Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( το μηνυμα του κατσαβακη προς τους παικτες :: 13/2/2006 21:49:49) 

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΚΑΤΣΑΒΑΚΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ

ε. Δείκτες - Ογκομέτρηση

Δεν χαλαρώνουμε ποτέ

87. Το ασθενές οξύ ΗΑ χρησιμοποιείται ως δείκτης και έχει Κa = 2,5=10-6.

Διάχυτη είναι η ικανοποίηση στον Απόλλωνα Καλαμαριάς, μετά την κατάκτησης του βαθμού της ισοπαλίας στο Περιστέρι.

Όταν σε υδατικό διάλυμα το πηλίκο [ΗΑ] / [Α-] είναι μεγαλύτερο του 10, το χρώμα του διαλύματος είναι κόκκινο, ενώ όταν [ΗΑ] / [Α-] είναι μικρότερο του 0,1, το χρώμα του διαλύματος γίνεται μπλε.

Οι "κοκκινόμαυροι" συνεχίζουν να κάνουν όνειρα για κάτι παραπάνω από την παραμονή της ομάδας στην κατηγορία, αλλά ο Μάκης Κατσαβάκης προσπαθεί να χαμηλώσει τους τόνους.

α. Σε ποια τιμή του pH το χρώμα του διαλύματος γίνεται κόκκινο;

"Δεν είναι θέμα δειλίας να μην θέτουμε πιο υψηλούς στόχους" τόνισε ο Σερραίος τεχνικός στον "ΕXTRA Sport" και εξηγεί τι φοβάται:

β. Σε ποσότητα διαλύματος ΝΗ3 0,1 Μ προσθέτουμε μια σταγόνα από το δείκτη.

"Αυτό που θέλω στη συνέχεια είναι να μη χαλαρώσουμε και να επιδιώξουμε τη διαρκή βελτίωση.

Τι χρώμα θα πάρει το διάλυμα;

Βλέπετε, ότι όχι μόνο καμία ομάδα δεν έχει παραιτηθεί από το στόχο της παραμονής, αλλά όλοι οι αντίπαλοί μας ενισχύθηκαν".

Δίνεται Kb = 10-5.

Η ΚΑΛΗ πορεία της ομάδας στο δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος συνεχίζεται και ο Κατσαβάκης προσπαθεί να διορθώσει τα λάθη.

88. Η φαινολοφθαλεΐνη είναι δείκτης, που όταν προστεθεί σε διάλυμα με pH μεγαλύτερο του 10 παίρνει κόκκινο χρώμα, ενώ παραμένει άχρωμο, αν το pH του διαλύματος είναι μικρότερο του 8.

"Η ομάδα μας έχει αδυναμίες και αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να προσπαθούμε καθημερινά να βελτιωνόμαστε και να παρουσιαζόμαστε συνεχώς καλύτεροι" είπε ο τεχνικός του Απόλλωνα και αναφέρθηκε στη συνεργασία που έχει με τη διοίκηση της ομάδας:

Ένα από τα παρακάτω διαλύματα: α. διάλυμα HCl 0,01 M, β. διάλυμα NaOH 0,01 M, γ. διάλυμα CH3COOH 0,01 Μ, δ. διάλυμα CH3COONa 0,01 M πήρε χρώμα κόκκινο, όταν προστέθηκε σ’ αυτό μια σταγόνα φαινολοφθαλεΐνης.

"Τόσο με τον Ηλία Δαμήλο όσο και με τον Τάσο Λαζαρίδη διατηρώ πολύ καλή συνεργασία, αφού και από τις δύο πλευρές επιδεικνύεται ωριμότητα.

Ποιο ήταν το διάλυμα αυτό;

Ωστόσο, μία σχέση δοκιμάζεται στις δύσκολες στιγμές…" 89. Για την πλήρη εξουδετέρωση 50 mL διαλύματος CH3COOH 0,1 M απαιτούνται 25 mL διαλύματος NaOH. Το τελικό σημείο αυτής της εξουδετέρωσης πιστοποιείται με την αλλαγή του χρώματος του δείκτη, που είχαμε προσθέσει στην αρχή στο διάλυμα του οξέος. α. Ποια είναι η Μolarity του διαλύματος του NaOH; β. Ποια είναι η τιμή του pH του διαλύματος στο τελικό σημείο; γ. Ποιον από τους δύο δείκτες θα χρησιμοποιούσατε για την ογκομέτρηση αυτή: ηλιανθίνη με περιοχή αλλαγής χρώματος του δείκτη pH:3 - 4,4 ή φαινολοφθαλεΐνη με περιοχή αλλαγής pH:8,3 - 10,1; Δίνεται: K a CH3COOH = 10-5.

90. Ποιον από τους παρακάτω δείκτες θα διαλέγατε για την ταυτοποίηση του σημείου εξουδετέρωσης CH3COOH (Ka = 1,8=10-5) με ΝΗ3 (Kb = 1,8=10-5); Στη παρένθεση δίνονται οι περιοχές pH στις οποίες οι δείκτες αλλάζουν χρώμα. α. ερυθρό του κογκό (pH: 3 - 5) β. ερυθρό του αιθυλίου (pH: 4,5 - 6,5) γ. κυανούν της βρωμοθυμόλης (pH: 6 - 7,6) δ. ερυθρό της κρεζόλης (pH: 7,2 - 8,8)