Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Ανάλυση

( υγειας παθη ) 

ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΘΗ Ρεύμα στην Κρήτη από αιολικά πάρκα

Συνδυασμός δύο πολωτικών φίλτρων - Αναλύτης

Του ΙΩΑΝΝΗ Γ. ΖΑΧΑΡΩΦ

Καλύπτουν ήδη το 11% της ηλεκτρικής ενέργειας

Ας υποθέσουμε ότι μεταξύ του φωτοκύτταρου και του πρώτου πολωτή τοποθετούμε ένα δεύτερο, όμοιο κατασκευαστικά.

Ιατρού, μέλους του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ΕΛΕΝΗ ΒΑΚΕΘΙΑΝΑΚΗ

Το επίπεδο πόλωσης του πρώτου πολωτή έστω ότι παραμένει κατακόρυφο, ενώ του δεύτερου, τον οποίο ονομάζουμε αναλύτη, σχηματίζει γωνία φ με την κατακόρυφο (σχήμα 1-24).

Ο χειμώνας προμηνύεται θερμός για τις ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Πρόνοιας, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Στην αιολική ενέργεια και την ανάπτυξη των αιολικών πάρκων βασίζει σημαντικές ελπίδες για την αντιμετώπιση του ενεργειακού της ελλείμματος η Κρήτη.

Αυτό σημαίνει ότι η γωνία μεταξύ των δύο επιπέδων πόλωσης είναι φ.

Δεν γνωρίζω αν θα ελαττώσει τα έξοδα θερμάνσεως των ενδιαφερομένων αλλά μπορεί να κρυώσει τις υπουργικές καρέκλες.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Το τι θα συμβεί κατά τη διέλευση του πολωμένου φωτός από τον αναλύτη εξαρτάται από τη γωνία φ.

Συγκεκριμένα, οι ιατροί, μυριάδες πλέον (>50.000) άσχετα από τις εργασιακές τους σχέσεις (ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί, ΙΚΑ, ελευθεροεπαγγελματίες κτλ.), "βλέπουν" στη μεγάλη τους πλειοψηφία το μέλλον σκοτεινό, τόσο για τις αμοιβές τους όσο και για τις συνθήκες εργασίας/διαβίωσης εντός και εκτός τόπου εργασίας.

Αιολική ενέργεια. Οι επενδύσεις για τα αιολικά πάρκα στην Κρήτη φθάνουν τα 45 δισ. δρχ.

Όταν τα χαρακτηριστικά επίπεδα του πολωτή και του αναλύτη συμπίπτουν (φ=0), το πολωμένο φως θα διέλθει από τον αναλύτη χωρίς να υποστεί μεταβολή.

Το μέρος του πληθυσμού που ασθενεί, κατ' αναλογία, διαπιστώνει τη θετική σχέση ατομικού εισοδήματος και υγειονομικών παροχών.

Ήδη στο νησί λειτουργούν εννέα αιολικά πάρκα που τα παρακολουθεί και τα διαχειρίζεται η ΔΕΗ και δίνουν το 11% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη.

Όταν τα χαρακτηριστικά επίπεδα του πολωτή και του αναλύτη είναι κάθετα (φ=90o), το πολωμένο φως θα ανακοπεί εντελώς από τον αναλύτη.

"Όσο πιο φτωχός είσαι τόσο χειρότερα για σένα".

Παράλληλα, έχει ήδη εγκριθεί η δημιουργία άλλων δέκα αιολικών πάρκων, εκ των οποίων τα έξι έχουν ήδη αξιολογηθεί και έχουν αρχίσει οι εργασίες για την κατασκευή τους.

Το φωτοκύτταρο τότε δεν ανιχνεύει φως.

Οπωσδήποτε τούτο πάντοτε συνέβαινε, αλλά τώρα η καμπύλη γίνεται αρνητικά λογαριθμική.

Συνολικά οι επενδύσεις για τα αιολικά πάρκα και για την εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων παραγωγής ενέργειας στην Κρήτη φτάνουν τα 45 δισεκατομμύρια δραχμές και είναι οι υψηλότερες στην Ελλάδα.

