Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Διαλογική συνέντευξη-πορτρέτο

( τονια σβαϊερ, αθλήτρια κωπηλασίας ) 

ΤΟΝΙΑ ΣΒΑΪΕΡ, αθλήτρια κωπηλασίας ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΕΝΙΚΟ

ΛΥΣΗ

"Η κυρία των κουπιών"

Εγώ, ο κλώνος

Το μήκος κύματος του φωτονίου που εκπέμπει το άτομο προσδιορίζεται από την εξίσωση: E6 - E2 = h f.

"Είναι κομμάτι της ζωής μου η κωπηλασία"

ΡΟΥΛΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Αντικαθιστώντας f , βρίσκουμε: (1)

Τι σημαίνει για σας η κωπηλασία;

Όταν γεννήθηκα, συμφώνησαν όλοι ότι είμαι κοριτσάκι.

Οι ενέργειες Ε2 και Ε6 υπολογίζονται από τις εξισώσεις:

"Η κωπηλασία είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου.

Οι διαφωνίες άρχισαν λίγο αργότερα, με αποτέλεσμα μερικές από αυτές να με ταλαιπωρούν ακόμη.

Αντικαθιστώντας στην (1) τις παραπάνω τιμές, βρίσκουμε: Είμαι τριάντα ετών και τα μισά μου χρόνια τα πέρασα μ' αυτήν.

Μέχρι να ενηλικιωθώ και να μου αποδοθεί το δικαίωμα, την εικόνα του εαυτού μου την διεκδικούσαν οι συγγενείς μου με ζήλο.

Για δεκαπέντε χρόνια ξυπνούσα και κοιμόμουνα μαζί της.

Σύμφωνα με τους μισούς, ήμουν πιστό αντίγραφο του μπαμπά μου, ενώ οι υπόλοιποι με έβλεπαν σαν τη μαμά μου ξαναγεννημένη.

Η σχέση μας ήταν αμφίδρομη.

Στην προσπάθειά μου να ικανοποιήσω και τις δυο πλευρές, κατάφερα να γυρίσω την υπόθεση εναντίον μου.

Δόθηκα, αλλά δεν έχασα.

Ορκιστείτε μου ότι είμαι υιοθετημένη, τους είπα, σε μια εφηβική κρίση ταυτότητας επάνω…

Πήρα πολλά περισσότερα".

Με τα χρόνια, τους διεκδικητές της αφεντιάς μου τούς ανιχνεύω κυρίως στην πρωινή μου εικόνα.

Τώρα, που έχετε αποχωρήσει από την ενεργό δράση, νοιώθετε ότι έχετε χάσει κάτι από τον εαυτό σας;

Στα μαλλιά μου, που γίνονται όλο και πιο ξερά ενώ αρνούνται να ασπρίσουν, αναγνωρίζω τη μητέρα μου.

"Αυτή τη στιγμή είμαι έγκυος και το γεγονός αυτό αναπληρώνει το κενό.

Ο πατέρας μου φανερώνεται στον λεπτό σκελετό και στις λευκές κηλίδες των νυχιών μου, ενώ στις αμέτρητες ασυνείδητες χειρονομίες και στάσεις του κορμιού δίνουν ραντεβού και οι δυο τους.

Βρίσκομαι σε μια τέλεια ισορροπία.

Παρακολουθώντας προχθές από τη ΝΕΤ την εκπομπή του Παύλου Τσίμα για την κλωνοποίηση, αισθάνθηκα την ανάγκη να συμπληρώσω στα όσα σημαντικά μάθαινα ότι στο φινάλε δεν είναι και τόσο τρομερό να είναι κανείς κλώνος.

Δεν μπορώ να μπω μέσα και να τρέξω, αλλά μπορώ να προσφέρω τις γνώσεις και τις εμπειρίες μου στα νέα παιδιά.

Αντέχεται…

Τις επιτυχίες τους, τις χαίρομαι πολύ περισσότερο από τις δικές μου".

