Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Επιστημονική είδηση

( σκανδαλο κλωνοποιησης στην κορεα :: 10/1/2006 19:02:19) 

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΕΑ Η πρώτη κόντρα με την Αθηνά

Μ. Καραγάτσης

Ερευνητική επιτροπή επιβεβαίωσε χθες ότι η ομάδα με επικεφαλής τον ατιμασμένο Νοτιοκορεάτη επιστήμονα Χουάνγκ Γου-σουκ παραποίησε δύο εργασίες-ορόσημο στα εμβρυονικά βλαστοκύτταρα, ωστόσο πράγματι δημιούργησε τον πρώτο κλωνοποιημένο σκύλο στον κόσμο.

Τρεις πρώην διαχειριστές της περιουσίας ζητούν αποζημίωση 2 εκατ. δολάρια

Ο Μ. Καραγάτσης (ψευδώνυμο του Δημήτρη Ροδόπουλου, 1908-1960), γεννημένος «παραμυθάς», με πλούσια μυθοπλαστική φαντασία και πληθωρικό συγγραφικό δυναμισμό, γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε νομικά και εργάστηκε ως δημοσιογράφος.

Παραποιημένα στοιχεία

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΡΙΚΚΗΣ

Ο Καραγάτσης υπήρξε πολυγραφότατος.

Η πρώτη ήταν μία εργασία του 2004, στο πλαίσιο της οποίας η ομάδα υποστήριξε ότι παρήγαγε το πρώτο ανθρώπινο έμβρυο για ερευνητικούς στόχους.

Μία πρόγευση της σκληρής αντιπαράθεσης που αναμένεται να εκτυλιχθεί τα επόμενα χρόνια γύρω από την προεδρία του Ιδρύματος Ωνάση αποτελεί η δικαστική κόντρα ανάμεσα στην ενήλικη πλέον Αθηνά Ρουσέλ και στους τρεις πρώην διαχειριστές της περιουσίας της - μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος - οι οποίοι με αγωγή τους ζητούν από την εγγονή του Αριστοτέλη Ωνάση αποζημίωση ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πεθαίνοντας σε ηλικία 52 ετών, άφησε περισσότερα από είκοσι βιβλία.

Η δεύτερη ήταν μία εργασία του 2005 για προσαρμοσμένα εμβρυονικά βλαστοκύτταρα.

Αγωγή κατέθεσαν οι κ.κ. Στέλιος Παπαδημητρίου, Παύλος Ιωαννίδης και Απόστολος Ζαμπέλας κατά της Αθηνάς Ρουσέλ

Η εμφάνιση του συγγραφέα γίνεται το 1927 με το διήγημα Η κυρία Νίτσα, το οποίο βραβεύτηκε σε διαγωνισμό της Νέας Εστίας.

Αμφότερες οι εργασίες δημοσιεύτηκαν στο αμερικανικό περιοδικό "Science".

Η αγωγή που κατέθεσαν οι κ.κ. Στέλιος Παπαδημητρίου, Παύλος Ιωαννίδης και Απόστολος Ζαμπέλας κατά της Αθηνάς Ρουσέλ θα εκδικαστεί στις 6 Μαρτίου στο Εφετείο Αθηνών και αποτελεί την πρώτη άμεση εμπλοκή της εγγονής του Ωνάση σε δικαστική αντιπαράθεση.

Πρώτη ωστόσο μεγάλη σύνθεση του ήταν η νουβέλα Ο συνταγματάρχης Λιάπκιν (1933), έργο που θα πάρει οριστική μορφή το 1935.

Κλωνοποιημένος σκύλος

Οι τρεις πρώην διαχειριστές υποστηρίζουν ότι με τη συγκεκριμένη αγωγή θέλουν να αποζημιωθούν για όσα χρήματα ξόδεψαν στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν την περιουσία της Αθηνάς, στα 12 χρόνια που είχαν την ευθύνη για τη διαχείρισή της, κυρίως έναντι των αγωγών που έκανε κατά των ιδίων ο πατέρας της Αθηνάς, Τιερί Ρουσέλ.

Τόσο ο Λιάπκιν, όσο και η ηρωίδα του επόμενου μυθιστορήματος (Η Μεγάλη Χίμαιρα, 1938), η Μαρίνα Ρεΐζη, Γαλλίδα από τη Ρουέν, που γοητεύτηκε από το όραμα της αρχαίας Ελλάδας και παντρεύτηκε Έλληνα ναυτικό, δεν καταφέρνουν να εγκλιματιστούν στην καθαρότητα του ελληνικού φωτός και τελικά συντρίβονται.

Ονομάζεται Σνούπι, που στα αγγλικά είναι τα αρχικά του Κουταβιού του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ. Η ίδια η Αθηνά μέχρι τώρα δεν έχει πει δημοσίως τίποτα για το τι θα κάνει με την προεδρία.

