Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Πορτρέτο

( βασιλιας χουσεϊν ) 

ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΧΟΥΣΕΪΝ Αντίστροφη μέτρηση για την ειρήνη

Τι είναι η "εξαναγκασμένη εκπομπή ακτινοβολίας"

Ο Ιορδανός μονάρχης γιορτάζει σήμερα τα 63α γενέθλιά του.

Το Ιράκ κυριάρχησε στη συνάντηση Σημίτη, Σολάνα, Ρόμπερτσον

Όπως είδαμε στους λαμπτήρες, στο πυρακτωμένο νήμα βολφραμίου τα ενεργειακά άλματα (αποδιεγέρσεις) των ατόμων γίνονται με τυχαίο τρόπο και σε τυχαίες χρονικές στιγμές. Ίσως, τα πιο δύσκολα γενέθλια της ζωής του.

ΕΙΡΗΝΗ Δ. ΚΑΡΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Αυτού του τύπου η αποδιέγερση και εκπομπή ακτινοβολίας χαρακτηρίζεται ως αυθόρμητη (σχήμα 4-44α). Εδώ και τέσσερις μήνες ο βασιλιάς Χουσεΐν βρίσκεται στην κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, όπου υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου των λεμφαδένων από τον οποίο υποφέρει.

"Όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά", κατά την έκφραση ανώτερης κυβερνητικής πηγής αναφορικά με τις εξελίξεις στο Ιράκ, άφησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ λόρδος Ρόμπερτσον - χωρίς να αποκλείσει ακόμη και την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης, την οποία επιδιώκει η ελληνική προεδρία.

Για να προκληθεί εξαναγκασμένη αποδιέγερση και εκπομπή ακτινοβολίας, πρέπει ένα διεγερμένο άτομο να "φωτιστεί" από φωτόνιο ενέργειας ίσης με την ενεργειακή διαφορά δύο ενεργειακών σταθμών.

Η εικόνα του κάτωχρου και καταπονημένου μονάρχη προκάλεσε έντονη συγκίνηση σε ένα λαό που στην πλειοψηφία του δε γνώρισε άλλον ηγεμόνα, καθώς ο Χουσεΐν συμπλήρωσε στις 11 Αυγούστου, 46 χρόνια στο θρόνο.

Το θέμα του Ιράκ και του ρόλου που μπορεί να παίξει η ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυριάρχησε στις συνομιλίες που είχε στην Αθήνα τόσο ο κ. Ρόμπερτσον όσο και ο ύπατος αρμοστής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέ Σολάνα, με τον Πρωθυπουργό και τις ηγεσίες των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας.

Τότε εκπέμπεται από το άτομο ένα φωτόνιο πανομοιότυπο με αυτό που του προκάλεσε την αποδιέγερση. Αίσθηση προκάλεσε η απόφαση να αντιμετωπίσει το θέμα της υγείας του με τη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια.

Χρόνος στους επιθεωρητές

Το φωτόνιο που προκάλεσε την αποδιέγερση και αυτό που εκπέμφθηκε κατά την αποδιέγερση προστίθενται και δημιουργούν κατά την έξοδό τους ακτινοβολία διπλάσιας έντασης από εκείνη που χρησιμοποιήθηκε για τη διέγερση (σχήμα 4-44β). Στις ελάχιστες επίσημες εμφανίσεις του στις ΗΠΑ, ο Χουσεΐν αποφεύγει επιμελώς να φορά στο κεφάλι του το κεφιγέ, το παραδοσιακό αραβικό κάλυμμα, για να μη θεωρηθεί ότι προσπαθεί να κρύψει ότι έχασε λόγω της χημειοθεραπείας τα μαλλιά του.

Ο κ. Σολάνα, μάλιστα, είχε νωρίτερα χθες στις Βρυξέλλες συνάντηση με τον επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, μετά την οποία σημείωσε πως "ο χρόνος δεν είναι ατελείωτος για το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν".

