Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Επιστολές :: Συνέντευξη-πληροφορία

( "αποτελούμε το 'κλειδί' για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής" ) 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΜΠΟΛΕΤΗ

Τιμητικές διακρίσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Διέγερση του ατόμου

"Αποτελούμε το 'κλειδί' για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής"

Λεωνίδας Κύρκος

Αν το άτομο του υδρογόνου που βρίσκεται στη θεμελιώδη κατάσταση απορροφήσει ενέργεια, τότε το ηλεκτρόνιο μπορεί να μεταπηδήσει σε άλλη επιτρεπόμενη τροχιά υψηλότερης ενέργειας.

Σαφώς και ως υπεύθυνος του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος θα έχετε κάνει τον απολογισμό σας για τις υπηρεσίες που προσφέρατε στην πολιτεία το χρόνο που πέρασε. Μήπως θα θέλατε να μας πείτε, σε απόλυτα μεγέθη, πόσα χρήματα εξοικονόμησε το υπουργείο Οικονομικών από τη δραστηριότητα του ΣΔΟΕ το 1998 και ποιο κατά την εκτίμησή σας θα είναι το ποσό που προσδοκάτε να εξοικονομήσετε φέτος;

Τιμητικές διακρίσεις σε πολιτικούς και ανθρώπους των γραμμάτων, της τέχνης, της επιχειρηματικής και κοινωνικής προσφοράς απονέμει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος. Η μετάβαση ενός ηλεκτρονίου του ατόμου από μία τροχιά χαμηλής ενέργειας σε άλλη υψηλότερης ενέργειας ονομάζεται διέγερση του ατόμου.

"Ο προϋπολογισμός του 1998 έκλεισε με περίσσευμα.

Τον Μεγαλόσταυρο του Φοίνικος θα απονείμει στον τέως βουλευτή του ΣΥΝ, Λεωνίδα Κύρκο, στον πρώην υπουργό Ιωάννη Μπούτο και στον πρέσβη επί τιμή Βύρωνα Θεοδωρόπουλο.

Η ενέργεια που απαιτείται για τη διέγερση του ατόμου ονομάζεται ενέργεια διέγερσης.

Αυτό πιστεύω ότι δίνει το μήνυμα. Τη διάκριση του Ταξιάρχη του Φοίνικος θα λάβει ο απερχόμενος υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά, Θεόδωρος Κατριβάνος, ο πρώην υπερνομάρχης Ευάγγελος Κουλουμπής, ο αρχιτέκτονας - καθηγητής του ΕΜΠ, Χαράλαμπος Μπούρας - "ψυχή" του αναστηλωτικού έργου της Ακρόπολης - και ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημήτρης Μαρωνίτης.

Το διεγερμένο άτομο παραμένει στην κατάσταση διέγερσης για ελάχιστο χρονικό διάστημα (της τάξης του 108s) και επανέρχεται στη θεμελιώδη κατάσταση.

Το υπουργείο Οικονομικών, στο σύνολό του, κατάφερε κάτι που είχε ξεχαστεί στον τόπο μας, γιατί από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 καταλήγαμε συνεχώς σε ελλειμματικούς προϋπολογισμούς.

Δημήτρης Μαρωνίτης

Η επάνοδος του ηλεκτρονίου στη θεμελιώδη κατάσταση μπορεί να γίνει είτε απευθείας με ένα άλμα, οπότε εκπέμπεται ένα φωτόνιο, είτε με περισσότερα διαδοχικά άλματα, οπότε εκπέμπονται τόσα φωτόνια όσα και τα άλματα που πραγματοποιεί.

Να λοιπόν που φαίνεται (γιατί και το 1997 υπήρξε ένα μικρό πλεόνασμα) ότι εισερχόμαστε σε έναν ενάρετο κύκλο για τα δημόσια οικονομικά, γεγονός που δημιουργεί προϋποθέσεις για μεγαλύτερη ευελιξία στην άσκηση της πολιτικής - και ιδιαίτερα της κοινωνικής πολιτικής.

Ο "Σερ" του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, οι ηθοποιοί Άννα Καλουτά και Ρένα Βλαχοπούλου και ο Βλάσης Φρυσίρας, ιδρυτής του ομώνυμου μουσείου, θα τιμηθούν με τον Χρυσό Σταυρό του Φοίνικος.

"Η δουλειά που γίνεται δε γίνεται στα τυφλά.

Την ίδια τιμητική διάκριση θα λάβουν ο βιομήχανος Ελευθέριος Μουζάκης και ο επιχειρηματίας Γεράσιμος Βασιλόπουλος.

Δεν αποτελεί αυτοσκοπό η διόρθωση της εικόνας των δημόσιων οικονομικών.

Τον Αργυρό Σταυρό του Φοίνικος θα απονείμει στη διευθύντρια του ελληνικού σχολείου Σαχέτι, της Νοτίου Αφρικής, Αναστασία Κρυσταλλίδου.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στοχεύει η καλή πορεία των δημοσίων οικονομικών να επηρεάσει θετικά τον ιδιωτικό τομέα, για να δημιουργηθούν επιπλέον δραστηριότητες, άρα εισοδήματα, άρα θέσεις εργασίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξάλλου, θα απονείμει τον Χρυσό Σταυρό της Τιμής στον καθηγητή Μεσαιωνικής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Αμβούργου, Χανς Αϊντενάιερ.

Παράλληλα, βεβαίως, στοχεύει στη δημιουργία πλεονασμάτων στα δημόσια ταμεία, τα οποία θα επενδυθούν για την προστασία των συνταξιούχων, των ατόμων με ειδικές ανάγκες, και για να υπάρξει δυνατότητα χρηματοδότησης των προγραμμάτων της παιδείας, της υγείας, της πρόνοιας. Το 1999 είναι η χρονιά που ήδη αρχίζουν να επενδύονται τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, αν και αυτό θα φανεί ακόμα περισσότερο από το 2000. Στη έτος αυτό η ελληνική οικονομία και κοινωνία δικαιούνται να αντικρίζουν με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον τους, χωρίς να αεροβατούν".

Η υπόθεση Λιάνη

Πείτε μας, αν θέλετε, τι ακριβώς συνέβη με την υπόθεση της οικίας της κ. Δήμητρας Λιάνη.

"Κατά τη γνώμη μου, πρόκειται για μια άστοχη και ετεροχρονισμένη ενέργεια των δικαστικών αρχών. Ενώ η υπόθεση εκκρεμούσε για δύο χρόνια (από το 1995 μέχρι το 1997) στα συρτάρια της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών, το Νοέμβριο του 1997 δόθηκε εισαγγελική παραγγελία στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος να πραγματοποιήσει έρευνα. Παρά τη διαφωνία μας για την ορθότητα του περιεχομένου της παραγγελίας, είχαμε από το νόμο υποχρέωση να φέρουμε σε πέρας την έρευνα, όπως και πράξαμε.

"Το αποτέλεσμα έδειξε ότι υπήρξαν ορισμένες φορολογικές παραγγελίες αρμοδιότητας της αρμόδιας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.). Δυστυχώς, αντί για υπόθεση ρουτίνας, μια ασυνήθης ποινική δίωξη το ανήγαγε σε μείζον πολιτικό θέμα. Κατά τη γνώμη μου, η υπόθεση θα κλείσει ως μια συνηθισμένη φορολογική διαφορά, διότι δεν υπάρχουν άλλες διαστάσεις και δεν πρόκειται να ευδοκιμήσουν".