Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οι ασκήσεις των τουρκικών στρατιωτικών αεροπλάνων και των γαλλοτουρκικών ναυτικών δυνάμεων στον ουρανό και τη θάλασσα του Αιγαίου βρίσκονται στο επίκεντρο της επικαιρότητας στις 10 Μαρτίου 1976.

Όργανα μέτρησης της αεροστατικής πίεσης

Όπως διαβάζουμε στο πρωτοσέλιδο της "Μακεδονίας", όμως, "Καμία ανησυχία για τα τουρκικά γυμνάσια - Γίνονται στον διεθνή χώρο και παρακολουθούνται - Συνήθης άσκηση η γαλλοτουρκική".

Η αεροστατική πίεση, γενικά, μετριέται με τα μανόμετρα (εικόνα 7.35), τα οποία διακρίνονται σε δυο τύπους:

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται αναλυτικότερα:

* Στα ανοικτά μανόμετρα (εικ. 7.35 α):

"Από δημόσια κυβερνητική πηγή ανακοινώθηκε τη νύχτα ότι η κυβέρνηση δεν έχει ειδικούς λόγους να ανησυχεί από τη διεξαγωγή των τουρκικών αεροναυτικών γυμνασίων, τα οποία άρχισαν και τερματίζονται αύριο.

Το δεύτερο σκέλος είναι ανοικτό (το πρώτο έτσι κι αλλιώς είναι), για να εισάγεται το αέριο που θα μελετήσουμε.

Τα γυμνάσια διεξάγονται εις τον διεθνή εναέριο χώρο υπεράνω του Αιγαίου και παρακολουθούνται από ελληνικής πλευράς.

Η διαφορά πίεσης pΑ – pα, εικόνα 7.35, (pα = η πίεση του αερίου και pα = ατμοσφαιρική πίεση) ισούται με την πίεση (εh1) της στήλης Hg ύψους h1 και ειδικού βάρους ε.

Ως προς την κοινή γαλλοτουρκική άσκηση, η οποία θα διεξαχθεί την Πέμπτη στο Αιγαίο, η Ελλάς έχει ενημερωθεί από καιρού".

* Στα κλειστά μανόμετρα (εικ. 7.35β):

Σε θέμα της "Μακεδονίας" από την εσωτερική επικαιρότητα διαβάζουμε:

Το δεύτερο σκέλος είναι κλειστό και η πίεση πάνω από τη στήλη Hg σε αυτό είναι αμελητέα ("κενό").

"Καθολική η αγανάκτηση - Στηλιτεύονται από όλους οι βιομήχανοι - Κόμματα, εργατικές οργανώσεις και βιοτέχνες καταγγέλλουν την τακτική τους".

Τώρα η πίεση pΑ του αερίου μετριέται απευθείας με το ύψος h2 της στήλης Hg (pA = εh2).

Και από το ρεπορτάζ:

Ειδικά για την ατμοσφαιρική πίεση χρησιμοποιούνται τα βαρόμετρα.

"Μετά τις αυστηρές απαντήσεις της κυβέρνηση και της αντιπολίτευσης στην ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, η οποία θεωρήθηκε ιδιαίτερα προκλητική, έντονη αντίδραση εκφράζεται τώρα και εκ μέρους του εργαζόμενου κόσμου, εκ των συλλογικών οργάνων του".

Βασίζονται σε δυο μεθόδους:

• Στα άμεση μέτρηση: Τα βαρόμετρα αυτού του τύπου λειτουργούν όπως και τα μανόμετρα. Βασίζονται στον υδράργυρο. Τα πιο συνηθισμένα είναι το βαρόμετρο Fortin και το σιφωνοειδές, εικόνα 7.36 (α) και (β). Το πρώτο μοιάζει να είναι πιο πολύπλοκο από το άλλο, αλλά έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα: δε σπάει εύκολα κατά τη μεταφορά, όπως βλέπετε και από την κατασκευή του.

• Στην έμμεση μέτρηση: Τα βαρόμετρα αυτού του τύπου μετράνε την ατμοσφαιρική πίεση από τα αποτελέσματα της σε ευαίσθητα υλικά. Είναι τα μεταλλικά βαρόμετρα και είναι ελαφρά (λείπει τώρα ο "βαρύς" Hg) και ευμετακίνητα (εικόνα 7.37). Η ατμοσφαιρική πίεση μετριέται από την παραμόρφωση σε κατάλληλα μεταλλικά ελάσματα.

Εικόνα 7.36: Βαρόμετρα

Εικόνα 7.37: Δομή και μορφή συνηθισμένου βαρόμετρου

Στην εικόνα 7.37(α) φαίνεται το βαρόμετρο όπως το βλέπουμε εξωτερικά. Στην εικόνα 7.37(β) έχουμε "ανοίξει" το όργανο και στην 7.37 (γ) φαίνεται απλοποιημένη η εσωτερική διάταξή του.

Με κατάλληλη επέκταση το μεταλλικό βαρόμετρο μπορεί να γίνει βαρογράφος (αφού το δεύτερο συνθετικό μιας λέξης είναι "γράφος", περιμένουμε καταγραφή των μετρήσεων κάπου σε χαρτί, σε φιλμ κτλ.). Τώρα έχουμε και τύμπανο που περιστρέφεται με ωρολογιακό μηχανισμό και καλύπτεται εξωτερικά από φύλλο χαρτιού στο οποίο αναγράφονται ημέρες και ώρες. Όλα αυτά φαίνονται στην εικόνα 7.38.

Εικόνα 7.38: Βαρογράφος