Έτσι έχουμε ενίσχυση της ακτινοβολίας. Ασκεπής εμφανίσθηκε και στην τελετή της υπογραφής της ενδιάμεσης ειρηνευτικής συμφωνίας στη φυτεία Γουάι, της οποίας υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν πως ενώ η κρίσιμη συζήτηση για το Ιράκ θα γίνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις 27 Ιανουαρίου, θα πρέπει να δοθεί και περισσότερος χρόνος στους επιθεωρητές του Οργανισμού, εφόσον αυτό ζητηθεί.

Έχοντας αποκαταστήσει πλήρεις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ από το 1994, ο Χουσεΐν καταβάλλει προσπάθειες, τα τελευταία χρόνια, για την ειρηνική διευθέτηση του Μεσανατολικού.

Όμως, ο κ. Σολάνα επέμεινε ότι η Ένωση απαιτεί πιο θετική συνεισφορά από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, ώστε οι επιθεωρητές, το Συμβούλιο Ασφαλείας και ολόκληρος ο κόσμος να πειστούν ότι ο αφοπλισμός από όπλα μαζικής καταστροφής έχει επιτευχθεί.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, ανεξίτηλα έχει χαραχτεί στη μνήμη του η δολοφονία, μπροστά στα μάτια του, το 1951,του παππού του, βασιλιά Αμπνταλάχ, κήρυκα του διαλόγου με το Ισραήλ, από φανατικό μουσουλμάνο στο τέμενος Αλ Ακσά της Ιερουσαλήμ.

Ο ύπατος αρμοστής της Ένωσης, μάλιστα, πρόσθεσε πως από όσα του ανέφερε ο κ. Μπλιξ, η συνεργασία με το καθεστώς της Βαγδάτης δεν είναι επαρκής και θα πρέπει να βελτιωθεί.

Η μακρά βασιλεία του Χουσεΐν σημαδεύτηκε από την απώλεια, τον Ιούνιο του 1967, της Ανατολικής Ιερουσαλήμ κατά τον "πόλεμο των έξι ημερών", καθώς και από τη σφαγή, από τις ιορδανικές δυνάμεις, χιλιάδων Παλαιστινίων κατά το "μαύρο Σεπτέμβριο" του 1970.

Κοινή στάση

Απόγονος του προφήτη Μωάμεθ, ο βασιλιάς Χουσεΐν νυμφεύθηκε για τέταρτη φορά το 1978 με τη συριακής καταγωγής Αμερικανίδα Λίζα Χαλαμπί, η οποία έγινε μετά η βασίλισσα Νουρ.

Στην ανάγκη αφοπλισμού του Ιράκ από βιοχημικά και πυρηνικά όπλα αναφέρθηκε και ο κ. Σημίτης, ο οποίος επανέλαβε πως στόχος της ελληνικής προεδρίας είναι ο συντονισμός των ευρωπαϊκών χωρών που εκπροσωπούνται στο Συμβούλιο Ασφαλείας, έτσι ώστε η Ένωση να έχει κοινή στάση.

Από τους τέσσερις γάμους του, απέκτησε συνολικά 11 παιδιά.

Η κύρια προσπάθεια για την επίτευξη αυτού του στόχου θα γίνει από τον Γιώργο Παπανδρέου, στις 27 Ιανουαρίου, όταν θα προεδρεύσει του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών, στις Βρυξέλλες.

Αν όλα πάνε καλά, ο Ιορδανός μονάρχης θα επιστρέψει στη χώρα του στα τέλη Νοεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά περαιτέρω πρωτοβουλίες της ελληνικής διπλωματίας για ειρηνική λύση στην κρίση, ο κ. Σημίτης επέλεξε να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του. Όπως είπε χαρακτηριστικά, "…. δεν θα συζητήσουμε δημοσίως πώς, ποιοι και τι κάνουμε".

Από την πλευρά του, ο κ. Ρόμπερτσον εξάρτησε το ενδεχόμενο ειρηνικής επίλυσης αποκλειστικά και μόνον από τον Σαντάμ Χουσεΐν. "Όλοι μας πιστεύουμε ότι μπορεί να αποφευχθεί η στρατιωτική παρέμβαση. Ωστόσο, η απόφαση για το αν θα υπάρξει στρατιωτική παρέμβαση ή όχι, ανήκει στο Σαντάμ Χουσεΐν και σε κανέναν άλλον".