Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Ανάλυση

( μειώνεται επικίνδυνα ο αριθμός των νέων ) 

Μειώνεται επικίνδυνα ο αριθμός των νέων ΤΡΙΤΗ ΑΠΟΨΗ

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 3.12

Σοβαρές ανησυχίες πρέπει να προκαλέσουν τα στοιχεία επιστημονικής έρευνας για την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα, που παρουσίασε συντάκτρια της "Μακεδονίας".

Όχι στον πόλεμο

Επίπεδος πυκνωτής με χωρητικότητα C=5μF, συνδέεται με πηγή τάσης V=10V. Σύμφωνα με αυτά, ενώ στην Τουρκία γεννιούνται κάθε χρόνο 1. 600. 000 παιδιά, στην Ελλάδα γεννιούνται μόνο 98. 000.

Η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να πρωταγωνιστήσει

Χωρίς να αποσυνδέσουμε τον πυκνωτή από την πηγή, εισάγουμε ανάμεσα στους οπλισμούς του μια πλάκα διηλεκτρικού, διηλεκτρικής σταθεράς Κ=5, που καταλαμβάνει ολόκληρο το χώρο μεταξύ των οπλισμών του. Μερικά από τα αίτια του φαινομένου αυτού είναι η μείωση του αριθμού των γάμων σε πανελλήνια κλίμακα, η αύξηση του αριθμού των διαζυγίων, η αντισύλληψη, η μετανάστευση, η έλλειψη επαρκούς αριθμού βρεφονηπιακών σταθμών, η ανάπτυξη νέων προτύπων ζωής, η απασχόληση της γυναίκας σε επαγγέλματα έξω από το σπίτι, η κοινωνική και οικονομική ανασφάλεια των νεαρών ζευγαριών και άλλα.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Να υπολογιστεί η αύξηση του φορτίου, που προκάλεσε η εισαγωγή του διηλεκτρικού.

Η δημοσιογράφος αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής: Αν έκρινε κανείς την "υπόθεση" Ιράκ με βάση τη σημερινή πραγματικότητα και τη λογική θα μπορούσε έως και να στοιχηματίσει ότι δεν θα υπάρξει πόλεμος. "Ένας από τους παράγοντες που συνετέλεσαν στην υπογεννητικότητα είναι η αστυφιλία, με αποτέλεσμα να αποδυναμωθούν οι αγροτικές περιοχές και να στερηθεί η Ελλάδα των εστιών υπεργεννητικότητας.

Αποδεικτικά στοιχεία - και μάλιστα αδιάσειστα - ότι ο Σ. Χουσεΐν κατέχει όπλα μαζικής καταστροφής δεν έχουν υπάρξει.

Συγχρόνως, στα αστικά κέντρα τα διαμερίσματα των πολυκατοικιών δεν ευνοούν την ανάπτυξη πολυμελών οικογενειών.

(Οι ένδεκα άδειες κεφαλές ούτε κατά διάνοια συνιστούν κάτι τέτοιο και πολύ περισσότερο αιτία πολέμου).

Επιπλέον, στην πόλη, η γειτονιά και το πρόχειρο γήπεδο για παιχνίδια των παιδιών δεν υπάρχουν.

Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ ζητούν επιπλέον χρόνο για να κάνουν τη δουλειά τους.

Τουναντίον, ανθούν το εμπόριο ναρκωτικών, τα πορνογραφικά έντυπα και θεάματα, που δηλητηριάζουν παντοιοτρόπως τα νιάτα.

Η ευρωπαϊκή αλλά και η αμερικανική κοινή γνώμη δείχνουν όλο και πιο αντίθετες σε πολεμικές περιπέτειες.

Πέραν της ερήμωσης της αγροτικής περιοχής από τα νεαρά γόνιμα άτομα, που με την αστυφιλία εγκαταλείπουν την επαρχία, υπάρχει και άλλη αιτία υπογεννητικότητας στις αγροτικές περιοχές.