Για οποιαδήποτε άλλη γωνία φ μεταξύ των χαρακτηριστικών επιπέδων του πολωτή και του αναλύτη το πολωμένο φως θα διέρχεται εν μέρει.

Καταβυθίζεται.

Όπως λέει ο διευθυντής του Ενεργειακού Κέντρου της Περιφέρειας Κρήτης Νίκος Ζωγραφάκης, μελλοντικά η Κρήτη μπορεί να διπλασιάσει τα αιολικά της πάρκα σε συνδυασμό με τη λειτουργία συστημάτων "αντίστροφης άντλησης-ταμίευσης, που θα λειτουργούν για να καλύπτουν την ανεπάρκεια ηλεκτρικής ισχύος που παρουσιάζεται στην Κρήτη την καλοκαιρινή περίοδο".

Παρατηρούμε ότι η διαφορά μεταξύ του πολωτή και του αναλύτη εντοπίζεται μόνο στους σκοπούς τους οποίους αυτοί εξυπηρετούν, δηλαδή σε ένα πείραμα ο πολωτής μπορεί να παίξει το ρόλο του αναλύτη και αντίστροφα.

Συνεπώς, αναμένονται τουλάχιστον απεργίες.

Παράλληλα, ο κ. Ζωγραφάκης επισημαίνει πως στο νησί λειτουργούν ήδη αρκετές μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού από φωτοβολταϊκά συστήματα, όπως ο σταθμός της Γαύδου, οι φάροι του Πολεμικού Ναυτικού, μονάδες οικολογικού τουρισμού και ξενοδοχεία.

Χρησιμοποιώντας τον αναλύτη μπορούμε να διαπιστώσουμε αν μία δέσμη φωτός είναι πολωμένη ή όχι.

Η εύκολη δικαιολογία, επί του προκειμένου ευρίσκεται στην αύξηση του κόστους της υγείας.

"Το ενεργειακό παραμένει εδώ και χρόνια ένα από τα μόνιμα προβλήματα της Κρήτης, που τους καλοκαιρινούς μήνες βρίσκεται σταθερά στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας", λέει ο κ. Ζωγραφάκης και προσθέτει: "Αυτό καθιστά επιτακτική την ανάγκη αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Αφήνουμε τη δέσμη να πέσει στον αναλύτη κάθετα προς αυτόν.

Υπ' αυτές τις συνθήκες, εφόσον στατιστικά και πραγματικά διαπιστώνεται η αύξηση των "νεοπτώχων" (με πρώτους και καλύτερους τους μισθωτούς με πανεπιστημιακή μόρφωση), ο τομέας της υγείας θα έπρεπε ν' αφήσει αδιάφορα τον επιχειρηματικό κόσμο.

Έτσι, σήμερα, στο ενεργειακό δίκτυο της Κρήτης συμμετέχουν εννέα αιολικά πάρκα, τα περισσότερα στην Ανατολική Κρήτη, με παραγωγή 70 MW, που δίνουν σχεδόν το 11% της ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί.

Με την περιστροφική λαβή καθορίζουμε διάφορες γωνίες στο επίπεδο πόλωσης του αναλύτη.

Όσο κι αν αυξάνεται το ύψος των εισοδημάτων των πλουσίων και ανοίγει η λεγόμενη κοινωνική ψαλίδα, η ελάττωση του αριθμού τους συνεπάγεται, χωρίς ιδιαίτερη ευφυία, την ελάττωση επίσης των περιστατικών των νόσων.

Τα υπόλοιπα δέκα που έχουν προεγκριθεί θα παράγουν 55 MW".

Αν παρατηρήσουμε ότι δεν υπάρχει γωνία για την οποία ανακόπτεται το διερχόμενο φως, τότε αυτό είναι φυσικό.

Έστω, ότι πληθαίνουν τα κέντρα αδυνατίσματος, το γυμναστήριο, η αντιμετώπιση των επιπλοκών της "καλοπέρασης".

Άλλες μορφές

Αν όμως συμβαίνει το αντίθετο, δηλαδή υπάρχουν γωνίες για τις οποίες ανακόπτεται το διερχόμενο φως, τότε το φως είναι γραμμικά πολωμένο.

