Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( παραιτήθηκε ο παπαβραμίδης :: 12/3/2006 22:26:08) 

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

3.1.3 Η θεωρία της φυσικής επιλογής

Παραιτήθηκε ο Παπαβραμίδης

Το 1809, έτος δημοσίευσης της εργασίας του Λαμάρκ, γεννήθηκε στην Αγγλία ο Κάρολος Δαρβίνος.

Ο Νίκος Παπαβραμίδης, ο τελευταίος στενός συνεργάτης του Γιάννη Γούμενου, που είχε απομείνει στην ΠΑΕ, αποτελεί παρελθόν για τον ΠΑΟΚ.

Αν και ως μαθητής ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για τη μελέτη του φυσικού κόσμου, ολοκληρώνοντας τις εγκύκλιες σπουδές του στράφηκε αρχικά στην Ιατρική και μετά στη Θεολογία.

Μετά το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, στο οποίο απογοητεύτηκε με την εμφάνιση της ομάδας υπέβαλε την παραίτησή του, τόσο από το πόστο του γενικού αρχηγού, όσο και από τη θέση του στο διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ.

Οι επιδόσεις του όμως και στους δύο αυτούς τομείς ήταν απογοητευτικές.

"Μετά και την τελευταία απογοητευτική εμφάνιση της ομάδας, αναλαμβάνοντας το μερίδιο της ευθύνης που μου αναλογεί, παραιτούμαι από τη θέση μου στο Δ.Σ. της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, αλλά και από τη θέση του γενικού αρχηγού" ανέφερε στη δήλωση παραίτησής του, ο μέχρι το Σάββατο γενικός αρχηγός της ομάδας, που ήταν κάτι παραπάνω από… γενικός αρχηγός.

Έτσι, όταν του προτάθηκε να μετάσχει ως άμισθος φυσιοδίφης σε μια υπερπόντια αποστολή για λογαριασμό του Βρετανικού Ναυτικού, είδε το ταξίδι αυτό ως μια ευκαιρία να ασχοληθεί με τη μελέτη του αγαπημένου του αντικειμένου.

Ο στενός συνεργάτης του προέδρου του ΠΑΟΚ (μαζί είχαν εμπλακεί στα του Δικεφάλου, πριν από σχεδόν τρία χρόνια) ήταν απογοητευμένος τον τελευταίο καιρό από την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί στην Τούμπα, θεωρώντας πως δεν είναι πλέον αναστρέψιμη.

Το ταξίδι με τη φρεγάτα «Beagle» (Ιχνηλάτης) ξεκίνησε το 1831 και διήρκεσε 5 χρόνια.

Για τις προθέσεις του είχε ενημερώσει προ ημερών τον Γιάννη Γούμενο, στον οποίο είχε "συστήσει" να αποχωρήσει και ο ίδιος…

Στο διάστημα αυτό ο Δαρβίνος είχε τη δυνατότητα να συλλέξει ένα πλήθος από διαφορετικά ζώα, φυτά αλλά και απολιθώματα, και να πραγματοποιήσει γεωλογικές, κλιματολογικές και ανθρωπολογικές παρατηρήσεις στις περιοχές που επισκέφθηκε (από τη ζούγκλα του Αμαζονίου και τις πεδιάδες της Αργεντινής ως τα υψίπεδα των Άνδεων και τα νησιά Γκαλαπάγκος).

Με ανακοίνωσή της, η ΠΑΕ έκανε χθες δεκτή την παραίτηση του Νίκου Παπαβραμίδη και αποφάσισε να αναθέσει το πόστο του γενικού αρχηγού στον Κώστα Ιωσηφίδη, ο οποίος αναλαμβάνει από σήμερα καθήκοντα.

Ο Δαρβίνος, πριν από το ταξίδι, πίστευε, όπως οι περισσότεροι άνθρωποι της εποχής του, ότι τα είδη είναι σταθερά και δε μεταβάλλονται.

Η κατάσταση στην ομάδα, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, είναι δραματική και το κλίμα είναι πολύ βαρύ.

Το υλικό όμως που είχε συλλέξει και οι παρατηρήσεις που είχε πραγματοποιήσει δεν άργησαν να τον οδηγήσουν στην ιδέα ότι τα είδη μεταβάλλονται.

Οι παίκτες έφυγαν το Σάββατο από την Τούμπα με κατεβασμένα τα κεφάλια και χωρίς την παραμικρή διάθεση να πουν οτιδήποτε, με εξαίρεση αυτούς που ήταν… υποχρεωμένοι να το κάνουν.

Εικόνα 3.5: Ο Κάρολος Δαρβίνος σε ηλικία 76 ετών

Στην κάμερα του "Σούπερσπορτ", ο Χρήστος Καρυπίδης δήλωσε πως "τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, οι παίκτες προσπαθούν, αλλά δεν τους βγαίνει τίποτα", ενώ στη συνέντευξη Τύπου, ο Ντάνιελ Φερναντέζ είπε ότι "η ήττα ήρθε από δικό του λάθος" κι επισήμανε ότι "στη ζωή τίποτα δεν είχε εύκολο και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παρατήσει τη μάχη".

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Δαρβίνος, παρ' όλο που είχε αποσαφηνίσει τις βασικές αρχές της θεωρίας του ήδη από το 1839, τη δημοσίευσε αρκετά αργότερα, το 1858.