Εκείνο που πραγματικά μού φάνηκε τρομερό και μού πάγωσε το αίμα ήταν όταν από την ίδια εκπομπή ο υπεύθυνος του αμερικανικού προγράμματος για τη χαρτογράφηση του DNA Dr. Πατρινός είπε ότι το ανθρώπινο γονιδίωμα μοιάζει πολύ με το γονιδίωμα που έχει το καλαμπόκι.

Το μεγαλείο των Ολυμπιακών Αγώνων

Το ξέρω, βρε παιδιά, ότι στην επιστήμη δεν υπάρχουν απαγορεύσεις.

"Η συμμετοχή ενός αθλητή σε Ολυμπιάδα είναι κάτι απερίγραπτο.

Γίνεται όμως αυτό το συγκεκριμένο να μην το μάθουν ποτέ οι κότες;

Μόνο όποιος παίρνει μέρος στη γιορτή του αθλητισμού, μπορεί να συνειδητοποιήσει το μεγαλείο του θεσμού. Πόσο μάλλον όταν διακρίνεται. Δεν μπορούν οι λέξεις να αντικατοπτρίσουν τα συναισθήματα, που πλημμυρίζουν τους αθλητές", λέει με νοσταλγία, η γλυκιά Γιαννιώτισσα".

Παρ' όλα αυτά, στην Ελλάδα σας γνωρίζει μόνο μια μικρή μερίδα ατόμων. Γιατί;

"Η αλήθεια είναι ότι ο χώρος της κωπηλασίας δεν έχει δημοσιότητα. Δεν έχει την προβολή που έχουν τα άλλα αθλήματα. Αν ακουστούμε θα είναι μόνο στην περίοδο της Ολυμπιάδας, παρόλο που και στα παγκόσμια πρωταθλήματα φέρνουμε επιτυχίες και μετάλλια. Το καλό πάντως, είναι ότι όλοι οι κωπηλάτες έχουν εξοικειωθεί με την ιδέα. Προσωπικά, θεωρώ τον εαυτό μου από τις τυχερές του χώρου, καθώς οι μεγάλες διακρίσεις μου ήρθαν σε Ολυμπιάδες. Μπορεί βέβαια να μην είχα την αναγνώριση, που έχουν άλλοι αθλητές, αλλά η ουσία είναι ότι εγώ είμαι ευχαριστημένη με τον εαυτό μου. Κι αυτή πρέπει να είναι η φιλοσοφία του κάθε αθλητή".

Οι Γιαννιώτες όμως χαρακτηρίζονται για το πάθος και την αγάπη , που τρέφουν για την κωπηλασία…

"Κάθε πόλη, κυρίως επαρχιακή, διακρίνεται ή ξεχωρίζει σ' ένα χώρο. Έτσι και στα Γιάννενα, επειδή έχουν πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό τους, γι' αυτό και ο κόσμος στέκεται κοντά στο χώρο".

Πρέπει να σταθεί δίπλα μας και η πολιτεία

Στο Παγκόσμιο κύπελλο Εθνών, που διεξήχθη το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στην πόλη της "κυράς Φροσύνης", ήσασταν στην οργάνωση της διοργάνωσης. Ποια είναι τα συμπεράσματά σας από την ολοκλήρωση της διεξαγωγής της;

"Πιστεύω ότι διαθέτουμε πολύ καλό έμψυχο υλικό και αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κάποιος από τα μετάλλια, που κέρδισαν τα παιδιά. Αλλά αυτό δεν αρκεί μόνο. Υπολειπόμαστε σε βοήθεια ή σε επιχορηγήσεις, σε σχέση με τα άλλα αθλήματα, από το κράτος. Για να έλθει η εξέλιξη του χώρου, πρέπει αυτό να μας βοηθήσει. Τα νέα παιδιά έχουν ανάγκη από βοήθεια. Δεν μπορεί για όλα να φροντίζει η ομοσπονδία. Η κωπηλασία πρέπει να ενισχυθεί, γιατί το αξίζει. Και την αξία μας, δεν μπορεί να την αμφισβητήσει κανείς. Έχουμε επιτυχίες στα χέρια μας".