Η προσπάθειά τους να ενταχθούν στον ελληνικό χώρο σκιαγραφείται μυθοπλαστικά από τη φαντασία του συγγραφέα και καθιστούν τους ήρωες τραγικά πρόσωπα, ενώ παράλληλα ο αναγνώστης προβληματίζεται για την ταυτότητα της ελληνικής κοινωνίας του Μεσοπολέμου.

Γεννήθηκε με καισαρική τομή τον περσινό Απρίλιο, έπειτα από φυσιολογική πλήρη εγκυμοσύνη, εμφυτευμένο σε ένα θηλυκό κίτρινο Λαμπραντόρ. Πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος της Αθηνάς πάντως που ζουν στην Αθήνα και που συχνά φέρεται ότι απηχούν τις σκέψεις της υποστηρίζουν πως η εγγονή του Ωνάση θα διεκδικήσει στα 21 της χρόνια την προεδρία του Ιδρύματος.

Ο συγγραφέας βρίσκει ευκαιρία να ασκήσει κριτική στα ήθη και τις υπάρχουσες προλήψεις και στο τρίτο του μυθιστόρημα, το Γιούγκερμαν (1938).

Η επιτροπή ανέφερε πως η εξέταση DNA, από ανεξάρτητα εργαστήρια, ιστών και αίματος του Σνούπι, της αναδόχου μητέρας και του ζώου από το οποίο κλωνοποιήθηκε απέδειξε πως πρόκειται για κλώνο.

Διαβεβαιώνουν μάλιστα ότι έχει ξεκάθαρη εικόνα για πολλά πράγματα και πως όταν θα έρθει η ώρα να βρεθεί στο τιμόνι του Ιδρύματος θα προσδώσει περισσότερη λάμψη και ουσία στο πολιτιστικό και κοινωφελές του έργο.

Τα τρία αυτά μυθιστορήματα του Καραγάτση αποτέλεσαν μια τριλογία που έλαβε τον τίτλο Εγκλιματισμός κάτω από το Φοίβο και καθιέρωσαν το συγγραφέα, ο οποίος μέσα από την παραστατικότητα της περιγραφής αναδεικνύει το μοραλιστικό-ηθικό στοιχείο, που είναι και ο βαθύτερος πυρήνας του έργου του.

Αφγανικό κυνηγόσκυλο

Εκπρόσωποι του Ιδρύματος πάντως έχουν ήδη προετοιμάσει το νομικό τους οπλοστάσιο για εκείνη τη μέρα.

Η κριτική ωστόσο της εποχής τόνιζε κυρίως την ερωτική δραστηριότητα των ηρώων του Καραγάτση, επικρίνοντας το σαρκαστικό ύφος του συγγραφέα και τους προβληματισμούς του πάνω σε κοινωνικά και άλλα θέματα, οι οποίοι αναπτύσσονται με τα επιχειρήματα των ηρώων του.

Σωματική μεταφορά πυρήνα

Και δεν διστάζουν μάλιστα να αφήνουν να διαρρεύσει η αισιοδοξία τους.

Μετά τον πόλεμο ο Καραγάτσης έδωσε μια νέα τριλογία που έχει τα χαρακτηριστικά του «μυθιστορήματος-ποταμού» (roman fleuve), το οποίο θα έδινε μια πλατιά εικόνα της κοινωνίας παρακολουθώντας τη ζωή συγκεκριμένων ηρώων, παρά του ιστορικού μυθιστορήματος, που ο ίδιος φιλοδοξούσε να δώσει.

Ωάριο δωρητή

"Η διαθήκη του Ωνάση είναι για εμάς Βίβλος", διαβεβαιώνουν στην Αθήνα και θυμίζουν ότι στις προϋποθέσεις που είχε θέσει ο Έλληνας Κροίσος για την ανάληψη της προεδρίας του Ιδρύματος είναι η Αθηνά να μιλάει ελληνικά, να αγαπάει την Ελλάδα και να είναι ικανή να προσφέρει πολιτιστικό έργο μέσα από το Ίδρυμα Ωνάση.

Η σειρά αυτή είχε γενικό τίτλο Ο κόσμος που πεθαίνει και περιστρέφεται γύρω από την κεντρική μορφή του Μίχαλου Ρούση, κοτζαμπάση του Καστρόπυργου.

Απομάκρυνση πυρήνα από μη γονιμοποιημένο ωάριο

Από την πλευρά του το περιβάλλον της Αθηνάς θεωρεί την εγγονή του Ωνάση ως ισόβια πρόεδρο.

Στα τρία μυθιστορήματα της σειράς (Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου, Αίμα χαμένο και κερδισμένο, Τα στερνά του Μίχαλου) παρουσιάζονται χαρακτηριστικές μορφές της ελληνικής πραγματικότητας κατά την περίοδο της Επανάστασης.

Πυρήνας από το δερματικό κύτταρο αφγανικού κυνηγόσκυλου

"Το καταστατικό λειτουργίας του Ιδρύματος καθιστά αυτομάτως πρόεδρο την απόγονο του Ωνάση", αντιτείνουν από την Ελβετία.

