Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Πορτρέτο

( 1η απριλίου η ενθρόνιση νέου μητροπολίτη :: 14/3/2006 18:41:25) 

ΣΙΣΣΑΝΙΟΥ ΚΑΙ ΣΙΑΤΙΣΤΗΣ

7.6 Άνωση - Αρχή του Αρχιμήδη

1η Απριλίου η ενθρόνιση νέου μητροπολίτη

Ας δούμε το σώμα Α της εικόνας 7.22, που είναι βυθισμένο μέσα σε υγρό.

Για την ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη Σισσανίου και Σιατίστης ετοιμάζονται πυρετωδώς η μητρόπολη, η δημοτική αρχή και οι φορείς της περιοχής.

Το σώμα δέχεται δυνάμεις από το υγρό, οι οποίες είναι κάθετες σε κάθε στοιχειώδη επιφάνεια του.

Η ενθρόνιση του εκλεγέντος από την Ιερά Σύνοδο Παύλου Ιωάννου πρόκειται να γίνει τη 1 Απριλίου 2006, παρουσία του αρχιεπίσκοπου Χριστόδουλου και πλήθους αρχιερέων.

Οι δυνάμεις που ασκούνται στην κατώτερη πλευρά αντιστοιχούν σε μεγαλύτερες πιέσεις, λόγω του μεγαλυτέρου βάθους στο οποίο βρίσκονται τα σημεία της πλευράς αυτής.

Η άφιξη του νέου μητροπολίτη αναμένεται λίγο πριν από τις 12.00 το μεσημέρι στα όρια της μητρόπολης, όπου θα τον υποδεχθεί ο νομάρχης Κοζάνης Ιορδάνης Ανδρεάδης.

Εικόνα 7.22: Δυνάμεις από υγρό σε βυθισμένο στερεό

Στις 12.00 ακριβώς θα γίνει η επίσημη υποδοχή από τις αρχές και τους πιστούς στην πλατεία δημαρχείου στη Σιάτιστα, όπου τον Παύλο Ιωάννου θα προσφωνήσει ο δήμαρχος της πόλης. Επιλέγουμε στερεό με πρισματικό σχήμα, εικόνα 7.23, για απλοποίηση των σχέσεων. Στη συνέχεια η πομπή θα κατευθυνθεί στον μητροπολιτικό ναό Αγίου Δημητρίου, όπου στη 1.00 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η τελετή ενθρόνισης του νέου μητροπολίτη Σισσανίου και Σιατίστης από τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Οι δυνάμεις στις 4 πλευρές του στερεού έχουν τη φορά που προκαλείται από τις πιέσεις του υγρού σε αυτές. Θα ακολουθήσει γεύμα στο ξενοδοχείο "Αρχοντικό", ενώ ο νέος μητροπολίτης την Κυριακή 2 Απριλίου, κατά τις ώρες 11.30-13.00 θα δεχτεί στον επισκοπικό οίκο συγχαρητήριες ευχές. Η F1 έχει φορά προς τα κάτω και είναι η συνισταμένη των δυνάμεων στην πάνω έδρα.

Ποιος είναι

Οι δυνάμεις F3, F4 στα πλευρικά τοιχώματα είναι αντίθετες (αφού για κάθε σημείο της μιας πλευράς υπάρχει αντίστοιχο της άλλης σε ίδιο βάθος.

Ο Παύλος Ιωάννου γεννήθηκε το 1947 στη Χαλκίδα, όπου περάτωσε τις γυμνασιακές του σπουδές.

Τα σημεία, δηλαδή, δέχονται ανά δύο την ίδια πίεση).

Μετά το τέλος των σπουδών του χειροτονήθηκε διάκονος από τον μακαριστό μητροπολίτη Χαλκίδας Νικόλαο και τοποθετήθηκε στην εργατούπολη του Μαντουδίου το 1973.

Η δύναμη F2 στην κάτω έδρα έχει φορά προς τα πάνω και είναι μεγαλύτερη από την F1, αφού F1 = p1A, F2 = p2A και p2 > p1.

Το Σεπτέμβριο του 1974 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος από τον μητροπολίτη πρώην Χαλκίδας Χρυσόστομο, αναλαμβάνοντας την παραπάνω ενορία στην οποία διακόνησε επί μία εικοσιπενταετία.

Η συνισταμένη όλων των δυνάμεων που ασκεί το υγρό στο στερεό είναι λοιπόν: F = F2-F1 ή F = (p2 - p1)A = ρg (h2 - h1)A ή F = ρg Ah, όπου h = h2 – h1 = ύψος στερεού ρ = πυκνότητα υγρού.

Στη συνέχεια υπηρέτησε το ποίμνιο από διάφορες θέσεις, ενώ μετά την εκλογή του κ. Χριστόδουλου στον αρχιεπισκοπικό θρόνο κλήθηκε στην Ιερά Σύνοδο, αναλαμβάνοντας τη γραμματεία της Συνοδικής Χριστιανικής Αγωγής Νεότητας, ενώ στη συνέχεια υπηρέτησε σε διάφορες άλλες θέσεις.

Τελικά: F=εV (7.17)

Μέχρι πρότινος ήταν εφημέριος του ιερού ναού Αγίου Ιωάννη Χαλκίδας και ηγούμενος της μονής Αγίου Γεωργίου της μητρόπολης Χαλκίδας. Η σχέση (7.17) δείχνει ότι: Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων υπήρξε υπεύθυνος ομάδας είκοσι κληρικών, οι οποίοι διακόνησαν εθελοντικά το θρησκευτικό κέντρο του Ολυμπιακού Χωριού.

Η συνισταμένη δύναμη εξαρτάται από το ειδικό βάρος του υγρού και από τον όγκο του βυθισμένου στερεού.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Εικόνα 7.23: Υπολογισμός της άνωσης

Επειδή η F έχει φορά προς τα πάνω, ονομάστηκε άνωση Α, και επομένως: Α= εV (7.18) Αν λάβουμε υπόψη ότι ο όγκος ντου βυθισμένου στερεού είναι ίδιος με τον αντίστοιχο του υγρού που εκτοπίζει, η σχέση (7.18) μπορεί να γραφεί: A= B' (7.19) όπου Β'= βάρος του εκτοπισμένου υγρού.

Η σχέση (7.19) εκφράζει την αρχή του Αρχιμήδη: "Κάθε σώμα που βρίσκεται σε υγρό που ηρεμεί δέχεται δύναμη ίση με το βάρος του υγρού που εκτοπίζει".

Η αρχική διατύπωση της αρχής του Αρχιμήδη ήταν: "Κάθε σώμα που βυθίζεται σε υγρό χάνει από το βάρος του τόσο όσο είναι το βάρος του υγρού που εκτοπίζει". Είναι φανερό ότι οι δύο διατυπώσεις της αρχής είναι ισοδύναμες, αφού το σώμα "χάνει βάρος" ακριβώς λόγω της άνωσης.

Η άνωση εμφανίζεται είτε το σώμα είναι βυθισμένο ολόκληρο στο υγρό είτε ένα μέρος του, με μία προϋπόθεση όμως: πρέπει η κατώτερη επιφάνεια του στέρεου να βρέχεται από το υγρό. Αν αυτό δε συμβαίνει και το στερεό ακουμπά στη βάση του δοχείου, η συνισταμένη δύναμη από το υγρό έχει φορά προς τα κάτω (θα τη λέγαμε κάτωση) και το στερεό σπρώχνεται προς τα κάτω.

Εικόνα 7.24: Πειραματική επαλήθευση της αρχής του Αρχιμήδη