Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Οικονομική είδηση

( η κινηση στο χρηματιστηριο ) 

Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ Δύο άνθρωποι, δύο κόσμοι…

Απάντηση :

"Έριξε άγκυρα" χθες η Σοφοκλέους

Ένα "αταίριαστο ζευγάρι" ο Πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης - Εντελώς τυπικές οι σχέσεις τους

Γνωρίζουμε ότι [pic]

Με οριακή πτώση κατά 0,01% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση

ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ

Πολλαπλασιάζοντας αριθμητή και παρονομαστή του υπόρριζου με τον αριθμό Avogadro (ΝΑ) προκύπτει [pic] (1.11)

ΑΘΗΝΑ.-

Ο Κ. Σημίτης κατηγορεί τον Κ. Καραμανλή ότι λαϊκίζει αφόρητα.

Όμως [pic] επομένως [pic] και [pic](Μ: η γραμμομοριακή μάζα)

Ελαφρές απώλειες παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης Τιμών στη Σοφοκλέους, καταγράφοντας πτώση κατά 0,01% και διαμορφούμενος στις 2.983,34 μονάδες.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από την πλευρά του, τού προσάπτει ότι δεν τολμά να συγκρουστεί με κατεστημένα συμφέροντα, ενώ τον εξοργίζει το γεγονός ότι δεν του δείχνει εμπιστοσύνη ακόμη και για την ενημέρωση σε εθνικά θέματα.

Άρα η σχέση (1.11) γίνεται [pic]

Τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε αρκετά χαμηλότερα, αργότερα, ωστόσο, οι πτωτικές τάσεις διακόπηκαν, με αποτέλεσμα να αντισταθμιστούν οι αρχικές ζημιές, λόγω της αντιστροφής των τάσεων και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Οι τύχες των δύο ανδρών είναι απόλυτα συνδεδεμένες από το 1996.

Αντικαθιστώντας στο SI [pic].

Αποτέλεσμα ήταν οι μετοχές του βιομηχανικού και του κατασκευαστικού δείκτη να ανακάμψουν και να κλείσουν με κέρδη της τάξης του 1,19% και 2,14%, αντίστοιχα, σε αντίθεση με τις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες δέχθηκαν και τις περισσότερες πιέσεις, με αποτέλεσμα να κλείσουν με οριακές απώλειες της τάξης του 0,72%.

Οι μεταξύ τους σχέσεις όμως παραμένουν ψυχρές και τυπικές. Η ταχύτητα αυτή είναι πολύ μεγάλη, είναι περίπου 6900 km/h.

Όπως ανέφεραν χρηματιστηριακοί κύκλοι, οι πρωινές πιέσεις προήλθαν κυρίως από μικροεπενδυτές, ενώ οι μετέπειτα πιέσεις προήλθαν από τους εγχώριους θεσμικούς επενδυτές, οι οποίοι, ταυτόχρονα με το γύρισμα στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, βρήκαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν, διοχετεύοντας στην αγορά την αυξημένη ρευστότητά τους.

Άλλη ηλικία, άλλες παραστάσεις, άλλες εμπειρίες, άλλη παιδεία, άλλον τρόπο σκέψης έχει ο Πρωθυπουργός, άλλον, εντελώς διαφορετικό, έχει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι ξένοι επενδυτές βρέθηκαν και αυτοί στην πλευρά των αγοραστών, αλλά η συμμετοχή τους ήταν πολύ περιορισμένη, ενώ αρκετές ήταν και οι ακυρώσεις ή αναβολές εντολών αγοράς, με αφορμή τα συνεχιζόμενα τεχνικά προβλήματα και την καθυστέρηση στη μετάδοση δεδομένων στο Χρηματιστήριο.

Πώς βλέπει, όμως, ο ένας τον άλλον;

Πάντως, οι μικροί επενδυτές εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι, ενώ πολλά θα κριθούν από την πορεία των διεθνών αγορών, αλλά και από την πολιτική των επιτοκίων που θα ακολουθήσει η Τράπεζα της Ελλάδος, δεδομένης και της πορείας του πληθωρισμού.

Και τι σκέφτεται ο καθένας από τους δύο για τον θεσμικό αντίπαλό του;

Η χθεσινή συνεδρίαση

Σύμφωνα με συνεργάτες και των δύο πολιτικών αρχηγών, με τους οποίους μίλησαν "τα ΝΕΑ", δεν είναι μόνον η προσωπική χημεία που δεν λειτουργεί, αλλά και ο καθένας από τους δύο βρίσκει στον άλλον σοβαρές πολιτικές ελλείψεις.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 67,984 δισ. δρχ.

Ο Σημίτης για τον Καραμανλή

Στον τραπεζικό τομέα, η μετοχή της "Εθνικής" έκλεισε στις 67.100 δρχ., της "Ιονικής" στις 15.915 δρχ., της "Εμπορικής" στις 30.410 δρχ., της "Εργασίας" στις 35.800 δρχ. και της "Πίστεως" στις 32.300 δρχ.

