Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( παικτης του δικεφαλου ο μελισσης για τα επομενα τεσσερα χρονια :: 25/1/2006 21:35:35) 

Τη φανέλα του ΠΑΟΚ θα φορά από την ερχόμενη Τρίτη ο Χρήστος Μελίσσης.

Επαγωγικό φαινόμενο

ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΕΦΑΛΟΥ Ο ΜΕΛΙΣΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ

Πολλές φορές η κατανομή των ηλεκτρονίων στους ομοιοπολικούς δεσμούς δεν είναι συμμετρική.

ΠΑΟΚτσής από τώρα

Δηλαδή, τα δεσμικά ηλεκτρόνια έλκονται ισχυρότερα από το ένα άτομο απ’ ότι το άλλο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας πολικός ομοιοπολικός δεσμός, ο οποίος επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη χημική δράση του μορίου.

Ο κύβος ερρίφθη κι από την Τρίτη, ο Χρήστος Μελίσσης μετακομίζει στην Τούμπα και θα φορά τη φανέλα του ΠΑΟΚ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Η πολικότητα αυτή εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τη διαφορά ηλεκτραρνητικότητας μεταξύ των συνδεομένων ατόμων.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΒΕΝΤΙΔΗ

Όμως, η πόλωση ενός δεσμού μπορεί να επηρεαστεί και από γειτονικά άτομα ή ομάδες ατόμων που έλκουν ή απωθούν ηλεκτρόνια.

Χθες επήλθε οριστική συμφωνία με τον Πανσερραϊκό, ο οποίος δέχθηκε να παραχωρήσει τον 23χρονο κεντρικό αμυντικό άμεσα, ο Κοντέων ήδη έκλεισε στην ομάδα των Σερρών και ο Μελίσσης θα τεθεί από βδομάδα στη διάθεση του Κωστίκου.

- Επαγωγικό φαινόμενο ονομάζεται η μετατόπιση ηλεκτρονίων (πόλωση) ενός δεσμού, λόγω της παρουσίας γειτονικών ομάδων ή ατόμων.

Η συμφωνία προβλέπει ότι τη Δευτέρα θα παίξει για τελευταία φορά με τον Πανσερραϊκό, στο παιχνίδι με την Παναχαϊκή, στην Πάτρα και την Τρίτη θα περάσει από την Τούμπα για να υπογράψει το συμβόλαιό του και να κάνει την πρώτη του προπόνηση με τη φανέλα του ΠΑΟΚ.

Για παράδειγμα στο 1-χλωροβουτάνιο ο δεσμός C-Cl είναι πολικός γιατί το Cl, ως πλέον ηλεκτραρνητικό του C, έλκει περισσότερο το κοινό ζεύγος ηλεκτρονίων.

Πρόκειται για μία εξέλιξη, που χαροποίησε τον Κωστίκο, που πιστεύει στον 23χρονο κεντρικό αμυντικό και να προτιμούσε να τον έχει μαζί του από τώρα, ώστε να δουλέψει μαζί του το επόμενο πεντάμηνο και από το καλοκαίρι να τον έχει έτοιμο ακόμη και για την ενδεκάδα.

Αυτό μπορούμε να το συμβολίσουμε ως εξής:

Ο ΜΕΛΙΣΣΗΣ ενημερώθηκε χθες το απόγευμα για τη συμφωνία των δύο ομάδων και δεν έκρυψε την χαρά του για το γεγονός ότι από την Τρίτη θα ανήκει στη δύναμη του ΠΑΟΚ.

[pic] όπου, το βέλος από σύμβαση, κατευθύνεται προς το άτομο που έλκει περισσότερο το ζεύγος ηλεκτρονίων.

"Είμαι πολύ χαρούμενος, γιατί ένα όνειρό μου γίνεται πραγματικότητα.

Η πόλωση αυτή μεταξύ C-Cl μεταδίδεται και στους γειτονικούς δεσμούς C-C, με αποτέλεσμα να τους πολώνει, σύμφωνα με το σχήμα: [pic]

Οποιοσδήποτε ξεκινά να παίζει ποδόσφαιρο, από μικρός ονειρεύεται να παίξει σε μια μεγάλη ομάδα κι εγώ θα φορέσω τη φανέλα μιας πολύ μεγάλης ομάδας.

Δηλαδή, η παρουσία του Cl προκαλεί έλλειμμα ηλεκτρικού φορτίου στο πρώτο άτομο άνθρακα (φορτίο δ+).

Γνωρίζω ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για μένα, αλλά αυτό δεν με φοβίζει.

Αυτό με τη σειρά του έλκει ηλεκτρόνια από το δεύτερο άτομο άνθρακα (που αποκτά μικρότερο φορτίο δδ+) και το δεύτερο έλκει ηλεκτρόνια από το τρίτο άτομο άνθρακα (που αποκτά ακόμα μικρότερο φορτίο δδδ+).

Θα κάνω ό,τι μπορώ για να δικαιώσω τους ανθρώπους, που με εμπιστεύτηκαν" είπε ο νέος παίκτης του ΠΑΟΚ, που ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα από την Νάουσα και τα τελευταία 4,5 χρόνια είναι βασικό στέλεχος του Πανσερραϊκού.

Μετά το τρίτο άτομο άνθρακα η μετατόπιση ηλεκτρονίων θεωρείται αμελητέα και μπορεί να αγνοηθεί.

Κι όπως όλα δείχνουν, θα είναι η τελευταία μεταγραφή του ΠΑΟΚ στην περίοδο του Ιανουαρίου.

- Οι υποκαταστάτες (άτομα ή ομάδες ατόμων) που έλκουν ηλεκτρόνια, π.χ. αλογόνα προκαλούν το –Ι επαγωγικό φαινόμενο. Η σειρά αύξησης του –Ι επαγωγικού φαινομένου για μια σειρά υποκαταστατών είναι: C6H5- < -NH2 < -OH < -I < -Br < -Cl < -F < -CN < -ΝΟ2. - Οι υποκαταστάτες που απωθούν τα ηλεκτρόνια π.χ. μέταλλα προκαλούν το +Ι επαγωγικό φαινόμενο. Η σειρά αύξησης του +Ι επαγωγικού φαινομένου για μια σειρά υποκαταστατών είναι: H- < CH3- < C2H5- < -(CH3)2CH- 3C- < COO- < O- Με το επαγωγικό φαινόμενο ερμηνεύονται πολλές ιδιότητες οργανικών ενώσεων, καθώς και μηχανισμοί πολλών αντιδράσεων. Να θυμίσουμε ότι με το επαγωγικό φαινόμενο ερμηνεύεται πολλές φορές η ισχύς ενός οξέος ή μιας βάσης σε συσχετισμό με τη μοριακή δομής τους (π.χ. γιατί το χλωροαιθανικό οξύ είναι ισχυρότερο οξύ από το αιθανικό οξύ, βλέπε κεφάλαιο 3).