιχνίδι. Κρίθηκε στη δύναμη και στην αποφασιστικότητα. Θέλαμε πολύ τη νίκη. Περίμενα καιρό να αποθεραπευτώ και να παίξω και πάλι. Ελπίζω να βοηθήσω στη συνέχεια", είπε ο φορ του Ηρακλή, που αγωνίστηκε σε επίσημο παιχνίδι μετά από καιρό.

Από την πλευρά του, ο Τάσος Παστός ήταν ρεαλιστής όσον αφορά στο μέλλον του Λεβαδειακού: "Δεν είναι ώρα για πολλά λόγια. Ο καθένας θα πρέπει να αναλογιστεί τις ευθύνες του. Πρέπει να κοιτάμε μπροστά. Πιστεύω στην ομάδα μου".