Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( η χρονιά του επαλέ :: 12/3/2006 22:37:04) 

Η χρονιά του Επαλέ

Η θεωρία του Μάλθους για το ρυθμό αύξησης του ανθρώπινου πληθυσμού

Πέντε και πλέον μήνες είχε να νικήσει σε εκτός έδρας αγώνα πρωταθλήματος ο Ηρακλής. Η θεωρία του Δαρβίνου βασίστηκε στις προσωπικές του παρατηρήσεις αλλά και σε εργασίες άλλων επιστημόνων. Οι "κυανόλευκοι" είχαν επικρατήσει στις 25 Σεπτεμβρίου με 1-0 επί του ΟΦΗ στο Παγκρήτιο με γκολ του Μουράτι και χθες χάρη στο γκολ του Επαλέ (φωτογραφία) στη Λιβαδειά, έδωσαν τέλος στο αρνητικό σερί των πέντε ηττών (και τριών ισοπαλιών) στους οκτώ αγώνες που ακολούθησαν μακριά από το Καυταντζόγλειο. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του ο Δαρβίνος διάβασε το βιβλίο Οι αρχές της Γεωλογίας, γραμμένο από το διάσημο γεωλόγο της εποχής, τον Τσαρλς Λάυελ (Charles Lyell).

ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ γκολ του Ζοέλ Επαλέ μάλιστα, ήταν το 21ο πρώτο του σε 171 αγώνες στην Α' εθνική, εκ των οποίων τα δέκα σημειώθηκαν φέτος!

Στο βιβλίο αυτό παρουσιαζόταν η άποψη ότι η επιφάνεια της Γης διαμορφώθηκε βαθμιαία από τη δράση της βροχής, των ανέμων, των σεισμών, των ηφαιστειακών εκρήξεων και άλλων φυσικών δυνάμεων που δρουν ακόμη και σήμερα.

Συγκεκριμένα μέχρι την έναρξη του τρέχοντος πρωταθλήματος είχε σημειώσει ένδεκα γκολ αγωνιζόμενος με τις φανέλες της Παναχαϊκής, του Άρη, του Παναθηναϊκού και του Ηρακλή στο δεύτερο μισό του περσινού πρωταθλήματος.

Αφού λοιπόν η Γη εξελίχθηκε στη διάρκεια του χρόνου, γιατί να μην έχει συμβεί το ίδιο και με τους οργανισμούς της;

ΑΠΟ ΤΗΝ 1η Δεκεμβρίου είχε να σκοράρει ο Νίκος Μαχλάς και ο ΟΦΗ μετρούσε την πενιχρή επίδοση των 11 γκολ σε 22 αγώνες.

Όμως, εκτός από τις Αρχές της Γεωλογίας, ο Δαρβίνος επηρεάστηκε και από ένα άλλο σύγγραμμα, το Δοκίμιο επί των αρχών του πληθυσμού, του οικονομολόγου Τόμας Μάλθους (Τhomas Malthus).

Ο 33χρονος επιθετικός όμως σκόραρε χθες δύο φορές, φτάνοντας τα 8 φετινά γκολ και τα 78 συνολικά στην Α' εθνική.

Στο σύγγραμμα αυτό ο Μάλθους υποστήριζε ότι ο ανθρώπινος πληθυσμός αυξάνεται με ρυθμό γεωμετρικής προόδου, εν αντιθέσει με τα διαθέσιμα αγαθά, τα οποία αυξάνονται με ρυθμό αριθμητικής προόδου.

Σύγκριση του ρυθμού αύξησης των πληθυσμών με το ρυθμό αύξησης των διαθέσιμων τροφίμων σύμφωνα με το Μάλθους

Κατά την άποψη του Μάλθους, o έλεγχος του μεγέθους του ανθρώπινου πληθυσμού ήταν απαραίτητος, προκειμένου να διατηρείται το ισοζύγιο ανάμεσα σ' αυτόν και τις διαθέσιμες ποσότητες φυσικών αγαθών. Ο Δαρβίνος απέδωσε τη σταθερότητα του μεγέθους των πληθυσμών στη δράση της φυσικής επιλογής.

Πάντως ο Μάλθους, αν και επιβεβαιώθηκε ως προς το ρυθμό αύξησης του ανθρώπινου πληθυσμού, διαψεύστηκε ως προς το ρυθμό αύξησης των φυσικών αγαθών. Οι σύγχρονες μέθοδοι γεωργίας και κτηνοτροφίας έχουν αυξήσει με πολύ μεγαλύτερους ρυθμούς την παραγωγή της τροφής, μια δίκαιη κατανομή της οποίας θα μπορούσε να ικανοποιήσει τις ανάγκες όλης της ανθρωπότητας.

Τσάρλς Λάυελ