Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Οικονομική είδηση

( βραζιλιάνικος ιός στη σοφοκλέους ) 

ΣΤΟ 6,21% ΕΦΤΑΣΑΝ ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

"Φουντώνει" η ακρίβεια στις πόλεις του ευρώ

Ε) Κυκλική αντιστρεπτή μεταβολή

Βραζιλιάνικος ιός στη Σοφοκλέους

Η Αθήνα, στον κατάλογο με τις ακριβότερες πόλεις, από την 84η θέση πέρυσι έφθασε στην 70ή. Πάντως, είναι η δεύτερη πιο φθηνή στην Ε.Ε.

Κυκλική ονομάζουμε μια μεταβολή στην οποία το σύστημα μετά από μια διεργασία επιστρέφει στην ίδια κατάσταση.

Η ελληνική αγορά απώλεσε περίπου 185 μονάδες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Τετάρτης -η μεγαλύτερη πτώση σε μία συνεδρίαση το 1999- παρά την απόφαση της ΤτΕ να μειώσει το επιτόκιο παρέμβασης 14 ημερών κατά 0,25%, σε 12%.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΟΥΤΣΗ

Σχ. 2.16 Το σχήμα α παριστάνει γραφικά μια αντιστρεπτή κυκλική μεταβολή. Το εμβαδόν της χρωματισμένης επιφάνειας στο σχήμα β δίνει το έργο του αερίου κατά την μεταβολή Α [pic] Β. Το έργο κατά τη μεταβολή Β [pic] Α είναι κατ' απόλυτη τιμή ίσο με το εμβαδόν της χρωματισμένης επιφάνειας στο σχήμα γ, η αλγεβρική του τιμή όμως είναι αρνητική. Το συνολικό έργο προκύπτει αν από το εμβαδόν του σχήματος β αφαιρέσουμε το εμβαδόν του σχήματος γ. Από την αφαίρεση αυτή προκύπτει το εμβαδόν που περικλείει η γραμμή του διαγράμματος (σχ. δ).

Η διεθνής αβεβαιότητα σχετικά με τις νομισματικές εξελίξεις στη Βραζιλία επηρέασε τις διεθνείς αγορές, οι οποίες αντέδρασαν με σημαντικές πτώσεις.

Τις τιμές να ανεβαίνουν βλέπουν όλες οι πόλεις στη ζώνη του ευρώ, ανάμεσά τους και η Αθήνα.

Το σχήμα 2.16 παριστάνει μια κυκλική αντιστρεπτή μεταβολή ορισμένης ποσότητας αερίου.

Η απόφαση της ΤτΕ δεν ήταν αναμενόμενη από την αγορά και συνεπώς αποτελεί ένα στοιχείο έκπληξης το οποίο αναμένεται να ενσωματωθεί στις τιμές των μετοχών όταν η διεθνής αναταραχή καταλαγιάσει.

Η τελευταία επισκόπηση, του περιοδικού "The Economist", για το κόστος ζωής σε 134 πόλεις τους κόσμου, κατατάσσει όλες τις πόλεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε υψηλότερες θέσεις για το 2003, σε σύγκριση με πέρυσι. Το αέριο αρχικά βρισκόταν στην κατάσταση Α και μετά από μια διεργασία επιστρέφει πάλι στην αρχική κατάσταση Α.

Εκτιμούμε λοιπόν ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς παραμένουν θετικές.

Η Αθήνα ανέβηκε 14 θέσεις ψηλότερα το 2003, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Το έργο του αερίου μπορεί να υπολογιστεί ως εξής:

Την ίδια στιγμή, μόνο το Λονδίνο, που δεν είναι στη ζώνη του ευρώ, έχασε έδαφος στην παγκόσμια κατάταξη.

Το έργο του αερίου κατά τη μεταβολή από το Α στο Β είναι ίσο με το εμβαδόν του τμήματος που είναι σκιασμένο με κόκκινο και είναι θετικό, γιατί το αέριο εκτονώνεται.

Σύμφωνα με την υπηρεσία ερευνών του περιοδικού, Intelligence Unit, η Αθήνα, από 84η πιο ακριβή πόλη στον κόσμο, έφτασε για το 2003 στην 70ή θέση.

Το έργο, κατά τη μεταβολή από το Β στο Α, είναι ίσο με το εμβαδόν του τμήματος που είναι σκιασμένο με πράσινο και είναι αρνητικό γιατί το αέριο συμπιέζεται.

Την ίδια στιγμή, η Αθήνα είναι 28% φθηνότερη από την καρδιά των Ηνωμένων Πολιτειών, τη Νέα Υόρκη.

