Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( μετα τον μπασινα, κι ο χαριστεας για τη μαγιορκα :: 19/1/2006 19:59:24) 

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΜΠΑΣΙΝΑ, ΚΙ Ο ΧΑΡΙΣΤΕΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΓΙΟΡΚΑ

Ο ρόλος του ηλεκτρολυτικού συνδέσμου (γέφυρα άλατος)

Άγγελος… εξάγγελος

-Η γέφυρα άλατος επιτρέπει την κίνηση ιόντων μεταξύ των δύο ημιστοιχείων, ώστε να κλείσει το κύκλωμα.

Στην Ελλάδα διέρρευσε ότι ο πραγματικός λόγος που ο Άγγελος Μπασινάς "έγραψε" την ΑΕΚ δεν ήταν το οικονομικό, αλλά η πρόταση από σύλλογο κορυφαίου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που όπως αποκαλύφθηκε ήταν η Μαγιόρκα.

Πιο αναλυτικά στην περίπτωση του στοιχείου Daniell η γέφυρα άλατος παίζει τον εξής ρόλο:

Μόνο που στην ομάδα του Έκτορ Κούπερ, όπου εκτός απροόπτου θα συνεχίσει την καριέρα του, ο Μπασινάς ίσως έχει για παρέα έναν συμπαίκτη του στην πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Αρχικά το διάλυμα Zn2+ είναι ηλεκτρικά ουδέτερο γιατί τα αρνητικά φορτία των [pic] είναι απολύτως ίσα με τα θετικά φορτία των Zn2+.

Και μάλιστα συνονόματο: τον Άγγελο Χαριστέα (φωτογραφία)!

Με τη δημιουργία των Zn2+, λόγω οξείδωσης του Zn, το διάλυμα αναμένεται να φορτιστεί θετικά.

Η εφημερίδα "Diario de Mallorca" των Βαλεαρίδων κυκλοφόρησε χθες υποστηρίζοντας πως "η τρίτη χειμερινή μεταγραφή της Μαγιόρκα θα είναι ο Έλληνας Άγγελος Χαριστέας ή ο Νορβηγός Στέφεν Ίβερσεν"…

Αντίθετα, στο διάλυμα του ηλεκτρόδιου Cu φτάνουν ηλεκτρόνια τα οποία ανάγουν Cu2+ και ελαττώνουν τη συγκέντρωση του.

Το ενδιαφέρον, άλλωστε, των Ισπανών για τον επιθετικό του Άγιαξ είναι γνωστό από μήνες και δεδομένου ότι ο ολλανδικός σύλλογος είναι θετικός στο να πουλήσει τον "Χάρι", δεν αποκλείεται το θέμα να προχωρήσει.

Έτσι αναμένεται το διάλυμα του Cu2+ να φορτιστεί αρνητικά.

Η Μαγιόρκα, που και φέτος δίνει μάχη για να μείνει στην Πριμέρα Ντιβιζιόν, έχει ήδη αποκτήσει τον Αργεντινό επιθετικό Πισκουλίτσι, αλλά με δεδομένο ότι επιθετικά είναι… ανύπαρκτη (ειδικά ο Λάμπρος Χούτος έχει απογοητεύσει), κινείται για την απόκτηση ενός ακόμη φορ.

Τέτοιος όμως διαχωρισμός ηλεκτρικών φορτίων δεν είναι εύκολο να υπάρξει ή απαιτεί δαπάνη σημαντικού ποσού ενέργειας.

Δ. ΜΠ.

Έτσι, πρακτικά δε θα μπορούσε να λειτουργήσει το γαλβανικό στοιχείο. Η χρησιμότητα της γέφυρας άλατος, όπως φαίνεται και στο σχήμα 4.3, είναι να εμποδίζει αυτή τη συσσώρευση φορτίων στα δύο δοχεία. Αυτό επιτυγχάνεται με μετακίνηση θετικών ιόντων προς στο δεξιό δοχείο και αρνητικών στο αριστερό. Αν δε γινότανε αυτή η μετακίνηση ιόντων, τα φορτία που θα συσσωρεύονταν στα δύο δοχεία θα προκαλούσαν άμεση διακοπή στη ροή των ηλεκτρονίων και η αντίδραση θα σταματούσε. Η γέφυρα, δηλαδή, άλατος δε συμμετέχει στη χημική αντίδραση, αλλά είναι απαραίτητη για τη δημιουργία του στοιχείου. Στα συνηθισμένα στοιχεία, δηλαδή, στις μπαταρίες που χρησιμοποιούμε στο σπίτι, η επαφή μεταξύ των δύο διαλυμάτων γίνεται με μία πορώδη μεμβράνη που επιτρέπει στα ιόντα να κινούνται μεταξύ των δύο διαλυμάτων. Να σημειωθεί ότι μια μπαταρία είναι ένα ή περισσότερα εν σειρά συνδεδεμένα γαλβανικά στοιχεία.

ΣΧΗΜΑ 4.4 Το στοιχείο Daniell στο εργαστήριο.