Οι αγορές δίνουν πεντακάθαρα σήματα.

Οι γονείς δηλαδή αποκτούσαν πολλά παιδιά για να τους βοηθούν στις αγροτικές εργασίες, και απαιτούσαν πολλά εργατικά χέρια".

Τέλος, η ανάδειξη του προβλήματος της Βόρειας Κορέας καθιστά ορατή διά γυμνού οφθαλμού την κυριαρχία του δόγματος: "δύο μέτρα και δύο σταθμά". Δε χρειάζεται πολλή σκέψη, για να διαπιστώσει κανείς πως η κατάσταση είναι τραγική.

Ποιος, όμως, μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά ότι η πολιτική της ομάδας Μπους χαράσσεται με βάση την πραγματικότητα;

Η δημοσιογράφος στο ρεπορτάζ της παραθέτει αντικειμενικά στοιχεία, τα οποία σχηματίζουν μια ζοφερή εικόνα.

Μάλλον κανείς, όταν ακόμα και η "περιστερά" Πάουελ φτάνει να δηλώνει πως για να γίνει επίθεση δεν χρειάζονται αποδείξεις. Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις άλλων ερευνητών, ο γάμος εξακολουθεί να αποτελεί προσδοκία για κοινωνική και οικονομική άνοδο, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις. Ποιος βάζει το χέρι του στη φωτιά ότι η πολιτική της ομάδας Μπους έχει σχέση με τη λογική; Η σηματοδότηση της έννοιας της προίκας έχει μεταλλαχθεί στα κοινά περιουσιακά στοιχεία, ενώ στη μέση και την υψηλή αστική τάξη η οικονομική ευμάρεια μέσω γάμου είναι συνήθως στόχος ζωής, παρά τη συμβολή της μόρφωσης. Μάλλον κανείς, όταν αγνοούνται τα προφανή αποσταθεροποιητικά αποτελέσματα τυχόν επίθεσης στην περιοχή και τον κόσμο ολόκληρο και οι ολοφάνερες επιπτώσεις της στη διεθνή οικονομία. Το 35% των γυναικών, που εργάζονται στην Ελλάδα, ανήκει κυρίως στην εργατική και μικρομεσαία τάξη.

Ενώ, λοιπόν, η πραγματικότητα και η λογική οδηγούν στο συμπέρασμα πως δεν θα υπάρξει επίθεση, η πολιτική της ομάδας Μπους δεν φαίνεται να έχει μεγάλη σχέση με αυτά.

Παρ' όλα αυτά, στις μικροαστικές οικογένειες ο άνδρας συνεχίζει να αρνείται τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την είσοδο της γυναίκας στην αγορά εργασίας.

Επιπλέον, δε, κινητοποιώντας τόσο μεγάλο αριθμό δυνάμεων στον Κόλπο δημιουργεί έναν αυτόνομο παράγοντα υπέρ της εμπλοκής, αφού η καθυστέρησή της θα αυξάνει εκθετικά το κόστος συντήρησης αυτών των δυνάμεων.

Κύριο χαρακτηριστικό της μεσαίας τάξης είναι η συμμετρία των ρόλων, με τον άνδρα όμως να έχει τον κυρίαρχο ρόλο, όταν η εκπαίδευσή του είναι υψηλότερη.

Γιατί, όμως ο κ. Μπους μοιάζει να ελκύεται περισσότερο από το "άνοιγμα της πόρτας του φρενοκομείου", παρά από τη λογική;

Στις νεόπλουτες οικογένειες, η γυναίκα διαδραματίζει κυρίως διακοσμητικό ρόλο.

Γιατί αδιαφορεί αν γίνεται ο καλύτερος στρατολόγος του Μπιν Λάντεν, δικαιώνοντας στα μάτια των - δυνάμει - οπαδών του, τις παρανοϊκές θεωρίες περί σύγκρουσης Δύσης - Ισλάμ;

Όσο για τα παιδιά, ακολουθούν και αυτά τους νέους δρόμους που διανοίγονται.

