Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Σχόλιο

( ο ρεχάγκελ πήρε νέα "φανέλα"; :: 19/1/2006 19:07:01) 

Ο Ρεχάγκελ πήρε νέα "φανέλα";

Παρατηρήσεις

Μπορεί τα ράσα να μην κάνουν τον παπά, όμως είναι δεδομένο το συναισθηματικό δέσιμο της ποδοσφαιρικής -και όχι μόνο- Ελλάδας με την… τιμημένη φανέλα του Euro 2004. 1. Ο νόμος Raoult ισχύει και όταν έχουμε περισσότερες από μία μη πτητικές διαλυμένες ουσίες. Αυτής που φορούσαν οι Έλληνες διεθνείς, όταν έγραψαν το ανεπανάληπτο έπος στα γήπεδα της Πορτογαλίας, το αξέχαστο καλοκαίρι του 2004. Τότε, n = n1+ n2 + n3 +… Η τιμημένη λοιπόν, αποσύρθηκε, αν και θα έχει πάντα περίοπτη θέση στην αθλητική συλλογή του Έλληνα φίλαθλου και κυρίως στην καρδιά του… 2. Ο νόμος του Raoult μπορεί να εφαρμοστεί και σε μίγματα πτητικών υγρών.

ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ του αν άρεσε ή όχι η φανέλα, το στιλ ή οι γραμμές της, δεν θα μπούμε.

Στην περίπτωση αυτή το κάθε υγρό δρα ως διαλύτης, που διαλύει το άλλο.

Προτιμούμε την ουσία και το μήνυμα που "γεννάει" η νέα εμφάνιση.

Αυτό σημαίνει ότι η τάση των ατμών του καθενός υγρού μειώνεται, σύμφωνα με το νόμο του Raoult.

Νέα φανέλα, λοιπόν.

Έτσι, στην περίπτωση διαλύματος πτητικών υγρών Α και Β, ισχύει: PA = PAo χΑ και PΒ = PΒo χΒ

Μπορούμε να μιλήσουμε για μια νέα εποχή;

Όπου, PAo και PΒo: οι τάσεις ατμών των καθαρών υγρών Α και Β PA και PΒ: οι τάσεις ατμών των υγρών Α και Β, όταν τα υγρά αυτά είναι αναμιγμένα μεταξύ τους και χΑ, χΒ: τα γραμμομοριακά κλάσματα των Α και Β στο διάλυμα.

Υπάρχουν οι προϋποθέσεις να σταθούμε με αξιοπρέπεια στο γήπεδο και να παρουσιάσουμε μια ομάδα ικανή να παλεύει όλα τα παιχνίδια και να έχει στόχους κι όχι να θυμίζει κάτι από μια παρηκμασμένη πρωταθλήτρια Ευρώπης, που πέρασε σαν πυροτέχνημα από την ποδοσφαιρική πραγματικότητα;

3. Ο νόμος του Raoult είναι ακριβής σε ιδανικά διαλύματα.

Δύσκολο να απαντηθούν ελαφρά τη καρδία.

Ιδανικό θεωρείται το διάλυμα του οποίου οι διαμοριακοί δεσμοί μεταξύ διαλύτη -διαλυμένου σώματος (π.χ. Α-Β) είναι της ίδιας περίπου ισχύος με αυτούς που εμφανίζονται μεταξύ των μορίων διαλύτη - διαλύτη (π.χ. Α-Α) και διαλυμένου σώματος - διαλυμένου σώματος (π.χ. Β-Β).

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ θα δοθούν στην πράξη.

Πιθανόν κανένα διάλυμα δεν καλύπτει πλήρως τις προϋποθέσεις αυτές.

"Οι φανέλες δεν κάνουν τους παίκτες, αλλά οι παίκτες τις φανέλες"… διέγνωσε σωστά ο Μιχάλης Καψής και απομένει να δούμε με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό.

Πολλά όμως διαλύματα θεωρούνται ότι προσεγγίζουν ικανοποιητικά την εικόνα αυτή, ώστε να θεωρούνται ιδανικά.

Ποια θα είναι η φιλοσοφία με την οποία ο Οτο Ρεχάγκελ θα χαράξει την νέα πορεία, έχοντας ως στόχο πάντα την πρόκριση στα τελικά του Euro 2008.

Παράδειγμα φέρνουμε το μίγμα υδρογονανθράκων στη βενζίνη ή το μίγμα βενζολίου - τολουολίου.

Πάντως, κάποιες πρώτες ενδείξεις, όπως η κλήση του άνεργου Μπασινά και ο αποκλεισμός- ξεκούραση του Κατσουράνη, δεν αποτελούν και το καλύτερο δυνατό προμήνυμα από τον Γερμανό τεχνικό.

Γενικώς ο νόμος του Raoult εφαρμόζεται ικανοποιητικά σε αραιά διαλύματα μοριακών ενώσεων σε υγρά, καθώς και σε διαλύματα δύο χημικά παρομοίων υγρών.

Οφείλουμε, όμως, να επιδείξουμε υπομονή για να δούμε αν πήρε νέα… "φανέλα" κι αυτός.

Πρέπει πάντως να τονισθεί ότι ο νόμος αυτός με κατάλληλη τροποποίηση μπορεί να εφαρμοστεί και σε αραιά διαλύματα ιοντικών ενώσεων.

Αν η τάση ατμών είναι μεγαλύτερη απ΄ αυτή που προβλέπεται από το νόμο του Raoult, τότε έχουμε θετική απόκλιση από το νόμο. Οι αποκλίσεις αυτές μπορούν να αποδοθούν στη διάσπαση ισχυρών διαμοριακών δεσμών κατά την ανάμιξη π.χ. δεσμών υδρογόνου. Παράδειγμα διαλύματος με θετική απόκλιση είναι η αιθανόλη - βενζόλιο. Αν η τάση ατμών βρεθεί μικρότερη απ΄ αυτή που προβλέπεται από το νόμο του Raoult, τότε έχουμε αρνητική απόκλιση. Οι αποκλίσεις αυτές μπορούν να αποδοθούν στο σχηματισμό ισχυρών διαμοριακών δεσμών κατά την ανάμιξη π.χ. δεσμών υδρογόνου. Παράδειγμα διαλύματος με αρνητική απόκλιση είναι το μίγμα ακετόνης - χλωροφόρμιου.

Παράδειγμα 1.6 Ποια είναι η τάση ατμών υδατικού διαλύματος γλυκόζης (C6H12O6) περιεκτικότητας 5% w/w στους 27 oC, αν η τάση ατμών του νερού στους 27 oC είναι Ρ 0= 30 mmHg; ΛΥΣΗ Η γλυκόζη επειδή είναι στερεό δε δίνει ατμούς. Οι μόνοι ατμοί που προκύπτουν από το διάλυμα είναι αυτοί του νερού. Το διάλυμα δίνει λιγότερους ατμούς από το καθαρό νερό και η τάση ατμών του διαλύματος Ρ δίνεται από τον τύπο: [pic] Στη συγκεκριμένη περίπτωση 100 g διαλύματος περιέχουν 5 g C6H12O6 και 95 g Η2Ο, άρα: [pic] (Μr γλυκόζης = 180 και [pic] = 18) και: [pic]

Εφαρμογή Ποια η τάση ατμών υδατικού διαλύματος ουσίας Α 10% w/w η οποία δεν είναι ηλεκτρολύτης και έχει σχετική μοριακή μάζα 100; (Η τάση ατμών του Η2Ο στην ίδια θερμοκρασία είναι 30,6 mmHg).