Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Σχόλιο

( "μια ριπή τιμιότητας...." ) 

"Μια ριπή τιμιότητας…."

εισηγμένες

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε' Η ΗΓΕΜΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ (479-431 π.Χ.)

Οι ηλεκτρονικοί ήχοι του Ζαν Μισέλ Ζαρ ηρεμούν το ανάστατο τοπίο, ενώ ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι "δεν πιστεύει σε πυροτεχνήματα".

Καλύτερα κέρδη το 2003 για τις επιχειρήσεις

Κυρίες πηγές μας: Το Α' βιβλίο του Θουκυδίδη, η Αθηναίων Πολιτεία του Αριστοτέλη, οι Βίοι Αριστείδης, Θεμιστοκλής, Κίμων του Πλουτάρχου. Και να ήθελες…. κύριε Σημίτη!

Το 2002 ήταν μία από τις χειρότερες χρονιές για το Χρηματιστήριο, τους επενδυτές και τις εταιρείες. Φέτος, κάτι φαίνεται να αλλάζει. Κορυφαία τραπεζικά στελέχη εκφράζουν την αισιοδοξία τους και προβλέπουν αύξηση στα κέρδη των εισηγμένων επιχειρήσεων

Για πρώτη φορά, στους Περσικούς πολέμους, οι ελληνικές πόλεις παραμέρισαν τις συνεχείς διαιρέσεις τους για να υπερασπιστούν αυτό που αποτελούσε για τους πολίτες τους το υπέρτατο αγαθό, την ελευθερία. @@@ Τα λόγια του μικρού Αχιλλέα Σκέβη, του μικρού πρωταγωνιστή στην ταινία του Αγγελόπουλου:

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

Η νίκη τους εναντίον των Περσών δεν ερμηνεύεται διαφορετικά. "Στενοχωρήθηκα πολύ και δεν μπορούσα να κοιμηθώ, όταν σκοτώθηκε στην ταινία ο φίλος μου που καθαρίζαμε μαζί τζάμια…"

Επιχειρηματικά διαζύγια, εισαγγελικές έρευνες για επιχειρηματίες, πτώση κερδών στις εισηγμένες, λογιστικά σκάνδαλα στο εξωτερικό, ανατιμήσεις ευρώ, χρυσού, πετρελαίου, πτώση στα διεθνή χρηματιστήρια και φόβοι για πολεμικές συρράξεις έριξαν τον Γενικό Δείκτη στη Σοφοκλέους, το 2002, κατά 33%.

Από όλες τις ελληνικές πόλεις, η Αθήνα προσέφερε στον κοινό αγώνα τα περισσότερα. @@@ Η αγνότητα του εντεκάχρονου Αχιλλέα.

Παράλληλα, η μείωση της κερδοφορίας συνέχισε, στον δρόμο του 2001, όπως τουλάχιστον δείχνουν οι μέχρι σήμερα δημοσιευμένες λογιστικές καταστάσεις.

Ήταν επόμενο να δρέψει και τους καρπούς της νίκης. "Στο Κρυονέρι, σε ένα σπιτάκι 30 τετρ. μ. , ο μικρός πρωταγωνιστής του Αγγελόπουλου βιώνει μαζί τα αδέλφια του και τους γονείς του μια δύσκολη καθημερινότητα"

Η παρατεταμένη χρηματιστηριακή κρίση και η συνέχιση της μείωσης των κερδών των εισηγμένων κλόνισε και την εμπιστοσύνη των επενδυτών, επιδεινώνοντας το πρόβλημα στην αγορά.

Κερδίζει ένα μοναδικό κύρος. @@@ Με "αέρα νικητή" το τουρκικό κράτος…. επιμένει στις έμμεσες απειλές απέναντι στη Συρία.

Η ίδια κατάσταση συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Αμέσως συγκεντρώνονται γύρω της πολλές πόλεις του Αιγαίου. @@@ Μας υπενθυμίζει ο Γιώργος Τσιάρας από την "Εξουσία", "57 χώρες έχουν υπογράψει το Πρωτόκολλό του Κιότο, αλλά μόνο μία την έχει επικυρώσει: το μικρό έθνος των Νησιών Φίτζι…"

Το 2003 ήρθε και βρήκε ανακοινώσεις εισηγμένων εταιρειών που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, κυρίως λόγω αυξημένου δανεισμού και έλλειψης ρευστότητας.