Το πετρέλαιο δεν αρκεί ως ερμηνεία.

Η συντριπτική πλειοψηφία των οικογενειών ωθεί τα παιδιά προς της μόρφωση, ξοδεύοντας ορισμένες φορές το υψηλότερο ποσοστό των εισοδημάτων της για σπουδές στο εξωτερικό.

Το κύριο δείχνει να είναι η επικράτηση μιας σκληροπυρηνικής, εθνικιστικής, μιλιταριστικής, υπερδεξιάς ηγετικής ομάδας περί τον Μπους, με μανιχαϊστική, ηθικολογική ρητορική και το "αυτοκρατορικό σύνδρομο" που αυτή η ομάδα επέβαλε στην πολιτική των ΗΠΑ

Σύγχρονο φαινόμενο αποτελούν επίσης οι μητέρες που ονειρεύονται τις κόρες τους "συλφίδες" σε τηλεοπτικά σόου.

Το σύνδρομο αυτό αποτυπώθηκε στην έκθεση προς το Κογκρέσο με τίτλο "Η Εθνική Στρατηγική Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών", η οποία συνιστούσε μεγάλη ιστορική τομή, αφού ενταφίαζε την πολιτική της "ανάσχεσης" που ακολούθησαν οι ΗΠΑ μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, προκρίνοντας την πολιτική των "προληπτικών χτυπημάτων" και την αδιαφορία - παράκαμψη του Διεθνούς Δικαίου και Θεσμών.

Οι ίδιοι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το σεξ και η αναπαραγωγή αντιστοιχούν πλέον σε διαφορετικές λειτουργίες του συζυγικού ζεύγους, ενώ η ανάγκη για ασφάλεια και στοργή εμφανίζεται περισσότερο επιτακτική.

Εξαιτίας αυτών των τελευταίων, οι στιγμές είναι ιστορικές και οριακές για τον κόσμο ολόκληρο.

Ας ξαναγυρίσουμε όμως στην υπογεννητικότητα.

Δεν κρίνεται μόνο η τύχη του Ιράκ ή ευρύτερα της Μέσης Ανατολής αλλά η πορεία του κόσμου τις ερχόμενες δεκαετίες.

Κατά το δημοσιογράφο Μάικ Σπέκτερ, η πληθυσμιακή κατάρρευση απειλεί την Ευρώπη.

Ακριβώς γι' αυτό η Ευρώπη, η οποία θα έχει το επόμενο διάστημα τέσσερις χώρες της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχει βαρύ φορτίο στους ώμους της.

Στην ήπειρό μας δεν υπάρχει πλέον ούτε μία χώρα που να διαθέτει τόσα παιδιά, που να μπορούν να αντικαταστήσουν αυτούς που πεθαίνουν.

Κατόρθωσε στην πρώτη φάση του δράματος να έλθει το θέμα στον ΟΗΕ, κάμπτοντας την αρχική στάση των ΗΠΑ.

Η Ιταλία, η Γερμανία, η Ισπανία και η Ελλάδα αποτελούν παραδείγματα σύμφωνα με τα οποία οι πολίτες ηλικίας άνω των 60 χρόνων είναι περισσότεροι από τους νέους ηλικίας κάτω των 20 ετών.

Τώρα αυτό δεν φτάνει.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και ο κ.Ζαν Κλοντ Σενέ, διευθυντής του εθνικού ινστιτούτου δημογραφικών ερευνών της Γαλλίας.

Δεν αρκεί να πάρει ο ΟΗΕ τις αποφάσεις, πρέπει αυτές οι αποφάσεις να κινούνται και στην κατεύθυνση της ειρηνικής εξόδου από την κρίση.

"Το πρόβλημα μπορούμε να το εξετάσουμε από φιλοσοφικής πλευράς", τονίζει ο Γάλλος επιστήμονας.

Η Ευρώπη έχει την "έξωθεν καλή μαρτυρία".

"Η Ευρώπη είναι γηραιά και κατάκαμπτη και γι' αυτό φθίνει.