Παρενθετικά, κανείς "δημόσιος φορέας" δεν τα ελέγχει.

Παράλληλα, το ενεργειακό κέντρο της περιφέρειας Κρήτης προχωρά στην ενεργειακή αξιοποίηση του πυρήνα της ελιάς.

Φυσικό φως Πολωτής Αναλύτης φ Γραμμικά πολωμένο φως Φωτοκύτταρο

Αλλά, η άνθιση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και η συρρίκνωση του δημοσίου τομέα (όχι αριθμητικά) πώς δικαιολογείται;

Στόχος είναι να κατασκευαστούν δύο μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με ισχύ περίπου 30 MW και καύσιμη ύλη το πυρηνόξυλο (βιομάζα) της ελιάς, που παράγεται από τα 550 ελαιουργεία της Κρήτης.

1-24 Ο τέλειος αναλύτης επιτρέπει τη διέλευση μόνο της συνιστώσας του ηλεκτρικού πεδίου που είναι παράλληλη προς το χαρακτηριστικό επίπεδο πόλωσής του.

Εκτός κι αν οι "μαφιόζοι" της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου σπεύδουν σωρηδόν στην Ελλάδα.

Ήδη, πάντως, ο κ. Ζωγραφάκης χαρακτηρίζει ιδιαίτερα μεγάλη τη χρήση του πυρηνόξυλου για ενεργειακούς σκοπούς στην Κρήτη, αφού, ύστερα από επεξεργασία, χρησιμοποιείται ως σχεδόν αποκλειστική καύσιμη ύλη τόσο από ελαιουργεία όσο και από πολλές κατοικίες, ξενοδοχεία και θερμοκήπια.

1-25 Ένας πολωτής και ένας αναλύτης με επίπεδα πόλωσης κάθετα μεταξύ τους ανακόπτουν το φως (σκοτεινή περιοχή).

Μόνον αυτή η εξήγηση χωράει.

"Μέχρι το 2010 τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να χρησιμοποιούν 12% ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και η Ελλάδα 20%.

Τα υλικά που έχουν την ιδιότητα να αφήνουν να τα διαπερνά μόνο το φως του οποίου το ηλεκτρικό πεδίο ταλαντώνεται σε συγκεκριμένη διεύθυνση λέγονται διχροϊκά. Το 1938 ο E.H. Land ανακάλυψε ένα υλικό που ονόμασε polaroid. Το polaroid πολώνει το φως, γιατί τα προσανατολισμένα μόριά του έχουν την ιδιότητα να απορροφούν επιλεκτικά τη διερχόμενη ακτινοβολία από μέσα του.

Όχι βέβαια για ναρκωτικά, όπλα, διακίνηση πορνών κτλ., αλλά για να φροντίσουν την υγεία τους.

Η Κρήτη έχει διανύσει ήδη μεγάλη απόσταση για την επίτευξη αυτού του στόχου", επισημαίνει ο κ. Ζωγραφάκης.

Έστω και με τον κίνδυνο αναθέματος, τούτο μας κάνει ανταγωνιστές της Ελβετίας, της οδού Χάρλεϋ του Λονδίνου και γιατί όχι, της περίφημης κλινικής Mayo.

Δεν νομίζω ότι συμβαίνει κάτι παρόμοιο, τουλάχιστον σ' ευρεία κλίμακα. Άρα, αλλού θα πρέπει να ψάξουμε τις αιτίες και τα φαινόμενα των παθών της υγείας. Πού; Έστω κι ως ατελής επιστήμη, η οικονομία περιέχει το μαθηματικό στοιχείο. Υπάρχουν τα "έσοδα" και τα "έξοδα". Θεωρητικά λοιπόν το 65% του ελληνικού λαού είναι ασφαλισμένο αναγκαστικά στο Ι.Κ.Α. Περίπου 25% ασφαλίζεται σε άλλους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Ο.Γ.Α, ή έχει πολλαπλές ασφαλίσεις. Όταν οι εισφορές των ασφαλισμένων του Ι.Κ.Α που εργάζονται μόνιμα ή περιστασιακά, ανέρχονται μόνον για τον κλάδο της υγείας στο 15% των αμοιβών, εάν πολλαπλασιάσουμε το 15χ2.500.000χ14χ200.000 (ελ. Μ.Ο. αμοιβής) προκύπτει το ποσόν των 1 περίπου τρισ. δρχ. Και όμως, ο συνολικός προϋπολογισμός του Ι.Κ.Α. ανέρχεται περίπου σε 1,3 τρισ. (μεγαλύτερος του υποργείου Υγείας και πρόνοιας που είναι 1,2 τρισ. ). Το Ι.Κ.Α. ως γνωστόν ανήκει στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Μήπως υπάρχει μια "τρύπα"; Εάν το ιλιγγιώδες αυτό ποσόν δίδονταν σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία, θα υπήρχαν διαφορετικές παροχές υγείας; Ως σκέψη το λέγω.