Τραγική φιγούρα και ο Ίλιε Ντουμιτρέσκου.

Προβλέποντας τις φοβερές αντιδράσεις που θα προκαλούσε, ήθελε να συλλέξει πρόσθετο αποδεικτικό υλικό.

Ανέλαβε πριν από δύο εβδομάδες μια ομάδα, που πίστευε ότι έχει προοπτικές, αλλά τώρα συνειδητοποιεί κι αυτός πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα…

Το βιβλίο του Προέλευση των ειδών διά της φυσικής επιλογής εξαντλήθηκε την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας του και παραμένει ακόμη και σήμερα ένα από τα βιβλία που έχουν πραγματοποιήσει τις περισσότερες εκδόσεις παγκοσμίως.

Η ανάπτυξη της θεωρίας της εξέλιξης με βάση τη φυσική επιλογή ήταν ένα αξιομνημόνευτο επίτευγμα του 19ου αιώνα, που εμπλούτισε την επιστήμη της Βιολογίας και άλλαξε ριζικά την άποψή μας για μας τους ίδιους και για το φυσικό κόσμο.

Τι υποστηρίζει όμως η θεωρία της φυσικής επιλογής;

Η θεωρία της φυσικής επιλογής μπορεί να συνοψιστεί σε 5 βασικές παρατηρήσεις και σε 3 συμπεράσματα που απορρέουν από αυτές.

Εικόνα 3.6: Η διαδρομή που ακολούθησε η φρεγάτα «Beagle».

• Παρατήρηση 1. Οι πληθυσμοί των διάφορων ειδών τείνουν να αυξάνονται από γενιά σε γενιά με ρυθμό γεωμετρικής προόδου.

• Παρατήρηση 2. Αν εξαιρεθούν οι εποχικές διακυμάνσεις, τα μεγέθη των πληθυσμών παραμένουν σχετικά σταθερά.

• Παρατήρηση 3. Τα άτομα ενός είδους δεν είναι όμοια. Στους πληθυσμούς υπάρχει μια τεράστια ποικιλομορφία όσον αφορά τα φυσικά χαρακτηριστικά των μελών τους.

• Παρατήρηση 4. Τα περισσότερα από τα χαρακτηριστικά των γονέων κληροδοτούνται στους απογόνους τους.

• Συμπέρασμα 1. Για να παραμείνει σταθερό το μέγεθος ενός πληθυσμού, παρά την τάση για αύξηση, μερικά άτομα δεν επιβιώνουν ή δεν αναπαράγονται. Συνεπώς μεταξύ των οργανισμών ενός πληθυσμού διεξάγεται ένας αγώνας επιβίωσης.

• Συμπέρασμα 2. Η επιτυχία στον αγώνα για την επιβίωση δεν είναι τυχαία. Αντιθέτως, εξαρτάται από το είδος των χαρακτηριστικών που έχει κληρονομήσει ένας οργανισμός από τους προγόνους του. Οι οργανισμοί οι οποίοι έχουν κληρονομήσει χαρακτηριστικά που τους βοηθούν να προσαρμόζονται καλύτερα στο περιβάλλον τους επιβιώνουν περισσότερο ή/και αφήνουν μεγαλύτερο αριθμό απογόνων από τους οργανισμούς οι οποίοι έχουν κληρονομήσει λιγότερο ευνοϊκά για την επιβίωσή τους χαρακτηριστικά.

• Συμπέρασμα 3. Τα ευνοϊκά για την επιβίωση χαρακτηριστικά μεταβιβάζονται στην επόμενη γενιά με μεγαλύτερη συχνότητα από τα λιγότερο ευνοϊκά, καθώς οι φορείς τους επιβιώνουν και αφήνουν μεγαλύτερο αριθμό απογόνων από τους φορείς των λιγότερο ευνοϊκών χαρακτηριστικών. Έτσι, με την πάροδο του χρόνου, η συσσώρευση όλο και περισσότερων ευνοϊκών χαρακτηριστικών σε έναν πληθυσμό μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση ενός νέου είδους.

Η διαδικασία με την οποία οι οργανισμοί που είναι περισσότερο προσαρμοσμένοι στο περιβάλλον τους επιβιώνουν και αναπαράγονται περισσότερο από τους λιγότερο προσαρμοσμένους ονομάστηκε από τον Κάρολο Δαρβίνο φυσική επιλογή. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε σε αντιδιαστολή με την τεχνητή επιλογή την οποία κάνει ο άνθρωπος κάθε φορά που επιλέγει τα καταλληλότερα ζώα (ή φυτά) ή αυτά που έχουν οικονομικό ενδιαφέρον, προκειμένου να παραγάγει απογόνους με επιθυμητά χαρακτηριστικά.

Η θεωρία του Δαρβίνου προσέφερε μια απλή αλλά πειστική εξήγηση για την ποικιλία των ειδών στη Γη. Επειδή οι διάφορες περιοχές έχουν διαφορετικές συνθήκες και διαφορετικές ευκαιρίες επιβίωσης, διαφορετικοί οργανισμοί επιλέγονται από τη φυσική επιλογή ως οι πιο προσαρμοσμένοι στο συγκεκριμένο περιβάλλον.