Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Σχόλιο

( τρεις τρόποι και μία λέξη :: 31/1/2006 21:20:50) 

Τρεις τρόποι και μία λέξη

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ είναι εδώ και καιρό γνωστό. Ο καρκίνος είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα υγείας που παρατηρούνται σήμερα στις αναπτυγμένες χώρες. Το γεγονός του καλοκαιριού άλλωστε, θεωρήθηκε -όχι άδικα- ως προπομπός μελλοντικών προθέσεων και γιατί όχι και εξελίξεων. Οι στατιστικές δείχνουν ότι αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου μετά τις καρδιοπάθειες. Το σενάριο λοιπόν γνωστό, όπως επίσης είναι γνωστό ότι πάντοτε υπάρχουν τρεις τρόποι για να κάνεις κάτι. Συνήθως εμφανίζεται σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, υπάρχουν όμως και καρκίνοι χαρακτηριστικοί της παιδικής ηλικίας. Ο πρώτος θέλει να το κάνεις από μόνος σου.

Ο καρκίνος έχει ως γνώρισμα τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των κυττάρων χωρίς αυτά να διαφοροποιούνται.

Ο δεύτερος να πληρώνεις κάποιον να το κάνει.

Τα καρκινικά κύτταρα διαφέρουν από τα φυσιολογικά κύτταρα, διότι συνεχίζουν να διαιρούνται ανεξέλεγκτα.

Κι ο τρίτος να απαγορεύεις στα παιδιά σου να το κάνουν.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη μιας μάζας κυττάρων, που ονομάζεται όγκος. Ο ΠΡΩΤΟΣ είναι ο πιο άμεσος, αλλά στη δεδομένη χρονική στιγμή τα εμπόδια είναι ανυπέρβλητα και δεν συμφέρει να γίνει τώρα. Οι όγκοι είναι καλοήθεις ή κακοήθεις. Ο δεύτερος είναι εξίσου άμεσος. Oι καλοήθεις όγκοι, των οποίων τα κύτταρα περιβάλλονται από συνδετικό ιστό, δεν είναι επεκτατικοί, δηλαδή δεν εισβάλλουν στους γύρω ιστούς και δεν εξαπλώνονται σε άλλα σημεία του σώματος. Τόσα θες, τόσα δίνω και γεια σας. Γενικά, δεν προκαλούν σοβαρή βλάβη στο σώμα, εκτός εάν λόγω του μεγέθους τους ασκούν πίεση σε ζωτικά όργανα. Έλα όμως που ο "εχων" τη δεδομένη στιγμή δεν είναι κουτός να θέλει να δώσει, αλλά και να ήθελε αυτά που θα ζητούσε δεν έχουν να του τα δώσουν. Αντίθετα, στους κακοήθεις όγκους τα κύτταρα εμφανίζουν διαφορετική μορφολογία σε σχέση με τα φυσιολογικά, εισβάλλουν στους γειτονικούς ιστούς, ενώ μέσω της κυκλοφορίας του αίματος ή της λέμφου είναι δυνατόν να μεταφερθούν σε άλλα σημεία του σώματος και να σχηματίσουν δευτερογενείς όγκους, φαινόμενο που ονομάζεται μετάσταση.

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ μάλιστα, το ότι δηλαδή οι βάσει του σεναρίου "θέλοντες" δεν έχουν να δώσουν, έρχεται σε πλήρη εναρμόνιση με τον τρίτο τρόπο. Ο καρκίνος είναι μια πολυσταδιακή και πολυπαραγοντική ασθένεια. Πώς; Τα αίτια του καρκίνου έχουν αναζητηθεί σε μολυσματικούς παράγοντες, σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, στον τρόπο ζωής και στις μεταλλάξεις. Όταν το ζητούμενο είναι ο "έχων" να "υποχρεωθεί" εκ των πραγμάτων να δώσει.

Έχουν βρεθεί δύο κατηγορίες γονιδίων, τα ογκογονίδια και τα ογκοκατασταλτικά γονίδια, που παίζουν ρόλο στην καρκινογένεση.

Να "υποχρεωθεί" οδηγούμενος ουσιαστικά σε οικονομικό στραγγαλισμό.

Τα ογκογονίδια προέρχονται από μεταλλάξεις γονιδίων που υπάρχουν στα φυσιολογικά κύτταρα και ονομάζονται πρωτοογκογονίδια.

Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί αποκλειστικά και μόνον από τα "παιδιά".

Τα γονίδια αυτά ρυθμίζουν τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό σε φυσιολογικές συνθήκες. ΟΤΑΝ ΟΜΩΣ δεν μπορείς να απαγορεύσεις ξεκάθαρα, μπορείς να υπαγορεύσεις παίζοντας με τις λέξεις στα "παιδιά". Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, γονιδιακές μεταλλάξεις ή χρωμοσωμικές ανωμαλίες είναι δυνατόν να μετατρέψουν τα γονίδια αυτά σε ογκογονίδια, με συνέπεια την εμφάνιση καρκίνου. Λες ας πούμε ένα "ενότητα" και έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, γιατί ξέρεις ότι επί της ουσίας δεν έχεις πει τίποτα.. Τα ογκοκατασταλτικά γονίδια καταστέλλουν την ανάπτυξη όγκων, ελέγχοντας τη δράση των γονιδίων που παίζουν ρόλο στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων.

ΥΓ1. Οποιαδήποτε σχέση με πρόσωπα και καταστάσεις είναι απολύτως συμπτωματική. Υπάρχουν τέσσερις γενικοί τρόποι αντιμετώπισης του καρκίνου, η χειρουργική επέμβαση, η ακτινοθεραπεία, η χημειοθεραπεία και η ανοσοθεραπεία. Έτσι δεν αναφέρεται συνήθως σε κάθε επιτυχημένο σενάριο; Η αποκρυπτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος θα οδηγήσει ενδεχομένως στην ανακάλυψη και άλλων γονιδίων που ενέχονται στην καρκινογένεση, ίσως μάλιστα να αποκαλύψει και τα αίτια της διαφορετικής προδιάθεσης των ατόμων στη νόσο.

ΥΓ2: Οι μεταγραφές τελείωσαν χθες.

Επίσης είναι ελπιδοφόρα η προοπτική της γονιδιακής θεραπείας και της δημιουργίας εμβολίων για συγκεκριμένες μορφές καρκίνου.

Μπορεί βέβαια κάποια ομάδα να αποκτήσει ελεύθερο ποδοσφαιριστή μέχρι και την 20η του μηνός, αλλά ποιος καλός παίκτης είναι χωρίς ομάδα Φλεβάρη μήνα, οπότε τελείωσαν ουσιαστικά χθες.

Ιδιαίτερη σημασία όμως στην αντιμετώπιση του καρκίνου έχει η πρόληψη.

Και η μόνη ομάδα της Θεσσαλονίκης που έκανε ουσιαστικές μεταγραφές είναι μία.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, όπως είναι η αποφυγή ή η διακοπή του καπνίσματος, η σωματική άσκηση, η υγιεινή διατροφή, η αποφυγή της άσκοπης έκθεσης στον ήλιο, θα βοηθήσουν να μειώσουμε την πιθανότητα να πάθουμε καρκίνο.

Αυτή με τα λιγότερα έσοδα από τις άλλες. ΛΕΞΕΙΣ - ΚΛΕΙΔΙΑ Όγκος Καλοήθεις όγκοι Κακοήθεις όγκοι Μετάσταση Περιβαλλοντικοί παράγοντες Μολυσματικοί παράγοντες Καρκινογόνοι παράγοντες Μεταλλάξεις Πρωτοογκογονίδια Ογκογονίδια Ογκοκατασταλτικά γονίδια Χειρουργική επέμβαση Χημειοθεραπεία Ακτινοθεραπεία Ανοσοθεραπεία Μαστογραφία

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ 1. Ποιες διαφορές υπάρχουν ανάμεσα σε έναν κακοήθη και σε έναν καλοήθη όγκο; 2. Ποια είναι τα αίτια της εμφάνισης του καρκίνου; 3. Ποιος είναι ο ρόλος των ογκογονιδίων και των ογκοκατασταλτικών γονιδίων στην καρκινογένεση; 4. «Το γεγονός ότι τα καρκινικά κύτταρα διαθέτουν μεταλλαγμένα γονίδια δε σημαίνει απαραίτητα ότι ο καρκίνος είναι κληρονομικό νόσημα». Να σχολιάσετε την παραπάνω πρόταση. 5. Ποια θεραπευτική μέθοδος ακολουθείται στην περίπτωση που ένας καρκίνος έχει κάνει μετάσταση; Ποιες είναι οι παρενέργειες αυτής της μεθόδου;