Συνάπτεται η Συμμαχία της Δήλου. @@@ Παρακάτω λέει, "Αστυνομικοί πίσω από 10 % των υποθέσεων πορνείας"

Με τις φήμες για «κανόνια» και τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει σχεδόν καθημερινά νέο αρνητικό ρεκόρ, οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για αύξηση της κερδοφορίας των εισηγμένων εταιρειών ίσως να μοιάζουν με ειρωνεία.

Η δημιουργία αυτής της συμμαχίας, η εισροή στην πόλη ενός πλήθους ξένων, των μετοίκων, η εμφάνιση μεγάλων ηγετικών φυσιογνωμιών, η μετεξέλιξη του πολιτεύματος σε δημοκρατικότερη κατεύθυνση μεταβάλλουν σταδιακά την Αθήνα σε ηγέτιδα δύναμη στην Ελλάδα. @@@ Και παρεμβάσεις στο όνομα των φτωχών…. , ενώ οι φτωχοί έχουν αποδεχθεί τη φτώχεια τους…

Και όμως, υπάρχουν αντικειμενικές ενδείξεις ότι το 2003 θα είναι πολύ καλύτερο, σε σχέση με το 2002.

Η Ακρόπολη σε φωτογραφία του William Stilman.

@@@ Μέρα με τη μέρα χειροτερεύουν τα πράγματα για τους χρήστες και δραματική αύξηση των εφήβων χρηστών, σύμφωνα με την έκθεση του εθνικού κέντρου τεκμηρίωσης και πληροφόρησης για τα ναρκωτικά και την τοξικομανία.

Σύμφωνα με τις δημοσιευμένες λογιστικές καταστάσεις του εννεαμήνου 2002, η κερδοφορία των εισηγμένων μειώθηκε κατά 17%.

@@@ "Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία η εθνικότητα του εκμεταλλευτή, αλλά τουλάχιστον δε μας επιτρέπει να συνεχίζουμε να προσποιούμαστε τις περιστέρες, όταν η μορφή μας δανείζεται γνωρίσματα του κόρακα.

Από τις λογιστικές καταστάσεις για ολόκληρο το 2002, που έχουν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα, δεν φαίνεται να ανατρέπεται σημαντικά το ποσοστό τού 17%.

Δε μας το επιτρέπει ο θάνατος της Ιρίνας, μια ριπή τιμιότητας καταπάνω στο θώρακα της υποκρισίας" αναφωνεί ο Π. Μπουκάλας, καθώς κλείνουν οι σημερινές σελίδες.

Σύμφωνα με πρόβλεψη της Salomon Smith Barney, τα κέρδη των εισηγμένων το 2002 αναμένεται να σημειώσουν πτώση κατά 10%.

Αύξηση κερδών το 2003

Ο ίδιος επενδυτικός οίκος εκτιμά ότι το 2003 θα πραγματοποιηθεί αύξηση στα κέρδη των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών κατά 14%. Ακόμη πιο αισιόδοξη είναι η εκτίμηση της Alpha Finance, η οποία προβλέπει αύξηση κερδοφορίας κατά 18%. Ωστόσο, αναλυτές επισημαίνουν ότι τα κέρδη του 2003 «βοηθούνται» από το γεγονός ότι θα συγκριθούν με μια κακή χρονιά, όπως ήταν το 2002.

Από την πλευρά τους, τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι το ελληνικό και το διεθνές μακροοικονομικό περιβάλλον, όπως διαγράφεται για το 2003, επιτρέπει στις εισηγμένες εταιρείες να «πάρουν το αίμα τους πίσω». Η αισιοδοξία στηρίζεται στις προβλέψεις σχετικά με τους ρυθμούς ανάπτυξης, τη ζήτηση και την ωρίμανση των επενδύσεων που έχουν γίνει από τις επιχειρήσεις τα προηγούμενα χρόνια.

«Κλειδί» οι αναδιαρθρώσεις

Ανδρέας Βρανάς, υποδιοικητής Εθνικής Τράπεζας. Θετικές προοπτικές, παρά την αβεβαιότητα του πολέμου

Αισιόδοξος για την κερδοφορία των εισηγμένων εταιρειών είναι ο υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας κ. Ανδρέας Βρανάς.