Πραγματικός ηγέτης ο Όσβαλντ

Τους αγώνες παρακολούθησε από κοντά και ο πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας της κωπηλασίας, κ. Ντένις Όσβαλντ. Ποια είναι η γνώμη σας γι' αυτόν;

"Τι να πω εγώ για τον κ. Όσβαλντ. Είναι πραγματικά μεγάλη φυσιογνωμία, τόσο σαν άνθρωπός, όσο και σαν παράγοντας. Κατά αρχήν είναι πάρα πολύ μορφωμένος. Γνωρίζει τα πάντα γύρω από το χώρο. Ακόμη, είναι αυτός, που με την αγάπη και το ζήλο του, ανέβασε την κωπηλασία στο παγκόσμιο στερέωμα. Έχει φέρει πολλούς σπόνσορες, πράγμα δύσκολο για την δημοτικότητα του αθλήματος".

Όμως, μερικές "Κασσάνδρες" θέλουν την κωπηλασία εκτός Ολυμπιάδας …

"Αυτό θα πρέπει να θεωρηθεί γελοίο. Δεν είναι δυνατό να φύγει ένα αγώνισμα από την Ολυμπιάδα, όταν ασχολούνται μ' αυτό αθλητές από πολλά κράτη και να μείνουν σ' αυτή αγωνίσματα, όπως είναι το χόκεϊ στο πάγο ή το χόρτο, τα οποία καλλιεργούνται σε δέκα χώρες σ' όλο τον πλανήτη".

Ο ρόλος της μητέρας

"Είμαι πολύ ευτυχισμένη αυτό το διάστημα. Ο ρόλος της μητέρας είναι κάτι πρωτόγνωρο για μένα. Ακόμη δεν τον έχω συνειδητοποιήσει, μια και είμαι μόλις στον τέταρτο μήνα. Το μόνο, που μπορώ να πω είναι ότι όντως ο ερχομός ενός παιδιού ολοκληρώνει πραγματικά μια γυναίκα".

Δηλαδή, μια γυναίκα αλλάζει με την εγκυμοσύνη;

"Σίγουρα. Αλλάζουν τα δεδομένα, οι καταστάσεις, οι στόχοι της".

Και ο άνδρας σας πώς αντιμετωπίζει αυτές τις απότομες αλλαγές;

"Πολύ καλά. Οι σχέσεις μας είναι άριστες. Ο άνδρας μου, (κ. Παλαιοπάνος, προπονητής του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων) στεκόταν πάντα δίπλα μου σ' όλες τις φάσεις της ζωής μου. Με βοήθησε και όταν ήμουν αθλήτρια με τις συμβουλές και το κουράγιο, που μου έδινε. Τώρα θέλω εγώ να του χαρίσω τα πάντα από οποιοδήποτε πόστο".

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ:

Η Τόνια Σβάϊερ γεννήθηκε στις 26 Απριλίου του 1968 στην όμορφη πόλη των Ιωαννίνων. Εκεί μεγάλωσε και πέρασε τα εφηβικά της χρόνια. Η Τόνια σπούδασε στη Γυμναστική Ακαδημία Αθηνών και τώρα εργάζεται σαν γυμνάστρια σε σχολεία. Οι σημαντικότερες διακρίσεις στην πολύχρονη ενασχόλησή της με τον πρωταθλητισμό, είναι η έβδομη θέση, που κατέκτησε σε δυο Ολυμπιάδες. Στη Σεούλ το 1988 και τη Βαρκελώνη το 1992. Στην Ολυμπιάδα της Ατλάντας, το 1996, κατέλαβε τη δέκατη θέση.