"Θα ακολουθούσε ανεργία", είναι η απλουστευτική απάντηση. Ας το δεχθούμε. Οι επιχειρηματίες, ως άτεγκτοι, σκληροί καπιταλιστές, χρησιμοποιούν Η/Υ, που το ΙΚΑ δεν χρησιμοποιεί παρά ως διαφημιστικό προπέτασμα και θ' απέλυαν εργαζομένους, οικογενειάρχες, μισθοσυντήρητους κτλ. Το κατανοώ. Αλλά δεν μπορώ να κατανοήσω άλλα πράγματα. Λ.χ. στο νοσοκομείο της Ελευσίνας έγινε μια επένδυση άνω των 60 δισ. δρχ. και δεν λειτουργεί. Στο "νοσοκομείο Παπαγεωργίου" πραγματοποιήθηκε μια επένδυση 28 δισ. δρχ. και έχει μηνιαίο κόστος συντήρησης 30 εκατ. και δεν λειτουργεί. Στα Κέντρα Υγείας υπάρχουν ακτινολογικά μηχανήματα, μικροβιολογικά μηχανήματα πολλαπλών αναλύσεων (coulters) και παραμένουν συσκευασμένα ως έχουν παραληφθεί. Τρία παραδείγματα, του δημοσίου τομέα. Γιατί; Ποιος "ξοδεύει", πώς; "γιατί" διαφορετικής ποιότητας.

Στο "γιατί" και το "πώς" και στα "πάθη της υγείας" υπεισέρχεται πλέον το μη-μαθηματικό, το ανορθολογικό στοιχείο της υγείας, όχι της οικονομίας και της πολιτικής γενικότερα. Τούτο βέβαια το στοιχείο δεν αποτελεί "προνόμιο" της συγκεκριμένης ευθύνης των υπουργείων Υγείας - Πρόνοιας - Εργασίας - Κοιν. Ασφαλίσεων. Είναι η γενική διαπίστωση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης στο σύνολό της.

"Ξέρεις, μου έλεγε πρόσφατα φίλος εφοριακός, οι μεγάλες τρύπες των οικονομικών, βρίσκονται στις εφορίες (ΔΟΥ λέγονται κατ' ευφημισμό, Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες). Μόνον από μία ΔΟΥ (μου την κατονόμασε) διαφεύγουν λόγω ''διευκολύνσεων'' περίπου 8 δισ. Αυτά τα λέμε μεταξύ μας οι εφοριακοί". Επικαλούμενος την ιδιότητα του μέλους της Ένωσης των Ευρωπαίων Δημοσιογράφων δεν θα πω πώς και τι. Εξάλλου είναι τόσο γνωστά. Εάν πραγματικά ίσχυε το "πόθεν έσχες" των Δ.Υ. (από πού τα βρήκες, νεοελληνικά), δεν μπορώ να υποθέσω το ποσοστό των εντίμων δηλώσεων, αλλά, μάλλον αρκετοί δημ. υπάλληλοι θα βρίσκονταν σε δύσκολη θέση για να δικαιολογήσουν, σπίτια, αυτοκίνητα επενδύσεις. Εξάλλου, η σύντομη θητεία του Αντόνιο ντι Πιέτρο, του γνωστού εισαγγελέα της Ιταλίας στην επιχείρηση "καθαρά χέρια", εκεί πέτυχε και εκεί προσέκρουσε. Κάλεσε, αναλαμβάνοντας το "αμαρτωλό" υπουργείο Δημ. Έργων, όπου κυριαρχούσε η Μαφία (η ιταλική) στην ανάληψη έργων, να του αναφέρουν οι υπάλληλοι του υπουργείου τις πηγές των εισοδημάτων τους. Αλλιώς, χωρίς άλλες διαδικασίες θα παραιτούνταν. Περίπου το 1/3 των υπαλλήλων υπέβαλε παραίτηση. Βέβαια και ο ίδιος κατηγορήθηκε για δωροληψία και, αφού απαλλάχθηκε των κατηγοριών, εξελέγη γερουσιαστής με συντριπτική πλειοψηφία γύρω στο 70%.