Όπως δήλωσε στην «ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ», «οι μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις, ιδίως μετά τις πραγματοποιηθείσες αναδιαρθρώσεις εντός των ομίλων, τον έλεγχο του λειτουργικού κόστους και την κεφαλαιακή τους ισχυροποίηση, είναι σήμερα σε πολύ καλή θέση να αξιοποιήσουν το όφελος από τη διαφαινόμενη έναρξη της οικονομικής ανάκαμψης στη διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ένωση των 25 χωρών, αλλά και στις γειτονικές βαλκανικές χώρες, που βρίσκονται πλέον στην τελική φάση της ενταξιακής διαδικασίας. Έτσι, παρά την αβεβαιότητα που δημιουργεί το ενδεχόμενο ενός πολέμου, οι προοπτικές για το 2003, όσον αφορά τις εργασίες και την κερδοφορία των επιχειρήσεων, παραμένουν θετικές».

Ο κ. Βρανάς διευκρινίζει ότι «η οικονομική επιβράδυνση στις ΗΠΑ και στην Ε.Ε. κατά την τελευταία τριετία πράγματι δημιούργησε προβλήματα και στην ελληνική οικονομία, ιδίως στους κλάδους που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις διεθνείς εξελίξεις, όπως ο τουρισμός, η επιβατηγός ναυτιλία και οι εξαγωγικοί κλάδοι της μεταποίησης. Κατ' επέκταση, μικρότερες αρνητικές επιδράσεις δέχθηκαν και άλλοι τομείς, όπως το λιανικό εμπόριο διαρκών αγαθών και τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και πληροφορικής». Ωστόσο, παρατηρεί ότι, «λόγω του εξωγενούς χαρακτήρα των αρνητικών επιδράσεων, οι ευρύτερες συνέπειες στην ελληνική οικονομία είναι, μέχρι σήμερα, εξαιρετικά περιορισμένες. Η οικονομική ανάπτυξη της χώρας οδηγείται από ισχυρούς εγχώριους παράγοντες, κυρίως από τις ιδιωτικές και τις δημόσιες επενδύσεις, που στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό των παραγωγικών μονάδων και την αναβάθμιση των υποδομών και έχουν μόνιμες θετικές επιπτώσεις στην οικονομία μας».

Οι επενδύσεις ωριμάζουν

Γιώργος Προβόπουλος, οικονομικός σύμβουλος Alpha Bank. Τώρα αναμένεται να αποδώσουν καρπούς οι επενδύσεις

Αισιόδοξος είναι και ο οικονομικός σύμβουλος της Alpha Bank, καθηγητής κ. Γιώργος Προβόπουλος. Μιλώντας στην «ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» δήλωσε ότι «τα κέρδη των εισηγμένων εταιρειών το 2003 αναμένονται αυξημένα σε σχέση με το 2002». Εξηγώντας τους λόγους, επεσήμανε ότι «η οικονομική δραστηριότητα πραγματοποιείται με υψηλούς ρυθμούς, γεγονός το οποίο αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Το γεγονός αυτό δημιουργεί αισιοδοξία στον επιχειρηματικό κόσμο. Από τη στιγμή που οι επιχειρηματίες νιώθουν ασφάλεια και σιγουριά προχωρούν σε επενδύσεις και σε βελτίωση της θέσης των εταιρειών τους. Οι ίδιες διαπιστώσεις ισχύουν και για τους ρυθμούς ζήτησης στην ελληνική οικονομία. Σημαντικός, επίσης, παράγοντας για την αύξηση της κερδοφορίας των εισηγμένων φέτος αποτελεί το γεγονός ότι τα τελευταία τέσσερα με πέντε χρόνια οι επιχειρήσεις προχώρησαν σε μεγάλες επενδύσεις, οι οποίες σήμερα αρχίζουν να ωριμάζουν και να αποδίδουν. Οι επενδύσεις αυτές έγιναν και λόγω άντλησης κεφαλαίων από το Χρηματιστήριο, τα προηγούμενα χρόνια. Ειδικότερα, οι επενδύσεις πολλών επιχειρήσεων που έγιναν στα Βαλκάνια θα αρχίσουν να αποδίδουν, καθώς αποκαθίσταται κλίμα πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή. Επιπλέον, στην αύξηση της κερδοφορίας των εισηγμένων θα βοηθήσουν οι μεγάλες αναδιαρθρώσεις που έχουν γίνει σε πολλές εταιρείες και κλάδους. Αυτό έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό στις τράπεζες και γενικότερα στον χρηματοοικονομικό κλάδο. Τα κέρδη των τραπεζών αναμένεται φέτος να αυξηθούν κατά 10%-15%. Αυτό θα βοηθήσει σημαντικά στην αύξηση της συνολικής κερδοφορίας, δεδομένου ότι τα κέρδη των τραπεζών συμμετέχουν περίπου κατά το ένα τρίτο στο σύνολο της κερδοφορίας των εισηγμένων».

