Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΚΕΪΖΟ ΟΜΠΟΥΤΣΙ

ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

3.4 ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Μπορεί οι Ιάπωνες να μην το έχουν συνειδητοποιήσει, αλλά ο πρωθυπουργός τους, Κέιζο Ομπούτσι, είναι πεπεισμένος.

Ζήτησαν την απαλλαγή του

Κατά το βομβαρδισμό πυρήνων - στόχων με κινούμενα σωματίδια συχνά παρατηρούνται νέοι πυρήνες μετά την κρούση. "Η Ιαπωνία ζει αυτή την περίοδο την τρίτη μεγάλη επανάστασή της, μετά την 'εποχή Μέιζι', στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν άρχισε ο εκσυγχρονισμός της χώρας, και μετά το σοκ της ήττας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο".

Ταγίπ Ερντογάν

Τέτοιες κρούσεις ονομάζονται πυρηνικές αντιδράσεις.

Μιλώντας χθες ενώπιον της ιαπωνικής Βουλής, ο Ομπούτσι δεσμεύθηκε να προετοιμάσει την χώρα για τον 21ο αιώνα, και να αντιμετωπίσει την παρούσα οικονομική κρίση.

Την απαλλαγή του Τούρκου ηγέτη Ταγίπ Ερντογάν από την κατηγορία της σύναψης χαριστικών συμβολαίων όταν ήταν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης ζήτησε χθες εισαγγελέας τουρκικού δικαστηρίου.

3-24 Αναπαράσταση πυρηνικής αντίδρασης μετά από σύλληψη νετρονίου από πυρήνα.

Για να γίνει αυτό, κάλεσε τους συμπατριώτες του "να εγκαταλείψουν τη μαύρη απαισιοδοξία και να γίνουν εποικοδομητικά αισιόδοξοι".

Ο εισαγγελέας ζήτησε και την απαλλαγή άλλων 53 ατόμων για την ίδια υπόθεση, η οποία επισύρει ποινή κάθειρξης μέχρι και 14 ετών.

Ο Rutherford ήταν ο πρώτος που παρατήρησε πυρηνικές αντιδράσεις κατά το βομβαρδισμό πυρήνων αζώτου με σωμάτια α.

Ένα μήνυμα, ωστόσο, που δύσκολα μπορεί να περάσει…

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η κατηγορία είχε πολιτικά κίνητρα.

Η διαδικασία που συνέβη μπορεί να παρασταθεί ως εξής: Η ίδια η κυβέρνηση, αναφερόμενη στην κατάσταση της ιαπωνικής οικονομίας, τη χαρακτηρίζει "άκρως ανησυχητική", απαριθμώντας το ρεκόρ ανεργίας, την υπερχρέωση των τραπεζών, το μαρασμό στην αγορά ακινήτων.

Η Τουρκία υπέγραψε χθες το ευρωπαϊκό πρωτόκολλο που απαγορεύει την επιβολή της ποινής του θανάτου σε περιόδους ειρήνης, μια συμβολική κίνηση που δείχνει τη δέσμευσή της στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς περιμένει να αρχίσει ενταξιακές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις πυρηνικές αντιδράσεις ισχύουν οι νόμοι διατήρησης του φορτίου, της ορμής και της ενέργειας. Επί πλέον, ο Ομπούτσι ομολογεί ότι δεν έχει να προτείνει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για την έξοδο από την κρίση, ζητώντας, μάλιστα, για το λόγο αυτό συγγνώμη από τους βουλευτές.

Η Τουρκία κατήργησε την εσχάτη των ποινών τον Αύγουστο του 2002, έπειτα από ασφυκτικές πιέσεις που δέχτηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να βελτιώσει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων - μία από τις προϋποθέσεις για να γίνει κάποια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην τελευταία συμπεριλαμβάνονται η κινητική ενέργεια και η ενέργεια που αντιστοιχεί στη μάζα ηρεμίας.

Βέβαια, η Ιαπωνία ήταν και παραμένει η δεύτερη οικονομική δύναμη του κόσμου, και η κρίση της είναι ίσως "πολυτελής", αν συγκριθεί με την κατάσταση δεκάδων άλλων χωρών.

Ένας πρόσθετος νόμος διατήρησης είναι η διατήρηση του συνολικού αριθμού των νουκλεονίων.

Ωστόσο, οι φρενήρεις ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης της μεταπολεμικής περιόδου φαίνεται ότι έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Στην παραπάνω αντίδραση η διατήρηση αυτή επιβεβαιώνεται από την εξισορρόπηση των μαζικών αριθμών στα δύο μέλη της αντίδρασης.

Για το οικονομικό έτος 1999-2000 προσδοκάται αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5%, ενώ ελπίζεται ότι δε θα πληγεί άλλο η Ιαπωνία από τις συνέπειες της ασιατικής οικονομικής κρίσης.

Επίσης η διατήρηση του φορτίου επιβάλλει να ισούται το άθροισμα των αρχικών ατομικών αριθμών με το άθροισμα των τελικών ατομικών αριθμών.

Ο Ομπούτσι, πάντως, δικαιολογημένα μπορεί να νοιώθει ικανοποιημένος με τον εαυτό του, καθώς στους έξι μήνες που κυβερνά, κατόρθωσε να ενισχύσει τη θέση του και να δώσει μια αίσθηση σταθερότητας, πυγμής, και ελέγχου του κόμματός του, ιδίως μετά το μίνι ανασχηματισμό της 14ης Ιανουαρίου.

Η διαφορά των μαζών ηρεμίας πριν και μετά την αντίδραση προσδιορίζει την ενέργεια Q της αντίδρασης, σύμφωνα με την ισοδυναμία μάζας και ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ομπούτσι εξελέγη πρωθυπουργός από το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, τον περασμένο Ιούλιο, μέσα σε ατμόσφαιρα διάχυτης απογοήτευσης που προκάλεσαν η ταπεινωτική ήττα του κόμματος στις γερουσιαστικές εκλογές και η δραματική παραίτηση του πρωθυπουργού, Ριουτάρο Χασιμότο. Έτσι στην αντίδραση A+Β --> Γ+Δ η ενέργεια Q της αντίδρασης ορίζεται ως: A B Q (M M MG MD )c = + - - (3.7) Όταν το Q είναι θετικό, η μάζα των προϊόντων είναι μικρότερη από αυτήν των αντιδρώντων, ενώ η κινητική ενέργεια των προϊόντων είναι μεγαλύτερη. Μια τέτοια αντίδραση ονομάζεται εξώθερμη. Όταν το Q είναι αρνητικό, η μάζα των προϊόντων είναι μεγαλύτερη και η κινητική τους ενέργεια αντίστοιχα μικρότερη. Μια τέτοια αντίδραση ονομάζεται ενδόθερμη.