Στο μεταξύ ο συγγραφέας έδωσε την τελευταία δεκαετία της ζωής του μυθιστορήματα που διαβάστηκαν και αγαπήθηκαν ιδιαίτερα, όπως το Ο μεγάλος ύπνος (1946), που περιέχει πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία, το Άμρι α Μούγκου (1954), γραμμένο με φόντο την αφρικάνικη ζούγκλα, το Σέργιος και Βάκχος (1959), έργο ευρηματικό που σατιρίζει την ελληνική κοινωνική πραγματικότητα ανά τους αιώνες και κυρίως το Ο κίτρινος φάκελος (1956), έργο πρωτοποριακό για την εποχή του με αφηγηματικούς πειραματισμούς.

Κύτταρο που τήχθηκε με ηλεκτρισμό Η αγωγή των διαχειριστών είχε κατατεθεί το 2000, όταν "η εταιρεία KPMG που διαχειριζόταν - από το 1999 - την περιουσία της Αθηνάς έκανε αγωγή εναντίον μας ζητώντας πίσω 2 εκατ. δολάρια που είχαμε πάρει από τα λεφτά της Αθηνάς για να πληρώσουμε δικηγόρους που χρησιμοποιήσαμε κατά τη διάρκεια δικαστικών αντιπαραθέσεων που είχαμε με τον πατέρα της", λέει στα "ΝΕΑ" ο κ. Στ. Παπαδημητρίου.

Πρώτιστα μυθιστοριογράφος ο Μ. Καραγάτσης έδωσε έξι τόμους διηγημάτων, πολλά από τα οποία εντάχθηκαν ως αυτοτελή μέσα στα μυθιστορήματά του και μέσα στα οποία εμπλέκεται έντεχνα το αυτοβιογραφικό στοιχείο ως ανάγκη του συγγραφέα να διαφεύγει μέσα στους ήρωες που ο ίδιος πλάθει.

Έμβρυο Ο ίδιος προσθέτει ότι τα συγκεκριμένα χρήματα δαπανήθηκαν για να προστατευτεί η περιουσία της Αθηνάς "από εκείνους που την επιβουλεύονταν" και πως "η αμοιβή που παίρναμε ως διαχειριστές, 50.000 δολάρια το χρόνο ο καθένας, δεν επαρκούσαν για τα έξοδα που κάναμε για να αυξήσουμε την περιουσία, από τα 200 εκατομμύρια δολάρια που μας άφησε η Χριστίνα Ωνάση, σε 830 εκατομμύρια δολάρια που την παραδώσαμε στους Ελβετούς.

Στις συλλογές διηγημάτων του, όπως Το μεγάλο συναξάρι (1951), Το νερό της βροχής (1950), ο συγγραφέας στρέφεται με ιδιαίτερη συμπάθεια στους ανθρώπους του κοινωνικού περιθωρίου, ενώ άλλες φορές περιγράφει το θεσσαλικό κάμπο και την ψυχολογία των ανθρώπων του.

Εμφύτευση εμβρύου Απαντήσαμε δηλαδή στην αγωγή της KPMG διεκδικώντας πίσω όσα μας ζητούν να τους πληρώσουμε", προσθέτει ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση.

Η γραφή του ξεχωρίζει για το ρεαλισμό της και φτάνει ως την ειρωνεία και την καυστική σάτιρα.

Λαμπραντόρ

"Μήνυμα" προς τον Τιερί Ρουσέλ…

Οι τρεις διαχειριστές - όπως λένε πηγές του περιβάλλοντός τους - θέλουν με την αγωγή τους αυτή να περάσουν ένα σαφές μήνυμα προς τον Τιερί Ρουσέλ αναφορικά με την προεδρία του Ιδρύματος Ωνάση, την οποία μπορεί να διεκδικήσει η Αθηνά μόλις συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας, το 2006. Σύμφωνα πάντα με τους ίδιους ανθρώπους, το περιεχόμενο του "μηνύματος" είναι να μην επιχειρήσει ο κ. Τ. Ρουσέλ να αποκτήσει το "πάνω χέρι" στο Ίδρυμα μέσω της κόρης του. Κι αυτό διότι πιστεύουν πως η Αθηνά καθοδηγείται στις αποφάσεις της από τον πατέρα της, ο οποίος θεωρούν ότι "έχει στόχο να ελέγξει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια της περιουσίας του Ιδρύματος".

Η δικαστική αυτή εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει την αντίδραση του περιβάλλοντος της Αθηνάς που χαρακτηρίζει ως "αδικαιολόγητη" την οικονομική απαίτηση των 2 εκατ. δολαρίων και διαμηνύει ότι "η Αθηνά δεν θα τους χαρίσει ούτε δολάριο". Την εκπροσώπηση της εγγονής του Ωνάση έχει ήδη αναλάβει δικηγορικό γραφείο των Αθηνών με εξουσιοδότηση της ιδίας.