Επανέρχομαι στα "καθ' ημάς". Η διοίκηση, η Διοίκηση με κεφαλαίο, χρειάζεται όρια, καθήκοντα, υποχρεώσεις, απολαβές και φυσικά κυρώσεις, σε περίπτωση παραπτωμάτων. "Ο φόβος φυλάει τα έρημα", λέει μια παροιμία μας. Εδώ, δεν έχουμε "φόβο". Δέσμια της οθωμανικής παράδοσης, κόμματα, κυβερνήσεις, συνδικάτα, φρόντιζαν να τακτοποιήσουν την "πελατεία τους", προς αμοιβαίον όφελος. Δικαστές, ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικοί, αστυνομικοί, γιατροί, κλητήρες, κηπουροί, νοσοκόμες, διπλωματικοί και πόσοι άλλοι, "ων ουκ έστιν αριθμός" - προσελήφθησαν επειδή τύγχαινε να έχουν ή να δείχνουν ότι έχουν επαρκή πελατεία, σε ψήφους εννοείται. Φυσικά, η επικινδυνότητα των απωτέρων επιλογών δεν λαμβάνονταν υπόψη. Με ανακούφιση υποδέχονταν και υποδέχονται την αποχώρηση όσων θεωρούν ότι η νοημοσύνη τους, η εντιμότητά τους, η επιστημονική τους γνώση δεν επιτρέπει συμβιβασμούς πέραν ορισμένου ορίου.

Είπε κάποτε ο διαπρεπής Έλληνας δημοσιογράφος Α.Χ. Παπανδρόπουλος, μέλος του βελγικού σοσιαλιστικού κόμματος επί σειρά ετών: "Η Ελλάδα, είναι η τελευταία χώρα του λεγόμενου υπαρκτού σοσιαλισμού. Έχει πολλούς δημόσιους υπαλλήλους, χαμηλά αμειβόμενους, που αναπληρώνουν την έλλειψη προσόντων με εκδουλεύσεις (μπαχτσίτσια, να τα ονομάσω). Είναι πρόσφοροι, σε κάθε είδους εκμετάλλευση, σε βάρος εννοείται του κοινού συμφέροντος, όπως κι αν εννοείται αυτό".

Νομίζω ότι η επισήμανση του Α.Χ. Παπανδρόπουλου συμπυκνώνει και την αιτιοπάθεια της υγείας. Προσκολλημένοι οι πολιτικοί μας - κατ' όνομα - με τιμητικές εξαιρέσεις είναι αλήθεια, στην αντίληψη του "πολιτικού κόστους", άφησαν και αφήνουν τα "πράγματα να εξελιχθούν". Τ' αποτελέσματα είναι μάλλον θλιβερά.

Έναντι τούτων τι γίνεται;

Κατά την τελευταία 60ετία -από τον καιρό του Ιωάννου Μεταξά- υπήρξε πληθώρα νομοθετημάτων. Φυσικά, η συντριπτική πλειοψηφία αγνοεί ακόμη και τη νομοθεσία του Ελ. Βενιζέλου της περιόδου 1928-32 περί της Υγείας, με αφορμή το δάγγειο πυρετό. Σε όλα, υπάρχουν -και αυτό είναι το θλιβερό- προβλέψεις όλων των ζητημάτων, που απασχολούν τη σημερινή πραγματικότητα.