"Λαϊκίζει σε βαθμό ανυπόφορο"

Στο βιομηχανικό τομέα, η κοινή μετοχή της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ έκλεισε στις 4.200 δρχ., της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στις 2.748 δρχ., του ΟΤΕ στις 8.300 δρχ., η κοινή της Ιντρακόμ στις 14.900 δρχ., της ΑΓΕΤ Ηρακλής στις 8.180 δρχ. και η κοινή της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ στις 23.100 δρχ.

Τι σκέφτεται ο κ. Κώστας Σημίτης για τον Κώστα Καραμανλή;

Από τις 278 μετοχές που διαπραγματεύθηκαν χθες, 160 έκλεισαν με άνοδο, 108 με πτώση, ενώ η τιμή δέκα μετοχών παρέμεινε σταθερή.

Στην αρχή, πάντως, τον βρήκε "συμπαθή".

Ο δείκτης FTSE/ASE 20 έκλεισε στις 1.881,25 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,59%.

Αυτόν τον χαρακτηρισμό χρησιμοποίησε μετά την παρθενική ομιλία του νέου αρχηγού της Ν.Δ. στη Βουλή, τον Μάιο του 1997.

Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο (κατά 8%) κατέγραψαν οι μετοχές των εταιρειών ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ, ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΑΛΟΥΜΥΛ ΜΥΛΩΝΑΣ, ΚΕΡΑΝΗΣ (κ-π), ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ (κ-π), CONNECTION, ΜΠΗΤΡΟΣ, ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (κ).

Δεν επρόκειτο να τον χρησιμοποιήσει ξανά.

Αντίθετα, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι μετοχές των επιχειρήσεων ΚΑΡΕΛΙΑΣ (-7,3%), ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ (-7%), ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ (-5,8%), ΣΑΤΟ-π (-5,8%), ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΠΟΘΗΚΩΝ-κ (-5,6%), ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ (-5,4%), ΕΡΓΑΣ (-5,1%), ΜΙΝΕΡΒΑ (-4,7%), ΚΑΛΠΙΝΗΣ (-4,5%), ΤΕΧΝΟΔΟΜΗ (-4,3%).

Για τον Πρωθυπουργό ο κ. Καραμανλής είναι πρώτα απ' όλα ο θεσμικός αντίπαλος. Και όπως είχε πει ο ίδιος μετά το περίφημο debate, στις εκλογές του 2000, "σέβεται όλους όσους μετέχουν στον δημόσιο βίο, ιδιαίτερα όταν βρίσκεται σε αντιπαράθεση μαζί τους". Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τρέφει ιδιαίτερη εκτίμηση για τον αρχηγό της Ν.Δ. ή ότι "απολαμβάνει" την αντιπαράθεση μαζί του.

Όπως λένε στενοί συνεργάτες του, ο κ. Σημίτης δεν πιστεύει ότι ο κ. Κ. Καραμανλής στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Δεν τον θεωρεί, επίσης, μια ιδιαίτερα επικίνδυνη απειλή και ίσως εδώ να βρίσκεται ο λόγος που ο Πρωθυπουργός, ακόμα και στις πιο δύσκολες ώρες της δεύτερης θητείας του πίστευε - και εξακολουθεί να πιστεύει - ότι μπορεί, με αντίπαλο τον κ. Κ. Καραμανλή, να κερδίσει τις επόμενες εκλογές. "Ασύμμετρη απειλή". "Πιστεύω ότι ο Πρωθυπουργός προσλαμβάνει τον κ. Καραμανλή σαν μια ασύμμετρη απειλή", υποστηρίζει ένας βουλευτής του εκσυγχρονιστικού στρατοπέδου και εξηγεί: "Σ' αυτό συμβάλλουν η διαφορά της ηλικίας, η μεγαλύτερη πείρα και, ασφαλώς, η διαφορετική παιδεία. Γενικά, όλοι όσοι έχουν περάσει από γερμανικά πανεπιστήμια, έχουν την τάση να θεωρούν ότι στους υπόλοιπους λείπει το βάθος".

