Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να γίνει προεκλογικά στις ΗΠΑ πολιτική εκμετάλλευση του θέματος του Ιράκ εξέφρασε χθες ο πρόεδρος Μπους, μιλώντας σε συγκέντρωση βετεράνων του αμερικανικού στρατού.

ΤΖΟΑΝ ΜΠΑΕΖ

Γιώργος Δέλιος

Την ίδια ώρα, αμερικανική μελέτη εκτιμά ότι το κόστος του πολέμου στο Ιράκ θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και τα δύο τρισεκατομμύρια δολάρια, να καταρρίψει, δηλαδή, κάθε πρόβλεψη.

Πρόσωπα

Ο Γιώργος Δέλιος (1897-1980) ανήκει επίσης στους πρωτοποριακούς πεζογράφους της εποχής και στο έργο του μεταφέρει τεχνικές του ευρωπαϊκού μοντερνισμού. Οι τελευταίες ημέρες ήταν από τις χειρότερες για τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ από το 2003.

Και πάλι στους δρόμους

Τα τέσσερα μυθιστορήματα και τα διηγήματά του έχουν φανερή την ξένη επίδραση της Βιρτζίνια Γουλφ (1882-1941) και της Κάθριν Μάνσφιλντ (Catherine Mansfield) που χρησιμοποίησαν στα πεζά τους μια πολύ προχωρημένη τεχνική με ποιητικά ευρήματα, όπως την ανάπλαση εικόνων περιορίζοντας το χρόνο της δράσης. Δεκαεπτά Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε διαφορετικές επιθέσεις το Σαββατοκύριακο, ενώ περισσότεροι από 2.200 Αμερικανοί και 30.000 Ιρακινοί έχουν χάσει τη ζωή τους από τότε που άρχισε ο πόλεμος.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Το κλίμα έγινε ακόμη πιο βαρύ μετά τη χθεσινή απαγωγή της 28χρονης Αμερικανίδας δημοσιογράφου Τζιλ Κάρολ, απεσταλμένης της εφημερίδας "Κρίστιαν Σάιενς Μόνιτορ".

"Σ' όλη μου τη ζωή, δεν είδα ποτέ τέτοια αλαζονεία ούτε ένιωσα τόσο πως τα δικαιώματά μου απαλλοτριώνονται, όσο μ' αυτή την κυβέρνηση".

Η Κάρολ απήχθη στη δυτική Βαγδάτη από αγνώστους, οι οποίοι πυροβόλησαν και σκότωσαν το συνοδό-διερμηνέα της.

Τζόαν Μπαέζ. Με τον Μάρτιν Σην στην αντιπολεμική διαδήλωση στο Σαν Φρανσίσκο

Μέσα σε αυτή τη συγκυρία, ο πρόεδρος Μπους τόνισε στην ομιλία του ενώπιον των βετεράνων του αμερικανικού στρατού τη σημασία της δημοκρατίας στο Ιράκ, της ενίσχυσης των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας και της ανοικοδόμησης.

Η Τζόαν Μπαέζ παραμένει η ίδια, η γυναίκα που το 1963 τραγούδησε στην Πορεία στην Ουάσινγκτον, όταν 250.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Λίνκολν Μεμόριαλ για να απαιτήσουν ίσα δικαιώματα για τους Αφρο-αμερικανούς και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ μίλησε για το όνειρό του.

Δεν έκρυψε όμως την ανησυχία του ότι το θέμα του Ιράκ θα αποτελέσει αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης ενόψει των επικείμενων βουλευτικών και γερουσιαστικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Σαράντα χρόνια μετά, παραμένει μια διαφωνούσα Αμερικανίδα, μια ιδεαλίστρια που διατηρεί τις πεποιθήσεις της και περιμένει από την κυβέρνηση να αντανακλά τα ιδεώδη και τα όνειρα του λαού της. "Η υποστήριξη στην αποστολή μας στο Ιράκ δεν πρέπει να γίνει θέμα κομματικής αντιπαράθεσης", τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος στην 6η κατά σειρά ομιλία του για το Ιράκ μέσα σε τρεις μήνες. Πριν από 40 χρόνια, η Μπαέζ ξεκινούσε μια περιοδεία έχοντας δίπλα της τον Μπομπ Ντύλαν, η οποία την μετέτρεψε από μια επιτυχημένη τραγουδίστρια της φολκ σε πολιτικοποιημένη καλλιτέχνιδα. Προειδοποίησε τους Αμερικανούς ότι το 2006 θα απαιτήσει "περισσότερες θυσίες", απέφυγε ωστόσο να αναλάβει καμία δέσμευση για μείωση των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ. Παρέμεινε ωστόσο εξαιρετικά δημοφιλής, εξακολούθησε να πουλάει δίσκους και να υπογράφει επικερδή συμβόλαια.

