Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( ο ιδιος ο μπατατουδης διαβεβαιωνει πως οι μετοχες του παοκ ανηκουν στο γουμενο :: 8/3/2006 20:25:14) 

Ο Γιώργος Μπατατούδης διέψευσε τον πρώην συνεργάτη του, Σίμο Λάζαρη, διαβεβαιώνοντας πως οι μετοχές της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανήκουν στον Γιάννη Γούμενο.

α) Δύναμη στον οριζόντιο πυθμένα δοχείου από υγρό που ηρεμεί

Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΜΠΑΤΑΤΟΥΔΗΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΠΩΣ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΓΟΥΜΕΝΟ

Στην εικ. 7.16 φαίνεται δοχείο με οριζόντιο πυθμένα, το οποίο περιέχει υγρό με πυκνότητα ρ και ύψος h.

Αναστάτωση χωρίς λόγο

Η υδροστατική πίεση pυ στον πυθμένα είναι προφανώς παντού ίδια και ίση με: pυ = ρgh (ξαναδείτε τη σχέση 7.4).

Μέσα σ' όλα που απασχολούν τον τελευταίο καιρό τον ΠΑΟΚ, προέκυψε και θέμα… μετοχών. Πού είναι οι μετοχές της ΠΑΕ ΠΑΟΚ; Ο Σίμος Λάζαρης, ισχυρίστηκε ότι παραμένουν στην κυριότητα του Γιώργου Μπατατούδη, υποθηκευμένες στην Αγροτική Τράπεζα, από ένα δάνειο που είχε πάρει. Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα;

Η δύναμη F που ασκεί το υγρό κατακόρυφα στον πυθμένα είναι: [pic] (7.15)

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΒΕΝΤΙΔΗ

Όπως φαίνεται από τη σχέση (7.15), η δύναμη F εξαρτάται: • από τη φύση του υγρού, που αντιπροσωπεύεται από την πυκνότητά του ρ • από το εμβαδόν Α της επιφάνειας του πυθμένα και • από την απόσταση h πυθμένα - ελεύθερης επιφάνειας υγρού.

"Οι μετοχές ανήκουν στον κ. Γούμενο, χωρίς την παραμικρή δέσμευση.

Εικόνα 7.16: Δύναμη στον οριζόντιο πυθμένα δοχείου

Μπορεί να τις κάνει ό,τι θέλει και να τις πουλήσει όπου θέλει κι όποτε θέλει" είπε χθες ο Γιώργος Μπατατούδης, που κλήθηκε να λύσει το… μυστήριο, μετά την τοποθέτηση του Σίμου Λάζαρη, ο οποίος διετέλεσε γενικός διευθυντής της ΠΑΕ, επί των ημερών του και μέχρι το καλοκαίρι του 2001, οπότε και απομακρύνθηκε.

Όπως φαίνεται από το σχήμα 7.16 και από τη σχέση (7.15), η δύναμη F ισούται με το βάρος του υγρού που αντιστοιχεί στο γραμμοσκιασμένο τμήμα (ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο με βάση εμβαδού Α και ύψος h).

Σχεδόν δυόμισι χρόνια, πριν από την μεταβίβαση των μετοχών.

Άρα, το σχήμα του δοχείου και το συνολικό βάρος του υγρού σε αυτό δεν επηρεάζουν την τιμή της δύναμης F.

"Και πού ξέρει αυτός ο άνθρωπος;

Εικόνα 7.17: Το "υδροστατικό παράδοξο" που δεν είναι παράδοξο…

Αυτός έχει χρόνια, που έφυγε από τον ΠΑΟΚ κι έχω πολλά χρόνια να μιλήσω μαζί του, δεν πρέπει να λέγονται ανεύθυνα πράγματα", είπε ο πρώην μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, που όταν κλήθηκε να σχολιάσει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον Δικέφαλο, είπε απλά ότι "στον ΠΑΟΚ τα πράγματα είναι πάντα δύσκολα, δεν μπορεί ένας άνθρωπος από μόνος του να κάνει τα πάντα και χρειάζεται τη βοήθεια όλων και ειδικά του κόσμου".

Οι παραπάνω διαπιστώσεις δεν είχαν γίνει από τους πειραματιστές προ της εποχής του Pascal, οι οποίοι ονόμασαν υδροστατικό παράδοξο το φαινόμενο της εικ. 7.17. ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ, τοποθετήθηκε και ο νομικός, Θόδωρος Ζέρβας, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Γιώργο Μπατατούδη εκείνη την εποχή και πρωτοστάτησε στην υπόθεση μεταβίβασης των μετοχών στο δίδυμο Παγώνη - Γούμενου, τον Δεκέμβριο του 2003. Βλέπουμε τρία δοχεία με διαφορετικό σχήμα και με άνισες ποσότητες του ίδιου υγρού. "Ο κ. Λάζαρης γνωρίζει μόνο τη μισή αλήθεια", είπε. Το ύψος του υγρού, όμως, και το εμβαδόν Α της επιφάνειας του πυθμένα είναι τα ίδια για τις τρεις περιπτώσεις. "Πράγματι, ο κ. Μπατατούδης είχε πάρει ένα δάνειο από την Αγροτική Τράπεζα, αλλά είχε υποθηκεύσει μετοχές της εταιρείας "ΑΘΛΟΣ ΠΑΟΚ", η οποία μεταξύ άλλων, είχε ανάμεσα στα περιουσιακά της στοιχεία και τις μετοχές της ΠΑΕ. Γιατί να είναι παράδοξο, λοιπόν, το ότι η δύναμη στον πυθμένα είναι ίδια; Γι' αυτό το δάνειο, όμως, υποθηκεύτηκαν άλλα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας κι όχι οι μετοχές της ΠΑΕ, οι οποίες είναι καθαρές και στην ιδιοκτησία του κ. Γούμενου.

(Το "παράδοξο", για να είμαστε ακριβείς, προκύπτει αβίαστα για το δοχείο Γ, όπου η δύναμη F είναι μεγαλύτερη από το βάρος τον υγρού στο δοχείο).

Μπορεί να τις κάνει ό,τι θέλει, χωρίς οποιαδήποτε δέσμευση", τόνισε ο τότε δικηγόρος τού κ. Μπατατούδη.

Καταλήγουμε, λοιπόν: "Το υγρό που ηρεμεί ασκεί στον πυθμένα του δοχείου που το περιέχει κατακόρυφη δύναμη ίση με το βάρος μιας ορθογώνιας στήλης του υγρού με βάση τον πυθμένα και το ύψος την απόσταση πυθμένα - ελεύθερης επιφάνειας".

Όσο για τον Λάζαρη;

Το βάρος αυτό μπορεί να είναι ίσο με το πραγματικό βάρος του υγρού (δοχείο Α), μικρότερο (δοχείο Β) ή μεγαλύτερο από αυτό (δοχείο Γ).

Ουσιαστικά παραδέχτηκε ότι είχε ελλιπή ενημέρωση. Την αναστάτωση, πάντως, την προκάλεσε…