Όπως λένε άνθρωποι που συνομιλούν με τον κ. Σημίτη, ο Πρωθυπουργός έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν έχει πολλά να πει με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ανάμεσά τους δεν υπάρχει "κοινός κώδικας επικοινωνίας" και έδαφος για να αναπτυχθεί αμοιβαία εμπιστοσύνη. Η προσωπική χημεία δεν λειτουργεί και οι συναντήσεις τους, όποτε το απαιτεί το πρωτόκολλο, είναι τυπικές. Τα σημαντικότερα σημεία τριβής. Για τον κ. Σημίτη, πάντως, τα δύο σημαντικότερα σημεία τριβής με τον κ. Καραμανλή έχουν πολιτικές αιτίες. Όπως λένε στενοί συνεργάτες του, ο Πρωθυπουργός θα προτιμούσε μια πιο εποικοδομητική αντιπολίτευση, ιδιαίτερα στα εθνικά θέματα, και θεωρεί ότι ο κ. Καραμανλής "λαϊκίζει" σε βαθμό ανυπόφορο. Δεν είναι τυχαίο ότι, μετά τις πρώτες αντεγκλήσεις στα εθνικά, το Μαξίμου φρόντισε να διαρρεύσει πόσο εκτιμά την εποικοδομητική στάση του κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Τυχαίο δεν είναι ούτε το γεγονός ότι ο κ. Σημίτης σπανίως ενημερώνει ο ίδιος τον κ. Καραμανλή για θέματα εξωτερικής πολιτικής και όταν το κάνει, γίνεται πάντοτε με καθυστέρηση και μαζί με τους αρχηγούς των μικρότερων κομμάτων.

Υπάρχει, πάντως, ακόμα ένας παράγων που έχει συμβάλει στην συνεχή επιδείνωση των σχέσεων του Πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αυτός είναι οι προσωπικές επιθέσεις.

Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι επειδή η Ρηγίλλης θεωρεί τον κ. Σημίτη το "μεγάλο ατού" του ΠΑΣΟΚ, η προσπάθεια απαξίωσής του γίνεται με πρόγραμμα.

Επισημαίνουν, πως ο κ. Κ. Καραμανλής σχεδόν ποτέ δεν τον αποκαλεί "κ. Πρωθυπουργέ" αλλά "κ. Σημίτη", ενώ χαρακτήρισε "άτολμο" και "ανεπαρκή" τον Πρωθυπουργό ήδη σε μία από τις πρώτες αντιπαραθέσεις τους στη Βουλή, τον Νοέμβριο του 1997.

"Ο Σημίτης έχει αντοχές, δεν είναι όμως ελέφαντας", επισημαίνει κυβερνητικό στέλεχος. Η ενόχλησή του από τις προσωπικές επιθέσεις και τους οξείς χαρακτηρισμούς είναι εμφανής και η ένταση της αντίδρασής του καμιά φορά καταπλήσσει: την άνοιξη του 1998, απευθυνόμενος στον κ. Καραμανλή είπε "ότι δεν υπάρχει χυδαία γλώσσα, αλλά χυδαίοι άνθρωποι".

Ιδιαίτερα απεχθής για τον κ. Σημίτη είναι, όπως λένε οι συνεργάτες του, η προσπάθεια του κ. Καραμανλή να δημιουργήσει την εντύπωση ότι εμπλέκεται με τη διαπλοκή. Και επειδή αυτή η προσπάθεια είναι συνεχής, η σχέση του Πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης χειροτερεύει συνεχώς. Σε προσωρινή κλιμάκωση έφτασε αυτή η σύγκρουση τον Φεβρουάριο του 2002, με αφορμή τα περίφημα "φρουτάκια", όταν ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε τη Ν.Δ. πως έχει επιλέξει "τη στρατηγική της πολιτικής εκτροπής", για να ακούσει από τον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι "είναι υπάλληλος της διαπλοκής, επικίνδυνος, πανικόβλητος, μικροπρεπής…". Τι μπορεί να σκέφτεται ο κ. Σημίτης για τον κ. Καραμανλή; Μάλλον τον ενοχλεί να το σκέφτεται…

"Δεν έχει προτάσεις…"

Ο κ. Σημίτης καταλογίζει στον κ. Καραμανλή ότι δεν έχει συγκεκριμένες προτάσεις για το μέλλον του τόπου. Θεωρεί ότι οι ομιλίες του δεν έχουν ουσία και αντικείμενο και οργίζεται, όταν ο κ. Κ. Καραμανλής μηδενίζει το έργο που έχει κάνει η κυβέρνηση. Και, παρά το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός δεν θεωρείται ο καλύτερος ρήτορας, μερικές από τις καλύτερες στιγμές του στο Κοινοβούλιο οφείλονται στο αίσθημα οργής που δημιούργησαν οι κατά τη γνώμη του ανυπόστατες κατηγορίες του αρχηγού τής Ν.Δ.

Η δευτερολογία του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2001 είναι χαρακτηριστική: "Από φωνές καλά πάτε, αλλά η ουσία σάς διαφεύγει", άρχισε ο κ. Σημίτης: "Έχετε καθυστέρηση στην αντίληψη των πραγμάτων κατά πολλούς μήνες. Εθελοτυφλείτε, δεν θέλετε να βλέπετε… Δεν καταλαβαίνετε την πορεία της οικονομίας μας στην ΟΝΕ. Το μόνο που ξέρετε είναι να λέτε για τραβεστί οικονομία", ενώ εκμεταλλευόμενος ένα σημείο της ομιλίας του προέδρου της Ν.Δ. για τα "παιδιά που χρειάζονται βιβλία" κατέληξε: "Χρειάζονται βιβλία, όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά και σε εσάς, για να διαβάζετε…".