Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( μετακόμισε στη μούρθια ο χαλκιάς :: 31/1/2006 19:00:19) 

Μετακόμισε στη Μούρθια ο Χαλκιάς

Αυτοάνοσα νοσήματα

Στη 2η κατηγορία της Ισπανίας, με τη Μούρθια, θα αγωνίζεται ως το τέλος της σεζόν ο Κώστας Χαλκιάς (στη φωτογραφία με το νούμερο 13). Σε ορισμένες παθολογικές καταστάσεις, που ονομάζονται αυτοάνοσα νοσήματα, ο οργανισμός στρέφεται εναντίον των δικών του συστατικών, είτε παράγοντας αντισώματα (αυτοαντισώματα) που αναγνωρίζουν σαν ξένα και καταστρέφουν τα δικά του κύτταρα είτε ενεργοποιώντας κύτταρα που κατευθύνονται εναντίον των κυττάρων του οργανισμού. Ο διεθνής Έλληνας γκολκίπερ, που έμεινε πρόσφατα ελεύθερος από την Πόρτσμουθ, υπέγραψε εξάμηνο συμβόλαιο έναντι 200.000 ευρώ, αλλά και με την προοπτική ανανέωσης ως το 2008. Αυτοάνοσα νοσήματα είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος κ.ά. Ο 32χρονος Χαλκιάς, που έπαιξε ελάχιστα (έξι συμμετοχές) από πέρσι στην Πόρτσμουθ, θα ενισχύσει την 7η στη βαθμολογία της "segunda division" Μούρθια, που όμως διεκδικεί με αξιώσεις την άνοδο.

Αν και η αιτιολογία των αυτοάνοσων νοσημάτων δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί πλήρως, έχουν ωστόσο διατυπωθεί μερικές υποθέσεις που επιχειρούν να ερμηνεύσουν την εμφάνισή τους.

"Έρχομαι με όρεξη και φιλοδοξία για να βοηθήσω", υποστήριξε ο Χαλκιάς, που θα φορά τη φανέλα με το 13.

Ανάμεσα σ’ αυτές είναι και οι εξής: Σημειωτέον ότι την εστία της Μούρθια υπερασπίστηκε στο παρελθόν ένας ακόμη τερματοφύλακας που πέρασε από τον Ηρακλή, ο Αντρέας Ράινκε, που φεύγοντας από τον "γηραιό" το καλοκαίρι του 2001 είχε μια εξαιρετικά πετυχημένη σεζόν στη Μούρθια, την οποία μάλιστα είχε βοηθήσει να κερδίσει την άνοδό της στη μεγάλη κατηγορία.

• Ένας ιός μπορεί να «δανειστεί» πρωτεΐνες του κυττάρου - ξενιστή και να τις ενσωματώσει στο έλυτρό του.

Δ. ΜΠ.

Το ανοσοβιολογικό σύστημα θεωρεί τις πρωτεΐνες αυτές ξένες και στρέφεται εναντίον του ιού, αλλά και εναντίον όσων κυττάρων τις φέρουν, δηλαδή των κυττάρων του ίδιου του οργανισμού. • Τα Τ-λεμφοκύτταρα δεν έχουν «μάθει» να ξεχωρίζουν ορισμένα συστατικά των κυττάρων του ίδιου του οργανισμού από συστατικά ξένων κυττάρων, με αποτέλεσμα να επιτίθενται και στα κύτταρα του οργανισμού. Για παράδειγμα, συστατικά των κυττάρων των βαλβίδων της καρδιάς μοιάζουν με συστατικά ορισμένων βακτηρίων που δρουν ως αντιγόνα. Μετά από μια πιθανή μόλυνση από ένα τέτοιο βακτήριο τα αντισώματα που παράγονται στρέφονται και εναντίον κυττάρων του οργανισμού. • Μεταβάλλεται κάποιο συστατικό στα κύτταρα του οργανισμού ή εμφανίζεται ένα νέο, με αποτέλεσμα αυτά να αναγνωρίζονται σαν ξένα και να ενεργοποιούν το ανοσοβιολογικό σύστημα. • Συστατικά κυττάρων του οργανισμού που ανήκουν σε ιστούς οι οποίοι δεν αιματώνονται έντονα αναγνωρίζονται σαν ξένα (π.χ. η περίπτωση ανάπτυξης καταρράκτη).

Εικόνα 1.28: Εμβολιασμός στην παιδική ηλικία

Εικόνα 1.29: Ρευματοειδής αρθρίτιδα