Συντάχθηκε με όλες τις επεμβάσεις που είχαν συγκεκριμένη αιτιολογία και νομιμοποιητική βάση: στον Κόλπο, στη Βοσνία, στο Αφγανιστάν αλλά και μ' αυτή στο Κοσσυφοπέδιο, η οποία δεν στηριζόταν, μεν, σε ρητή εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά σε σωρεία ψηφισμάτων και σε μια μεγάλη συμμαχία κρατών.

Ίσως είναι αυτός ο φυσιολογικός κύκλος της ζωής του κάθε πολιτισμού, κάτι αναπότρεπτο δηλαδή.

Κανείς, τέλος, δεν μπορεί να την κατηγορήσει πως τρέφει φιλικά αισθήματα προς τον "Χασάπη της Βαγδάτης".

Άλλωστε, από άλλης απόψεως, ο έλεγχος των γεννήσεων είναι επιθυμητός.

Η Ευρώπη έχει τις αξίες, τις παραδόσεις, τον πολιτισμό αλλά και τον "πρότερο βίο" που την νομιμοποιούν να πει "όχι στον πόλεμο" και να κάνει ό,τι μπορεί ώστε αυτό το όχι να κυριαρχήσει.

Πάρτε, για παράδειγμα, την Κίνα και το Μπαγκλαντές, ή τις περισσότερες αφρικανικές χώρες.

Η Ευρώπη έχει, μ' αφορμή αυτό το θέμα, την ιστορική ευκαιρία να γίνει μεγάλη δύναμη προς όφελος του πλανήτη.

Εκεί η μείωση των γεννήσεων θεωρείται μέγα κατόρθωμα.

Αν τη χάσει, δεν θα προκληθεί βλάβη μόνο στα συμφέροντά της αλλά στον κόσμο ολόκληρο.

Πρέπει ωστόσο να κοιτάζουμε πέρα από τους αριθμούς.

Ας εισακουσθούν, λοιπόν, όσα ζήτησε ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ από τον προεδρεύοντα Κ. Σημίτη, στην πρόσφατη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Και εδώ πρέπει να πούμε ότι η Ευρώπη βρίσκεται ενώπιον μιας πολύ σημαντικής τάσης. Διότι δεν μπορείς να έχεις έναν επιτυχημένο κόσμο, όταν δεν υπάρχουν παιδιά μέσα σ' αυτόν".

Σε πολλούς επιστήμονες η υπογεννητικότητα προκαλεί απελπισία. Άλλοι εκφράζουν αγανάκτηση: "Υπάρχουν γονείς που κάθονται με χαρτί και μολύβι, για να υπολογίσουν πόσο θα τους κοστίσουν, αν αποκτήσουν ένα, δύο ή τρία παιδιά". Από την άλλη πλευρά υπάρχουν πολλά νεαρά ζευγάρια που επιθυμούν να αποκτήσουν έστω ένα παιδί. Μεταξύ αυτών υπάρχουν και πολλοί επιστήμονες. Πώς όμως να επιδιώξουν την απόκτηση παιδιού, όταν και οι δύο σύζυγοι παίρνουν από το πρωί τους δρόμους, αναζητώντας εργασία; Άλλη κατηγορία νεαρών ζευγαριών, με περιορισμένους πόρους, όταν αποκτήσει παιδί, το περιφέρει από τη μια πεθερά στην άλλη, για να τρέξουν μετά οι δύο σύζυγοι στη δουλειά τους με την ψυχή στο στόμα. Τέλος, βλέπει κανείς ζευγάρια χωρίς εισόδημα να αποκτούν τρία και τέσσερα παιδιά και να μην έχουν τη δυνατότητα να τα προσφέρουν ένα ποτήρι γάλα.

Τα στοιχεία και οι θεωρίες εκφράζουν μια πραγματικότητα. Υπάρχει όμως και μια άλλη πραγματικότητα, περισσότερο οδυνηρή.

Β.