Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΠΑΚΙΣΤΑΝ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Εσχάτη των ποινών σε 11 της Αλ Κάιντα

Τα επιτεύγματα της τεχνολογικής ανάπτυξης σε πολλούς τομείς βελτίωσαν εντυπωσιακά τα δεδομένα και την ποιότητα ζωής του ανθρώπου.

Πακιστανικό δικαστήριο καταδίκασε σε θάνατο μέλη μίας συνδεόμενης με την Αλ Κάιντα ισλαμικής οργάνωσης, τα οποία κρίθηκαν ένοχα για το φόνο δέκα ανθρώπων σε επίθεση εναντίον ενός ανώτερου στρατιωτικού διοικητή το 2004, ανακοίνωσαν δικηγόροι.

Αυτή όμως η θετική εξέλιξη είχε περιβαλλοντικό κόστος, γιατί συνοδεύτηκε από την αλαζονική αντίληψη ότι ο άνθρωπος μπορεί να εκμεταλλεύεται χωρίς όρους και χωρίς όρια τον πλανήτη, αδιαφορώντας για τις περιβαλλοντικές συνέπειες των επιλογών του.

Όλοι οι καταδικασθέντες ανήκουν στην Τζουντουλάχ, μία σκιώδη οργάνωση που φέρεται να έχει σχέσεις με την Αλ Κάιντα και ξένους μαχητές.

Ανάμεσα στα σοβαρότερα προβλήματα που έχει προκαλέσει η αλαζονική συμπεριφορά με την οποία ο άνθρωπος διαχειρίστηκε το περιβάλλον του περιλαμβάνονται η μείωση της βιοποικιλότητας, η ερημοποίηση και η ρύπανση (εδάφους, νερού, αέρα).

ΓΑΛΛΙΑ

Ο όρος «βιοποικιλότητα» αποδίδεται στην ποικιλία του φαινομένου της ζωής σε κάθε επίπεδο οργάνωσής της, από τα γονίδια, τα χρωμοσώματα και τους οργανισμούς ως τα είδη, τις βιοκοινότητες και τα οικοσυστήματα.

Αυστηρές ποινές σε στελέχη της ΕΤΑ

Δυστυχώς όμως η διαχείριση της βιόσφαιρας από τον άνθρωπο έχει οδηγήσει στη μείωση της βιοποικιλότητας.

Δικαστήριο του Παρισιού καταδίκασε σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών ως κάθειρξης 10 ετών έξι μέλη της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ.

Κύριο αίτιο της εξαφάνισης των ειδών είναι η καταστροφή ή η αλλοίωση των περιοχών στις οποίες αυτά μπορούν να επιβιώσουν.

Η μεγαλύτερη ποινή -10 χρόνια- επιβλήθηκε στον 38χρονο Χουάν Αντόνιο Ολάρα Γκουρίντι που θεωρείται στρατιωτικός επικεφαλής της οργάνωσης και στη σύντροφό του Αϊνχόα Μουγκίθα Γκόνι, 35 ετών.

Μεταξύ των βιότοπων που έχουν υποστεί αλλοίωση ή καταστροφή περιλαμβάνονται οι υγρότοποι και τα τροπικά δάση.

Το δικαστήριο επέβαλε σε δύο άλλα μέλη της οργάνωσης ποινές κάθειρξης οκτώ ετών, επειδή κρίθηκαν ένοχοι για συμμετοχή σε δολοφονίες και επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα.

Τα ερημικά οικοσυστήματα βρίσκονται εκεί όπου η βροχόπτωση είναι πολύ χαμηλή.

Μία 25χρονη καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών, επειδή κρίθηκε ένοχη για επιμελητειακή υποστήριξη προς τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης και στον 32χρονο σύντροφό της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 15 μηνών.

Οικοσυστήματα που χαρακτηρίζονται από άγονα εδάφη, μικρή παραγωγικότητα και μικρή βιομάζα συναντώνται και σε περιοχές όπου τα χαρακτηριστικά του κλίματος θα επέτρεπαν πλούσια βλάστηση.

ΑΥΣΤΡΙΑ

Τα οικοσυστήματα αυτά είναι αποτέλεσμα ανθρώπινων παρεμβάσεων οι οποίες οδηγούν στην ερημοποίηση.