Υπάρχουν δυσκολίες

Περικλής Χανάκης, διευθυντής Τομέα Πίστης Aspis Bank. Υπάρχουν αστάθμητοι και ευμετάβλητοι παράγοντες

Επιφυλακτικός είναι ο διευθυντής του Τομέα Πίστης της Aspis Bank, κ. Περικλής Χανάκης. Όπως εξηγεί, «η επιφύλαξη σχετικά με την κερδοφορία το 2003 στηρίζεται στο γεγονός ότι υπάρχουν διάφοροι αστάθμητοι και ευμετάβλητοι παράγοντες, όπως είναι το Χρηματιστήριο, το πετρέλαιο, ο πόλεμος κ.ά., που μπορεί, ανάλογα με την εξέλιξή τους, να επιδεινώσουν ή να βελτιώσουν προβλήματα που μεταφέρουν οι εισηγμένες εταιρείες από προηγούμενα χρόνια.

Ένα από τα προβλήματα αυτά είναι η έλλειψη ρευστότητας και το μικρό περιθώριο κέρδους. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι για τη χρήση του 2003 οι ισολογισμοί των εταιρειών θα συνταχθούν με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, τα οποία θα μας δώσουν μια πιο ρεαλιστική και αντιπροσωπευτική εικόνα των εισηγμένων».

Τέλος στις φήμες

Αντίδοτο στις φήμες για την οικονομική κατάσταση των εισηγμένων εταιρειών αναζητούν οι αρμόδιες αρχές. Ήδη, μελετάται η υποχρέωση να προειδοποιούν εγκαίρως οι εισηγμένες για την πορεία της κερδοφορίας τους, πριν από τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων τους ανά τρίμηνο. Η υποχρέωση αυτή μελετάται να είναι αυστηρότερη στην περίπτωση που τα αποτελέσματα διαμορφώνονται σε μικρότερα επίπεδα από τα προβλεπόμενα.

Από τη μελέτη των αρμόδιων αρχών προέκυψε ότι στην Ελλάδα θα μπορούσε:

1. Να προβλέπεται υποχρεωτική «προειδοποίηση κερδών» (profit warning) το πολύ σε έναν μήνα από το κλείσιμο κάθε τριμήνου, σε περίπτωση που τα αποτελέσματα είναι μικρότερα από τα προβλεπόμενα. Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα δημοσιεύονται υποχρεωτικά εντός δύο μηνών από το κλείσιμο του τριμήνου.

2. Να καθοριστεί ένα προβλεπόμενο ποσοστό που θα ορίζει την έννοια «μικρότερα αποτελέσματα από τα προβλεπόμενα». Το ποσοστό αυτό μπορεί να προκύπτει, για παράδειγμα, σε σχέση με τα αποτελέσματα του αντίστοιχου τριμήνου του προηγούμενου έτους ή σε σχέση με εκείνα που η εταιρεία είχε αφήσει να εννοηθούν, με βάση παλαιότερες ανακοινώσεις.

3. Να υπάρξει, εναλλακτικά, πιο χαλαρό πλαίσιο για την προειδοποίηση κερδών. Για παράδειγμα, να υπάρξει κάποια σχετική προσθήκη για «προειδοποίηση κερδών» στην υπάρχουσα νομοθεσία, η οποία αφορά την υποχρεωτική δημοσιοποίηση γεγονότων που μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην πορεία της εταιρείας και στην τιμή της μετοχής της.