Δύο τρισ. δολ. το κόστος

Τώρα κυκλοφορεί το νέο CD της, το πρώτο έπειτα από έξι χρόνια.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγαν ο οικονομολόγος του πανεπιστημίου Κολούμπια Τζόζεφ Ε. Στίγκλιτς (Νόμπελ Οικονομίας 2001) και η καθηγήτρια του Χάρβαρντ Λίντα Μπάιλμς, το κόστος του πολέμου στο Ιράκ θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και τα δύο τρισεκατομμύρια δολάρια, να καταρρίψει δηλαδή κάθε πρόβλεψη, εφόσον περιληφθούν σε αυτό και τα έξοδα από την ισόβια ιατρική περίθαλψη 16.000 τραυματισμένων Αμερικανών στρατιωτών.

"Σκοτεινές χορδές σε μια μεγάλη κιθάρα" είναι ο τίτλος του.

Η έρευνα βασίζεται στην υπόθεση ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες θα παραμείνουν στο Ιράκ μέχρι το 2010, μολονότι ο αριθμός τους θα μειώνεται σταδιακά.

"Είναι μελαγχολικό, πιστεύω πως αντανακλά την εποχή μας", σχολιάζει στη "Σαν Φρανσίσκο Κρόνικλ". Επίσης αυτή την εβδομάδα, θα τιμηθεί με το Βραβείο Τζων Στάινμπεκ που απονέμει το Πανεπιστήμιο του Σαν Χοσέ σε πρόσωπα που έχουν πνευματική συγγένεια με την "ψυχή του κόσμου" όπως ο συγγραφέας των "Σταφυλιών της Οργής". Πριν από εκείνη, είχαν τιμηθεί μεταξύ άλλων με το βραβείο αυτό ο Μπρους Σπρίνγκστην και ο Άρθουρ Μίλλερ.

Είχε κλείσει την πολιτική "στο συρτάρι", εξηγεί η τραγουδίστρια, και ασχολούνταν με την καριέρα της, αλλά οι πολεμικές παρορμήσεις της κυβέρνησης Μπους την έβγαλαν και πάλι στους δρόμους. Η Μπαέζ λέει πως ο Αμερικανός πρόεδρος έχει "τη νοοτροπία του καουμπόη", δεν είναι ευφυής και αντιμετωπίζει τις καταστάσεις πολύ κοντόφθαλμα. Το γεγονός είναι, τονίζει, πως "ο έλεγχος που ασκεί ολόκληρος ο κόσμος επί του Ιράκ και επί του Σαντάμ Χουσέιν κατάφερε να σταματήσει τις προσπάθειές του να τελειοποιήσει και να αποθηκεύσει απαγορευμένα όπλα. Πιστεύω πως τον έχουμε συγκρατήσει. Θα πρέπει απλώς να το κάνουμε επ' αόριστον. Και γιατί όχι; Έχουμε τα χρήματα για να το καταφέρουμε και μπορούμε έτσι να αποφύγουμε τον θάνατο πάρα πολλών παιδιών". Έχει και μια άλλη πρόταση: "Ίσως να πρέπει να κλείσουμε τον Μπους και τον Σαντάμ Χουσέιν μαζί στο ίδιο δωμάτιο και να τους αφήσουμε να χτυπηθούν οι δυο τους, μήπως και σώσουμε έτσι τόσες ζωές…". Με την επιμονή του να κάνει πόλεμο, τονίζει, ο Μπους ξύπνησε το έθνος από το λήθαργό του.