Έκθεμα και η σύριγγα κοκαΐνης της Σίσσυ

Οι λόγοι για τους οποίους ένα οικοσύστημα μπορεί να ερημοποιηθεί είναι η καταστροφή του από την όξινη βροχή, η αποψίλωση, όπως στην περίπτωση των τροπικών δασών, οι πυρκαγιές και η υπερβόσκηση στα μεσογειακά οικοσυστήματα.

Το Μουσείο Σίσσυ της Βιέννης αγόρασε 240 αντικείμενα που ανήκαν στη δημοφιλή αυτοκράτειρα Ελισάβετ της Αυστρίας (1837-1898), μεταξύ των οποίων η σύριγγα κοκαΐνης της αυτοκράτειρας.

Ρύπανση είναι η επιβάρυνση του περιβάλλοντος με κάθε παράγοντα (ρύπο) που έχει βλαπτικές επιδράσεις στους οργανισμούς.

Εκτός της σύριγγας, μεταξύ των αντικειμένων που αγοράστηκαν υπάρχει ένας νεογιλός της μελλοντικής συζύγου του Φραγκίσκου-Ιωσήφ, όπως και το βαφτιστικό της ένδυμα και το μαύρο πανωφόρι που, όπως φαίνεται, φορούσε η αυτοκράτειρα, όταν δολοφονήθηκε στη Γενεύη από έναν Ιταλό αναρχικό.

Στους ρύπους ανήκουν συγκεκριμένες χημικές ουσίες και διάφορες μορφές ενέργειας όπως η θερμότητα, ο ήχος και οι ακτινοβολίες.

Η σύριγγα κοκαΐνης υπήρχε μέσα σε θήκη φαρμακείου για ταξίδια, καθώς η χρήση κοκαΐνης ως ηρεμιστικής και αντικαταθλιπτικής ουσίας ήταν συνηθισμένη το 19ο αιώνα, δήλωσε η έφορος του μουσείου Κατρίν Ουντεράινερ.

Η ρύπανση, ανάλογα με το τμήμα της βιόσφαιρας που πλήττει, διακρίνεται σε ατμοσφαιρική, σε ρύπανση των υδάτων και σε ρύπανση του εδάφους.

Τα αντικείμενα αυτά, που προέρχονται από τον Γερμανό συλλέκτη Μάνφρεντ Κλάουντα, αγοράστηκαν από τη χήρα του έναντι 850.000 ευρώ, ανακοίνωσε η διεύθυνση του μουσείου, στη συλλογή του οποίου ανήκουν εφεξής 350 αντικείμενα της αυτοκράτειρας Σίσσυ.

Τα σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα που οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου, το φωτοχημικό νέφος, η εξασθένηση της στιβάδας του όζοντος και η όξινη βροχή.

Η ρύπανση των υδάτων είναι δυνατό να προκαλέσει διαταραχές στα υδάτινα οικοσυστήματα, όπως είναι η αύξηση του μικροβιακού φορτίου τους, που μπορεί να γίνει αιτία για τη διάδοση σοβαρών νοσημάτων, και το φαινόμενο του ευτροφισμού. Η συγκέντρωση στους ιστούς των οργανισμών των τοξικών χημικών ουσιών που δε βιοδιασπώνται αυξάνεται καθώς προχωρούμε κατά μήκος της τροφικής αλυσίδας και το φαινόμενο ονομάζεται βιοσυσσώρευση.

Η ρύπανση του εδάφους οφείλεται στις τοξικές ουσίες (ραδιενεργά απόβλητα, εντομοκτόνα, βαρέα μέταλλα κ.ά.) που αποθέτει σ' αυτό ο άνθρωπος, με συνέπεια την ερημοποίηση και τη διοχέτευση των τοξικών ουσιών στα υδάτινα οικοσυστήματα ή στα υπόγεια νερά.

ΛΕΞΕΙΣ - ΚΛΕΙΔΙΑ Βιοποικιλότητα Υγρότοποι Τροπικά δάση Ερημοποίηση Αποψίλωση Πυρκαγιές Υπερβόσκηση Ατμοσφαιρική ρύπανση Ρύποι Φαινόμενο θερμοκηπίου Φωτοχημικό νέφος Στιβάδα όζοντος Όξινη βροχή Ρύπανση υδάτων Ευτροφισμός Βιοσυσσώρευση Ρύπανση εδάφους Ηχορρύπανση