Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Σε κρίσιμη φάση έχει περιέλθει το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, όπως ανέφερε χθες ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ο οποίος, πάντως, πρόσθεσε ότι δεν συνιστά μια κρίση, η οποία εγκυμονεί "άμεσους κινδύνους" και η Τεχεράνη έχει ακόμη μια ευκαιρία να κερδίσει εκ νέου τη διεθνή εμπιστοσύνη.

(Τ. Σινόπουλος, Απόψεις περί Κριτικής, Χρονικό 73, σ. 13)

Ο Ελ Μπαραντέι έκανε τις παραπάνω δηλώσεις στους δημοσιογράφους τη στιγμή που το 35μελές Συμβούλιο Κυβερνητών της ΙΑΕΑ συνεδρίαζε για να αποφασίσει εάν θα παραπέμψει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς η Δύση υποπτεύεται ότι το Ιράν προσπαθεί να κατασκευάσει ατομική βόμβα, ενώ η Τεχεράνη επιμένει ότι χρησιμοποιεί την πυρηνική τεχνολογία αποκλειστικά και μόνο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Είτε έτσι είτε αλλιώς, πρέπει να δεχτούμε πως ο κριτικός είναι ένα συνεχώς εξαρτημένο πρόσωπο, που ζει κατά διαστήματα στο κενό, που δε γίνεται από μόνο του να παράγει ένα δικό του έργο, που έχει συνεχώς την ανάγκη από το έργο ενός άλλου για να εργαστεί και να κερδίσει τη δική του παρουσία, τη δική του ταυτότητα.

Σύμφωνα με τον Ελ Μπαραντέι, στόχος της συνόδου της ΙΑΕΑ είναι να ασκηθεί πίεση στο Ιράν για να διαλυθούν οι αμφιβολίες σχετικά με τις πυρηνικές φιλοδοξίες του πριν από την τελική αναφορά, την οποία πρόκειται να υποβάλει στην τακτική σύνοδο του Συμβουλίου Κυβερνητών στις 6 Μαρτίου.

Το έργο του άλλου είναι γι' αυτόν μια ζωτική ανάγκη, ο ζωτικός χώρος όπου θα τοποθετήσει τα σκιρτήματα και τις αναλαμπές της σκέψης του, προσπαθώντας και επιθυμώντας να ξαναδημιουργήσει (αν αυτό είναι εφικτό) την πραγματικότητα του έργου, να γεφυρώσει το κενό ανάμεσα στο συγγραφέα και το έργο του.

Η σύνοδος πρόκειται να συνεχιστεί μέχρι σήμερα.

Τελικά να εγκαταστήσει τη δική του προσωπική πραγματικότητα, κάποτε απομακρυσμένη από το έργο που τον απασχολεί, πάντοτε όμως αποδεκτή και χρήσιμη. […]

Πάντως, η Ρωσία και η Κίνα υποσχέθηκαν στους Δυτικούς να ψηφίσουν στην ΙΑΕΑ υπέρ της παραπομπής του ιρανικού πυρηνικού ζητήματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

[…] Τελικά ο κριτικός γίνεται κι αυτός συγγραφέας, κριτικοί και συγγραφείς είναι όλοι συγγραφείς, διαπιστώνεται έτσι ένα είδος βαθύτερου συνδέσμου, μια αλληλοεξάρτηση και μια ουσιαστική αλληλεγγύη στο χώρο της λογοτεχνίας, όπου ακόμα κι η αρνητική (για το έργο) κρίση γίνεται μια σκέψη θετική, όταν είναι η βεβαίωση (μιας ανιδιοτέλειας και) ενός πνευματικού πάθους.

Χθες, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Φιλίπ Ντουστ-Μπλαζί, δήλωσε από την Άγκυρα ότι ζήτησε την υποστήριξη της τουρκικής κυβέρνησης στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Από την πλευρά του, ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ βεβαίωσε χθες ότι το Ιράν δεν πρόκειται ποτέ να συνοδεύσει "από καμία απολύτως προϋπόθεση" το πυρηνικό πρόγραμμά του και ιδιαιτέρως την πτυχή του προγράμματος που είναι η διαδικασία εμπλουτισμού του ουρανίου. Την ίδια στιγμή ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μανουσέρ Μοτακί, απείλησε με "άμεσα αντίποινα" στην περίπτωση παραπομπής του Ιράν.