Τι έκαναν και κάνουν ο κ. Γείτονας, ο κ. Εμ. Σκουλάκης, ο κ. Μιλτ. Παπαϊωάννου, ο κ. Ν. Φαρμάκης, ο κ. Πρωτόπαπας κτλ. Ό,τι και οι προηγούμενοι. Νομοθετούν, αναιρούν, υπόσχονται και κατά περίπτωση "μικρο-αποφασίζουν". Ως παραχωρήσεις, όχι στην ουσία, αλλά στη "στιγμιαία πραγματικότητα" (για να δανεισθώ τον όρο από τον Γάλλο πολιτικό, υψηλών πτήσεων Ζ.Σεβενεμάν).

Αυτονόητα και το άρθρο τελειώνει. Δεν υπάρχει έλλειψη στοιχείων, τεκμηρίων, ερευνών, προτάσεων. Ούτε ακόμη υπάρχει έλλειψη τροφοδότριας - μαθηματικής στην πράξη - πηγής. Υπάρχει έλλειμμα βούλησης, ήθους ή με λίγα λόγια, σε θετική διατύπωση, πρόθεσης για πραγματιστική πολιτική. Εκεί ευρίσκεται το ζήτημα. Και σε όσους πιθανόν δυσπιστούν, τους ζητώ να επισκεφθούν το υπουργείο μας της Υγείας και Πρόνοιας για να διαπιστώσουν "ιδίοις όμμασι" την κατάσταση της δημόσιας διοίκησης στο συγκεκριμένο υπουργείο.

Πέραν τούτου, ως κατακλείδα, ένα άρθρο του κ. Rich Horton, εκδότη του Lancet, σοβαρού περιοδικού της Μεγ. Βρετανίας, του κ. Jer. Kassizer εκδότη του New England Journal of Medecine, σοβαρού περιοδικού των ΗΠΑ (Μασσαχουσέτη) θα προκαλούσε ποικίλες αντιδράσεις των υπουργείων και των αρμοδίων υπηρεσιών. Πολύ περισσότερο, μια τοποθέτηση του προέδρου της Α.Μ.Α. (American Medical Association), της Β.Μ.Α. (British Medical Assot) της Γαλλικής ή Ισπανικής Ιατρικής Εταιρίας κλπ. Εδώ, "γράφεται κανονικά" οιοσδήποτε πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρ. Συλλόγου, εκδότης περιοδικού ή άλλο πρόσωπο, κάποιου "κύρους". Πολύ περισσότερο, δεν περιμένω να υπάρξουν "αποδέκτες" κάποιου "μηνύματος" από τον υποφαινόμενο, εκδότη, έστω των Ιατρικών Θεμάτων", οργάνου των Ιατρικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης ή του Χ. Παπακωνσταντίνου, προέδρου του Ι.Σ.Θ. Ίσως, ανάμεσα στα πολλά, εδώ ευρίσκεται το πρόβλημα.

Δεν έχω αυταπάτες. Το σύστημά μας της Υγείας, δεν υπάρχει από νομοθετικές ρυθμίσεις. Πάσχει από την έλλειψη οιουδήποτε ενδιαφέροντος για το τι συμβαίνει στον "άλλο", εφόσον δεν συνεπάγεται προσωπικές απώλειες. Τώρα, ότι στη θέση του "άλλου" μπορεί να βρεθεί ο καθένας μας τούτο ας αφεθεί στη θεία χάρη. Όλοι δικαιούμαστε να έχουμε μεταφυσικές ελπίδες. Καλές είναι. Αλλά, εάν εννοούμε ότι έτσι μπορούμε ν' αποκτήσουμε έστω ένα υποφερτό Σύστημα Υγείας, έχουμε μεγάλες αυταπάτες. Νέους υπουργούς ίσως, σύστημα όχι. Οι άρρωστοι του Καστελόριζου θα εξακολουθούν να πηγαίνουν στο Κας της Τουρκίας. Και φυσιολογικά, οι πλούσιοι στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, εφόσον αρκούνται να πάνε στο εξωτερικό. Όμως Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) στην κυριολεξία, δεν υπάρχει.