Το έργο του αερίου σε ολόκληρη την κυκλική μεταβολή που είναι το αλγεβρικό άθροισμα αυτών των έργων, είναι ίσο με το εμβαδόν που περικλείει η κλειστή γραμμή που περιγράφει τη μεταβολή. "ΤΑ ΝΕΑ" εξασφάλισαν ολόκληρη τη λίστα με την κατάταξη των 134 πόλεων του κόσμου, αλλά και τη λίστα με τις αναλυτικές τιμές σε Αθήνα, Παρίσι, Λονδίνο, Ρώμη, Μιλάνο, Μαδρίτη και Νέα Υόρκη, για καθένα από τα 167 προϊόντα που συνυπολογίστηκαν, ώστε να βγουν τα αποτελέσματα της έρευνας.

Το ολικό έργο σε μια κυκλική αντιστρεπτή μεταβολή είναι ίσο με το εμβαδόν που περικλείεται από τη γραμμή του διαγράμματος, στη γραφική παράσταση p-V.

Η Αθήνα αποδεικνύεται πως είναι η πιο φτηνή από τις υπόλοιπες έξι πόλεις και η δεύτερη πιο φτηνή στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη Λισαβώνα της Πορτογαλίας.

Εάν η κυκλική μεταβολή διαγραφόταν κατά την αντίθετη φορά, για να υπολογίσουμε το έργο θα αφαιρούσαμε από το μικρό εμβαδόν το μεγάλο.

Η ενίσχυση του ευρώ

Έτσι, το συνολικό έργο θα ήταν αρνητικό. "Η ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου, τους τελευταίους δώδεκα μήνες, ανέβασε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ στην παγκόσμια κατάταξη των πόλεων για το κόστος ζωής", είπε μιλώντας στα "ΝΕΑ" ο κ. Τζον Κοπστέικ, ένας από τους επιμελητές της έρευνας του "Economist". Επομένως σε μια αντιστρεπτή κυκλική μεταβολή, το έργο είναι θετικό όταν η γραφική παράσταση της μεταβολής διαγράφεται με τη φορά των δεικτών του ρολογιού και αρνητικό όταν διαγράφεται με την αντίθετη φορά. Όπως λέει ο ίδιος, "την ίδια στιγμή αυτό σήμανε την αποδυνάμωση του δολαρίου και συνεπώς την πτώση στην κατάταξη των χωρών που χρησιμοποιούν δολάρια".

Επειδή το αέριο επιστρέφει στην αρχική του κατάσταση, η μεταβολή στην εσωτερική του ενέργεια είναι μηδέν [pic]. Η είσοδος του ευρώ και στην Ελλάδα αύξησε το κόστος ζωής τόσο για τους κατοίκους της χώρας όσο και για τους επισκέπτες της από χώρες του δολαρίου ή του γιεν. Εφαρμόζοντας τον πρώτο θερμοδυναμικό νόμο στην κυκλική μεταβολή έχουμε [pic] Οι στρογγυλοποιήσεις που έγιναν σε όλα τα αγαθά και υπηρεσίες αύξησαν τον πληθωρισμό της χώρας μας και συνεπώς ανέβασαν το κόστος ζωής για τους Έλληνες.

Στην κυκλική μεταβολή η θερμότητα που απορροφά ή αποδίδει το αέριο ισούται με το έργο που παράγει ή δαπανά.

Από την άλλη, η ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου έκανε τη ζωή για τους επισκέπτες της χώρας μας πιο ακριβή. "Το κόστος ζωής σε σύγκριση με άλλες πόλεις εκτός ζώνης του ευρώ παρουσίασε αλματώδη αύξηση", σημειώνει ο επιμελητής της έρευνας.

Πώς γίνεται ο υπολογισμός

Ο ίδιος περιέγραψε τον τρόπο που διεξάγεται η επισκόπηση, η οποία λαμβάνει υπόψη της σχεδόν 50.000 τιμές προϊόντων. "Διαθέτουμε ερευνητές σε καθεμία από τις 134 πόλεις που συμπεριλαμβάνονται στην έρευνα. Οι άνθρωποι αυτοί καταγράφουν τις τιμές για 167 προϊόντα και υπηρεσίες σε κάθε πόλη", λέει ο κ. Κοπστέικ. Τα αγαθά και οι παροχές χωρίζονται σε δέκα κατηγορίες, ανάλογα με το είδος τους (για παράδειγμα, "το καλάθι της νοικοκυράς", μεταφορές, τσιγάρα, αλκοόλ, διασκέδαση, ένδυση, ενοικίαση σπιτιών, αγορά αυτοκινήτου κ.λπ.). Οι ερευνητές λαμβάνουν υπόψη τους όχι μία αλλά τρεις τιμές για το κάθε προϊόν, από το κόστος του σε σούπερ μάρκετ μέχρι την αντίστοιχη τιμή σε μαγαζιά πολυτελείας. Η επισκόπηση διεξάγεται δύο φορές τον χρόνο, Μάρτιο και Σεπτέμβριο.